Regisztráció Blogot indítok
Adatok
miaulait

43 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1. Süni a ködben - különleges szovjet rajzfilm Ez az 1975-ben készült rajzfilm Hayao MIyazaki egyik kedvence, és ha nagyon bele akarjuk látni, van is valami benne, amiből talán az ő filmjei is merítettek. Mindössze kilenc perc, de ezalatt úgy behúz a ködös, borókaillatú táj, amiben a süni mendegél…..
Az After Yang (Búcsú Yangtől) egy olyan film, amit mintha csak ezekre a depresszív, nyugtalan januári napokra alkottak volna meg - nekem legalábbis igazán jót tett, hogy most néztem meg.A videóban hallott filmzenéből is világossá válik, hogy ez a sci-fi/dráma nem egy akciódús, pörgős film. Bele kell…..
A 2023-as évet olyan moziélménnyel kezdtük, ami magasra tette a lécet: az A menü egy szórakoztató thriller-vígjáték, ami high-end étteremben játszódik és felvonultatja a gourmet társadalom legkínosabb szereplőit.  A Konyhafőnök tizensokadik évadánál járunk, mindenki megismerte a szuvidálás fogalmát…..
A Tizenkét dühös ember egy elég egyszerű eszközökkel előadott, elég egyszerű cselekménnyel dolgozó törvényszéki dráma (courtroom drama) 1957-ből. Fekete-fehér film, összesen tizenkét karakterrel, és mégis, mindvégig fenn tudja tartani az én Netflixhez szokott agyam koncentrálóképességét.   Hogyan?…..
1. Ókori ló ábrázolások Mezopotámiából és Afrikából Dan Carlon Hardcore History podcastjét hallgatva ('King of Kings') sok érdekességre rákerestem. Az egyik ilyen a lovas szobrok és festmények, mivel az asszírok megjelenése előtt az ókori egyiptomiak nem láttak még lovat, nemhogy lovas…..
A napokban néztem meg az Ascensiont, ami a kínai társadalomban jelen levő egyenlőtlenségeket, kulturális és gazdasági jelenségeket dolgozza fel, párbeszéd, narráció és egyéb fogódzó nélkül. Elindulunk egy olyan üzemből, amit a 'Made in China' feliratot látva elképzel az átlag magyar vásárló, zsúfolt…..
filmkritikák, miegymás Dűne 2021.10.29 19:40:40
Kezdjük az elején! Amikor tini voltam, egy rövid ideig úgy gondoltam, sci-fi rajongó lesz belőlem, mert elolvastam egy Stanislaw Lem novelláskötetet és nagyon tetszett. Aztán elolvastam még néhány hasonló könyvet, megnéztem a 2001: Űrodüsszeiát és rájöttem, hogy ez mégsem nekem való. Aztán…..
Kezdem azzal, hogy meglepetten tapasztaltuk, hogy az Artmozik éjszakája nem sok embert mozgatott meg. Nem mintha hiányzott volna a termek előtt kacskaringózó sor, vagy a filmeket hangosan kommentáló részegek, de megfordult a fejemben, hogy a COVID alatt úgy hozzászoktunk a streamingelhető filmekhez,…..
filmkritikák, miegymás Monos 2021.04.30 14:15:35
A minap megnéztem egy egészen különleges filmet, aminek a története és a főszereplői furcsa kontrasztban állnak: egy kamaszokból álló szedett-vedett gerilla alakulat harcol egy meg nem nevezett helyen, egy ismeretlen célért. Ha visszagondolok az elmúlt évek filmélményeire, nem sok igazán kiemelkedő…..
1. Onfim naplója Onfim egy novgorodi kisfiú, aki a 13. században élt és tipikus kisfiú dolgokat csinált: leckét írt és rajzolt. Mindezt azért tudjuk, mert nyírfakéregbe véste a jegyzeteit, amiket az időjárásnak köszönhetően tökéletes állapotban találtak meg 1951-ben.   2. Paloma…..
Sorozatunk folytatódik - köszönöm a lelkes olvasótábor (=Bence) támogatását és hogy emlékeztettek a feladataimra, íme: Folytassuk két olyan filmmel a sort, amelyek igazi klasszikusnak számítanak: temérdek híres jelenet, néhány kultikus karakter és egy-két agyonidézett mondat minden filmkedvelőnek…..
Ez a film először mémként jött velem szembe, méghozzá ebből a jelenetből: Többször, többféle kontextusban találkoztam a Spinal Tappel és nekem úgy tűnik, ez a "rockumentary" (rock áldokumentumfilm) kultfilmként van számontartva. 1984-ben készült, talán az áldokumentarista stílus egyik úttörője és…..
A napokban néztem meg a Pixar új animációs filmjét. Nem nézek túl sok animációs filmet, 1-2 címet tudnék csak mondani a kategóriában, ha a kedvenceimről kérdeznének (az egyik a Fantastic Mr Fox, a másik meg talán a Mulán lenne). A 2020-as év végére könnyed kikapcsolódásra vágyva néztem meg a nálunk…..
Az Indiana Jones filmek nekem valahogy kimaradtak az életemből, de pótolni akartam ezt a hiányt és szerencsére a kaparós poszter alkalmat adott erre.  Az első jelenetet elég jól ismerem, mivel a passzív szerkezet tanításakor szoktam használni, és ez egy kifejezetten izgalmas nyitójelenet, úgyhogy…..
filmkritikák, miegymás Rocky 2020.12.25 20:54:31
A bakancslistás filmek kihívásunk következő darabja a Rocky volt, amit én nemrég láttam és nagyon tetszett, Bence viszont még nem látta és nem is igazán örömködött, amikor elkezdtük, de végül az ő ítélete alapján is megérdemli ez a film a "klasszikus" státuszt. A Rockyban az az érdekes, hogy…..
A kihívás harmadik (vagy lehet, hogy ez már a negyedik volt?) hetében dupláztunk: két vígjátékot sikerült lekaparni a filmes plakátunkról. Mindkettőnknek ismerősek voltak ezek a filmek, a Hivatali patkányok inkább amolyan kultfilmként lett nagy, az Idétlen időkig pedig olyan klasszikus, amit az…..
Tavaly egy csoportommal végignéztük a Hilda első évadát és december 14-én megjelenik a második - kár, hogy online tanítás van, mert közösen nézni és azután megbeszélni teljesen más élmény... Nagyon cuki, szép animációs sorozatról van szó, ami egy kicsit rebellis, de nagyon okos kiskamasz kalandjait…..
A Schindler listája volt a következő film, amit a kaparós listáról néztünk. Nekem nagyjából a 3. alkalom volt, hogy végignéztem ezt a filmet, és a véleményem azóta sem változott róla: kevés olyan holokausztfilmet ismerek, ami egyszerre tud szórakoztató lenni és megrázó, de ez ilyen. Ami ezt a…..
A történet ott kezdődik, hogy hét éve vagyunk együtt a barátommal, és ez idő alatt rengeteg sorozatot és filmet néztünk meg együtt, de egyre nehezebb kiválasztani, mire essen a következő választásunk. A megoldás: rendeltünk az évfordulónkra egy posztert, amin 100 lekaparható rubrikából…..
1. Porzófa Így néz ki a porzófa törzse, és ez még nem is a legijesztőbb dolog ebben a növényben. A kutyatejfélék családjába tartozó fa termése robbanással viszi a porzóanyagot minél messzebbre, ami úgy hangzik, mintha dinamitok pattognának az erdőben és minden a közelben lévő élőlényt…..
1. Pixel/anime art innen, innen és innen 2.Park Jaecheol szakrajz-szerű grafikája, amin a városkép különböző rétegei egyszerre jelennek meg 3. Joanna Grodecka festménye 4. Bizarr szörnyek egy japán bestiáriumból     5. Írásjegyek, számjegyek és…..
★★★★★ A legtöbb filmrajongó tudja, hogy ha az ember minőségi horrort szeretne nézni, akkor a kelet-ázsiai országok filmjeit érdemes keresni. Amióta a 2000-es évek elején felfedezte magának a világ a viszonylag alacsony költségvetésű, horror és pszicho-thriller közt félúton levő japán filmeket (pl.:…..
1. Henry Darger  furcsa művészete Ez a 19. századi amerikai férfi úgy kreált egy nagyszabású, lenyűgőző műalkotást, hogy arról a világon senki nem tudott. A videóból kiderül, hogy Darger gyerekként árvaházba, majd elmeotthonba került, ami nyomott hagyott a főművén is. A "kívülállók művészete"…..
Amennyire itthon szitokszónak számít a feminizmus, épp annyira lett az utóbbi években Amerikában kelendő minden, ami girlpower. Ennek az egyik pozitív hozománya, hogy rengeteg sorozat készül nőkről, nőknek úgyhogy íme egy kis ajánló azoknak, akik most ismerkednek a női témákkal és azoknak, akik…..
30 fotó, amitől más szemmel fogsz filmet nézni Mindig valahogy úgy képzelem el a filmkészítést, hogy gyönyörű helyeken forgatnak egy hatalmas csapattal és az, hogy a helyszínek a képernyőkön is jól mutatnak, a poszt-produkciónak köszönhető. Hát, ez néha így is van, de a fenti linken olyan…..