Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nagy kámpics

60 bejegyzést írt és 3273 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Határátkelő A repülés csodája 2020.09.18 06:30:00
Az elmúlt hónapokban a repülés csodájában (mert azért mégiscsak az, amikor a nagy gép felemelkedik a földről…) nem sok embernek volt része, és jelen állás szerint egy ideig lehet, hogy nem is lesz. Bennünk ezért nosztalgikus hangulatot ébresztett Steve írása...
Egy ország, amely állandóan a katasztrófa szélén lebeg, ahol a vallási korlátok és a tiltott élvezetek mellett még egy expat-buborékban élve is elképesztő élmények érik az odaköltöző magyart, derül ki Erika posztjából...
Nagy kámpics 2020.09.17 21:22:05
@fhdgy:

"Az jelent-e valamit,"

Jelent ezt-azt, persze, viszont nem tudom, miért akarod összemosni azzal, hogy egy hely pl biztonságos-e, vagy hogy jó-e a levegője, vagy jó-e a kis ivóvize, vagy ki lehet-e menni az utcára.

Én tényleg frankón nem vágom, ez hogy jön ide.

Én thaiföldön laktam egy darabig, és a thai baht is megduplázódott a forinthoz képest az elmúlt tizenpár évben. (Thaiföld jobban teljesít.)

Na és hogy akkor mit gondolsz/-tok, ennyivel tisztább lett chiang maiban hirtelen a levegő, vagy szolnok ivóvize romlott hirtelen ekkorát, vagy feljavult ott a közbiztonság, vagy leromlott itt...?

Hogy a retekbe jön ez ide? Létezik ember, aki azt gondolja, hogy bangkokban jobb élni, mint budapesten, sőt, nem csak jobb, de az elmúlt tizeniksz évben hirtelen még kétszer olyan jó lett?

Jelent az a pénz dolog valamit, persze, csak nem ezt.
Nagy kámpics 2020.09.18 11:34:30
@Rayovac:

"talalj egy "nem putri" orszagot, ami nem ver ra csunyan a meroszamok legalabb feleben magyarorszagra"

Most függetlenül attól, hogy mennyire találjuk jónak vagy nem jónak ezeket a mérőszámokat, szerintem pont ez az, ami torz látásmód kicsit.

Az oecd-országok az 37 ország a ~200-ból, ráadásul a "jobbik" országok, ha úgy tetszik. Lakik bennük kábé 1,3 milliárd ember, tehát népességileg is kábé a föld hatoda. És mi még ebben a kvázi felső egyhatodban sem vagyunk nyilvánvaló tök utolsók.

Mo olyan, mint amikor felállítják az évfolyam 200 diákját tornasorban, és te vagy a, mittomén, 22. a sorban, 188 centi magas, és igen, elnézel jobbra, és ott van melletted a 193 centis kozma tyutyu, meg a 194 centis papp erika (ráadásul ez még csaj is, sőt, az elmúlt pár évben nyúlt meg ennyire, mekkora szégyen ez nekünk), a sor elején meg a 211 meg 213 centis kovács-ikrek, és arra gondolsz, hogy oké-oké, végülis nem rossz ez a magasság, csak hát ha jobbra nézek, ott kizárólag magasabbak állnak, balra viszont nem fogok nézni, mert csak nem fogom magam 174 centisekhez hasonlítani, hiszen azok _törpék_.

Csak a magasabbakat nézni torz látásmód. Remélem, érthető a hasonlat.

Nyilván vannak mo-nál lényegesebben előbbre tartó meg élhetőbb helyek is (és hogy egy kis ellen-kormánypropagandát is nyomjak, nem hiszem, hogy 2030-ra, de akár 2100-ra utolérjük őket), de gyerekek, 188 centisek vagyunk. Az még péniszből is sok.

@Arthamyr:

"de nem Bangladeshez kellene hasonlítani..."

Szerintem bangladeshez _is_ érdemes, legalább néha. :)
Milyen hatással volt és van a járvány, valamint az abból következő gazdasági válság a digitális nomádok életére, egyáltalán, magára az életformára? Vajon hátrányt vagy éppen előnyt jelent számukra ez a helyzet?..
Nagy kámpics 2020.08.26 09:16:48
@fhdgy:

"Legyek szkeptikus a tanulmányok hasznosságát illetően?"

Legyél, de ez pont ugyanaz, mint amiről tegnap beszéltem. Ahelyett, hogy odakattintanál, megnéznéd, hogy van-e válasz a kis kérdéseidre, vagy hogy mi a válasz, ide irogatod a költői kérdéseidet. Látszik, hogy nem a válasz érdekel, hanem hogy meglegyen a napi tamáskodás meg a leírt karakterszám.

Legyek-e akkor most nyűgös ettől?

(A második lista figyelembe vette az időzónákat is, mármint hogy britközeli időzónákat szeretne. Látod, mindjárt megmagyarázza, miért más a lista. No, jobb így?)
Nagy kámpics 2020.08.26 09:35:53
@fhdgy:

De egyébként mindegy, azzal senki nem lesz előrébb, ha kötözködöm veled, csináld csak a kis dolgaidat, nyilván elfér itt.

Csak fáj az a kib.szott fejem, és nem múlik el sehogyse, és most már kezdek baromi ingerült lenni tőle.
A világ minden részén sajátos kihívás volt idén nyaralást tervezni. Különösen igaz ez talán a járvány által erősen sújtott Egyesült Államokra, nem csoda, hogy Zsuzsiék is háromszor futottak neki. Costa Rica és Hawaii kútba esett, de így sem kellett csalódniuk, hatalmas élmények várták őket...
Nagy kámpics 2020.08.25 18:33:04
@fhdgy:

"Nekem ezek ellentmondások, jó lenne ha valaki megmagyarázná!"

Az a baj ezekkel, hogy ezek álnaív kérdések, ha tényleg érdekelne a válasz, kinyitnád a guglid, aztán megkeresnéd. Abszolúte nem bonyi (sem megkeresni, sem a válasz), úh nyilván az akarat hiányzik hozzá, hogy megtedd, mert álnaívkodni kellemesebb.

Na mindegy. ¯\_(ツ)_/¯
Nagy kámpics 2020.08.25 18:50:08
@fhdgy:

"Ugye ennyire naiv nem vagy? "

Fogalmam sincs, ezt mire érted. Mennyire?

Nem hiszem egyébként, hogy különösebben termékeny a klímaváltozásról vitatkozni, de pls tedd, meg hogy röviden(!) leírod, itt mire gondoltál akkor.

"Nekem ezek ellentmondások, jó lenne ha valaki megmagyarázná!"

Mi mond ellent pontosan minek?
Határátkelő Expatok közt 2020.08.20 07:13:03
Az expat lét sok szempontból hasonlít a határátkelőkére, más szempontokból pedig teljesen más. Például azért, mert sok esetben rendszeres, pár évente ismétlődő költözésről van szó, ráadásul egy kisebb (vagy nagyobb) iparág épül az expatok kiszolgálására – írja a nemrégiben külföldre költözött Zeke…..
Nagy kámpics 2020.08.20 18:27:29
@fhdgy:

"Mondjanak le a világmegváltó terveik végrehajtásáról, amiket igen is van képességük megvalósítani, csak azért mert mi nem érünk fel az ő képességeikhez, így nem is tudjuk őket megérteni?"

Én nem tudom, ez hogy jön ide. :D
Nagy kámpics 2020.08.22 17:13:04
@desw:

"És az évi egy nyaralás nálad még belefér a "normál" keretek közé, de az évi két nyaralás már nem, és lesajnálod azt, aki szeret utazni, mert biztos azért utazik, mert szar az élete.

A véleményemet tartom: ez totál primitív gondolkodás"

Írod @Platonica: -nak. Szerintem kicsit kiforgatod, amit mond, vagy legalábbis el vagy tökélve, hogy ne értsd.

Ez nyilván nem kétállású kapcsoló, és ilyet ő sem írt, hogy évi két nyaralás még belefér, három már baj. Ez nyilván egy skála, és hogy középen mi van, azt majd mindenki eldönti saját magáról a saját önismeretével, de a szélső értékeket felismeri az ember.

Én mindig úgy gondolok magamban az utazásra, mint a hétvégére. Van a kultúránkban, ugye, ez a dolog, hogy az ember alig várja a hétvégét, csomó vicc meg mém van belőle, meg egyébként is, ez teljesen átlagos dolog, ha körbenézünk magunk körül, hogy az ember csak a hétvégétől várja a kis örömét.

Mármost ha valaki ezt csinálja (és a többség csinálja), annak szar az élete, szarok a hétköznapjai, az végülis az élete 5/7-ét már elengedte, már megtört, elfogadta, hogy az nyomorúságos. Egyébként nehéz dolog ezzel szembenézni, egy csomóan tagadásban is vannak, nem is értenék, ha olvasnák ezt a mondatot, amit most írok.
De ez rettenetes egy dolog, az átlagember élete teljes horror. Gondoljátok csak el, nincs olyan, hogy megismerjük lakótelepi Józsi meg külvárosi Anna életét, és egyszercsak úgy érezzük, hogy ááá, igen, de szívesen lennék a helyükben. Nem lennénk, mert ez az élet nem jó.

És fontos leszögezni, hogy én nem lenézően beszélek erről, hanem maxi együttérzéssel, mert nem csak az ő életük szar, hanem az élet úgy általában: úgy van összerakva, hogy ellenünk dolgozik, hogy ne legyen benne boldogság, meg ingerek, meg önfeledtség. Mind ugyanabban a fostengerben fuldoklunk, én ezt nem lenézem, én ezzel együttérzek.

És én személyesen a saját életemben komolyan küzdök, hogy úgy alakítsam a körülményeimet, de a kis mindsetemet is, hogy amikor másnak beszélek róla, ne kelljen mind a kettőnknek elsírnia magát.

És a saját kis mindsetünk nem megkerülhető, egy csomó-csomó embert látni, aki próbálkozik mindenfélével, hogy valami kis boldogsága legyen: partizni jár, binge drinkingel, idegenekkel párosodik, drogokat vagy túl sok alkoholt fogyaszt, és hohó, utazik. Ebben a listában van olyan, amivel magam is próbálkoztam, úh saját tapasztalat, hogy komplett zsákutca. Az életedbe nem lehet kívülről betölteni a boldogságot, ha fejreállsz, akkor se.

És ezek sem kétállású kapcsolók, és nem lehet rábökni, hogy pontosan hol csúszik el a dolog, de a szélső értékeket megismered: amikor találkozol valakivel (akár fiú, akár lány), aki minden hétvégén részeg és idegenekkel b.szik, arról azonnal tudod, hogy az ő élete ettől nem jobb lesz, hanem rosszabb, és hogy súlyos problémák vannak a fejében, és az élete minden egyes pici területén. Hogy hol a határ, vagy hogy van-e konkrét határ? Nem tudom.
Nagy kámpics 2020.08.22 17:13:52
@desw:

Az utazás az tök ugyanez. Te ott, ahol laksz, biztos látod ezeket a dk-ázsiai körúton lévő backpacker hordákat az üres kis tekintetükkel, és ha már fentebb birkáztál egyet, ugye, ezek is mennek egymás lábnyomában a 10-must-see-things listáikkal a kezükben, és látszik, hogy egyáltalán semmi boldogságuk nincs a saját életükben, és azt képzelik, hogy ha elmennek még egy öbölbe, meg megnéznek még egy templomot, meg pároznak még egy részeg hollanddal, akkor attól majd jobb lesz. Nem lesz jobb, ez csak egy csomó-csomó elveszett ember. Meg, ugye, akik a caminóra járnak megvilágosodni, jaj, mamám, ebbe már ne is menjünk bele, mert sírva fakadunk tényleg.

Szerintem ez abszolút igenis van, hogy az emberek azért utaznak, mert az életük szar. És ahogy nincsenek boldog iszákosok, boldog drogosok meg boldog dagadtak, egyre inkább hajlok rá, hogy azt higgyem, boldog világutazók sincsenek. Ha valaki ebbe az életbe beleragad, annak oka van, én bátorítalak, hogy beszélgess 15-20-25 éve bolyongó emberekkel, szerintem nem a kiegyensúlyozottság meg a boldogság árad belőlük. És különösen, amit feljebb @Alick: írt:

"Ma inkább az az igazi markáns, testet-lelket formáló tapasztalat, ha pl. valaki Pekingből Teheránig bringázik az egykori Selyemúton, vagy éppen átkajakozza az Atlanti-óceánt."

Hát, nem értek egyet. Ezekből árad az erőlködés, hogy mindenáron valamiféle Jelentést (nagy J-vel) próbálnak beszuszakolni az életükbe, mert amúgy üres. És egyébként ezeket nem is olyan jó csinálni, nem olyan kellemes élmények. Nem akarom azt mondani, hogy igenis minden egyes ember, aki ilyet csinál, az mentális problémákkal küszködik, de a nagyobbik részük valószínűleg igen. Ha az köti le az életed, hogy elmenj _máshova, hogy bizonyítsd magadnak _azt (valamit, akármit, bármit), pláne ilyen bibliai arányokkal, hogy nézzétek, átvágok a sivatagon, mert a túloldalt van az ígéret földje; hát, nem barátom, nincs ott. Ha az antarktisz (vagy az andok, vagy szibéria, tök mindegy) átgyaloglásától várod, hogy az életed jobb legyen, akkor spórold meg magadnak az utat, mert nem lesz jobb. És nagyon furán érzem magam, hogy ezt nekem kell kimondani, és te magadtól nem látod, de nem lesz. Ez ennyi. Sajnálom. Köszönjük, hogy velünk játszott.

--

Bocsánat, kicsit elkalandoztam. De akkor visszatérve konkrétan a svájci-német házaspárra, akikről beszéltem, és ahonnan ez a beszélgetés indult, szerintem az példájuk nyilván egy szélső érték, és platonicának igaza van: akármit is hiányolnak az életükből, nem fogjak megtalálni üzbegisztánban/hondurasban/akárhol. Nem kifelé kellene fordulniuk, hanem befelé, és ők inkább elrettentő példa, én ezzel valószínűleg egyetértek.

Bocs a terjedelemért.
Nehéz időszakon van túl Zoltán, akit egy londoni kórházban műtöttek meg agytumorral. Egy ilyen műtét sok minden átgondolására készteti az embert, így volt ezzel ő is...
Nagy kámpics 2020.08.18 11:09:04
A luzitánoknál sokkal komolyabban veszik a járvány miatti óvintézkedéseket, mint például Magyarországon, így aztán nem csoda, hogy Gyöngyiék esküvője is egészen rendhagyóra sikeredett. A járvány még az óceánparton is érezteti a hatását...
Nagy kámpics 2020.08.10 11:52:03
@Din Serpahis:

Flores klassz, de szerintem az első télen sokkot kap az ember. Hideg, nedves, lejönnek a felhők, és ott ülsz a ködben, és egyszerűen. nincs. mit. csinálni.

Szerintem sao miguelen érdemes körbenézni kezdetnek (az még egész civilizációszerű), de a legnagyobb királyság szerintem a központi szigetcsoport (pico - faial - sao jorge), az lényegesen ingergazdagabb.

Te meg, ha jól rémlik, IT guru vagy, úh távmunka. A távmunka szárnyakat ad. :)
Nagy kámpics 2020.08.10 14:00:26
@Csodabogár:

"az az ott élőknek nyomorúság"

Igen, ebben nyilván van valami, de megoszlanak a helyi vélemények azért. Amennyire én látom/-tam, a (szolid) többség nem annyira lelkes, hogy megint beengednek boldog-boldogtalant, még azok sem, akik amúgy turizmusból élnek.

De igen, persze, a turizmus jelentős iparág ott is, és minél tovább elhúzódik a dolog, annál megengedőbbek lesznek majd, gondolom. Pénzt vagy életet, ez van. :)
Nagy kámpics 2020.08.11 12:09:51
Én viszonylag keveset beszélgetek a covidről emberekkel, úh szorri, ha ez lerágott csont, de nekem első blikkre az a fura, hogy az udvariasság kérdése kevéssé merül fel (azokban a ritka beszélgetésekben, amiket olvasok róla).

Például ha cigifüstöt fújunk valakire, vagy influenzásan megyünk dolgozni, vagy mittomén, úgy fekszünk le valakivel, hogy tudjuk magunkról, hogy tripperünk van, azzal nagyon-nagyon kicsi veszélynek tesszük ki a másikat.

De ezek attól még udvariatlan dolgok, nem csináljuk őket, és aki meg csinálja őket, az egy f.sz, ez ennyi. Igen?

Ugyanígy, az nekem teljesen elképesztő, ha/amikor valaki látványosan szabotálja a távolságtartást/maszkviselést/hasonlót. Nem azért, mert az életemért aggódom, hanem mert nem az van, hogy te igazából egy állati nagy paraszt vagy, barátom?

Ennél már csak az rosszabb, amikor valaki mazsolát tesz a sütibe, és nem szól róla. Instant dislike.

Nem tudom, ez hova helyez
@puhacica: skáláján, de én kifejezetten nem akarom elkapni ezt a dolgot (ahogy egyébként a trippert sem, pedig az sem nagy ügy), de leginkább azért, mert állatira parázom, hogy én megfertőzök valakit.

Szerintem ez az utóbbi, tehát amikor én megfertőzöm a gyanútlan kollégát/eladót/barátot, az pont ugyanolyan, mintha valaki felajánlja, hogy elvisz valahova a kocsijával, én meg _véletlenül_ összefosom az ülést. Ez a két dolog egészen pontosan ugyanaz: okoz valamennyi kellemetlenséget, de hacsak nem fosok bele valami nyílt sebébe az illetőnek, túl fogja élni. Értjük ezt, ugye?

Na és hogy én elsüllyednék szégyenemben, ha összefossintanám valakinek a hátsó ülését. A coviddel ugyanaz. Nagyon-nagyon nem szeretném elkapni, nagyon-nagyon nem szeretném továbbadni. ¯\_(ツ)_/¯

Ha ez mindenki másnak triviális, csak én csodálkoztam most rá erre, akkor bocs.
A búcsú furcsa dolog, mert egyrészt lezár valamit, másrészt valami újnak a kezdete. Míg maga a búcsú nehéz, az azt megelőző napok egészen furcsa hangulatban telnek Zeke szerint, aki most éppen élete ezen fázisában van. Neked hogyan teltek az utolsó, határátkelés előtti napok? Írd meg a…..
Nagy kámpics 2020.08.06 23:24:19
@kardio1: @Zsuzsi65:

"Tudod,van az a hires Albert Camus mondas, amit mindig szoktak idezni"

és

"Én úgy tudtam, Blaise Pascal mondta ezt."

Igen, ez pascal fogadásának (pascal's wager) egy verziója. Pascal fogadása, ugye, kábé az, hogy érdemes hinni Istenben, mert ha tévedsz, akkor na bumm, nem történik semmi, ha viszont nem hiszel, és kiderül, hogy mégis van, akkor szopper-kukker van, meg fogaknak csikorgatása.

Természetesen könnyű belátni, hogy az érv nem működik, mert abból indul ki, hogy az a két állapot lehetséges, hogy 1) nincs isten, 2) pascal istene van.

Mivel van egy csomó-csomó másik vallás is, sőt, ezen vallások verzióban is létezik 'pascal fogadása', korábbról is akár, mint pascal élt, lehet látni, hogy a meggyőző ereje alacsony. Például van az iszlámban is, ráadásul Allah is van olyan előzékeny, hogy örök pokolra küldi a hitetleneket, szóval tessék, kardio, zsuzsi, ti mentek a kis pokolkára örökre mind, természetesen zolival meg velem meg a többiekkel együtt, itt semmiféle több kérdés meg látnivaló nincsen. Ráb.sztunk, tetszettünk volna előre gondolkodni, ez van.

A kérdés az, hogy amit most mondtam, arra ösztökél-e minket, hogy mind együtt megtérjünk. Elolvastátok ti is a szavakat, amiket írtam, meg is értettétek, leszünk-e mind most muszlimok?

Gondolom, nem nagyon. Na, pontosan _ekkora_ meggyőző ereje van pascal fogadásának.

--

"Ettől függetlenül tudom, hogy nem a halálé a végszó. Úgysem hinnéd el, honnan."

Az efféle személyes testamentumokat nem tartom szerencsésnek.

Senkinek a vallásos/spirituális élményeit nem vonom kétségbe, de engem arra emlékeztet, mint amikor ülünk a parkban, és nézzük a felhőket, és te azt mondod, nézd, ott egy micimackó, az meg ott rambo a gépfegyverrel. Mármost tudom, hogy az élményed valódi, sőt, akár magam is meglátom, hogy 'ah, vazeg, ez mennyire rambo tényleg, besza-behu', ezzel semmi gond nincs, a problémát ott látom, ha tényleg felteszed az életedet, meg tényleg bizonygatod, hogy igenis, higgyétek el, rambo volt gépfegyverrel, _láttam_.

Nem biztos, hogy ki tudom ezt fejezni jól, de valahogy nekem hiányzik ebből az alázat, az önreflexió, a nyitott látókör; remélem, érthető, amit mondani akarok.

Ezzel együtt nem akarok nagyon cinikus lenni, remélem, nem bántottalak meg sem titeket, sem az esetleges muszlim olvasókat, sem senkit, és ha rambót láttuk gépfegyverrel, akkor ez van: rambo gépfegyverrel, menjünk érte, bajnokom. Elvégre, szívesebben élnék úgy, hogy hiszek rambóban, de aztán csalódok, mint hogy nem hiszek, és aztán egyszercsak ott áll a gépfegyverrel tényleg. (Na és _ez_ mennyire volt meggyőző vajon? Hány pontot mutat a kelet-német bíró?)
Nagy kámpics 2020.08.06 23:25:15
@Csodabogár:

"Úgy tűnik a fiatalabb korosztály lényegesen többet lelkizik, mint mi régiek"

Lehet, hogy ez személyfüggő is, és én személyesen állati nagy mimóza vagyok, ez van, viszont vigyázat, adtad már itt többször tanújelét, hogy valamiféle érzelmeid neked is vannak, ne kelljen előszednem a jegyzeteket. ;)
Nagy kámpics 2020.08.06 23:40:00
@Csodabogár:

"Rossz lenne a nagy semmi hittel várni a halált. Én pl. nagy kiváncsisággal várom, hogy majd mi lesz"

Nem tudom, szerintem egy adag bőven elég az életből, én egész biztosan nem szeretném újra/tovább csinálni. ¯\_(ツ)_/¯
Mint minden nagy ország, így Spanyolország esetében is nehéz egységes szokásrendszerről beszélni, hiszen másképp élnek az emberek mondjuk Baszkföldön és másként az ország déli csücskében (a baszkoktól ezúton is elnézést a „lespanyolozásért”). Ezzel együtt is vannak olyan szokások, melyeket nem árt…..
Nagy kámpics 2020.07.30 14:19:20
@szánmonoxid:

"15 fokban azért már nem lehet megfagyni, alvásra teljesen kellemes, napközben meg legfeljebb nem meztelenül kell a lakásban lenni."

Hát, egyrészt szerintem 15 fok is nagyon hideg, másrészt amikor egy téli napon a napi max hőmérséklet 15 fok, akkor a lakásban annál kevesebb van, beáll a napi középhőmérséklet körülre, szóval lesz bent, mondjuk, 10-12 fok. Látszik az ember kis lehelete meg minden.

Ha meg jön a hidegfront, és két hétig eleve csak 10 fok a max hőmérséklet odakint, éjjel meg lemegy, mittomén, 3-ra, akkor 7 fokos a lakás.

És 7 fokos minden, a hálószoba, a konyha, a fürdőszoba(!). És egy örökkévalóság, amíg felmelegszik a víz a csapból. Kellemetlen.

Persze nagyon függ attól, hogy mit akarsz otthon csinálni. Például ha leülnél dolgozni, tehát nem mozogsz, pont úgy lehűlsz, mintha kint üldögélnél az árnyékban. Abszolút sapkás, kétpulóveres, kesztyűs vállalkozás, és már 15 fokban is gémberednek az ember ujjai a gépeléshez, hát még ha hidegebb van.

Nyilván, ha valaki egész nap lót-fut a városban, és este annyit van otthon, hogy a kanapén üldögél a takaró alatt, az más. Bár kakálnia meg zuhanyoznia annak is kell, és az 10 fokban nem jó. (Oké, oké, a kakálás még csak-csak elmegy, elvégre ott egy finom, meleg, gőzölgő kupac felett üldögélünk, na de zuhanyozni...?).
Nagy kámpics 2020.07.31 20:59:17
@szánmonoxid:

"10 fokban még nem látszik a lehelet."

Ez függ a levegő páratartalmától is, ugye. Ha nagyon párás a levegő, nagyon is látszik a lehelet 10 fokban, de ennél melegebben is, ha meg száraz a levegő, akkor lehet, hogy kevesebben sem.

Attól függ, hol laksz, milyen a klíma. Az én élményeim portugáliából vannak, óceánpartról, és hideg téli napokon igenis látszik a lehelet a konyhában (és főleg a konyhában, mert ott főzőcskézel, ezért nedvesebb a levegő), de más helyiségekben is. Feltételezem, spanci-mancinak is vannak hasonlóan nedves részei.

"A lakásban pedig melegebb lesz, mint kint. "

Micsoda fura egy kijelentés. Ez is többtényezős dolog, ugyebár, vannak-e ablakok, és mekkorák, odasüt-e a nap, milyen vastagok a falak, miből vannak satöbbi, de nem tudom, mit feltételezel, hogy egy elhagyott épületrész az mitől és mennyivel lesz melegebb, mint a környezet. Azok a helyiségek, ahol nem tartózkodsz üzemszerűen (budi, konyha, vendégszoba) istenverte hidegek bírnak lenni. A csömpe a lábad alatt szintén istenverte hideg. Kabát/két pulóver, sapka, kesztyű, így megy ez.

A portugál óceánparti házaknak gyakran vastag kőfala van, az ablakok picik, lőrésszerűek, hogy nyáron hűvösek legyenek, de cserébe olyanok, mint egy hűtőszekrény: áll bennük télen a hideg, a nedvesség meg a penész.

"Az enyéim nem. Érdekes."

Mármint nem gémberednek az ujjaid 15 fokban.
Nézd, szerintem te ezeket csak úgy írod, az ember ujjai még egy rosszabbul fűtött irodában is elkezdenek gémberedni, nem hogy 15 fokban. De most gugliztam egyet, uk-beli szabályozás, ráadásul 1992-ből, de ad valami támpontot, hogy miről beszélünk.
www.hse.gov.uk/temperature/law.htm

"minimum temperature in a workplace should normally be at least 16 degrees Celsius. If the work involves rigorous physical effort, the temperature should be at least 13 degrees Celsius."

Tehát a minimum munkahelyi hőmérséklet 16 fok, és ha elég fizikai erőlködés van benne, még akkor is 13.

Ha otthon ülsz egy lakásban (mert ott dolgozol, vagy mert nyugger vagy, vagy gyerek, vagy mittomén miért), és a lakás <15 fokos, az mocskos, rohadt hideg. Nem akarom kétségbe vonni az életélményeidet, de nem úgy hangzol, mint aki próbálta. (Vagy csak különlegesen jó a vérkeringésed, ezt se zárjuk ki.)
A határátkelés egyik nagy vesztesei a nagyszülők, hiszen az esetek döntő többségében ők maradnak Magyarországon, míg a gyerekek külföldre költöznek. Még nehezebb a helyzet, ha az unokák esetleg nem vagy csak kevéssé beszélnek magyarul (mondjuk egy vegyesházasság esetében), de még ha családon belül…..
Nagy kámpics 2020.07.28 19:40:55
@midnightcoder2:

"Az angolon kívül az összes nyelvet el kellene felejteni a világon"

Tök nem értek egyet.

A nyelvek nem csak arra vannak, hogy kérjünk vele egy retúrt békéscsabáig a jegypénztárban, hanem van belőle irodalom, meg versek, meg zene meg viccek, meg minden lóf.sz.

Ráadásul a világ tök nagy, egy csomó érdekes dolog/állat/növény van benne, és én például gyakran csodálkozom rá, hogy nahát, ezt vagy azt például nem lehet elmondani magyarul, és itt most nem elvont fogalmakra meg érzéskékre gondolok, hanem konkrétan egy növényre vagy egy madárra, mert nincs rá szó. Angolul tájleírást olvasni például egy idegen vidékről abszolút játékváltoztató (game changer), de nyilván az angolnak is megvannak az ilyen korlátai, hiába egy nagyobb nyelv; szibériáról valószínűleg még sokkal érdekesebb lenne oroszul olvasni.

Szóval van egy csomó komplexitás meg szépség meg akármi, ami már meg van csinálva, már ott van, több évszázadnyi belőle, és egy ideális világban, amikor mind elfek vagyunk, és mind 4 ezer évig élünk, és már az összes tolókocsis pornót megnéztük a neten, szerintem éppenséggel a legszuperepp szuperség lenne oroszul olvasni az orosz irodalmat, és németül a németet, és mittomén, kazahul dudorászni a kazah rapet (oké, sose hallgattam kazah rapet, lehet, hogy az tök szar, de például thai popot már hallgattam, és az tök kis szupcsi).

Szerintem az egy nagyon-nagyon nagy mellé lenne, ha ezt mind lehúznánk a klotyón, meg nem is tudom, olyan kis világot magunk köré szűkítő meg egybites, nem? Hogy oké, én nekem már soha semmi más mondanivalóm nem lesz, mint hogy a hentes daráljon le egy kiló bélszínt (a macskámnak viszem). Nem-nem-nem, a nyelvek nagyon szuperek.

De azzal egyetértek, hogy az angol anyanyelvűeket irigyelni kell, én is szoktam. ¯\_(ツ)_/¯
Nemrégiben Steve egyik posztjában feszegette a kiejtés-akcentus kérdéskörét, megjegyezve, hogy 52 év kanadai élet után már angolul gondolkodik és álmodik, mégis maradt egy kis akcentusa. A poszt kapcsán rengeteg érdekes vélemény érkezett, ezekből válogattam egy csokorra valót...
Nagy kámpics 2020.06.29 22:38:10
@littke: @morph on deer: @Arthamyr:

Ez a téma elő-előkerül itt a há-n időnként, és már többször is elmondtam a véleményemet (szóval ha valakinek uncsi, bocsi), de akkor most megint.

Szerintem az, hogy át-átemelünk dolgokat más nyelvekből (manapság nyilván főleg az angolból), az szuperkúl

Mindig kedvem van megkérdezni azoktól, akiket ez zavar, hogy őket a "karosszéria" szó is zavarja? A "radiátor"? Érzik a zsigeri felháborodást a "kombájn" miatt is? A "balett" miatt? A "doktor" szó leveri a lécet? És ha ragozom? Doktorral, doktornak, sőt, bátrabbaknak: doktornál? Meggyilkoltam vele a nyelvet? És melyik nyelvet? (Mind a kettőt, hármat, sokat?) Ha nem, miért nem?

Olvastam egy könyvet amerikai indiánokról meg a kiirtásra kerülésükről a múltkor, és amit többek között érdekesnek találtam, hogy csak egy rövid időablakban sikerült őket megfigyelni és írásos feljegyzéseket készíteni róluk, de abban a rövid időablakban épp úgy változtak, mint amit standard, normál emberektől elvár az ember, tehát voltak divattrendjeik, és 1860-ban nem teljesen úgy jelent meg egy (például) komancs indián, mint 1780-ban. Ez eddig intuitív, de a meghalásukkor, ugye, az történt, hogy csináltunk egy pillanatképet arról, hogy milyen "AZ" indián. Hogy van ez a tollas fejdísze, meg lovagol, meg járja az esőtáncot, vágjátok. És azóta már az indiánok mindig kis fejdíszesek maradnak, és mindig tök ugyanolyanok, nincs többé változás, nincs többé új divat. Innen lehet tudni, hogy valami skanzenbe van rakva, meg meg van dögölve. Hogy t.i. a továbbiakban már nem változik többet.

Ami nekem érdekes, hogy a "shoppingol" és társai ellen ágálók mindig mint a nyelv őrizői lépnek fel, és nem barátom, te most akarod skanzenbe rakni az anyanyelvemet, most akarod meggyilkolni, kitömni, formaldehidbe rakni. (Btw a "skanzen" szót is ragoztam. Hate me much?)

És nem, nem vagyok rá hajlandó. Én még itt vagyok, én még élek, és még van mondanivalóm a világról, és amikor valami megtetszik egy másik nyelvből/kultúrából, akkor azt elveszem, hovatovább einstandolom(!), az onnantól az enyém, a miénk, és mi mind gazdagodtunk vele.

Idegen szavakat próbálni beépíteni a nyelvedbe a világ legnagyobb kúlsága, tükörfordítani is, most kicsit meg is vagyok hökkenve, hogy én tkp. mennyire menő vagyok, és hát istenem, némelyik próbálkozás esetlen, meg nem sikerül, de erre van az előre, erre van az ÉLET. A nyelvőrködés felé meg a HALÁL van. Én arrafele nem megyek.

Ezke vanka. ¯\_(ツ)_/¯
Nagy kámpics 2020.06.29 23:48:45
@Arthamyr:

"Te nem mennél a halál felé? :D Akkor ki?"

Haha, jogos. :)

@puhacica:

:thumbs_up:
Hangos a net a Nők Lapja botrányától. Röviden összefoglalva, egyik rovatukban lelki támogatást, tanácsadást lehet kérni tőlük levélben, amit megjelentetnek, és válaszol rá egy… szakértőt akartam írni, de pont az a lényege a botránynak, hogy nem szakértő válaszolt, és nem szakértői választ…..
Nagy kámpics 2020.05.28 07:43:01
@jobangel:

"ha családban pofozkodhatna az erősebb felnőtt ember, akkor irodában miért ne lenne oké? Én azt mondom, családban sem oké."

Szerintem sem oké. (Meg egyébként az sem, ha a gyengébb pofozkodik.) De továbbra is, nem kétállású kapcsoló.

Ha már felhoztad a munkahelyet, felhozom a gyerekeket a családban. A gyerekek nagyobbik részét megütik valamikor a gyerekkora során, ami egyébként szintén nem helyes, és nem is szabad csinálni, de megtörténik, és ha pusztán ezt az egyetlen tényt tudjuk, hogy május 27-én este 6-kor Kovács anyuka/apuka pofont adott a 8 éves Andrisnak, abból nem következik automatikusan és azonnal, hogy
A) Andriska testi épsége, élete veszélyben van
B) fel kell hívni a rendőröket meg az 1234-567 segélyhívó számot
C) ki kell emelni a családból a gyereket
D) Kovács anyuka/apuka ótvar, fosszar szülő, és most már az is marad, sőt, csak rosszabb lesz

Lehet, hogy ez mind igaz, meg lehet, hogy egyik sem, meg lehet, hogy egész sokféle árnyalat van még közte.
Nagy kámpics 2020.05.28 07:43:09
@Mate12345:

"Ha már megütöttétek, keressetek védőügyvédet, mert bűncselekményt követtetek el (btk. 164. §)."

Részletkérdés, de akkor lehet bűncselekmény megütni valakit, ha megsérül tőle. Ha nem sérül meg, akkor becsületsértés _esetleg_.

De neked is javaslom megfontolásra, amit fentebb írtam a gyerekek megütéséről. Azért itt sokféle árnyalat lehet, hogy miért, hogyan, mennyire, milyen helyzetben üt, aki üt. És mondom, a gyerekek nagyobbik részét valamikor megütik a szülei a gyerekkora során. Feltételezem, hogy az itt kommentelők nagyobbik része is kapott valamikor pofont. Nem szívderítő dolog, de gondolom, az esetek nagyobbik részében nincs utólagos igényünk, hogy de jó lett volna, ha anyut/aput elviszi a rendőr, és hogy, ó, hát az én anyám micsoda egy primitív forma, nézz oda, verekszik.

Ne legyünk már ennyire színvakok. (Vagy mittomén, legyünk, nekem végülis hál' istennek mindegy.)

"* Nőknek: / * Férfiak: "

Ez meg olyan kis kapufa, hogy ezeket nőknek meg férfiaknak címezted. Neked is csak azt tudom mondani, keress rá statisztikákat.
A dél-koreai fővárosról sok minden eszébe jut az embernek, például a modernség, a high-tech vagy a jövő. Gábornak is ez (meg még egy-két keresetlen gondolat, feltételezem) jutott az eszébe, amikor Szöul kellős közepén egy udvari pottyantósban a tél kellős közepén volt kénytelen megoldani a…..
Nagy kámpics 2020.03.31 12:25:16
Nem'tom, én tök oké voltam ezzel a poszttal. A magam részéről érdekesebbnek is tartom az ilyet, mint a turistalátványosságokat fotózó, feldobott dolgokat, meg hát eleve, ha egy posztban a fosás szóbakerül, én már lájkolom.
(Mert a fosás elválaszthatatlan része az utazásnak, és méltatlanul mellőzik mint témát.) (Fényképet nem igénylek róla, elég szóban.)

Mindegy.

Egyébként van ebben egy nagy adag mázlifaktor is szerintem.

A múltkor valamikor bp-en voltam, zugló vasútállomáson kívántam bkk-bérletet vásárolni vasárnap délután. A pénztár a felirat szerint nyitva kellett volna, hogy legyen, de nem volt ott senki, és 3 automata is van, de egyik sem működött (3 különböző hibaüzenettel). Én beszélek magyarul, olvasok is magyarul, mégis elég hrmpf helyzet.

Otthon elvégezhető gyakorlat: guglizd ki, hol van zugló vasútállomás közelében bkk-jegypénztár hétvégén nyitva, vagy hol van automata.

Nehezítés: guglizd ki ugyanezt egy random idegen városban, ahol a helyi nyelvet nem beszéled (és ahol eleve nem ismered meg csak úgy név alapján, hogy mi van tőled milyen messze), és aztán ugyanezt egy random nem latin ábécés városban (a bkk-bérlet helyi megfelelőjét, természetesen).

Vagy rossz helyre visz a taxis (miből és hogyan jössz rá, hogy rossz helyen vagy? és mit csinálsz ilyenkor?), vagy rossz helyen jössz ki a plázából, és nem találsz vissza, kint már sötét van stb.

A szállásodon valami nem működik, vagy minden működik, csak az ablak alatt csatornát szerelnek, és amíg te ott vagy, pont végig szarszag van.

Az ember az ilyenekkel ordas módon be tudja sz.pni, és semmiféle kontroll nincs felette, csak mázli kérdése. Ha meg összeáll 3-4 ilyen pech szép sorban, hétvége már át is fordul horrorbörleszkbe. Előfordul szerintem mindenkivel.
Kifordult az életünk a megszokott kereteiből az elmúlt hetekben, sokan kényszerültek megtapasztalni az otthoni munkavégzést, annak minden előnyével és csapdájával egyetemben. Vajon miként birkóznak meg mindezzel külföldön élő magyarok, mik a tapasztalatok?..
Nagy kámpics 2020.03.27 22:14:15
@London2009: @Lefty Rosenthal:

"home office" témakörben:

"Tudom h rohadtul semmi ertelme ezen rugozni, csak viszketek mikor ezt benfentes modon probaljak hasznalni, helytelenul."

illetve

"Szerintem ciki es folosleges hasznalni ha van helyette jobb kifejezes?!"

Most, hogy mondjátok, sztem én sem hallottam ezt még natív angoloktól, de szerintem ez mindegy. Ha már valahogy muszáj minősíteni, akkor inkább menő, mint kínos.

A nyelvek vesznek át egymástól, és aztán használnak máshogy dolgokat, ez ilyen.

Magyarul például a farmer nem ugyanazt jelenti, mint angolul, a szmoking sem. De "magyar" szó a pendrive is.

Más nyelvekben is van ilyen, németül a "handy" mobiltelefont jelent, brazilul az "outdoor" óriásplakátot, japánul a "szararimen" (~ salary man) alkalmazottat, az arubájto (ez a német arbeit-ből) részmunkaidős munkát. Na és akkor?

Az angol is csinálja. A sombrero nem ugyanazt jelenti angolul, mint spanyolul, és a ketchup sem szójaszósz, mint malájul.

img-comment-fun.9cache.com/media/ax8eLW/am0Rne14_700w_0.jpg

Az én álláspontom, hogy viszonylag mellékes, hogy a britek a saját nyelvükben hogy használják. Ha mi magyarok a home office-hoz farmert veszünk fel, hogy megnyissunk egy fájlt a winchesteren, akkor ez van, ez nekünk jogunk, menjünk érte, bajnokom.
Nagy kámpics 2020.03.28 00:11:09
@London2009:

Ja igen, azt azért én sem sugallom, hogy natív angolok között használja az ember (vagy a "farmer"-t, vagy a "mekdonálc"-ot). :)
Voltaképpen egyszerre átlagos, ugyanakkor nagyon izgalmas Lívia és családja története. Átlagos, mert sok magyar család jár hasonló cipőben, ugyanakkor izgalmas, mert megmutatja, hogyan lesz egy családból (voltaképpen valahol kényszerűségből) határátkelő. (A képeket köszönöm a szerzőnek!)..
Nagy kámpics 2020.02.28 13:19:03
@Arthamyr:

És, ha jól emlékszem, az volt a terv, hogy visszatértek mo-ra nyuggerkedni, ugye?
Nagy kámpics 2020.02.28 13:32:13
@Arthamyr:

Hát ez szuperül hangzik, gratulálok!
Remélem, beszámolsz majd itt a fejleményekről.
Nagy kámpics 2020.02.28 13:55:20
@Arthamyr:

"Olyan nagy fejlemények azért nem várhatóak."

Meglátjuk, meglátjuk.

Szoktam olvasgatni/nézegetni olyan fórumokat, ahol a korai nyugdíjról van szó, kevesen valósítják meg végül, de nekik sem mindig jön be a dolog feltétlenül.

Az ember, alighanem, olyan, mint a fogságban nevelt vadállat, hogy már nem lehet visszaengedni a természetbe, mert nem tudja, mit kell ott csinálni.

Főleg a standard öreg nyuggereken látni, hogy amikor vége a melónak, már nem tud mit kezdeni magával. Annyira megszokta, hogy nem dönthet saját magáról, és nincs joga beosztani a saját idejét, hogy már el sem tudja képzelni, milyen az.

Van ebben valami végtelenül szomorú, amikor ilyet lát az ember. Itt jön Józsi bácsi, aki egész életét a bányában töltötte, és most már nem is tud nehézgépek nélkül élni. A neje meg Mari néni, az örök könyvelő. Instant depresszió és agyhalál.

Na a mindegy, ez mellékvágány, meg megint csak a saját nyomoromat vetítem ki, hehe.

A lényeg, hogy nem triviális, hogy mi fog történni, de ti még hál' istennek fiatalok vagytok, meg nem vagy ennyire beszűkülve. Érdeklődéssel várom, hogy, mondjuk, 5 év múlva mit fogsz erről gondolni, és sok sikert. Szerintem ez nagyon izgalmas. :)
Egyre népszerűbb a digitális nomád életforma, ugyanakkor az is igaz, hogy sokaknak csak nagyon halvány képük van arról, mit is jelent mindez a hétköznapokban. Mert hogy messze nem laza nyaralásról szól ez az élet, miként az Elvira írásából is kiderül, aki Délkelet-Ázsia több országában utazgatva élt…..
Nagy kámpics 2020.02.26 16:04:19
@Platonica:

"Ennek a hianya is lehet 'liberating', ha erted, mire gondolok."

Ezzel egyetértek.

Az átlagembernek üres és sivár az élete, és próbál belőle elmenekülni. Erre közvetett bizonyítékaink vannak, de azok teljesen világosak. Hogy az emberek várják a hétvégét, várják a nyaralást satöbbi, "próbálnak kiszakadni a mókuskerékből", ahogy mondani szokták, ez, ugye, azt jelzi, hogy a mindennapok úgy egyébként nem nagyon örömteliek.

Mivel ezek abszolút mainstream jelenségek, gondolom, tkp. ez tekinthető normálisnak, mármint hogy az a "normális", hogy az ember élete szar. A múltkor egy nagyvárosban voltam, és mentem át kora reggel az egyik nagy téren a zebrán, és hideg volt, és január, és szürkeség, és mindenki egy kicsit korábban kelt, mint szeretett volna, mindenki olyan ruhát hordott, amit nem igazán szeret, és elment egy olyan helyre egy olyan dolgot csinálni egész nap, ami csak a lelkét öli. Ha megjelent volna dévényi tibi bácsi a piros labdával, hogy ki mit kíván, valószínűleg szó szerint mindenki lett volna inkább máshol az adott pillanatban, mint pont ott, pont a saját életében, reggel 7 óra 3 perckor.

(Oké, kicsit túlzok. Egy térnyi tömegben mindig van néhány ember, aki épp akkor lett szerelmes, vagy vemhes, vagy rákmentes, és azok ilyenkor fel vannak dobva. A maradék 99% nincs, remélem, ez olyasmi ténye az életnek, amit el tudunk fogadni igaznak.)

És az szerintem is baromi liberating, amikor/ha az embernek sikerül úgy gyurmáznia a kis mindsetjét, hogy ezt ne érezze, hogy ne érezze, hogy bzmeg, kedd reggel van, elegem van, nem bírom tovább, elmegyek innen bárhova, de tényleg bárhova, bzmeg, az andokba biciklizni minimálbéren meg a nepáli kolostorba kövek alá, vagy akárhova, csak ezt a rohadt, lélekölő mocskot ne kelljen tovább csinálni, ami az életem.

Mivel az utazóblogok meg a mindenféle más eszképizmusok all time highon vannak, ezt TUDJUK, hogy az emberek tömegei ezt érzik. TUDJUK. Nem mondják ki maguknak, mert az végképp insta-depresszió volna, de a kis kattintásuk elárulja őket. Megint az utazóblogra kattintottál? Akkor deng, szar az életed, ez ennyi. Tök mindegy, mit pofázol magadnak, szar, ez van, magadat átverheted, minket nem.

Szóval egyetértek.

--

Egy börtönből láttam egyszer egy interjút, abban mondta a faszi, hogy az életünkben a tér, amit bejárunk így is, úgy is fizikailag nagyon korlátozott. Persze, megvan az elvi lehetősége, arrébb menj, de az emberek nem szoktak arrébb menni. Reggel be a kocsiba, be a munkahelyre, aztán haza, és aztán mehet elölről. És hogy az ő börtönélete az pont ilyen, csak ott látszanak a rácsok. És hogy a "szabadság" az ember fejében dől el.

És hohó, ez milyen igaz.

Viszont én az elmúlt időszakot egy kis faluban töltöttem, óceánparton, és a múltkor voltam ebben a nagyvárosban, mint írtam, és elmentem este sétálni, és azon gondolkodtam, tudom-e úgy alakítani a mindsetemet, hogy azt képzeljem, a forgalom zaja az pont olyan kellemes fehér zaj, mint az óceán zaja, és hogy az autóriasztó az egy hangos és érdekes madár. Mert ez igenis fejben dől el, ott KELL eldőlnie. A szabadság meg a boldogság a fejemben van, nem kívül. És ha tudom így alakítani a mindsetemet (és ez egy baromi nagy "HA"), akkor vajon mennyire hazudtam magamnak.

És mennyire hazudik magának a börtönben levő faszi, meg a reggel a téren átvágó emberek, vagy bárki, aki már elérte, hogy liberálja magát.

Hogy lehetséges-e egyáltalán valami enyhülést találni ebben a sivár, januári, szürke, mocskos ürességben, vagy csak szaladgálunk körbe-körbe, de a vége úgy is az, hogy az ember addig verdesi a fejét az asztal sarkába kínjában, amíg ki nem jön az agya.

Ezeken szoktam gondolkodni én.

(Csak részben kapcsolódott, meg lehangoló is, bocs.)
Nagy kámpics 2020.02.27 10:10:32
@AlexAston:

"már miért lenne alapból sz@r az ember élete?"
"Az, hogy ez neked nem adatik meg, nem jelenti azt, hogy másnak sem."

Igen, természetesen.
Itt a közvetett bizonyítékokból kell visszafejtenünk, hogy mi a helyzet másokban.

A házasságok nagyobbik része boldogtalan (vagy idővel azzá válik), ez például ismert, van rá statisztika.
Sok az alkoholista (Mo-on legalábbis, más nyugati országokban meg a nyugtató-, meg fájdalomcsillaptó-függő), az emberek nagyobbik része túlsúlyos/dagadt.

Az utazóblogok pedig azért sikeresek annyira, mert délután kettőkor az irodai munkás elábrándozik azon, hogy de jó lenne most nem itt lenni, hanem dél-amerikában egy hegyi ösvényen. Emberek százezrei indulnak neki a nagyvilágnak (Mo-on, máshol is) azért, mert úgy érzik, az addigi életüket nincs értelme úgy tovább csinálni, ahogy eddig, jobb lesz majd máshol.

Ezek teljesen általános jelenségek, nyilván ismertek neked is, és nem a boldogságnak a jelei. Az átlagnak az élete NEM kielégítő.

Azt nem lehet vitatni, hogy van egy szűk kör, amelyik (a saját beletett erőfeszítése, a vakszerencse, meg a mentális ellenállása révén) képes boldog lenni, és ha te ilyen vagy, az tök szuper, és hajrá, maradjon is így, egyáltalán nem akarlak lebeszélni róla. De az átlag semennyire sem él így, ezt sztem vakság nem látni.

(Az meg az én személyes tapasztalatom, de egybe szokott esni másokéval, akik ezen átmennek, hogy amikor kicsit utazik/kevereg/migráncskodik az ember, az rettentő intenzív élmény, és ehhez képest visszatekintve látszik igazán, hogy az ún. "normál" élet mennyire sivár és ingerszegény. És végülis erre reagáltam az előbb. Hogy jogos, amit írsz a barátokról/családról, de a mérleg másik oldala sem üres, sőt.)
Nagy kámpics 2020.02.27 11:53:27
@Arthamyr:

"Miért próbálod kivetíteni a saját és a környezeted nyomorát az egész emberiségre?"

Végső kétségbeesésemben, természetesen. :)
Gyakran (bár talán mostanában már ritkábban) lehet olvasni, hogy a magyar határátkelők mosogatni és egyéb kevésbé megbecsült munkát végezni mennek külföldre. Nos, Zoltán története bizonyítja, hogy ez egyáltalán nem feltétlenül van így, mi több, még csak nem is ő kapart az angliai állásért...
Nagy kámpics 2020.01.23 12:44:01
@IT Knight:

"Be kell vallanom, hogy a decemberi valasztas ota komolyan elgondolkodtam, hogy hosszu tavon is itt maradunk."

Nem olyan meglepő.

Nem kötekedésből kérdezem, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy alakul(t) a véleményed a magyar hazával kapcsolatban, hazaárulással, csok-felvétellel, ilyesmi.

Elég markáns véleményed volt erről még alig pár éve, az akkori éned csúf dolgokat mondana a mostaniról/mostaninak, úgy gondolom. Ezzel egyetértesz?

Szoktak lenni erről mostanában gondolataid? Ha igen, beavatsz, hogy állsz a kérdéskörrel?

(Tényleg nem kötekedésből kérdezem. Változni, megváltozni tök ér, ha neked így jó, go for it.)
A minap magam is belefutottam (nehéz is lett volna kikerülni…) abba a történetbe, melynek keretében egy Kanadából hazatért magyar nő az észak-amerikai országban dúló borzalmas állapotokat ecsetelte, egészen apokaliptikus helyzetet lefestve tudtukon kívül nemváltoztatás alá vetett óvodásokkal és…..
Nagy kámpics 2020.01.21 13:18:47
@clemens: @Serény Vélemény:

"évente duplázódik a kezelések száma,
[..]
Tartva az ütemet 2026-ban 1 millió lesz."

Ezt így meggondolva ez éppenséggel elég megnyugtató.
2026: 1 millió
2027: 2 millió
2028. 4 millió
2029: 8 millió
stb.

Mármost összesen 4 millió 20 év alatti ember van kanadában, a jelek szerint 2027-re ez már mind hormonkezelt lesz, ami baj, ugye (természetellenes, genderista buzilobbi voltaképpen. meghát zsidók is amúgy valószínűleg, de ez most végülis mellékvágány.)

Viszont hohó, 2028-ra az összeset kénytelenek visszakezelni, ha tartani akarják a tervet. Én teljesen föl vagyok lélegezve most már.

Az igazi disney-park, persze, 2029-től indul, kénytelenek lesznek mindegyiket kétszer is kezelni az évben (természetesen a szülők tudta nélkül, hogyan máshogy), de a lényeg, hogy az év végére minden normális lesz megint.

(Egy kevéssé emített pozitív hozadéka még az ügynek, tényleg már csak zárójelben:
Kanada nyilván az ezoterikus betegpornó fellegvárává kell, hogy váljon az évtizedben, szerintem kis ár ez a kanadaiaknak, nagy ünnep az emberiségnek.)
Hogyan kerül Petőfi a vietnámi Nha Trangban kissé furcsa állapotban? A kérdésre Viki és Dani adnak választ, akik meglehetősen furcsa kalandokba is keveredtek az ázsiai országban, más ne mondjunk akadt köztük kutya, kígyó és nem akármilyen vízesések egyaránt. Van külföldi kórházi élményed? Írd meg…..
Nagy kámpics 2020.01.17 10:18:04
@desw:

"De mi a', tesó, betaláltam? "

Szerintem arthamyr a kommentedben lévő belső ellentmondásra kérdezett csak rá.

Ha a házasság balekoknak való, és a feleség az postpaid prostituált, akkor abból következik hogy apád balek volt, anyád pedig nyilvánvalóan postpaid prostituált. Így tekintesz rájuk valóban?

Ugyanígy, ha mint írod "az átlagnak szerintem sokkal jobb az élete itt [..] nagy és szoros családban élnek", az önellentmondás. Az átlag ott (is) ezek szerint balekok és prostituáltak, és nem gondolnám, hogy attól lesz jobb az életed, hogy szoros közösségben élsz balekokkal és prostituáltakkal, különösen ha közben ezzel a leereszkedő attitűddel tekintesz rájuk. Vagy nem tudom, engem legalábbis nem ez vonz.

Csak ennyi. Külön-külön talán védhetőek az állításaid, egyben nem. :)
Az Azori-szigetek ugyan az Európai Unió része (lévén Portugáliához tartozik), a kontinensről nézve mégis a világ végén van, hiszen 1500 kilométerre található Lisszabontól. Itt élnek Barbaráék április óta, de amikor kórházba került ott, még csak január volt. Vajon milyen tapasztalatokkal…..
Nagy kámpics 2020.01.02 10:42:54
Ööö, pff. Én pont a környéken élek egy ideje, szerintem az egészségügyi ellátás lényegesen rosszabb (vagy legalábbis nehézkesebb), mint mo-on.

Például a háziorvosi rendszer. Nekem van ott háziorvosom, úgy jut be az ember, hogy elmegy az egészségközpontba, a centro de saúde-ba, ott egy néni ad neki egy sorszámot, amivel sorban áll egy másik nénihez, aki ad neki egy időpontot a háziorvoshoz. Szeptember elején jártam ott, novemberre(!) volt időpont.

Kérdeztük, hogy ezt így hogy, mondta, hogy annál korábbra, ne adj' isten aznapra akkor van időpont, ha nagyon-nagyon beteg vagy (tehát nem szimplán nagyon beteg, hanem "nagyon-nagyon" beteg).

Orvosok, nőgyógyász satöbbi a főszigetről járnak körbe, havonta pár napot van rendelés. Fogorvos, vérvétel, akármi, csak kínlódsz vele, a leleteid meg mennek a kontinensre. Nem jó. Ha komolyabb bajuk van, a helyiek a főszigetre mennek kórházba, vagy lisszabonba.

És az azoriaknak három kórházuk van, faialon, terceirán meg sao miguelen. Ha sao jorge-on, ne adj' isten graciosán vagy floresen valami bajod van, akkor köszönjük szépen, viseld kellő alázattal. Érdemes elautózni a centro de saúde-okig ott is, maradjunk annyiban, hogy nem gerjesztik a bizalmat.

És persze, ezek pöttöm kis szigetek a semmi közepén, faialon laknak, mittomén, 15 ezren, sao jorge-on 9 ezren, hát AHHOZ KÉPEST egészen fantasztikus, amit nyújtanak, konkrétan űrkutatás. A portugálok meg amúgy is állati civilizált emberek (az azoriak különösen, nekem legalábbis úgy tűnik), és a kontinentális egészségügyük előttünk van, most gugliztam egy listát, 12-ek a világon, persze, mondom, ezek k.rvára civilizált emberek, de pont az azori-szigeteken szerintem lényegesen rosszabb az egészségügy (vagy legalábbis nehezebben hozzáférhető), mint mo-on. Lehet, hogy a fősziget már hozza a magyar színvonalat, nem tudom, de a picik tuti nem.

Ezzel együtt az azori-szigetek szuper kúl, azori-szigetek for president.
Nagy kámpics 2020.01.02 22:07:35
@Csodabogár:

"Mentöhelikopter van?"

Van-van. :)
De ez szerintem is nagy hátrány, már középkorúként is. Ami meg a nyugalmat illeti, nyaranta én már ezt is túl nyüzsinek érzem, nyomaszt. Ősztől tavaszig nagyon szuper, nem történik semmi :)
Mi másról szólhatna ez a vasárnap, mint arról, hol miként készülődnek a karácsonyra. Így aztán ellátogatunk Nagy-Britanniába a sült húsok, szószok és csúnya pulcsik közé, Olaszországban zenét hallgatunk és az is kiderül, Hollandiában miként segítik a lelkileg rászoruló…..
Nagy kámpics 2019.12.22 22:24:04
@Hari Seldon 2:

Egyébként nem tudom, olvastad-e a tegnapi kommentemet. Ha igen, és esetleg bántó volt vagy komisz, akkor elnézést kérek, nem volt szándékos. :)
Vajon melyek a legjobb városoknak a boldogulásukat külföldön keresőknek? A kérdésre roppant nehéz (na jó: lehetetlen) objektív választ adni, az InterNations azért idén is megpróbálta. A legjobb városok között akadnak meglepők, ám ami a jó hír, hogy a legjobb tíz fele Európában van és nem is…..
Nagy kámpics 2019.12.21 14:40:11
Én nem teljesen vágom, mi a bajotok ezekkel a listákkal.

Egyrészt expatoknak vannak kifejezetten, nem gazdasági menekülteknek, migráncsoknak satöbbinek. Expatoknak.

Egy weboldal csinálja, a hírlevelében kiküldi, hogy töltse ki, akit érdekel. Nyilván eleve azok kapják meg a hírlevelet, akik fel vannak iratkozva. Nem szembejön veled a neten, meg nem bedobják a postaládádba.

Mint ismert, az expatok nem átlagos életet élnek, ha odakattintasz, kiderül például, hogy 80%-nál nincs gyerek, meg nem feltétlenül letelepedni akarnak, és mi az istennek akarnának megtanulni például malájul meg csehül meg kazahul, ha egyszer, mondjuk, 3 évet töltenek ott? Értelme semmi, menjünk tovább.

NEM arról szól tehát a lista, hogy elmegyek jobb bérért egy nyugati országba, mert "nem becsültek meg", "nem kerestem eleget", "orbán viktor" (a kívánt rész aláhúzandó). Ez persze kicsit a há hibája, mert összemossa itt az egységsugarú magyar határátkelővel, pedig nem erről szól.

Meg arról sem szól, hogy könnyű-e vagy érdemes-e tajpejbe vagy kuala lumpurba menned, hanem hogy ha már ott vagy, hogy érzed magad.

Szerintem ezek hasznos listák, mert ha valakivel szembejön egy állásajánlat, hogy felajánlják, hogy menjen el pár évre lagosba vagy brnóba vagy a tököm tudja, la pazba, érted, vagy digitális nomádkodik, online pókerezik, vagy prostituált, tök mindegy, akkor szépen felcsapja eztet, és megnézi, mit mondanak a többiek. Szerintem ez kúl. Nem látom az issue-t.

Nyilván, ha épp gyereket nevelsz egy francia kisvárosban, és az élet arról szól, hogy mit vegyetek fel farsangra (nem leszólva ezt az élethelyzetet természetesen, ez szuper), meg hogy hogyan lehet bebiztosítani a nyugdíjjárulékodat, meg mit tudom én, amit a normál emberek csinálnak a normál életükben, akkor neked nem szól.

---

Engem egyébként a "top 10 legjobb karóra" listák akasztanak ki mindig. Nekem, nincs karórám, bazmeg, ergo milyen hülyeség már egy ilyen lista, nem? Eleve ki a f.szom vesz karórát? És minek? És annyiért? Na ne szórakozzunk már, micsoda hülyeség.

Ez érthető párhuzam, ugye?
Nagy kámpics 2019.12.21 17:29:14
@Arthamyr:

1. Igaz.
2. Igaz.
3. Nem'tom. Szerintem ez azért tud érdekes lenni, és érdemes belenézni (annak, aki ilyen döntés előtt áll), hogy mások miért nem szerették san fransiscót, és miért szerették kuala lumpurt.
4. Igaz, ez szerintem is baj vele.
Van az úgy, hogy az ember „ott ragad” egy országban – vagy azért, mert nincs igazán ereje lépni, vagy csak mert „úgy alakult”, vagy éppen nincsen semmilyen különösebb ok továbbmenni. Mi az az öt dolog, ami a leginkább hiányzik Magyarországról? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre! (Fotó:…..
Nagy kámpics 2019.12.08 15:39:54
@Arthamyr:

"Nem tudom, mi az igénytelenebb, átszállással utazni"

Ezt az átszállás dolgot nem értem. Ha nincs közvetlen járat, akkor például át _kell_ szállnod, nem?

Ugyanígy, ha már átszállsz, @tsabus UAE: lehet, hogy a menetrend miatt fapadost _kell_ választanod (hacsak nem akarsz megaludni félúton/harmadúton).

Szerintem a fapadosokkal az van, hogy ha az ember ritkán utazik, akkor tökmindegy, kibírja azt is, kit érdekel (meg eleve, olyankor nem is feltétlen tudja, hogy van különbség, vagy hogy mi a különbség), de állandóan azzal szopatni magadat borzalom szerintem is.
Nagy kámpics 2019.12.08 16:11:44
@Arthamyr:

"Egyébként szerinted mi az, amitől a fapados borzalom"

Nem'tom, mindentől, az elejétől a végéig minden rossz(abb).

Becsekkolni is nehezebb, nagyobbak a sorok, a leglepattantabb, legótvarabb részéről indulsz a reptérnek, vagy gyalogoltatnak 20 percet, eleve esetleg valami kisegítő reptérre érkezel, állandóan résen kell lenned, mert le akarnak húzni és be akarnak csapni, késnek, amikor felszállsz, néha még szó szerint meleg az ülés a leszállók után (vagyis nyilván takarítva sem volt), tömeg van, zsúfoltság van satöbbi.

Egy nyomorult, szutyok szar szerintem (és egyébként én már választottam átszállást csak azért, hogy ne kelljen a közvetlen fapadossal menni, ez nem tudom, hogy akkor most igényes-e vagy igénytelen).

Feltételezem, egybe kell, hogy csengjen a te élményeiddel is, ha ennyire lesújtó a véleményed a ryanairről.
Sokszor merül fel a kérdés, mi az, ami miatt hazaköltöznek magyarok külföldről. A válasz persze sok esetben egyénfüggő, mindenkinek megvan a maga története. Attila hét év Anglia után döntött úgy, hogy családjával visszaköltöznek Magyarországra. A döntést leginkább az anyagiak motiválták, érdemes…..
Nagy kámpics 2019.12.05 13:18:52
Szerintem az az érdekes ebben a posztban, hogy a benyomásom szerint nem indokokat sorol fel, amik miatt meghozták a döntést, hanem valahogy az meg lett hozódva, és most keres hozzá igazolást meg indokokat (nem nekünk persze, saját magának).

Például amikor beírja, hogy "és még sokan vagyunk így", az nem nekünk szól, hanem magának, hogy csitítgassa a kis kételyeit.

Ez érthető, amit mondok, ugye? Hogy megfordul a sorrend?

Amit a magyarországi tervekről ír, az is színtiszta wishful thinking, megint csak, nem ezek az indokok, amiért jönnek, hanem jönni akartak, és ezért keresnek hozzá ábrándképet.

Ugyanez egyébként fordítva is szokott lenni, amit golf idézett például, hogy a kivándorlók kétharmadának sokkal jobb külföldön. Hát mit mondjanak szerencsétlenek 5-6 év után, mit kéne gondolniuk?

Mint amikor az ember 5-6 éve házas, és pont beleugrott a gyerekbe meg a lakáshitelbe, és megkérdezed tőle, hogy no, barátom, mennyire bánod te ezt mostan?

Ebben a családos helyzetben a statiszikákból lehet tudni, hogy a fele tönkre fog menni, ott fogja hagyni a gyereket a lakáshitellel együtt, a haját tépve, mégis csak egész kevesen mondják még ilyenkor, hogy húha, hát bazmeg nem olyan jó mégse, mint gondoltuk.

Mert wishful thinking van, meg ábrándozás van, meg önigazolás van, meg naívság meg remény meg ilyen hülyeségek. Tárgyilagosság, no az nincs (nem is tud lenni).

Ettől még érdekesek az ilyen posztok meg felmérések, csak nem direktben, hanem ilyen meta módon, hogy hogyan is működnek az emberek. Szóval verselemzés for president.
Az első hetek és hónapok (néha kissé ijesztő) izgalma után lassan külföldön is beindul a mókuskerék. Így történt ez Viktorék esetében is (története első és második részét itt pótolhatja az, aki elmulasztotta), hogy aztán egyszer csak beüssön egy váratlanul (és nem túl kellemesen) izgalmas…..
Nagy kámpics 2019.11.20 12:05:40
@Platonica: @adg:

"engem tenyleg erdekel/szorakoztat, szeretek igy ismerkedni, eldumalgatni ismeretlenekkel is"
vs
"Engem meg ezek nem csak nem erdekelnek, de igazabol zavar is."

No, akkor beékelődöm ide harmadik megoldásként / személyiségtípusként.

Engem alapvetően érdekelnek az idegenek is, hogy miért pisil be a gyerek, be van-e dagadva a bokája, és pontosan mióta is tart a székrekedése, és ha ez úgy menne, mint egy játékban, hogy rá lehet kattintani a fejük felett az információs ikonra, vagy odaadnák egy karakterlapon leírva, én elolvasnám.

Szívesen hallgatom is, ha ilyen beszélgetés megy mellettem, és gyakran drukkolok is magamban, hogy valamelyik fél kérdezzen rá végre valamire. A lényeg, hogy _nekem_ ne kelljen részt venni benne, mert _én_ nem szeretem csinálni, és józanul elég rossz is vagyok benne. ¯\_(ツ)_/¯
Nagy kámpics 2019.11.20 12:16:43
@Platonica:

"Ilyenekre most konkretan nem is emlekszem a repertoarombol."

Akkor ezzel alighanem ki is jelöltük a fejlődési lehetőségeket / irányokat. :-P