Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lucullus

801 bejegyzést írt és 116 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az írás megjelent a hataratkelo.blog.hu - n, az Index és az Index2 címlapján is.    Ez a poszt kicsit rendhagyó lesz, mivel egy meglehetősen nem szokványos módját mutatja be a városnézésnek: a rooferinget. Én ugyan nem nagyon vagyok otthon a műfajban, de a Moszkvában élő Gábor (aki sokkal…..
Holdbéli sárvulkánok, elképesztő kaják és mindenhol olaj… valamint egy ország, amelyet Oroszország, Grúzia, Örményország, Törökország és Irán határol (ezért aztán mindenféle szempontból meglehetősen érdekes helyzetben van). A Tűzimádók földjének is nevezett Azerbajdzsánban járt Gábor és nem kevés…..
Úgy utazunk ma el a Karib-tengerre, hogy közben maradunk az Európai Unión belül. Ez úgy lehetséges, hogy a Kis-Antillák részét képező Martinique jogilag Franciaországhoz tartozik, ennek minden előnyével (és gondolom, hátrányával is, de most mi koncentráljunk az előnyökre…). Emellett Gábornak hála…..
Sokat tűnődtem azon, hogy a Fekete-tenger orosz partvidéke vajon része-e a Kaukázusnak, vagy sem. És végül arra jutottam odautazásom után, hogy ugyan földrajzilag "nem igazán", azonban érzésileg "nagyban igen". (Ráadásul korábban ebbe a kérdéskörbe helyeztem a Gelendzsik-Krasznodár utamat is, ami…..
Sokat tűnődtem azon, hogy a Fekete-tenger orosz partvidéke vajon része-e a Kaukázusnak, vagy sem. És végül arra jutottam odautazásom után, hogy ugyan földrajzilag "nem igazán", azonban érzésileg "nagyban igen". (Ráadásul korábban ebbe a kérdéskörbe helyeztem a Gelendzsik-Krasznodár utamat is, ami…..
Pajéhali! Egy kis januári Ciprus 2019.01.24 17:03:45
Vannak témák, amiket jól kidolgozok, körbejárok, megírok. Ciprus egyelőre nem tartozik közéjük - most csak pár januári képet adok közre - de lehet, hogy a jövőben ez meg fog változni. Itt ugyanis egy viszonylag kis helyen két ország befolyása érvényesül: Görögországé és Törökországé, az ország…..
Folytatódnak Gábor balti-tengeri kalandjai, ezúttal hajóroncsokkal és nem szokványos világítótornyok árnyékában, miközben eljutunk a láthatatlan katonák szigetére is. (Aki az első két részt nem olvasta volna, az itt és itt megteheti.)..
lucullus 2018.10.23 19:10:11
@P.Elliot:
- rövid, mert egészben hosszú lett volna, négy részre bontottuk. Ajánlom figyelmébe az 1-2 részeket'
- medvék nincsenek
- halat nem tudom, ki vagy mi ette meg
- a fenyves mindent visz. Csak ne lennének szúnyogok!
lucullus 2018.10.23 19:10:58
@Hari Seldon 2: a móló nagy., és töredezett, "stalkeri"
lucullus 2018.10.24 07:02:51
@blackhairlady: köszi, igyekszem'
Komfortzóna a nullán, fogmosásra tengervíz, a kaja van, de szinte minek – körülbelül ezekre számíthat az, aki elolvassa Gábor balti-tengeri kalandjainak következő részét. Mert az első, leginkább az előkészületekkel foglalkozó rész (amit itt olvashatsz el, ha kihagytad volna)…..
lucullus 2018.10.05 10:20:06
@RTB: ez interpretáció kérdése. A Balti-tenger óriási, több ország határolja, és igen, rengeteg "pontján" hajózható is, jól, könnyen, engedélyek nélkül. De nem az orosz részen, és főleg nem a Finn-öbölben, egészen konkrétan a "Finn-öböl külső orosz szigetein", és ennek okainak fejtegetésébe nem kívánok belemenni. Sem a cikkben, sem itt, a kommentelésben. Ezek a helyek szinte megközelíthetetlenek, nem kis erőfeszítésembe került ide eljutni, a fő cél a világörökség részét képező több száz éves világítótornyok feltéképezése volt.
lucullus 2018.10.05 10:22:19
@lenörd hofstadter: ha a cikk 4 része egyben lenne leadva, akkor az lenne a baj. Nem kell ugrálgatni, nem kattintóvadász vagyok (de ha már itt járunk, igen, elég sok a kattintás ide-oda). Úgy viszont élvezhetetlen lenne, ezért döntöttünk a "sorozatban".
  Ez az út mondhatjuk, hogy szembejött velem: a Balti-tenger rejtett, nem igazán látogatható, fizikailag is rettenetesen nehezen megközelíthető szigeteire nem terveztem sosem az utazást. Illetve ez így nem teljesen igaz, mert kb. 2-3 éve láttam egy filmet a jutyubon bizonyos "Nagy-Tyutyersz"…..
Pajéhali! Rollerral Moszkvában 2018.09.01 20:51:59
Mostanában rákaptam a rollerra Moszkvában, és a következőt állapítottam meg: a városközpont egész jól járható, nem annyira vészesek a távolságok, ellenben mégis a parkokban jobb rollerezni, mivel a városban sok a a kicsi akadály, útpadkák, lukak, szintkülönbségek, emberek. A roller kis kereke minden…..
Panamában lényegében csak átutazóban voltam, oda-vissza Nicaraguából, a chocoMe kakaóültetvény látogatáson, a következőkben a reptéren töltött órácskákból szemezgetek egy csokorra valót. A reptérről nézve Panama elég gazdag országnak tűnik (főleg ugyebár a Panama-csatornának köszönhetően), nagy…..
San José, a most csak "majdnem" Pura Vida fővárosa Nos ezt az írást is azzal a teljes paradoxonnal kell kezdjem, hogy "a békébe mindig a háborún keresztül vezet az út". Ugyanis ha nem alakul ki egy egy háborús felkelés Nicaraguában, ahol épp kakaófarm-látogatáson vettünk részt korábban a…..
Nekem az egyik kedvenc helyem Moszkvában, a Caricino Park, azaz II. Katalin Cárnő "nyári rezidenciája", ám annak is "ritka példája". Írom mindezt azért,  mert a Cárnő nagyon keveset tartózkodott errefelé, csak egyszer, amikor átutazóban volt, magával ragadta a táj, és szépen ki is alakíttatott…..
Előszó Nyugodtan bevallhatjuk magunknak, hogy nagyjából lövésünk sincs Nicaraguáról. A rossz szóvicc egyébként sajnos nemcsak sima, hanem átvitt értelemben is él(t): tíznapos ottartózkodásunkkor épp polgárháború kezdett el kibontakozni a második legszegényebb közép-amerikai országban, ami halálos…..
Nehéz lenne azt állítani Gábor életéről, hogy unalmas lenne. A Moszkvában élő cégvezető nemrég a legélhetetlenebb orosz városokban járt (ha nem olvastad a posztját, akkor itt pótolhatod), most pedig Nicaraguába kalauzol el bennünket, ahol nem elég, hogy sok mindent megtudhatunk a kakaóról (éljen a…..
lucullus 2018.07.21 22:01:43
@kék madár: úgy legyen!
    Jó rég voltam a föld alatt Moszkvában, több, mint egy éve. Írtam korábban már többször, hogy elfogyni látszanak a még látogatható föld alatti folyók, ugyanoda meg minek menjen az ember, ellenben úgy alakult, hogy egy indexes újságírót sikerült ezúttal lecsábítani. A csurás-tarakanovkás Daniilt…..
Hamarosan jön az írás a tíznapos nicaraguai-panamai- costa ricai kalandról. ..
Amikor egy posztban azt olvassa az ember, hogy a hely, ahol a szerző jár egy nukleáris apokalipszisba oltott Walking Dead helyszín, meg Mordor egyszerre, akkor abból rossz már nem sülhet ki. Nem is sült, ráadásul Gábor (akinek korábbi írását itt olvashatjátok) nem csak egy, hanem rögtön két ilyesmi…..
lucullus 2018.06.04 20:51:06
@exterminador: pedig nem. Toronymagasan Mágnesvárost hozza ki mindenki leborzasztóbbnak: orosz, magyar, nyugati, bármilyen statisztika. Ez persze nem jelenti azt, hogy Norilszk ne lenne bestiális, de ott még nem voltam, bár tervbe van véve..
lucullus 2018.06.04 20:53:27
@kardio1: az is bestiális...., igen. Nézőpont kérdése: itt a levegő szar, ott a megolvadt nehézfémeket gereblyével "rendezik el" a mezőn.... Van még pár elvetemült hely erre, remélem, sikerül valamennyit meglátogatni. Olyan is van, amiről egyikőtök sem hallott....
  Volt szerencsém nemrég chocoMe-s partnerlátogatásból kifolyólag eljutni az Urál hegység egy újabb városába, Cseljabinszkba, amitől kaland szempontból ugyanekkor nem vártam túl sokat. (Félelmem nagyrészt be is igazolódott később). Arra gondoltam, hogy visszafelé viszont nem egyenesen Moszkvába…..
Dear Nagyétkű, Nagyszomjú Társ! A következő vacsorákat Marosán Tivadar barátunk emlékének szenteljük, aki rengetegszer eljárt hozzánk, vacsorázni, főzni. Tivadar nagyon fiatalon, súlyos betegségben hunyt el, de még betegsége alatt is többször eljött hozzánk, hitt bennünk, Wangban, a Lucullusban.…..