Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fofilozofus

136 bejegyzést írt és 354 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 8. rész 1914 szeptemberének második felében véget érnek hősünk alakulatának a montenegrói határnál vívott véres összecsapásai. Az új küldetés előtt doktorunk visszatekint a bileki emlékekre, és néhány témát és különlegesebb esetet részletesen is…..
Kókay László 1918-as naplójának visszatérő szereplője egy bizonyos Mráz Pál őrmester, akit a rohamszakasza egyik legjobb katonájaként írt le. A szegedi 46-osok tréfás kedvű őrmestere szinte végigszolgálta az első világháborút, s minden kitüntetést megszerzett, amit csak megkaphatott, amelyek…..
fofilozofus 2019.10.17 20:08:06
@KajonÁrpád: Szerintem nem volt véletlen a hősiessége és a balesete sem: összeföggtek. Azért volt hős, mert magát nem féltve segített másoknak, végrehajtotta a parancsot. És a balesetnél is valószínűleg többet vállalt magára, mint amit megengedhetett. Ismerek ilyen embereket, jó a közelükben lenni.
Nemrégiben volt az Indexen egy cikksorozat a Franciaországban, nemzetközi összefogással működő fúziós erőmű építéséről. Érdekes cikk volt, sok információt megtudhattunk belőle, olvassa el mindenki. Ott volt egy mondat a projekt vezetőjétől, amire felkaptam a fejemet. Mielőtt idézném, vázoljuk előbb…..
fofilozofus 2019.10.17 10:12:42
@szilvatövis: Fogalmam sincs, de vélhetően a bánya mélysége, az urántartalom mértéke és persze a kereslet-kínálat a meghatározó meg még sok egyéb tényező. Senki sem garantálja, hogy nem lesz 260 vagy 390. Úgy mint az olajnál sem garantálja senki, vannak is benne nagy ingadozások. Annyi apró fájdalomdíj lehet, hogy uránból egy erőmű nyugodtan felhalmozhat sokéves készletet, mert méretre nagyon kevés kell belőle. A cikkből kihámoztam, hogy pl. Pakson 100 tonna urán van a reaktorokban (a kettőben együtt, ami így 1000 MW-os teljesítményű), és ez 4 évig működteti, azaz évente 25 tonna kell belőle. Az urán sűrűsége 19 100 kg/m3. Azaz ez kerekítve nettó 1 m3 helyet foglal el. Ez nem túl sok, azt hiszem.
fofilozofus 2019.10.17 13:11:26
@szilvatövis: Értem az aggódást, de szerintem ez nem lenne probléma.

1. Ha "hirtelen" építenénk tízezer atomerőművet: nagyon alacsony a világon az atomerőműépítési kapacitás. Nem lehet hirtelen még 30-at sem építeni.
2. Más alapanyagforrásoknál is ugyanezek a problémák lépnek fel. Szerintem pl. a lítium és kobalt ügyében jobban kellene aggódni, mert azok kevesebb helyen összpontosulnak a világban. Mint a cikkben írtam, az urán primordiális, azaz mindenhol egyenletesen oszlik el. Pl. az olaj nem ilyen, mégis kapunk mi is belőle, mert a haszon ekkora úr.
fofilozofus 2019.10.17 13:14:20
@Metálvörös: Ezért írtam, hogy nettó. Azt akartam ezzel bemutatni, hogy több évi készletet felhalmozni nem valami lehetetlenség, kis helyen elfér. Nem tudom, hogy most mekkora egy kazetta, de lehet, hogy tíz-húsz részletben tárolnak egy adagot, még akkor sem nagy dolog 4 évre előre tárazni. Ráadásul magában a reaktorban már eleve is 4 évre való van. De valóban, nem egy kazalban kellene tárolni. :-)
Megvolt tegnap az önkormányzati választás. Nem szeretek aktuálpolitikáról írni, mert kell egy kis idő összegezni, meg inkább általános érvényű trendek érdekelnek, de az ellenzék magatartása egy kis elemzésre késztetett.   Itt írtam a centrális erőtérről. Ha valaki azt értően elolvasta, akkor…..
fofilozofus 2019.10.16 09:41:18
@Ubul80: Az adatok azt mutatják, hogy a Fidesz hozta a szokásos szavazóit, akik szoktak önkormányzati választásra járni (ami sokkal kevesebb, mint amit országgyűlési választáson szoktak kapni), az ellenzék meg jobban mozgósított. Ők el tudtak olyat is vinni, aki csak az országosra megy el.

Egy kicsit megismétlődött 2002: ott is jobban mozgósítottak, pedig egy kicsit kevesebben voltak. Már tudjuk, hogy akkor hogyan sikerült: minden házhoz becsöngettek előtte 1-2 hónappal, majd a szavazás napján is (bár az akkor még törvénytelen volt, de leszarták), és mindenkit elvittek. Most nekem Zuckerberg bácsi a tippem, szerintem valahogy a faszbukon szervezték meg valamilyen algoritmusokkal. De ezt nem tudjuk egyelőre.

A jó, hogy ezzel a trükkel is csak a nagyon beágyazódott (proli+libsi) helyeken tudtak már csak nyerni, 2002-ben meg mindenhol. Azért az jó hír, hogy ennyivel gyengébbek.
fofilozofus 2019.10.16 16:21:57
@Ubul80: Egy barátom azt mondta, hogy nagyon hasonlított ez a mostani a 2002-es kampányhoz: Karigeri a csetlő-botló, "jóképű", ügyetlen figura. Pont mint Medgyessí. És akkor nem kell tőle félni. Ez volt az egyik fő tényező. Nálunk csak a gyűlöletkampány tudja mozgósítani a bizonytalanokat: menekültek jönnek stb. Ezt most kihagyta a Fidesz és meg is szívta.
(Felhalmozódott egy csomó jó téma, és én meg csak halogatom a megírásukat. De valamikor bele kell kezdeni. :-)) Ma egy rövid kis színes történetet adok közre okulásul arról, amit mindannyian tudunk: mindent meg lehet magyarázni, csak jó sajtó kell hozzá. Egy régi Rubiconban olvastam egy cikket…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 5. rész A Bileket és környékét folyamatosan nyugtalanító montenegróiak elleni korábbi sikertelen kitörések után 1914. augusztus 25-ére újabb kirohanást rendel az erőd parancsnoksága. Ezúttal újra Mali Vardar irányába indul a támadás. Hősünk ismét az…..
fofilozofus 2019.10.03 10:55:43
@bloggerman77: Abszolút nem értek egyet. Ha csak a blogon megjelent írások közül szemezgetünk, akkor is egyből beugrik pl. Imre Gábor vagy Kókay László. Ők is tartalékosok voltak, és meglátásom szerint tökéletesen kiismerték a rendszert, pontosan tudták, mikor lehet támadni, és mikor nem. Általában pont a hivatásosokról alakult ki negatív képem ezekből a visszaemlékezésekből.

A nagy tanulság azonban az, hogy az iskola semmit sem ér, a tapasztalatot csak a harctéren lehet megszerezni. Persze aki hülye, az ott sem szerzi meg, de aki okos, annak van rá lehetősége. És azért gondolom, hogy az okos emberek inkább mérnökök tanárok lettek, nem katonák. Ez a magyarázata a hivatásosok viselkedésének, színvonalának. Vélhetően minden fronton ment a bénázás az elején, csak azokról nem hallunk annyit. (Érdekes lenne egy francia, angol példa ebből a szempontból.) Kivétel a montenegrói, szerb stb. katonák, akik ezt a tapasztalatot már előbb begyűjthették. Plusz ne felejtsük el, hogy Potiorek a többi közül is kimagaslott alkalmatlanságával.
Egészen 1919 nyaráig úgy tűnt, Magyarországnak sikerül megtartani az ezeréves nyugati határát. Körülbelül ez volt az az időpont, amikor a mindaddig lojális, határ mentén élő németeknek elege lett a magyarországi politikai káoszból, és a Bécsben regnáló szociáldemokrata vezetés meglátta a…..
Negyvennégy évvel ezelőtt ilyenkor Ferihegyen már mindenki tudta, hogy baj van. Már tudták a malévesek, az lri-sek, mindenki, hogy valami nagyon nagy baj van. Pali bácsi a zöldtoronyban már letépte a telexet, már felhívta a forgalmiban Szentesi Petit, hogy jól érti-e? Már megérkeztek a főnökök,…..
Általában nem tudom megválaszolni a kérdést, de egy meglepő, érdekes dologra bukkantam nemrég: a katolikusok könyörögnek a földesuruknak, hogy nehogy kitelepítse a falujukból a reformátusokat, mert akkor egyedül maradnak a tótokkal. :-) "Jány (Jakab Ferdinánd) néhány év múlva más telepítési tervbe…..
Csakhogy sokkal előbb halt meg, mint hogy az bekövetkezett volna. Rég meg akartam osztani egy olvasmányélményemet. A sipsirica és más elbeszélések című kötet A Magyar próza klasszikusai sorozatban jelent meg (Unikornis kiadó, 1999). Ennek az utószavában olvastam az író 1910 májusában elhangzott…..
Ez a recept nagyon hasznos, ha van egy kis maradék sült csirkemellünk, de ez a krém van annyira finom, hogy érdemes csak emiatt is sütni. El lehet készíteni füstölt csirkemellből is, úgy még jobb, de azt nehéz beszerezni, illetve elég drága is, elkészítése pedig időigényes,…..
Etan Patz története minden szülő rémálma. A hatéves kisfiú 1979 májusában iskolába indult, de soha többé nem látta senki. Egészen 2012-ig nem lehetett tudni, mi történt vele.          Etan Patz - Fotó: CNN A fiú eltűnése megrázta a világot, minden korábbi ügynél nagyobb visszhangot keltett: ő volt…..
Svédország déli részén található a Gusztustalan Ételek Múzeuma. A kiállítás gusztustalansága relatív, mert a különböző kultúrák és népek mást tartanak gusztustalannak és mást kuriózumnak. Amit mi magyarok a tábortűznél művelünk a szalonna zsírjával, azt máshol förtelmesnek gondolják...
Tegnap elérte a blog a 100 000. lapletöltést. Köszönöm minden olvasónak ezt a szép ajándékot, és újabb eszmefuttatásokat ígérek hamarosan.   Mindenkinek szép napot!    ..
László József emlékirata az akmolinszki hadifogságból – 26. Visszaemlékezésünk utolsó fejezetében a tisztiszolgák mindennapjait ismerhetjük meg. A 80 tisztre jutó 20 szolgának számtalan feladatot kellett ellátnia, így a munkát megosztották egymás között. Betekintést kapunk az őrség személyzetébe…..
fofilozofus 2019.08.22 11:00:11
Ha szóba kerül Dánia tengerentúli terjeszkedése, az átlag ember számára az első ezredforduló táján Angliában véghezvitt kalandozások (vesd össze: a sziget kvázi elfoglalása), esetleg Grönland, Izland és a Feröer-szigetek  gyarmatosításának eseménnyel teli történetei ugranak be - teljesen jogosan,…..
fofilozofus 2019.08.20 17:25:42
@Punxsutawney Mormota: "Kijárattal az óceánra pont ugyazt csináltuk volna, mint bármely más nemzet"

Aha, értem. Ha valaki nem csinált valamit, az nem számít, mert úgyis csinált volna, ha teheti. Nagyon jó kis elv. Pl. most szívesen bevágnálak a börtönbe gyilkosságért. Igaz, hogy nem követted el, de ha lett volna rá alkalmad, akkor biztos megtetted volna.

Hülye vagy vagy magyarellenes. Esélyes, hogy mindkettő.
Tudtad? A világ legerősebb chili paprikája a Carolina Reaper. Carolina Reaper 2.200.000 SHU (Legmagasabb bemért érték) Carolina Reaper egy Capsicum chinense hibrid, a "Pakistani" Naga Jolokia (Ghost chili) és a Red Habanero keresztezésének eredménye. A hivatalos neve HP22B, mely elvileg a "High…..
fofilozofus 2019.08.19 10:20:05
@Tenka: Köszönöm, hogy ismeretlenül leíkúztál. Akkor pontosítsd légy szíves, hogy a gyenge agyammal megértsem, hogy miért is jó mindez?

Mint írtam, a csípős papriát szeretem, és néha eszem is. Sajnos olyan, mint a drog, hozzá lehet szokni. De a milliós SHU-nak mi értelme van? Mert egy nagyképű leparasztozáson kívül értelmes érvet nem halottam.
Az Egyesült Államok egyik legbiztosabb és legkeményebb börtönének írja le a CBS dokumentumfilmje azt a fegyintézetet, ahol a leghírhedtebb mexikói drogbáró tölti napjait valószínűleg élete végéig. Joaquin „El Chapo” Guzmánt július 17-én ítélték életfogytiglanra plusz 30 év börtönre. Az Egyesült…..
fofilozofus 2019.07.29 21:44:28
@Pic: Nagyon jól összefoglaltad, egyet tudok érteni. Annyit tennék hozzá, hogy mostanában elég sok börtön épül/van tervezés alatt, talán javulni fognak a viszonyok.

Ha a cikk tartalma igaz, akkor az embertelen kínzás. Ennél már sokkal jobb, ha kivégzik. Baszki, 23 óra magányosan egy zárkában??? Ennek meg mi a célja?
fofilozofus 2019.08.18 22:04:50
@acycloren: Köszi szépen az infót, ez elképesztő. Főleg az, hogy ezt senki sem tudja, és nézik ezeket a kretén nyomozós filmeket itthon, és valóságnak hiszik sokan. Van olyan osztálytársa a gyerekemnek., aki szerint az USA a mennyország, pont ezek miatt a szarok miatt.
Ezek szerint a rendőrség is úgy működik ott, mint az egészségügy.
László József emlékirata az akmolinszki hadifogságból – 25. Az orosz „büfecsik” által felszolgált, leginkább a káposzta ilyen-olyan variációit tartalmazó, nem túl ízletes étkezések egy idő múlva rendkívül unalmassá válnak a hadifogoly tisztek számára. Szinte mindegyikük az otthoni ízekre, a feleség…..
fofilozofus 2019.08.09 22:03:59
Nemsokára kezdődik a suli-ovi-bölcsi szezon. De én olyan mocskosul pipa vagyok. Komolyan mondom, hogy ami nálunk folyik, az vicc. Most arra célzok, hogy ami az anyák között zajlik. Az a sok rettenet okos ember, aki tolja a fikát a másik arcába. Eszükbe sem jut, hogy mekkora kárt tudnak okozni vele.…..
fofilozofus 2019.08.09 10:32:40
"Egyrészt, az önmagában felháborító, hogy olyan témában, mondanak ítéletet, ami Magyarországon kívül teljesen természetes"

Hát ez rohadtul jó érv. Pl. Magyarországon kívül nagyon sok helyen teljesen természetes, hogy a lányok csiklóját eltávolítják. Attól én még nem követném ezt a gyakorlatot. Tehát ez elég szar érv volt.

Rohadt káros a gyereknek a bölcsi. Anyukám mesélte, hogy mikor befordult velem az utcába, és megismertem, hogy hol járunk, onnantól végigüvöltöttem az utat a bölcsődéig. (Kádár-rendszer, szegénység, kellett) Érdekes módon van 2 emlékképem a bölcsődéről, és nem pozitívak... De legalább Szabolcskától megtanultam beszélni, mert ő egy picivel nagyobb volt nálunk, úgyhogy az első szavam nem az volt, hogy anya meg apa, hanem az, hogy mennyapicsába, mennyapicsába. :-))) Tényleg nagyon jó dolog a bölcsi.

Egy tanárnéni, aki tanította a gyerekem, mondta az első szülői értekezleten, hogy kedves anyukák, most majd kiderül, hogy mit csináltak az első 3 évben. Rutinos volt nagyon, látott már karón varjút. A gyerek értelmi szinte nagyban függ attól, hogy hogyan foglalkoznak vele az eső pár évben. Pl. odatámasztják a falhoz vagy mesélnek neki. (A tanárnéni tapasztalatáról csak annyit, hogy az egyik osztálytársról a 4.-es ballagáson mondta, hogy fogunk még róla hallani. Ő volt a múltkor a testvérgyilkos a hírekben...)
Nagyon elgondolkodtató, hogy a szaros pénzért megéri-e a gyereket föláldozni.