Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bp

32 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Grönland fishing Előkészületek 2011.09.29 21:38:00
Zsolt barátom volt a legkomolyabb érdeklődő, vele már végigcsináltam egy Mongóliát, szívós srác, bírja a gyaloglást, a nélkülözést. Barnával – Zsolt 14 éves fiával – kapcsolatban viszont szkeptikus voltam, nem neki való egy ilyen túra. Érveim azonban leperegtek…..
Bp 2013.03.25 15:56:17
Lapland Fishing A felszerelésről 2012.07.29 20:27:10
Néhány nappal az utazás előtt fizikailag is összecsomagoltam azt amit eddig csak fejben rágtam, csócsálgattam, a felszerelést. A hónapokig tartó töprengés után, néhány hete elkezdtem egy-egy nagy dobozba, zacskóba pakolni mindent amire szükségem lesz, ha eszembe jutott valami…..
Lapland Fishing Áram a vadonban 2012.08.03 07:03:05
Mivel a műszaki képességeimet tekintve nem vagyok a topon, szakembert hívtam a napelemes töltés optimalizálására. A feladat: a számos eszközből ami a rendelkezésünkre áll, kiválasztani és összerakni a leghatékonyabb megoldást. Balogh Bálint a Continental Hungary…..
Annak ellenére, hogy részletes információk állnak rendelkezésünkre a lappföldi rovarokról és a sikeres legyekről, nem kevés fejtörést okozott a dobozok tartalmának összeállítása. Fél éves munka után azonban összeállt a készlet, 4 doboz legyet viszek magammal. Az…..
A túrára készülve szerencsére egészes sok információt találtam Lappföld rovarvilágáról. A vizi rovarvilág legjelentősebb képviselői arrafelé  a tegzesek, a legtöbb ajánlott légy tegzest imitál. A több mint 10.000 fajt számláló tegzesek (Trychoptera) fontos…..
17,4 km 4 óra 2 perc 871 kalória 35 C Itt a track Elindultunk. A terep enyhe emelkedővel és komoly növényzettel kezdődött. Janess haladt elöl a háromlábú állvánnyal és menetfelszereléssel Fotózott is Hamarosan megállt…..
Grönland fishing Konklúzió 2012.04.02 21:59:00
Néhány összefoglaló gondolat a végére, záróposztként. Az utazás a lehető legjobban sikerült, minden nehézségével együtt. Viszonylag jó időnk volt végig, de a kellemes sarki nyár mellett megtapasztaltuk a tundra viszontagságokat is. Szúnyogoknak már hideg volt, a kis legyeket…..
Eljött az indulás napja, 10 órára vártuk Jant. Amikor 8 körül felkeltem Zsolték már bőszen pakoltak én is hamar összeraktam mindent, indulásra készen álltunk. A torkolatot jól beláttuk, azonnal észleltük volna ha közeledik a hajó, ücsörögtünk a cuccok mellett. Telt múlt az…..
Grönland fishing Furcsa zsákmány 2012.03.19 21:27:00
Másnap délelőtt megviselten tápászkodtunk fel. A víz már apadni kezdett, de még magas volt, elborította az egész torkolatot. Zsolt éhes volt ezért pergetőbotot ragadott, egy darabig dobált a sátor környékén majd lement egészen a tengerhez. Én kevés esélyt láttam a halfogásra,…..
Az utolsó két nap következett, elhatároztuk, hogy leköltözünk a torkolathoz és itt várjuk be a hajót. Összepakoltunk és 2 óra vizenyős mocsárban történő gyaloglás leértünk a folyó legalsó szakaszára. Útközben egyetlen embert sem láttunk, kiürült a folyó teljesen. A…..
A pihenés és semmittevés két napja következett. Eső már nem esett, hideg, borús, szeles lett az időjárás. A vízesés fölé magasodó hegyoldalon sok édestinorút találtam, de sajnos sok volt az elöregedett, hemzsegtek benne az ugróvillások. A sok eső a fiatalabbaknak sem tett…..
Ebben a bejegyzésben nem lesznek képek. A következő két nap az elemekkel való dacolásról szólt, eszembe sem jutott elővenni se a fotógépet, se a videót. Másnap reggel zuhogó esőre ébredtünk. Esőben bontottunk tábort, bármennyire is siettünk a pakolással mindenünk vizes lett.…..
Az indulás napján szemerkélő esőre ébredtünk.  Összepakoltunk, tábort bontottunk, megettük a halászlét és elindultunk. Idefelé jövet a másik part látszott járhatóbbnak, ezért ezen az oldalon indultunk neki. A párás esős időben hamar kiderült, hogy  Zsolt és…..
 Elérkezett az utolsó este a Paradise Valleyban, 10 itt töltött nap után készültünk a keserves visszaútra.  A gondolat, hogy újra végig kell mennünk ezen hosszú, fárasztó úton nem vidított fel. A bőséges vacsora mellett gondoltunk a másnapra is, az egész napos…..
A várva várt szárazlegyes horgászat nem működött, egy kis mellékágban mozdultak rá egyedül a Daddy longlegs nevű lószúnyog utánzatra. 50 halra jutott egy ilyen, ezekre horgásztunk... Szép narancssárgaUfo betartEz egy profi betartós kép, nem látszódnak a virsli…..
Problémát jelentett, hogy a kevés nimfa ami nálam volt, szinte mind súlyozott volt. Az alacsony vízben azonnal leértek és összeszedték az aljzatról a moszatot, nem lehetett velük horgászni. Az egyik legszebb szajblingomA nagyobbakat szinte kivétel nélkül elengedtük A meder…..
A horgászat teljesen máshogy alakult mint amire készültem. A beszámolókat olvasva, képeket látva alapvetően kétféle szituációra számítottam, a streamerezésre és a szárazléggyel történő horgászatra. Rengeteg streamert kötöttem. Az északi tenger táplálékhala a capelin,…..
Bp 2012.01.27 13:47:04
@Rönkugró:
Én csak legyezőbotot vittem a többiek pergettek. Körforgóra vadul támadtak, azzal könnyedén meg lehetett fogni őket. Nem táplálékot láttak benne, inább idegesítette őket. A szilikoncsalik, wobblerek nem működtek.
Bp 2012.01.27 20:46:42
@Rönkugró: Se nem lazac, se nem pisztráng de szintén salmonida. Artic charnak hívják, magyarul sarki szajbling. Tengerben él mint a lazac, ívni jár fel as folyókba. Gondolom ezt hívják Røye-nak. Itt írok róla többet: gronlandfishing.blog.hu/2011/09/20/paradise_valley
Bp 2012.01.27 22:17:17
@Rönkugró: Érdekes milyen szép vörös színűek a kisebbek is. Grönlandon a nagy hímek voltak narancssárgások, ilyen tűzvöröst csak láttunk, fogni nem sikerült. A legtöbb ezüst színű volt, főleg a kicsik.
10 napot töltöttünk el a Paradise Valleyban, 5-5 napot két külön táborban és az ott töltött idő alatt egyetlen emberrel sem találkoztunk. Nem keltünk korán. Éjjel meglehetősen hideg volt, fagypont alá süllyedt a hőmérséklet. Amikor végre kisütött a nap, a melegedő sátorból…..
Grönland fishing Flora 2012.01.10 21:45:00
A vitaminszükségletünket egy ízletes, lédús, kék színű bogyóféléből merítettük (Vaccinium uliginosum) gyakran rájártunk. A bogyózás időigényes elfoglaltság volt, összeszedni egy bögrényit több mint fél óráig tartott. Annyira finom volt azonban, hogy, mégis órákat…..
Grönland fishing Fauna 2012.01.05 21:28:00
Rénszarvasból kevesebb volt mint ox, ezek nem engedtek közel. Az oxokkal nem voltak jóban, azok rendszeresen kergették őket. A lehullott agancsuk hevert lépten nyomon, volt, hogy abból csináltunk kerítést a tábor köré. Hozni is akartunk belőle de sajnos kiszedték a csomagból a…..
Grönland fishing Örömpeca 2011.12.13 21:42:00
Jópár kilométert gyaloglok felfelé, egy nagy kanyarívben szélesedik ki a folyó, több ágra szakadva. Itt kezdek el nézelődni, figyelem a vizet egy magas partról. Egy kanyarívben nagyon érdekes szituációt találok. Nagy kiterjedésű zátonyon folyik át a víz, előtte nagy és…..
Grönland fishing A pézsmatulok 2011.12.19 21:21:00
Úgy éltünk a völgyben mintha a Serengetiben táboroztunk volna. Az állatok teljesen háborítatlanul éltek itt – mindenféle emberi behatástól mentesen –, nem is nagyon féltek. A pézsmatulkok, vagy ahogy röviden hívtuk őket az oxok, állandó társaink lettek. Reggelente…..
Grönland fishing Paradise 2011.12.05 22:24:00
Tanyát ütött a hajnal a völgyben. Puha vattafelhők borítják a hegyormokat, csendesen csordogál a kis patak, szomorú holló károg a ködben. Mint a megannyi remegő gyémántkristály csillognak a hajnali pára vízcseppjei. De egy nyomorult halat se fogok a két órás horgászat alatt,…..
Másnap nekivágtunk az utolsó szakasznak. Már nagyon elegünk volt a gyaloglásból, sokkal nehezebb ez az út mint amire számítottam. A terep sem lett könnyebb, tocsogós mocsár, fel kell venni a gázlónadrágot. A nehéz zsákok emelgetése a legfárasztóbb, ráadásul rettegek, hogy…..
10 körül tápászkodtunk fel, nekiálltam megcsinálni a gombát, Zsolt közben próbált halat fogni. Egy kicsi jött neki csak össze, a tegnap bevált körforgó csődöt mondott. Az előző nap szedett gombával készítettem el, isteni lett. Megreggeliztünk, sátrat bontottunk és…..
Bp 2011.11.23 12:27:49
@sajtosbrokkoli:
Nem készült terv, el sem tudtuk képzelni, hogy ilyesmi megtörténhet. Onnantól kezdve igyekeztünk látótávolságon belül maradni...