Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kugi

939 bejegyzést írt és 1304 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Figyelem! A Püspökmolnári Helytörténeti Klub következő összejövetelére szeptember 21-én (szombaton) 16.00 kezdettel kerül sor. Megtekintjük az evangélikus imaházat és közben a helyi evangélikus gyülekezet múltjával ismerkedünk. Találkozás az imaháznál. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!  A mai…..
Itt vagyunk, megjöttünk! Remélem vártatok már minket, annyira amennyire mi vártuk, hogy posztolhassunk. Szóval itt az első bejegyzés, ami mindjárt egy Napi érdekes. Az a népszerű sorozat aminek jövő hét végén már a 300. részét láthatjátok, ami egy monstre válogatás lesz! További újdonság hogy amíg…..
Kupakői paprika Péntek, 13 2019.09.13 03:44:56
Péntek tizenhárom csapása ismét elérkezett. Kedvükre retteghetnek, akik szeretnek rettegni, és lehetnek elővigyázatosabbak az óvatos duhajok, akik gyakran mondogatják: „Én ugyan nem hiszek a babonában, de…” De honnan is ered ez a babona? A tizenhármas számot állítólag már a babiloniak is kerülték,…..
Kugi blogja 940. Vegyes fotók 38. 2019.09.13 07:30:00
A mai bejegyzésben az óvoda első éveit mutatom be a Falukrónikában talált leírás és néhány fotó alapján. A kéziratos munka lapjaira az intézmény bemutatását Varga Mártonné vezető óvónő  - sokunk Margit óvónénije - készítette 1977-ben. Lássuk! A Napköziotthonos Óvoda nevet viselő intézmény a Nagy…..
Tegnapelőtt, azaz 2019. szeptember 7-én került sor a IV. Magyar Értékek Napjára a Pesti Vigadóban, szombaton (2019. szeptember 14-én) pedig Megyenapra kerül sor Szombathelyen a Berzsenyi téren, ami Vas megye értékeit mutatja be. Úgy gondoltam, hogy e két ünnep kapcsán egy kvízt készítek, ami…..
1926-ban került a helyi katolikus elemi iskolába Sütő Mária tanítónő, aki később hozzáment Pungor Imréhez (ő 7 évvel volt fiatalabb a feleségénél). A mai bejegyzésben Pungorné 1937-ben az egyházmegyei főanfelügyelő által kiállított tanítói minősítő lapját mutatom be...
Birtokélet A vonatozás hajnala 2019.09.03 14:33:31
Széchenyinek és Kossuthnak is szívügye volt a magyar vasút, amelynek születését végül mégis a pénzembereknek köszönhetjük. Forrás: Fortepan.hu/Budapest Főváros Levéltára - Semmeringbahn..
A Püspökmolnári Rába MTSz 1983. évi gazdálkodásának bemutatása után a mai bejegyzésben nézzük meg, hogyan dolgozott a községi téesz 1984-ben! Szokás szerint először lássunk egy szöveges összefoglalót:..
A mai bejegyzésben több 75 évvel ezelőtti újságcikket ismertetek a Vasvármegyéből. (A sorozat előző része ide kattintva olvasható.) Először egy - sajnos rosszul olvasható - bűnügyi hírben jelenik meg a korabeli Püspöktamási neve (Vasvármegye 1944.07.06. 7. oldal):  Nem községünkkel, hanem az…..
A fenti cím máris pontosításra szorul: az oklevél ugyanis a 18. századból való, amiben egy 13. századi királyi adományról szóló okiratot foglaltak bele. Azaz a régit átmásolták az új szövegébe. Részletek kicsit lejjebb; előbb lássuk az oklevél képét: Az adományozásról szóló oklevélrészlet..
Az általunk ma ismert, híres, különleges épületek, emlékművek pályázatainak elbírálásakor mindig voltak második helyezettek és több olyan terv is készült, ami így vagy úgy de nem jutott el a megvalósulásig. Ma ezekből mutatok be néhányat. Érdekes lesz eljátszani a gondolattal, hogy mi lett volna,…..
A mai bejegyzésben két újságcikket mutatok be az 50 évvel ezeleőtti Vas Népéből. (A sorozat előző része ide kattintva olvasható.) Az első cikkben egy püspökmolnári fiatalemberrel készült interjú olvasható (1969.08.24. 3. oldal). A címe így szól: A cikk pedig így:..
A budai hóhérlakok bemutatása után most a város pesti oldalán nézzük meg, hol éltek és mivel foglalkoztak a becstelen foglalkozású, kirekesztett hóhérok. Látni fogjuk milyen hatással volt Pest iparára a hóhérok lakhelye és a hozzájuk tartozó sintértelepek, ahol évszázadok óta folyt az elhullott…..
Nomád kori szárított húspor és évtizedekig ehető torta, avagy így tartósították régen az élelmiszert a hűtőgépek megjelenése előtt. Forrás: Fortepan..
kugi 2019.08.18 18:33:24
Lakóhelyemen,a Vas megyei Püspökmolnáriban, azon belül is Szabó István (cégtábla itt: kugi.blog.hu/2019/03/08/907_vegyes_fotok ) tejcsarnokához és sajtüzeméhez télen még az 1940-es években is a Rábáról szekerekkel hozták a jeget. Az üzem jégvermében az itt készült sajtot tárolták. Akkoriban még keményebb telek voltak, a folyó felszíne vsatagon befagyott...
A jégverem külsejéről itt látható egy fotó: kugi.blog.hu/2019/01/25/897_vegyes_fotok
Alitraveling A Nazca-kultúra 2019.08.14 10:00:00
A Nazca-kultúra a dél-perui vidék legjelentősebb kultúrája volt i.e. 200 és i.sz. 600 között: a vonalak mellett maradandót alkottak a kerámiaművészet és halotti leplek terén, de tulajdonképpen a vonalakkal (geoglifákkal) vált híressé, létrehozta Földünk legkülönösebb ábráit. A sivatagi vörös kőzetbe…..
A kétezres évek elején Németországban sokan próbáltak pénzt keresni az Ostalgie, vagyis a keletnémet életérzés segítségével, ám az akkor mindenhol bukással végződött. Manapság viszont a divatok körforgásának jegyében újra divat lett a szocialista korszak, annak is elsősorban az erős vizualitású…..
Egykor Pest, Buda, Óbuda, majd az egyesített főváros közlekedésének jelentős részét a céhekbe tömörült kocsisok bonyolították le. A budai bérkocsis céh 1700-ban nyert privilégiumot, a pesti csak később, 1827-ben. A kocsik úgy lettek egyre népszerűbbek a budaiak és a pestiek körében, ahogyan az…..
Nem akarták a borjútól ellopni a tejet, de azzal oltották az égő házat. Később azonban egy főúri hóbort és az olaszok mindent megváltoztattak. Forrás: Fortepan..
A mai bejegyzésben egy 1942-ben készült helyszínrajzot mutatok be Püspöktamásiból - annak is a szenttamási részéről - 1942-ből. Így fest:..
Egy régi bejegyzésben - ebben - ismertettem a rábaszenttamási katolikus elemi iskola kántortanítói álláshirdetését. A közelmúltban a plébániánk iratai között - melyek már a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban vannak - megtaláltam a tanítóválasztás eredeti jegyzőkönyvét. Ebből kiderül, hogyan…..
A nyár utolsó Napi érdekesét láthatjátok ma. Szerdán még jön egy bejegyzés, ám utána kis szünetre vonulunk el mi is. Szeptember 15-én vasárnap láthattok újabb Napi érdekest, aztán egy 300., jubileumi monstre válogatás érkezik majd.  Szükség van a pihenésre, a fotók felfrissítésére, és ígérhetem…..
kugi 2019.07.22 10:39:08
@acycloren: Persze, de azért nagyságrendekkel több házat átköltöztetnek Amerikában, mint mifelénk, Európában.

@Tejinashi: Tökéletesen igazad van! :)))
A mai bejegyzésben újra 50 évvel ezelőtt megjelent újságcikkeket teszek közzé a Vas Népéből. (A sorozat előző része itt olvasható.) Először lássuk a Vas Népe 1969. július 5-i számának 1. oldalán található cikket, aminek a címe így fest:  A bevezetője pedig így szól: ..
A Püspökmolnári Helytörténeti Klub sétája a Püspöki temetőben a kedvezőtlen időjárás miatt júliusban elmaradt. Erre augusztus 10-én (szombaton) 16.00 kezdettel kerül sor. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Mintegy fél év kihagyás után ma újra folytatódik a 100 éves újságcikkeket bemutató…..
A pedoszkóp vagy fluoroszkóp a maga nemében egyedülállóan veszélyes alkalmatosság volt a negyvenes-ötvenes évek cipőboltjaiban. Hogy miért? Mert minden egyes felpróbált cipő után megröntgenezte a lábakat.....