Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Neoprimitív

26 bejegyzést írt és 1632 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Showtime! Charlie Watts 1941 - 2021 2021.08.25 15:15:00
Pár napja dobta fel a Spotify a Stones egyik régi, eddig kiadatlan felvételét, a Living in the Heart of Love-ot, amit a Tattoo You LP deluxe kiadására szánnak bonusként az LP megjelenésének 40. évfordulójára idén ősszel. Összetéveszthetetlen Stones hangzás, jellegzetes Jagger ének, a háttérben a…..
Showtime! A KFT (2) 2021.08.16 04:40:00
Kérem szépen, ott hagytuk el, hogy ’83-ban megjelent a 2. nagylemez, a blogger meg a barátaival mindenféle helyekre elment, ahol a KFT koncertezett: Ifipark, SOTE Klub, KEK, Almássy téri Szabadidő Központ, stb. A kitűnő kulturált szórakozás közben így tudtuk meg a zenészek beceneveit is: Náti (Laár…..
Neoprimitív 2021.08.16 22:02:58
@Gabba: nem, csak folkszvágen (sibedával!), de a korábbi, konkrétan széteső Trabi és az állandóan "nem ment fel nagyon a lázad kicsim" Skoda 105 után egy más világ volt. Jut eszembe: az előző poszt után írtam Bornai eladó kocsiját - na az viszont Volvó volt :)
Neoprimitív 2021.08.23 11:22:50
@Gabba: a gordon blu párja a művelt magyar szókincsében. :)
Showtime! A KFT (1) 2021.08.09 04:40:00
Mit adtak nekünk a rómaiak?, kérdezik egymástól a Brian életében a Júdea Népe Front tagjai. Ennek mintájára kérdezem, mit adott nekem a KFT? A rövid válasz: rengeteget. A hosszú válaszra három vagy négy posztra lesz szükség, úgyhogy haladjunk. Az apropót az adja, hogy az együttes idén ünnepli 40.…..
Showtime! Rock'n'Sex 2021.07.19 05:04:00
Az ugyebár közhely, hogy a rockzenék jelentős része csajokról, szerelemről, szakításról, a nő utáni vágyról szól. Van viszont egy másik vonulat, ami az egészen explicit szexuális aktus témáját helyezi a középpontba, de nem trágár szavakkal, hanem szimbolikusan, úgy, hogy felületes hallgató akár át…..
Neoprimitív 2021.07.21 10:50:08
@Flankerr: A szőke hölgy egyébként ha jól tudom, akkor Jerry Lee Lewis unokahúga. De mit tagadjam, amikor megnéztem, én sem tudtam levenni a szemem a hangjukról. Isten áldja a légkondi kezelőjét!
Neoprimitív 2021.07.21 19:08:00
@Gabba: Attól függ, milyen szigorú a beléptetés. Ha szigorúan csak meghívott VIP vendégeknek, magas fekete paravánok mögött, akkor az se gond, ha egyáltalán nincs ruha a fellépőkön.
Másodközlés: az eredeti poszt 2012.07.11-én jelent meg a hogyvolt.blog.hu-n. A múltkori részt cliffhangerrel zártuk, meglépett a víziszörny, de Matula gyors akcióterve reményt ad a kétségbeesett Tutajosnak. Csónakba szállnak, Matula újabb különleges pákászeszközzel ismerteti meg Gyulát: a fentővel.…..
Neoprimitív 2021.07.15 19:05:32
@Tinuv: igen, a Tüskevár alig tíz évvel a regény után készült, de már így is voltak benne részben anakronizmusok, részben "elmosások", ahogy az első részhez írtam is. Pedig az még egy, csak elég kis mértékben megváltozott világ volt.
Ma leforgatni akár ezt, akár a Téli bereket csak úgy lehetne, ha visszavinnék a 60-as évek legelejére (no tévé, no internet, no kütyük), de kétlem, hogy a korai szocializmus apoteózisát akarnák bemutatni. Vagy egy baromi ügyes forgatókönyv íróval korszerűsíttetni, de akkor meg ott maradnánk, hogy annak a bereknek, amiben Matuláék mozogtak mára már nyoma sincs, kamu az egésznek az alapja. Vadlibák helyett privát gépek repkednének és Tutajosék jachtkikötők építkezései között próbálnának találni egy akkora nádast, ahonnan nem látni egyetlen apartmanházat sem.
Neoprimitív 2021.07.16 17:06:12
@Vén motoros: Hogyne, az egy nagyon jó poén volt (főleg, hogy emlékeim szerint az egyetlen szó, ami elhagzott benne, az Marcel Marceau pantomim művésztől volt egy "No".) Abban éppen a körítés volt a lényeg, a sztori gyakorlatilag érdektelen maradt.
Nem technikailag lenne gond megcsinálni, hanem ez az 56 utáni már konszolidált, akkori szemmel valóban jóléti szocializmus ahhoz már idegen, hogy kortárs sztorinak hasson, ahhoz viszont még túl ismerős, hogy beleférjen az "egyszer volt, hol nem volt" historizálásba. Mindegy, túlragoztam.

@vilagnezet.blog.hu: Heyerdahltól a Kon-tiki expedíció szerintem a legjobb, részben talán azért, mert ott még kisebb volt a tét, még nem "A" Heyerdahl volt, csak egy kicsit fantaszta norvég, aki nem találta a helyét a II.vh. után.
A vadászleírások megítélése nyilván a korral is változik. Egyrészt vannak bennük abszolút nem PC elemek. Pl. Széchenyi Zsigmond Csui című könyvében megemlíti, hogy ki kellett rúgnia Ndolot, a fegyverhordozóját. Aztán Lengyel József írt ebből egy kisregényt Ndolo szemszögéből...
Másrészt maga a vadászat is egyfajta általános pfuj lett, a politikai elittől függetlenül is. Pedig a vadászat nem csak trófeavadászat meg smúzparti, hanem pl. Muki kilövése a Téli berekben. Ami kutyatartónak szentségtörés, természetet és az élővilágot szerető embernek viszont kényszerű szükség.
Másodközléssel jelentkezem: majdnem pontosan 9 évvel ezelőtt, 2012.06.22-én posztoltam a Tüskevár c. sorozat első részét a hogyvolt.blog.hu-n, amihez akkor sajnos eléggé gyatra minőségű képanyagot sikerült összegereblyéznem. Ez azóta is bánt, de most itt a remek alkalom, hogy eszembe idézve a régi…..
Neoprimitív 2021.07.10 11:51:48
@Gabba: Mennyi kihasználatlana lehetőség! ideje lenne egy harmadik feldolgozásnak is. Kicsit át kellene ugyan dolgozni, Matula pl. lehetne biztonsági őr a nádas helyén épülő fantasztikus vitorláskikötő-teniszpálya-luxusapartman komplexumnál és magyarázhatná Tutajosnak, hogy milyen szép is ahogy hanalban a cölöpverő dummogására életre kel a munkagödör...
Neoprimitív 2021.07.16 16:47:19
@Tesztelo.hu: "Tegez és magáz – susogta Dubovánszky –, akár az ura. Vége. mindennek" Nem véletlenül volt így, a regényben is így szerepelt.

@higeona: Persze, Fekete környezetábrázolása nagyon jól bemutatta a kort - igazából játszódhatna a regény 56 előtt is, csak akkor aligha hagyta volna ki legalább egy mondatban Rákosi elvtársat. A "Piri mamák" tíz évvel később is csak megritkultak, nem tűntek el teljesen a kor jómódú családjaiból, viszont tévében, főleg ifjúsági tévében nyilván nem volt helyük. Szerintem ha Náncsi néni nem lett volna annyira "náncsinéni", akkor belőle is családtagot kreáltak volna. Egy szocialista értelmiségihez mégsem illik a cseléd, akkor sem, ha házvezetőnőnek hívják...
Ugyanakkor én (városi gyerekként) úgy érzem mindkét könyvből, hogy Feketének a politikai rendszerrel, a kötelező lelkesedéssel ha voltak is gondjai (tudjuk, hogy voltak), az eredményeket nem vitatta. Márpedig falun akár a villanyvilágításról, akár a kiszámíthatóbb, nem zsellér szintű gazdálkodásról van szó, lényegesen nagyobb változások történtek, mint a városokban. (Az mondjuk lehet, hogy az írói öncenzúra része volt, hogy István bácsi egy grófi birtokból lett állami gazdaság főagronómusa, nem egy kényszertéeszé. Akinek a regényekben nincs is főnöke, se elnök, se párttitkár, gyakorlatilag ő az úr. Ami nem jelenik meg a regényben, arra ugye nem is kell reflektálni...)
Másodközlés, az eredeti poszt 2012.07.04-én, szerdán, Ulrik napján jelent meg a hogyvolt.blog.hu-n. Na ja, időzíteni tudni kell. Most ugyan negyedike már elmúlt, de a szerdát ismét sikerült eltalálni. Elérkezett a múltkori részben említett szerda, Ulrik napja, de Tutajos ezzel nem sokat törődik,…..
Showtime! Heat 2021.07.09 05:05:00
Meleg van, sőt hőhullám, kerüljük a tűző napot és igyunk sok vizet, sört, bort és töményet viszont csak napszállta után, mert az alkohol dehitratál, mint köztudott. Maszkot már nem kell hordani bevásárláskor, viszont van egy fontos dolog, amire figyelni kell, főleg a hölgyeknek:..
Showtime! Beköszönő 2021.06.25 04:00:00
Volt egyszer egy hogyvolt blog, ami meglehetősen méltatlan módon kiszenvedett az Index NER-esítését követően. Annak a szellemi játszótérnek a 2007-es indulása óta tagja voltam, és nem sokkal később rendszeres szerzője is lettem. 400-nál is több posztban adtam ki magamból aktuális és főleg retro…..
A Lemilblog olvasói tudják, hogy nem szoktunk csak úgy orrba-szájba szolgálati közleményekkel dobálózni, de mivel az elmúlt napokban sok tucat, ugyanarról a témáról szóló levelet és üzenetet kaptunk, nem tehetjük meg, hogy ezeket szó és reakció nélkül hagyjuk. Ugyanakkor nem kívánunk parttalan…..
2017 január – súlyos balesetet szenvedett a gimnázium diákjaival és tanáraival síelésből hazatérő busz. A tragédia – melyben 16 diák és több tanár is az életét vesztette – érthető módon nagyon megrázta az iskolát. 2017 június – igazgatóválasztás volt az iskolában, az akkor 10 éve posztján lévő Tóth…..
Neoprimitív 2019.08.12 09:40:39
@Fotósképző: A Paulay esetében effektíven csalások, meghamisított érettségi bizonyítványok miatt függesztették fel nem csak az érettségiztetést, hanem az egész középiskola működését. Ezt egy kalap alá venni a Szinyeivel a legrohadtabb hazugság, az iskola szándékos lejáratása.

Ezen kívül érdekes módon a helyettes államtitkár úrnak arra már nem volt érkezése, hogy elárulja: a minisztériumban ki a felelős azért, hogy
- az iskola egy általuk jóváhagyott hibás szabályzat szerint működhetett eddig
- a jóhiszeműen érettségiző diákok fellebbezését miért nem voltak képesek a pontok felöltési határidejéig elbírálni, lehetetlenné téve így a diákok felvételizését.
- mivel a szabálytalanság a működési szabályzatból következett, miért nem biztosítottak az érettségi feltételei a 2019-20-as tanévre? A minisztérium egy fél év alatt nem képes jóváhagyni egy általa kezdeményezett szmsz módosítást?
Elérkeztünk a végéhez, úgy hiszem, hogy a sorozattal méltó emléket állítottak a csernobili katasztrófának. Jöhetnek a mindent eldöntő pillanatok, az utolsó rész a bírósági tárgyalás köré fog épülni, ahol megtudjuk, hogy mi történt az erőműben. Én pedig köszönöm szépen mindenkinek a figyelmet!…..
Na, ez most rendhagyó lesz. Az Indexen ma megjelent epizódkritikámat toszom be klasszikus hogyvolt helyett, de kicsit felturbózva, hogy legyen valami extra kontent is. Ha a fogadtatás pozitív, lehet róla szó, hogy bizonyos sorozatoknál a hogyvoltokat kritikával ötvöző hibridposztokká…..
Neoprimitív 2019.05.16 09:26:46
Dany: a junkien már összeírtam, szerintem szó sem volt öt perc alatti megborulásról, az évad első képsora óta építgették ezt. Dani önképe (milyen ő, mit jelentenek a tervei másoknak, mit vár el másoktól) és a valóság elég éles ellentétben áll egymással. Jorah halála óta pedig gyakorlatilag csak negatív hatások érték, minden oldalról.
- a szerelme már nem akar a szerelme lenni
- a trónigénye bizonytalanná válik, pont a korábbi szerelme miatt
- a pasinak a saját makulátlan egója fontosabb, mint ő
- akiket (a saját nézőpontja szerint) éppen megmentett, azok az első adandó alkalommal keresztbe tesznek neki
- az egyik tanácsadója hülye
- a másik tanácsadója áruló
- a seregét már sokadszorra verik szét váratlanul
- megölik az egyik "gyerekét"
- és még a maradék két megbízható emberéből is elveszíti az egyiket.

Az utolsó csepp éppen Missandei teátrális kivégzése volt, a "f*ck you bitch" demonstrálása volt Cerseitől. Dany eddig már jó párszor demonstrálta, hogy ha személyében alázták meg, akkor brutális erőszaktól nem hogy nem riad vissza, hanem kifejezetten elégtételt jelent neki. Tessék visszanézni a bátyus megkoronázását vagy a mesterek megégetését. Szerintem ezzel együtt is csak legfeljebb annyira őrült, amennyire mondjuk Michael Douglas az Összeomlásban.

sixx: Martin azóta már maga nyilatkozta, hogy sehol se tart a könyvekkel. A hatodik kötet sincs befejezve, a hetedikhez még hozzá sem kezdett.
Az emberek többsége szereti a meglepetéseket, pláne ha ezek kellemesek. Számos szolgálati nyugdíjas (illetve szolgálati járandóságban részesülő) egykori rendőr, vámos, bévés, tűzoltó és (talán) egykori titkosszolga azonban nem kellemes meglepetésben, hanem konkrétan pofáraesésben részesült, amikor a…..
Ma, néhány órával ezelőtt volt Bezsenyi Mihály rendőr dandártábornok, az NNI igazgatójának temetése. Az, hogy személyesen ismertem és évekig jó bajtársak, kollégák voltunk, magánügy. Miként talán az is az, hogy egyike volt azoknak a (becslésem szerint nem túl nagyszámú) felső rendőri vezetőknek,…..
Neoprimitív 2019.02.15 09:28:57
@Muad\\\'Dib: "Anglia a suicide act-ot 1961-ben törölte a törvényei közül, pedig akkor már aligha nevezhető az ország vallási irányításúnak."

Az angol államfő (II. Erzsébet) egyben az anglikán egyház feje is. A saját húgának a második házasságát 1955-ben azért nem engedélyezte, mert a férjjelölt előző (törvényesen elvált) felesége még élt és ezt tiltja az egyház. De bizony, a hatvanas évek elején az egyháznak a mindennapi életre és az erre vonatkozó szabályokra még hatalmas befolyása volt, "rendes ember" csak hívő lehetett.
Mi itt a Lemilblogon szeretjük a rendhagyó dolgokat, s azon vagyunk, hogy a lehető legváltozatosabb módon kössük le a hadtörténelem és a rendvédelem-história iránt érdeklődő olvasóink figyelmét. Mai posztunk egyfelől csatlakozik az elmúlt időszak első világháborús tematikájú posztjainak sorához…..
Amint azt a két Facebook-oldalunk olvasói, illetve a zárt csoportunk tagjai tudják, 2018. november 30-án rendhagyó Lemilblog-bulira került sor. Rendhagyónak nevezem, mert az első programpont nem a szokásos első kör sör kikérése volt, hanem egy (másfél órásra tervezett, végül két és fél órán át…..
1848. Korabeli dagerrotípia a párizsi Februári Forradalom utcai barikádjairól...
Neoprimitív 2018.12.24 13:26:49
@Projekt678: forrás?
Káprázatos freudi elszólást produkált az Echo TV műsorvezetője, Velkovics Vilmos, amikor a CEU ügye miatt a csatornán vezetősködött vendégeskedett Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója...
Neoprimitív 2018.12.06 09:29:12
@Mátyás1949: Először is: a kormány nem illegitim, senki sem mondta. Szarházi, utolsó tolvajok és tehetségtelen seggnyalók gyülekezete, de ettől még nem illegitim.

Másodszor: ha már számolgatsz, akkor ha a FDP-t a diákok 10%-a választotta meg (vagyis az összes diák 10%-a), akkor bezony a kormányt csak a felnőtt társadalom 34%-a, nem 45. (listás szavazatok aránya szorozva a részvételi aránnyal.)

Harmadszor: Ahhoz képest, hogy
- az iskolákban tilos politizálni (kivéve, ha fideszes nagyember akar előadást tartani),
- a diákok jelentős része eleve apolitikus (egy 2017-es középiskolai felmérésben 9 pártból a felére-harmadára tudták egyáltalán eltalálni, hogy kormányon van-e!),
- egy civil szervezetnek, különösen ahol még önálló jövedelemmel rendelkezők sincsenek maga a létezés, egy szórólap sokszorosítása is probléma, ellentétben a kormánnyal és az általa pénzelt szervezetekkel,
- bárki, aki egy picit is kritikát fogalmaz meg, automatikusan nemzetidegen hazaáruló bérenc lesz,
szóval ha mindezt egybevetem, akkor a FDP 10% os elérése a fiatalok körében hatalmas teljesítmény. Had kérdezzem meg, a Fidelitasnak, amelynek ezek közül egyik problémával sem kell szembesülnie, mekkora a támogatottsága, őket a diákok hány százaléka választotta meg?
Az elmúlt napok nyugati (és részben magyar) sajtójának azon cikkeit olvasgatva, amelyek az orosz katonai hírszerzés (lánykori nevén GRU, ma már csak GU) embereinek nyugat-európai kalandjait taglalják, az ember csak kapkodja a fejét és nem tudja, mit higgyen. Ebben a posztban röviden összefoglalom az…..
Neoprimitív 2018.10.06 08:23:18
@proletair: szerintem ott a pont.

Egy-egy tehetségtelen alak mindenhol lehet, de ha egy négy fős csapatba csupa ilyen kerül bele, akkor ott vagy irgalmatlan nagy a káosz, vagy szándékos a dolog. Nekem a laptop böngészési előzménye a legvadabb - elképzelhetetlennek tartom, hogy egy kifejezetten erre specializált részlegnél úgy engedjenek valakit külföldre, hogy előtte nem pucolják ki. Ezek nem maszek gépek, a cégtől kapják. Vagyis nem csak Alexej lenne a hülye, hanem a főnöke és a szervezet belső kiberbiztonsági rendszeréért felelős komplett részleg is. Ezt azért nehéz elhinni.
Neoprimitív 2018.10.06 16:44:15
@Tiangong: Ez tévedés, az oroszoknál 1917 óta egy párt uralkodik (pici szünettel), és ez nem akadályozta meg a KGB-t és a GRU-t abban, hogy elég profi munkát végezzenek évtizedeken át. Pedig akkor is volt haverság, jópártemberség, minden, ami most.
1899. Egy ballon indítása a minszki kormányzó kertjében a cári Oroszországban..
Neoprimitív 2018.09.03 21:53:27
@Kinai Cuccok: ezek nem "normál" hordozók voltak, hanem ún. escort carrierek, kísérő hordozók. Könnyű felismerni őket, a parancsnoki híd egészen elöl van, nem a hajó közepe felé, mint a nagyokon.

Az elsődleges feladatuk szó szerint a repülőgépek hordozása volt. Mivel légi utántöltés akkor még nem létezett, nagyobb mennyiségű gépet egyszerűbb volt így szállítani egyik helyről a másikra. A csapásmérő flottaegységekben pedig ők vitték magukkal az utánpótlást. Nem kellett a sokszor marha messze lévő nagyobb honi légitámaszpontról pótolni az ütközetben lelőtt gépeket, hanem csak átrepültek egyik hordozóról a másikra. Száznál is több épült belőlük, mivel jóval kisebbek és olcsóbbak voltak a fleet carriereknél, de a célnak megfeleltek.
Neoprimitív 2018.09.20 17:07:53
@humorpalanta: hát, nehéz az arányokat belőni, de nem kizárt, hogy az fleet carrier, "igazi" hordozó. És igen, ahogy @pityókaborsommelier írta, légi fedezet biztosításához is használtak belőlük konvojoknál, bár a nagy részük a Csendes-óceánon üzemelt ilyen teherhajó módban:

www.bosamar.com/files/cve70.jpeg