Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szjaki

243 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Túlhajszolt önmegváltás – vesszőfutás álmatlanul álmok nyomábanAmikor reggel hatkor csörgött az ébresztőóra, Adél haragosan megragadta, s a sarokba hajította. „Most, talán most szenderedtem volna el végre” – sziszegte kimerülten, s hatalmas…..
A jezsuita blog radikalizmusát nehezen lehetne felülmúlni, de próbálkozunk. Gondolkodó, véleményüket vállaló reformátusok a Dunántúlról...
A nagysikerű Ó, tetsvér, merre visz utad? című filmben hallottam először énekelni. Azóta vissza-visszatér a felejthetetlen hang a "kisembertől".    ..
A választások csúful háttérbe szorították a költészet napját. Én is csak este kaptam észbe, hogy Attila születésnapja fontosabb (kellett volna legyen), mint a két x. Némi hiánypótlással próbálkozom most, összekötve Borzas Pali egy dalával, hiszen ebben az évben ők is…..
Vallásos Ábrándozók Ébredés 2010.04.06 11:43:20
Alvó blogunk ébredezik. Néhány hónap szünet után úgy döntöttünk, folytatjuk. Lesznek újdonságok, de mindenről majd később. Most még csak a reggeli kávénál tartunk...  ..
Vallásos Ábrándozók MEGVÁLTÁS 2010.04.04 14:34:00
Farkas István: Megváltás haiku  Egyetlen egyszer halhattam csak meg érted.Élned neked kell.   ..
Anno reklámoztuk a székely nyelvleckéket. Most az akkor elsajátított nyelvtudásotokat tehetitek próbára.     ..
szjaki 2009.12.29 11:50:46
@Naómi80: Mi van?!
Na, jön a VOLT fesztiválra ez a Marily Manson. A világ jelentős részének nem mond ez a név semmit. Aztán voltak olyan gyerkőcök, akiket az ő arcképével ijesztegetettek nagyobb testvérek 1998-ban. Sokan vannak, akik utálják (vélt vagy valós ideológiai okokból, vagy azért, mert a…..
szjaki 2009.11.16 14:46:49
@Blackcat: Pont a lényeget nem láttad meg ebben a cikkben. Nem szidjuk Mansont, csupán a véleményünket írtuk le róla. Ha ez téged felháborít, akkor kettős mércével mérsz. Nem zavar téged Manson, aki sokaknál kiveri a biztosítékot, neki mindent lehet, de ha valaki kimondja, hogy neki nem tetszik, akkor egyből megharagszol.
Az igaz, hogy sok mindent a pénz irányít. Mansont is. Számomra hiteltelen, hogy tele van lóvéval, közben a színpadon meg beszél a pénz gonoszságáról. Nemá! Ez jelenti azt, hogy elért valamit, ez az ő társadalomkritikája?
Az igaz, hogy többet elért mint én, mint mi. de én nem is akarok Manson mércéjével sokat elérni. Én a saját értékrendem szerint akarok sokat elérni, ami merőben más, mint Mansoné.
Helye van többféle véleménynek ebben az országban, és kell is többféle vélemény, értelmes párbeszéd. De zsigerből beszólással nem mész semmire.
És egy jó tanács: a helyesírás is értéket képvisel, sőt az írásjelek is!
Amint látjátok, az előző bejegyzés valamikor szeptember végén volt. Azóta semmi. Ennek egy oka van és rengeteg ürügye. Az ürügyek lényegtelenek, az ok a fontos: most ennyi volt. Többször is nekifutottunk, de nem sikerült egy épkézláb bejegyzést írni. Alkotói válság, egy…..
Hosszú hallgatás után a Mongóliával határos Tuva zenészeivel térünk vissza, a Huun Huur Tu-val. Sajna az elmúlt időben nem ott voltunk, hanem bokros teendőink nem engedtek írni. Az alábbi zenék jellegzetessége a torokének. Az ottaniak hite szerint amikor így énekelnek, a…..
Szerintük igen, szerintük meg nem. A meleg téma ismét terítéken, hiszen holnap vonulgatnak, büszkén. Egyeseket hidegen hagy, mások hevesen reagálnak. Mi is írtunk tavaly a felvonulásról, meg egy reklámról. Most azonban érdemes elgondolkoznunk a fenti kérdésen: Szereti-e Jézus a…..
szjaki 2009.09.04 16:00:56
@FotelTroll:

Kedves FoteTroll!

Sajnálom, hogy ilyen indulatokat kavart benned ez a bejegyzés, nem ez volt a szándékom. Nagyra becsülöm, hogy reagáltál és vállalod a véleményed. Néhány reflexió:

"mit szolsz ahhoz a felveteshez, hogy a melegek felvonulasa egy nemzetkozi hagyomany resze, es celjai kozt van, hogy megmutassak, ok is normalis emberek, csak a szexualis preferenciajuk mas, mint a tobbsege. akit hidegen hagy, legyen akar meleg vagy nem meleg, az otthon marad. akit pedig erdekel, vagy szolidaris veluk, az pedig kimegy. nem akar senki a meleg kerdesrol beszelni, hiszen olyan nincs is."

Semmi bajom azzal, ha a melegek arra törekszenek, hogy elmondják a nem melegeknek, ők is teljes értékű emberek. Tudom, hogy ez milyen nehéz, mert a baráti körömben, sőt a rokonságomban is van meleg. Látom a küszködésüket, a színjátékot, a szenvedést, csak azért, mert a család nem hajlandó elfogadni őket olyannak, amilyenek. Nem tudom, milyen melegnek lenni, de látom, milyen nehéz megküzdeni azért, hogy elfogadják a másságot. Én is sokat küszködtem a melegek elfogadásával, bennem is sok előítélet volt, egészen addig, míg nem beszéltem erről a fent említett személyekkel. Azóta máshogy tekintek a melegekre. Azonban azt ne várd tőlem, hogy egyetértsek egy felvonulással, amin azt látom, hogy erősen hiányos öltözetben azonos nemű emberek egymást simogatják és csókolóznak, sőt egy fiatalember római katolikus reverendában, Bibliával a kézben művel obszcén dolgokat. Én sem megyek ki a feleségemmel az Andrássy útra, hogy ott közízlést sértő módon mutassuk meg, heterok vagyunk. És azokkal sem értek egyet, akik tojással dobálják a felvonulókat, ocsmány szavakat kiabálnak rájuk, stb.
A másik, hogy mivel nyilvános eseményről van szó, mindenkinek joga van kifejezni, mit gondol erről a nyilvános eseményről. Arra tuti, hogy senki sem kíváncsi, mit csinál a másik ember a hálószobájában, de ha mindezt az utcán vállalja, számolnia kell a negatív visszhanggal is.

"uszkve ketezer evvel ezelott par devians zsido halasz elkezdte a szokasoktol abszolut eltero viselkedessel felhuzni a "normalis" embereket. azok pedig nem voltak am toleransak, pedig a devians zsidok pont a toleranciat hirdettek. ami pedig nem a "hidegen hagy" hanem az "elni es elni hagyni" elv. na ez nem nagyon ment a tobbsegnek, szegeny jambort, a devians zsidok szoszolojat jol keresztre is feszitettek.
csak, mert mas volt.

hat jo is ez?

ma pedig, szegeny jambor forogna is a sirjaban, ha tudna az O NEVEBEN rekesztenek ki mas embereket a tarsadalombol a massaguk miatt."

Érdekesen közelíted meg a témát, de lényegében igazad van. Azt is jól látod, hogy a történelmi egyházak hivatalos hozzáállása a melegekhez, elég szűkszavú és negatív, és elkeserítő, hogy Jézus nevében rekesztenek ki embereket. És ez engem is elszomorít, hiszen nincs párbeszéd, csak nyilatkozatok, amivel nem sok mindent lehet kezdeni, max. felhúzod magad rajta. A saját egyházam (református) miatt is szomorú vagyok, mert a hivatalos állásfoglalás elég gyatra.
Én is örülnék, ha lenne párbeszéd a kérdésről, mert csak ezt látom egyetlen járható útnak. Ezért is használom a "meleg kérdés" kifejezést. Mert amíg nem beszélünk róla, csak elítélünk, meg felvonulunk, de valódi, értelmes párbeszéd nincs, addig ez csak kérdés marad.


"hat mi a fasz van veletek, emberek!?

ne tessek mar szart enni es kenyeret predikalni.
csak a szad lesz budos, aki LAT, az tudja, hogy alsagos hazug dolog az egesz."

Ezzel nem tudok mit kezdeni. Főleg azzal nem, hogy mi az álságos és hazug dolog? És hogyhogy az egész? A bejegyzés, amit írtam? Az nem álságos. Ha az egyházak hozzáállásáról beszélsz, abban van némi igazság, de úgy gondolom kicsit erős szavakat használsz. Örülnék, ha te és én el tudnánk kezdeni azt a párbeszédet, amiről írtam, hogy elérjük azt, amiről te írsz: a melegek elfogadását.
Vallásos Ábrándozók hetiZENE 2009.09.02 15:35:00
Huh, már megint régen írtunk. Szeptemberben (élve némi képzavarral) mindig el vagyunk havazva. De most nagy szeretettel ajánlunk egy feldolgozást, suli, egyetem, munka, stb. megkezdéséhez.   ..
A fenti kérdés egy ufoszakértő szavai nyomán fogalmazódott meg bennem, mintegy felütésként a mai bejegyzéshez. Ma reggel láttam beszámolót a hazai ufokongresszusról, s ez hozzásegített ahhoz, hogy írjak néhány sort az idegenekről és a beléjük vetett hitről. Először is némi…..
szjaki 2008.11.26 15:02:29
Kedves Tóta W. "Megmondó" Árpád!

Köszi a reagálást a bejegyzésre, elvégre nem mindennap veszi a fáradságot egy internetes hérosz és ír a mi kis ismeretlen blogunkhoz némi mondandót. Azonban egyes pontokban nem értek egyet a véleményeddel, s mint a bejegyzés írója, fontosnak tartom, hogy megosszam veled kétségeimet.

1. "Van itt néhány probléma."
Már ezzel az első mondattal nem tudtam mit kezdeni. A probléma az számomra, hogyha a véleményemre valaki nem azt írja, hogy nem értek egyet, hanem hogy probléma, amit gondolok. Bár lehet, hogy nem fogalmaztam egyértelműen, ez lehet problémás.

2. "Az UFO-hype lecsengett. A virágkor nagyjából a hidegháborúval esett egybe, illetve nálunk még a kilencvenes évek (amikor bezúdult nyugatról a "titkolt igazság" puhakötésben). A kongresszus a kemény mag."
Igen, ezzel én is tisztában vagyok. Nekem is megvolt azokban az években az ufo-őrületem, ezt írtam is. Azonban a környezetemben többen is vannak, akik a mai napig "ufoznak". Ez, gondolom, nem csupán az én környezetemben van így. Ez aktuálissá teszi a témát. No meg nemcsak akkor lehet valamiről írni, amikor aktuális.

3. "Jézus is UFO volt, én gondolom rosszul." Ez így meredek, a vallások és a földönkívüli látogatók összekötésében (mások mellett) Daniken ért el szép sikereket, ő szépen levezeti, hogy a védákban orbitáló űrállomásokról és űrkompokról esik szó. Emellett az Ószövetségben talál még jeleket (Ezékiel). Persze akinek kalapács van a kezében, az mindent szögnek néz."
Mivel a fenti mondatomat írtam és nem mondtam, nem érezhetted ki az iróniát belőle. A bejegyzésben azért van több hivatkozás, hogy ne légből kapott dolgokat írjak. Az ""UFO-k és a kereszténység átküld egy oldalra, ahol megtalálható ez a felfogás, mely szerint Jézus UFO volt.

4. "HAHAHA. Már bocs, de ez a modern messiáskultusz semmivel sem légből kapottabb vagy megalapozatlanabb, mint az, hogy jött egy srác, isten fia volt, és majd még jön, és elvisz a boldogság helyére (feltéve, hogy ezt elhiszed). Hátrébb az agarakkal, szerényebben tapogatózz a semmiben.

Mindig hajlamosak voltunk arra, hogy saját isteneket gyártsunk magunknak, és fingunk sincs, melyik az igazi, van-e igazi."
Egyetértek azzal, hogy hajlamosak vagyunk az istengyártásra, amióta ember él a földön, így van. A modern messiáskultusz, legyen az ufo vagy bármi más, azonban annyival légből kapottabb, mint a krisztushit, hogy Jézus személyét, munkásságát nemcsak bibliai bizonyítékokkal tudjuk alátámasztani, másrészt erősen elgondolkodtató, hogy rettentő módon üldözték a keresztényeket a kezdeti időkben, mégis kitartottak. Nem tudom, hogy egy mai, divatos messiáskultuszban hívő ember feláldozná ez az életét, pláne, ha mindezt épelméjűen, beszámíthatóan tenné.

5. "w.blog.hu/2007/05/02/szentiras_magyarazat_erich_von_d_niken"
Ezzel azért nem értek egyet, mert olvastam Dänikent is, meg a Bibliát is, és valahogy nem jött össze, amit ő írt. Meg az is elég árulkodó, hogy tudományos körökben megmosolyogják, de a bulvár ráharap Däniken könyveire.
A másik észrevételem, egyetemi éveim fontos emlékéből fakad, mikor is ősz hajú, hajlott hátú professzorunk azt mondta: "Ha valaki magára hivatkozik, az már régen rossz." Lefordítva mai magyarra: az öndicséret büdös.

Az a tény, hogy sokan erősen kritizálják a kereszténységet (nem egyházkritika - erről én is sokat tudnék írni, hanem valláskritika szintjén), mindent elfogadnak, de Jézus Krisztust nem, s hogy te is több írásodban erősen kirohansz ezen téma ellen, azt erősíti bennem, hogy bizony, van valami a keresztényégben, ami arra készteti az embereket, hogy vagy kövessék, vagy elhatárolódjanak tőle, valamiért reakciókat vált ki, senki sem akar semleges maradni (hacsak nem az, aki mindig semleges). Ez megerősít abban, hogy amiben hiszek, nem légből kapott, hanem valóság. A ráadás számomra, hogy ezt a valóságot naponta meg is élem.
szjaki 2009.08.30 18:22:30
A nagy nyári pangásban és allergiaszezonban kellett valami, ami eltereli mind a szlovákok, mind a magyarok figyelmét az épp aktuális belpolitikai ügyekről, ami ott is és itt is elég kínos. Szóval jól bemutattak Sólyomnak, aki igazi államemberként, méltósággal viselkedett a…..
"Szerencsénk volt a Gondviseléssel" - mondhatná az a gyülekezet, amelyik nyert a lottón. Persze ez sem kis hazánkban történt, hanem a sokat emlegetett Ámérikában. A hír hallatán a konzervatívabb gondolkodásúak összeráncolják a homlokukat, a lazábbak mosolyognak, az…..
Ismét közel az államalapítás ünnepe, hosszúhétvége, pihenés, miegymás. Némi programajánló, ha nincs jobb dolgotok. Győrben, Debrecenben, és ha egyik sem megfelelő helyszín, sem fővárosiak nem vagytok, itt érdemes kutakodni. És némi olvasnivaló tavalyról...
No, egy legendának jártunk utána, s ezt találtuk. Ötletgazda és kivitelező: Jakab-Benke Nándor. A valóság felfedése a Duna TV-n:        A szintén legendás Open Stage. Emlékeztetőül a székely nyelvleckék egyben:     És egy kis…..
Hétfőn jöttem haza Erdélyből egy jól sikerült kirándulásról. Amikor nekiálltam böngészni az elmúlt hét híreit, miről is maradtam le, megdöbbenve olvastam, hogy meghalt Cseh Tamás. Gimis koromban fedeztem fel őt magamnak. Azóta vissza-visszatért, és különös hatást gyakorolt…..
Vallásos Ábrándozók Emlékmeccs 2009.08.11 19:23:48
Marian Cozma emlékére lesz szerdán egy barátságos magyar-román meccs. Múlt héten mondták erdélyi barátaim, hogy nézzem meg feltétlen. Biztos, hogy nem lesz rendbontás. Ezen egy kicsit mosolyogtam, mert az Újpest-Steaua mérkőzésen történtek után nem tudok elképzelni nyugis…..
Vallásos Ábrándozók CSILLAGPONT 2009.07.20 09:22:31
Idén nyáron nagy vállalkozásra készülnek a református fiatalok. Be akarják bizonyítani, hogy alkohol és drogok nélkül is jól érezhetjük magunkat egy fesztiválon, sőt ebbe még a sajátos református identitás is nagy szerepet kap. HONLAP és BLOG. Aki nem hiszi, járjon utána!..
A nyári nagy pangásban egy kis érdekesség Mansonnal kapcsolatban (tudom, lejárt lemez): A Volton elhangzott előadás után készült cikk, ami az Evangélikus Életben jelent meg, egyenesen a szerzőtől. Szóbeli engedélyt kaptam, hogy feltegyem, remélem, így is rendben vannak a szerzői…..
Egy kis humor a nagy nyári kánikula-vihar-uborkaszezon hároszögben. Az alábbi kép ismét igazolja, hogy Jézus szereti a jazz...
Sajna nem tudtam elmenni, hogy első kézből hallgassam az előadást és nézzem meg magamnak a polgárpukkasztás valamikori királyát. Hála az egyik résztvevőnek, ITT olvashattok a történtekről...
Meghalt Jako. Béke poraira. Az alábbi klippekkel emlékezünk rá.   ..
Szóval van ez az ember, akiről érdeksek dolgok derülnek ki. Most épp ez. A hetvenes években megvert egy magyar raktárost. A magyarázat: büszke rá, különben is a másik kezdte, mert meglökte. Mintha egy verekedő gyerek ürügyét hallanánk. "A másik kezdte!" De ez csak…..