Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kugi

1235 bejegyzést írt és 1584 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai bejegyzésben olyan újságcikkeket mutatok be, amelyek 100 évvel ezelőtt, 1924. áprilisában jelentek meg a Vasvármegye című újságban. (A "száz éve történt" sorozat előző, 1924 januári újságcikkeket tartalmazó bejegyzése itt olvasható.) Először egy hirdetést találtam a Vasvármegye 1924. április…..
A mai bejegyzésben egy olyan légifotót mutatok be, ami majdnem pontosan 24 évvel ezelőtt, 2000. április 22-én készült. Időben ez az utoljára készített légifotó Püspökmolnáriról a fentrol.hu oldalról. Lássuk először egyben a teljes felvételt: Most pedig - szokásomhoz híven - kinagyítok néhány…..
A mai bejegyzésben a községi könyvtárban fellelhető kéziratos Falukrónikából mutatok be egy érdekes összeállítást: a parasztság - mint községünkben domináns társadalmi réteg - tagolódásának változását 35 év alatt, 1935-től 1950-en át 1970-ig. (Sajnos a táblázatok, diagrammok készítője nem adta meg,…..
1974 tavaszán Püspökmolnári nevével sajnos alig találkozhattak az olvasók a Vas Népében... Március és április folyamán csak 1-1 hírben jelent meg a község neve, ezeket ma együtt teszem közzé. Sajnos ezek is csak egyszerű említések...  (Az "50 éve történt" sorozat előző, 1974 januári újságcikkeket…..
A mai bejegyzésben az 1949 márciusában rögzített naplóbejegyzéseket teszem közzé a Püspöktamási Plébánia naplójából, az ún. Historia domusból, amit Holpert István plébános írt. 1949 január-február folyamán az atya valamiért nem írt a naplóba. (A "75 éve történt" sorozat előző - 1948 decemberi…..
Kugi blogja 1232. Vegyes fotók 57. 2024.03.18 07:00:00
Ma is olyan, nagyon régen hozzám került fotókat mutatok be, amelyeknek nem tudom az eredetét. Lássuk őket! Aki felismeri a képen látható személyeket, kérem, írja meg hozzászólásban! Először egy bérmálkozáson készült fotó a templomkertből, talán a '70-es évek második feléből (mert már az új…..
A hároméves terv keretében épült, 1949-re befejezett, 1961-ben bővített kultúrházban egykor gazdag kulturális élet zajlott. (Lásd a poszt végi linkek alatt.) A a községi könyvtárban fellelhető kéziratos Falukrónikából ma 3 olyan leírást közlök, amelyek az itteni egykori énekkarról, zeneoktatásról és…..
1866 március 6-án a Pesten tartózkodó tolnai gróf Festetics (II.) György, a szenttamási plébánia és a vele összekapcsolt molnári apátság kegyura kinevezte apátplébánossá Szabó Józsefet. Erről kiállította a kinevezési okiratot, illetve tájékoztatta a szombathelyi megyéspüspököt. A püspöknek írt levél…..
kugi 2024.03.09 20:37:49
@gigabursch: Érdekes, hogy az okiratban "egyházpártfogónak" nevezi magát.
A mai bejegyzésben olyan újságcikkeket mutatok be, amelyek 100 évvel ezelőtt, 1924. januárjában jelentek meg a Vasvármegye című újságban. (Januárban kellett volna közzétennem őket, de elmaradtak... A "száz éve történt" sorozat, 1923 november-decemberi újságcikkeket tartalmazó bejegyzése itt…..
A mai bejegyzésben 50 évvel ezelőtt, 1974 februárjában megjelent újságcikkeket ismertetek a Vas Népéből, amelyekben Püspökmolnári neve említésre került. Mindössze 2 ilyet találtam... (Az "50 éve történt" sorozat előző, 1974 januári újságcikkeket bemutató posztja itt olvasható el.) Az első a február…..
Hosszú idő után ezúttal folytatódik az I. világháborút megjárt községbelieket bemutató sorozat. A mai bejegyzésben egy tüzért mutatok be a Felszeghy Ferenc és Reé Antal által szerkesztett "A magyar tüzér. A magyar tüzérség története" (Bp. 1938.) c. könyvből, amit nemrég kölcsönkaptam Somogyi…..
Kugi blogja 1226. Vegyes fotók 56. 2024.02.05 07:00:00
Ma olyan iskolai képeket osztok meg, amelyek nagyon régen kerültek hozzám, és már azt sem tudom, kitől vagy honnan. Lássuk őket! Először jöjjön az 1969-es kisdobos- és úttörőavatás egyik fotója (annak idején ez lett a fájl neve): A gyerekek mellett Gyarmati Istvánné úttörő csapatvezető áll, az…..
A mai bejegyzésben egy olyan újságcikkeket mutatok be, amelyek 100 évvel ezelőtt, 1924. február 3-án jelent meg a Harangszó című, Szentgotthárdról szerkesztett evangélikus újság 46. oldalán. (A "száz éve történt" sorozat előző, 1923 november-decemberi újságcikkeket tartalmazó bejegyzése itt…..
Idén novemberben lesz 100 éves a szenttamási harangláb, amely egy evangélikus birtokos, Schaden/Scháden Gusztáv adományából épült 1924 folyamán. (Az avatóünnepségről ebben a bejegyzésben írtam.) Schaden Gusztáv és családja azonban nemcsak ezt az egyetlen adományt tette, jótéteményeiknek ugyanis se…..
Kedves Olvasók! Az idei első. blogbejegyzésben 50 évvel ezelőtt, 1974 januárjában megjelent újságcikkeket ismertetek a Vas Népéből, amelyekben Püspökmolnári neve említésre került. Mindössze 2 ilyet találtam... (Az "50 éve történt" sorozat előző, 1973 november-decemberi újságcikkeket bemutató posztja…..
Kedves Olvasók! Újra eljött az év vége, ami mindig a számvetés ideje. Ahogy tavaly ilyenkor is tettem, úgy most is röviden összefoglalom a blogon elért eredményeimet, az ezzel kapcsolatos gondolataimat. Januártól decemberig (a jelenlegivel együtt) összesen 47 blogbejegyzést írtam. (Sajnos időhiány…..
Ilyen terjedelmes címmezővel jelent meg egy hosszú újságcikk a Vas Népe 1992. december 19-i számának 11. oldalán:  A cikk egy képet is tartalmazott: A cikk szövege pedig így szól:..
Amikor Ferenc József 1860. október 20-án kiadta az „októberi diplomát”, úgy tűnt: helyreáll az ország alkotmányossága; újrakezdték működésüket a vármegyék is. (Valójában csak az 1848 előtti intézményeket hozták létre, a konzervatív magyar arisztokraták elképzelései szerint.) A Molnáriban birtokos és…..
A mai bejegyzésben egy érdekes újságcikket teszek közzé, amire a Soproni Napló 1912. december 10-ei számának 4. oldalán akadtam rá:..
A mai bejegyzésben az 1948 decemberében rögzített naplóbejegyzéseket teszem közzé a Püspöktamási Plébánia naplójából, az ún. Historia domusból, amit Holpert István plébános írt. (A "75 éve történt" sorozat előző - 1948 novemberi történéseket bemutató - része itt olvasható.) A szöveg gépelt…..
A mai bejegyzésben olyan újságcikkeket mutatok be, amelyek 100 évvel ezelőtt, 1923 november-december folyamán jelentek meg a Vasvármegye című megyei újságban. (A "száz éve történt" sorozat előző bejegyzése itt olvasható.) Az első ilyen cikket a november 24-ei lapszám 3. oldalán találjuk: A…..
A mai bejegyzésben az 1948 novemberében rögzített naplóbejegyzéseket teszem közzé a Püspöktamási Plébánia naplójából, az ún. Historia domusból, amit Holpert István plébános írt. (A "75 éve történt" sorozat előző - 1948 októberi történéseket bemutató - része itt olvasható.)  A szöveg gépelt…..
Korábban már bemutattam a községünkben egykor működött egyesületeket (ezeket a jelen bejegyzés végére belinkelem); most olyan egyletekről lesz szó, amelynek nem községünkben volt a székhelye, de idevalósi tagjai is voltak. Lássuk őket! Az első ilyen szervezet az 1857-ben - tehát még a…..
1973 novemberében 3 Vas Népe-cikkben találkoztam Püspökmolnári nevével, és mindegyik sportról szól. 1973 decemberében pedig csak egyetlen egy püspökmolnári-vonatkozású és "sportos" témájú újságcikk volt; ma ezeket ismertetem. (Az "50 éve történt" sorozat előző, 1973 októberi újságcikkeket bemutató…..
A mai bejegyzésben 4 újságcikket mutatok be, amelyek 100 évvel ezelőtt, 1923 augusztus-október folyamán jelentek meg a Vasvármegye című megyei újságban. (A "száz éve történt" sorozat előző bejegyzése itt olvasható.) Elsőként jöjjön egy bűnügyi hír, melyben elkövetési helyszínként szerepel községünk…..