Regisztráció Blogot indítok
Adatok
themates

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A most következő, szokatlanul komor hangulatú bejegyzés apropója egy gyászos évforduló: 15 éve, azaz 2000. november 11-én történt Ausztria legsúlyosabb felvonó-katasztrófája. Előzmények A 910 méteren fekvő völgyből Kitzsteinhorn gleccsersípályája aljához, azaz a központi, 2500 méter magasan…..
Bizonyára láttad már azt a videót, amely az orosz Biting Elbows zenekar Bad Motherfucker című dalának klippjeként hódította meg a világot. Arról a videóról van szó, amely az FPS (First-person shooter, azaz a belső nézetű lövöldözős) játékok képi világát egyesíti egy…..
A Facebookon terjedő Mi az indián neved? alkalmazás, egy ügyesen álcázott adathalász eszköz. Ha megnyomtad a beleegyezés gombot az alkalmazás futtatására egy ékszerüzlet hozzájuthat személyes adataidhoz, és csatlakoznod kellett a Facebook oldalához, promócióhoz kötötte az…..
themates 2011.12.12 15:17:06
@Chan0P: Abszolut semmi kivetnivaló nincs abban, ha egy app-nek olyan adatokra van szüksége, amelyek az alapvető működéséhez feltétlenül szükségesek (leszámítva pl, ha naponta posztolja automatikusan, képpel stb. hogy az adott napon hány % szerencsém lesz! - bár van tuti akit ez motivál dolgokra) és azért is írtam, hogy nem is konkrétan az indiános példa miatt hoztam ezt fel, mivel engem konkrétan marhára nem érdekelt az indián nevem és nem is kattintottam rá:)
tehát nem tudom jelen esetben fenn áll e a felesleges adatgyűjtés.
Viszont számtalan olyan app-el találkoztam, amely indokolatlanul kér el olyan adatokat, amiken komolyan el kell gondolkoznom, hogy minek is van erre szüksége, mert a működéséhez tuti nincs.

Igazából a tanulság: Senki ne kattintson össze-vissza mindenre, ami épp az adott pillanatban jó ötletnek tűnik anélkül, hogy egy picit is átgondolná a lehetséges következményeit. Ha viszont kattint, akkor utána ne legyen meglepődve és ne hőbörögjön, ha esetleg olyan dolgok történnek, amire nem számított.
És természetesen nem kell mindenbe ártó szándékú tartalmat belelátni, mert igenis vannak korrekten működő programok/app-ek is!
themates 2011.12.11 15:24:10
Csak annyit erről az egészről, hogy már az ultraciki, hogy ezeknek az alkalmazásoknak minden adatodra szükségük van. Érdekelne, hogy egy "Mi az indián neved?" alkalmazásnak vagy bármi hasonlónak, (ami kb abból áll, hogy ráböksz az okéra, és randomra vagy egy algoritmus szerint kidob neked egy választ) mi a francért van szükségük a te e-mail címedre, telefonszámodra, ismerőseid nevére és az összes többi infóra. Jelen esetben nem tudom miket kér, mert nem próbáltam az alkalmazást, de számtalanszor a legegyszerűbb szarságok is minden lehetséges hozzáférhető adatodra igényt tartanak, ha használni akarnád esetleg őket. Márpedig miért is kattint egy ilyen alkalmazásra az egyszerű ember.. szimplán csak ezért mert akadt 20mp szabadideje amit ilymódon tervezett eltölteni.

Ne várják már el mindenkitől, hogy minden szaros szolgáltatásért, amit igénybe szeretne venni, kutakodjon, hogy hol a kisbetű, hol akarják átcseszni, vagy lehúzni... mert az ember fél napja rámegy arra, hogy ezeknek utánajárjon, elolvassa, eldöntse, bízzon.. stb...

És nagyon úgy tűnik, hogy manapság minden erről szól, hogy megtévesszék az embert a kiskapukat használva (ami lehet, hogy jogilag rendben van, de attól még ugyanakkora gerinctelenség marad.)
Többek között emiatt tiltott dolog az eutanázia is, mert ha nem lenne az, akkor sok embert "legálisan" így tennének el akarata ellenére láb alól. Megfenyegetik valamivel, ő aláírja a beleegyezést, beinjekciózzák, a gyilkos meg mossa kezeit.. köze nincs az egészhez.. ő akarta.

Durva példa volt, de itt is olvastam pár kommentben, hogy ha ilyen hülye az ember akkor magára vessen. (amúgy természetesen én sem vagyok hülye és adom meg minden adatomat az indián nevemért, de akkor sem támogatom a naív emberek szanaszéjjelvaló átcseszését / lehúzását!)
További kellemes szépnapot! :)