Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kugi

926 bejegyzést írt és 1286 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1866. Atlanta, Georgia röviddel az amerikai polgárháború vége után. A fűtőház romokban..
Kedves Olvasók! A "Kalandozni jó! blogon egy vendégposztom jelent meg a Molnáriban élt Sallér Juditról, Festetics György feleségéről. Ide kattintva olvasható. A Püspökmolnári Rába MTSz 1982. évi gazdálkodásának bemutatása után a mai bejegyzésben nézzük meg, hogyan…..
Vérengzés a Csillag börtönben - 1984   1984 október: A szegedi Csillag börtön előtti piac népe csak annyit látott, hogy szirénázó mentők érkeznek a börtönhöz és véres testeket hoznak ki. A várost elárasztották a rémhírek. „A Szegedi Dózsa—Makó futballmérkőzésen... a szurkolók... a városban bujkáló…..
Figyelem! A Püspökmolnári Helytörténeti Klub következő összejövetelére június 15-én, szombaton (tehát holnap) 16.00 kezdettel kerül sor. Bejárjuk a szenttamási régi temetőt, majd - akinek van kedve - körbesétálhatja a szenttamási horgásztavat.  Kérem, hogy a várható…..
1916. Az Ír Polgári Hadsereg (Irish Citizen Army) katonái egy dublini tetőn a húsvéti felkelés előestéjén..
kugi 2019.06.10 21:19:28
@KCB: :)
Akkor azt írtam volna, hogy ötemeletes ágy. De így csak 5 (db) emeletes ágy.
Igaz, az az épület még a két háború közti korszakban készült, de így sem volt akkora belmagassága, hogy egy ötemeletes ágy beleférjen. :)
"Furcsa ember ez a zalaegerszegi plébános!" (Bárdossy László, miniszterelnök) Kétségkívül a revízió egyik legfurcsább párbeszéde Pehm József és Bárdossy László között zajlott le 1941. június 17-én, amikor a későbbi esztergomi érsek távoztában nemes egyszerűséggel rávágta a miniszterelnökre az…..
1920. Omar Lockyear légikaszkadőr és "pilóta fenegyerek" repül neki egy díszlettemplom tornyának - az azóta elveszett némafilm - a "The Skywayman" jelenetében. Nézzétek a két kaszkadőrt is, ahogy leugranak! Lockyear a következő filmjének forgatásán, alig néhány hónappal később lelte halálát..
kugi 2019.06.03 09:29:14
@Terézágyú: Nekem az a meglepő, hogy már '35-ben (vagy még előbb) jelen voltak Moszkvában. Azt hittem, csak később jelentek meg ott. Persze, Moszkva már akkor is nagyváros volt, de a sztálini Szovjetuniót a fogyasztói társadalomhoz kötődő automatával nem kapcsoltam volna össze. Épp ezért meglepő a fotó, legalábbis számomra.
És ezért jó ritkásozni. :)
Kugi blogja 926. Vegyes fotók 37. 2019.06.03 07:30:00
Az 1942. évi úrnapi körmenet képei a Historia Domusból A mai bejegyzésben a községi plébánia (akkor: Püspöktamási) Historia Domusából, azaz a plébános által naplószerűen vezetett háztörténetből mutatom be az 1942. évi úrnapi körmenet két fényképét. Akkor június 4-re esett az ünnep. A plébános…..
A magyar szabadkőművesség virágkora egybeesik a híres aranykorral. Vajon egyszerű jó szándékú emberek gyülekezetéről volt szó csupán vagy tényleg ők befolyásolták a magyar történelmet? Forrás: Wikipedia ..
Ahogy arról már korábban írtam, Festetics György gróf 1857-ben megalapította a molnári apátságot (itt és itt írtam róla). A mindenkori szenttamási plébános lett a molnári apát, akinek az alapító előírta, hogy - segítség gyanánt - káplánt tartani köteles (a…..
A Szovjetunióban a hivatalos propaganda szerint nem volt szervezett bűnözés. A második világháború után közvetlenül azonban működött egy, amelyet elismertek, mivel felszámolták és mintegy azt demonstrálták vele, hogy ezzel együtt az ilyenféle bűncselekmények egyszer s mindenkorra megszűntek létezni.…..
kugi 2019.05.29 10:22:01
Ahogy tavaly bemutattam Püspökmolnári országgyűlési választási adatait (itt olvasható), úgy most az európai parlamenti választás helyi adatait mutatom be. Először lássuk az összesített részvételi adatokat: Ez a részvételi arány az országos részvételi arányt mintegy 10 %-kal haladja meg, de még…..
1839. október 8. Egy 180 éves fotó a fényképezés megszületésének első éveiből. A torinói Gran Madre di Dio templom, hivatalosan az első Olaszországban készült fénykép. Ma ÍGY fest...
A mai bejegyzésben egy 1790-ben készült térképet mutatok be. A címe (latinul) így szól: Mappa inclyti dominii Vasvár universalis exhibens situatione..., és alapvetően a Festeticsek vasvári uradalmához tartozó Kismákfa, Nagymákfa, Gersekarát, Petőmihályfa, Hegyhátszentpéter,…..
A Püspökmolnári Rába MTSz 1981. évi gazdálkodásának bemutatása után a mai bejegyzésben nézzük meg, hogyan dolgozott a községi téesz 1982-ben! Szokásunkhoz híven először olvassunk egy szöveges összefoglalót:..
1881. Az arizonai Tombstone városkája. Aki szereti a westernt, az biztosan hallott róla, esetleg ismeri O.K. Corral  vagy Boot Hill történeteit..
kugi 2019.05.12 20:29:28
@Punxsutawney Mormota: Köszi a sztorit, érdekes volt!
Valóban, ilyesmiért nálunk naponta párbajozhatnának... Bár talán a párbajtól való félelmükben talán javulna a közbeszéd... Mert a szópárbajon/szájkaratén kívül nem hinném, hogy a többség ki merne állni egy kardpárbajra... (Ne terjesszünk be egy párbajtörvényt? :)) )

Visszatérve a konkrét sztorihoz: Deferre-nek ez a törekvése, ha sikerrel jár, elég övön aluli lett volna...mindenféle értelemben. :)
kugi 2019.05.13 09:11:45
@vanvelemenyem: Támogatom! :D
A mai bejegyzésben - közel három hónap kihagyás után újra - 50 évvel ezelőtt, 1969 májusában megjelent újságcikkeket ismertetek a Vas Népéből. (A sorozat előző része itt olvasható.) Az első cikk a május 13-i lapszám címoldalán jelent meg: A következő újságcikk a…..
Akár hungarikum is lehetne ez a talajjavító anyag, amely 2017-ben az év ásványkincse megtisztelő címet is elnyerte. Nem mindennapi képződési körülményei és összetétele felkeltette a geológusok és bányászok érdeklődését. Sőt a paleontológusokét is, hiszen — vigyázat! — nyomokban rinocéroszt is…..
A mai bejegyzésben egy hetvenöt évvel ezelőtti újságcikkeket ismertetek a Vasvármegyéből. (A sorozat előző része ide kattintva olvasható.) A községünkkel kapcsolatos első újságcikk 1944. április 30-án jelent meg a lapban (3. oldal): Schütz Gyula Rábamolnáriban (is) ingatlannal rendelkezett,…..
Állítólag a pesti Gerbeaud cukrászdában a 80-as években a kielégítetlen, tehetős, idős hölgyek pénzért fiatal fiúk szerelmét vásárolhatták meg.    ..
Figyelem! A Püspökmolnári Helytörténeti Klub következő összejövetelére május 11-én (szombaton) 16.00 kezdettel kerül sor. Program: séta a régi molnári temetőben. A találkozásra ezúttal a Közösségek Hete keretében kerül sor, melynek regisztrált programja itt található.…..
Kugi blogja 918. Vegyes fotók 36. 2019.05.03 07:30:00
Két hónap kihagyás után ma újra folytatódik a régi fotókat bemutató sorozatom. A mai bejegyzésben egyik olvasónktól, a községünkben született Baranyai Jolán lányától, Horváth Ritától kapott képeket mutatom be. Ritának ezúton is köszönöm a fotókat és a hozzájuk írt információkat!  Mai első képünk…..
Nemrég egy antikvárium online kínálatában egy érdekes dokumentumra bukkantam: az egykori szenttamási tejszövetkezet postán feladott borítékjára 1906-ból! A dokumentumot megvásároltam, és az alábbiakban bemutatom Olvasóimnak. Az előoldala így néz ki: ..