Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ckk

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Országgyűlés által 2011. november 15-én elfogadott törvénymódosítással új fogalom, az elfedés került be a kulturális örökség védelméről szóló törvénybe. A törvényalkotók minden bizonnyal arra gondoltak, hogy a költséges és időigényes feltárások helyett,…..
- Emberek, van egy jó, meg rossz hírem! – hirdeti ki a hajcsár az evezősöknek a gályán. - A jó hír az, hogy holnap mindenki dupla fejadagot kap, a rossz az, hogy a kapitány vízisíelni akar! Ez a régi vicc jut az ember eszébe, arról a parlamentnek benyújtott új…..
ckk 2011.10.03 11:18:18
Nem egészem értem, miért olyan meglepő ez a törvénytervezet. A régészet az elmúlt 5 évben hangos volt a belső, feltárásokért folytatott háborútól. Nem az örökségvédelem ellátása volt a cél, hanem a feltárásokból származó bevételek! Egymást marták az intézetek és testületek, hogy melyik érdekcsoport részesedjen a feltárási pénzekből. Valójában 30-40 %-kal többe kerülnek a feltárási költségek, mint maga a munka, sőt a múzeumokba bekerülő leletanyag feldolgozása - tisztelet a kivételnek - csak az utóbbi időben kezd általánossá válni. 2007 előtt ugyan csak nem bővültek a leltárkönyvek és a leletek igen is pincékben, sokszor mosatlanul álltak. A folyamatos belső torzsalkodásnak köszönhetően Magyarországon ma a régészet nem képes ellátni a feladatkörét olyan színvonalon, ami megfelelő lenne a kivitelezői és a beruházói érdekeknek. A törvénytervezet ezt a helyzetet oldja meg azzal, hogy gyakorlatilag eltörli a feltárást. Kérdem én, miért kellett volna erről egyeztetni a szakmával? Nem szakmai törvényt hoznak! Mi lesz az örökségvédelemmel? Nem kellett volna erre hamarabb pont a régészeknek gondolni? Az elmúlt 10 évben megéltük a régészet aranykorát, majd a saját kicsinyességünk és telhetetlenségünknek köszönhetően (a szakma képtelen volt a belső megegyezésre!) végleg tönkre is tettük azt. Lássuk be végre a hibáinkat, tűzzük ki a fekete szalagot és mondjuk ki: Jó volt, szép volt, de nagyon elcsesztük!