Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bede Márton

870 bejegyzést írt és 87 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
PANAMERICANA VÉGE 2013.07.26 10:38:29
Nagy előnye egy utazási blognak, hogy teljesen világos, mikor kell befejezni. Amikor vége az útnak. Én három hónappal tovább nyújtottam a számvetést, de most tényleg lehúzom a rolót. Köszönöm minden olvasónak az olvasást, minden levél írójának az írást. Továbbra is…..
PANAMERICANA Három hónapja itthon 2013.07.24 18:18:59
Pontosan emlékszem, mert leírtam magamnak, csak 2011 szeptember 7-én kezdtem el azzal kapcsolatban izgulni, hogy másnap jó sok időre lelépek Dél-Amerikába. Cserébe viszont már jóval a hazautazás előtt rágódtam azon, hogy mi az isten lesz itthon. Az út előtt nem volt min izgulni,…..
PANAMERICANA A java: Szövegek 2013.07.16 12:29:42
Szeretném azt hinni, hogy a legtöbben ezt a blogot nem a fotókért vagy a videókért, hanem az itt publikált szövegekért olvasták. Voltak köztük jobbak, kevésbé jók és kifejezetten gyengék is, én pedig idő közben megtanultam, hogy a legjobban akkor tudok írni, ha függőágy van,…..
PANAMERICANA A java: Videók 2013.07.15 17:13:07
589 nap 20 videón. 2011.09.11, Buenos Aires, Argentína. A kemény mag, a La Doce a Bombonerában. 2011.10.15, Az Aquidaban, Paraguay. Élet a hajón. 2011.11.16, Península Valdés, Argentína. Az egész út legjobb állatos élménye. 2011.12.04, Half Moon Island, Antarktisz. Az…..
PANAMERICANA A java: Fotók 2013.07.09 09:47:44
589 nap 108 fényképen...
Az előző részben már végivettük az elmosódott, bemozdult és értelmezhetetlen kaja- és természetfotókat. Most szeretnék a rossz fotóművészre magára koncentrálni. A képeknek csak a méretét változtattam, nem vágtam meg semmit és természetesen nem alkalmaztam semmilyen filtert.…..
Senkinek sem kell elsütnie azt a poént, hogy nekem minden fényképem rossz, mert tisztában vagyok a szomorú ténnyel. Nincs tehetségem a fotózáshoz, sok értelmét sem látom, és az út 97 százalékában egy iPhone volt csak nálam. A jobban sikerült felvételeket lehet látni itt a…..
E blog történetének talán legnépszerűbb bejegyzése az volt, amiben az út közben Magyarországról hallott véleményeket foglaltam össze. Végül is érthető: nyilván mindenkit jobban érdekel, hogy mit gondolnak a külföldiek a magyarokról, mint hogy mit csinál egy magyar…..
Tizenkilenc hónap alatt nemcsak a felkeresett országokról egyenként, hanem a világról úgy általában is tanultam néhány roppant érdekes dolgot.  Néhányat ezek közül már Ázsiában sikerült feltárni, de most itt az újabb csomag: - Hogy a világ mennyire szerencsés pontjára…..
Aki utazik, számtalan szuperképességgel gazdagszik. Megtanul bárhol, bármilyen testhelyzetben elaludni. Fejben egy másodperc alatt kiszámítja, hogy milyen napszakban, milyen irányban fog utazni, és melyik lesz a busz árnyékos oldala. És a világ legjobb felszerelés-tesztelőjévé…..
Amikor 2011 augusztusában összepakoltam a hátizsákom, már nem voltam teljesen kezdő, és támaszkodhattam az ázsiai út tapasztalataira. Amerikába kevesebb cuccal akartam menni, mert megtanultam, hogy ha valami hiányzik, azt úgyis meg tudja venni az ember. Vagy este, a következő faluban,…..
Jó sokáig elhanyagoltam ezt, amiért utólag is elnézést kérek, de most legalább kiderül, hol van a legtöbb csótány Latin-Amerikában, hol lehet a legjobb reggelit kapni, és hol a legidegesítőbb a határátlépés...
"Szemben a teljesen szétfolyó Ázsiával, Latin-Amerika viszonylag logikusan bejárható" - írtam 2011 augusztusában, és most, az út után ugyanezt gondolom. Volt egy útitervem, és egész jól is tartottam magam hozzá, leszámítva a valóban nem elhanyagolható tényt, hogy 12 helyett 19…..
A "mennyibe került?" után a legtöbbször arra a kérdésre kellett válaszolnom, hogy "és én hova menjek Amerikában?". Erre vissza szoktam kérdezni, hogy az érdeklődő járt-e már Ázsiában, és ha nemmel válaszol, akkor felhívom a figyelmét arra, amit egyszer már itt is megírtam…..
Egzotikus helyen két dologtól szokás félni: meghalunk, mert valami haramia megöl, vagy meghalunk, mert összeszedünk valami borzasztó betegséget. A mindenféle bűnügyekről legutóbb már írtam, most vegyük át a betegségeket, pontosabban ezek lehetséges elkerülését. Két és fél…..
PANAMERICANA Ennyibe' volt 2013.05.02 22:36:55
Teljesen természetes, hogy mindenkit az érdekel a legjobban, mennyibe került ez a kis latin-amerikai vakáció. Olvasóként én is ezt kérdezném meg először. Több mint másfél éven át minden egyes este pontosan összeírtam a napi költségeimet, ennek eredménye az alábbi összegzés.…..
PANAMERICANA BÉDEKKER: Belize 2013.04.30 22:32:42
BELIZE CITY ÉS KÖRNYÉKE Seabreeze Guesthouse Arra az egy estére, aminél többet úgysem akar senki Belize Cityben tölteni, pont megfelel ez az indiai család áltak birtokolt szállás. Kínai étterem A neve sajnos nem maradt fenn, és ez a kikötői étterem nem is valami jó, de a…..
PANAMERICANA BÉDEKKER: Mexikó 2013.04.29 10:28:47
LAGUNA MIRAMAR ÉS KÖRNYÉKE Cabañas Aki későn érkezik Emiliano Zapatába, és már nem tud aznap elgyalogolni a tóhoz, mindenképpen itt aludjon. Mondjuk máshol nem is nagyon lehet. A körülményekhez képest ezek a bungalók luxusszinten vannak. Comedor A neve nem maradt fenn, talán…..
PANAMERICANA Zene Panamericában 2013.04.26 16:49:18
A zenék, amiket legtöbbet hallgattam, amik leginkább kötődtek az utazásomhoz, és amiknek a leginkább utazós hangulata van. PANAMERICANA 2011-201301 Zombie Girlfriend - Sugovica Surfers02 Neutral Milk Hotel - In the Aeroplane Over the Sea03 The Band - The Night They Drove Old Dixie Town04…..
Sajnálatosan sokan képzelik azt, hogy a világnak azon része, amely az európai nagyvárosok forgalmas, éjszakánként jól megvilágított közontján kívül esik, életveszélyes. Szomorú, de sokan eleve ezért nem utaznak sehova, ahol más is van ezeken a forgalmas, jól bevilágított…..
COBÁN Casa Luna Cobánban nincs sok szálláslehetőség, és egyébként sem akar senki sokáig itt maradni. Arra a kis időre ez a hostel teljesen jó lesz. Casa D'Acuna Elég drága, elég lassú, viszont tényleg jó és hangulatos étterem. Azon lehet vitatkozni, hogy Cobánban szabad-e…..
ANTIGUA GUATEMALA Black Cat Kellemetlen hangulatú, zsúfolt, eléggé lepukkant hostel. Antiguában van még száz, érdemes azok közül választani. Mesón del Valle Akarsz Antiguához képest is sok pénzt fizetni egy szállásért, ahol egyáltalán nem olyan jók a szobák, a személyzet…..
PANAMERICANA 10/13 2013.04.21 19:46:24
Mielőtt útnak indultam 2011 szeptemberében, volt egy hozzávetőleges útitervem. Ezen kívül viszont egy pontosan 13 pontból álló listám is, amin olyan dolgokat gyűjtöttem össze, amiket mindenképpen ki akartam próbálni/meg akartam nézni/meg akartam enni Latin-Amerikában. Végül a…..
Április 18-án kora délután szálltam le Bécsben, néhány órával később pedig már itthon is voltam. Az eredetileg tervezett egy év helyett végül 1 év, 7 hónap, 1 hét és 2 nap lett az út. A blognak viszont még nincs vége, jönnek még mindenféle összegző okoskodások a…..
PANAMERICANA Belize 2013.04.18 10:00:15
Dél-Amerikában a három Guyana a kakukktojás, Közép-Amerikában viszont egyértelműen Belize. Az egykori brit gyarmaton ma is az angol a hivatalos nyelv, a meghatározó kultúra pedig nem a latin, hanem a karib. A mindössze egyötöd Magyarországnyi méretű Belize pont olyan kellemes és…..