Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gaia admin

61 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
letöltés nagyméretű kép (5 MB, JPEG, 5782x5783) letöltés GeoTIFF fájl (40 MB, TIFF) letöltés Google Earth fájl (KML) Meredek lejtőkön a folyók meglehetősen egyenes vonalat írnak le, mivel a gravitáció igen nagy erőt fejt ki a vízre, de…..
Talán olvastam is róla, illetve egy edző is említette már nekem, hogy futás után a túlhevült lábat érdemes hideg vízbe rakni, segíti a regenerálódást.  A mintavétel miatt jöttem a lenti ötlettel. :-) Ki próbálta már? Mik a tapasztalatok? ..
letöltés nagyméretű kép (6 MB, JPEG)letöltés GeoTIFF fájl (37 MB, TIFF) A Yukon-folyó Kanada Brit-Kolumbia nevű tartományában ered és keresztülfolyik a Yukon-területen, (érdemes egy pillantást vetni Kanada sajátos közigazgatási rendszerére) mielőtt Alaszka területére érne.…..
letöltés nagyméretű kép (679 KB, JPEG) Néhány meteor-kráter, mint például az arizonai Barringer-kráter könnyen felismerhető a jól megőrzött formáknak és tájelemeknek köszönhetően. Más becsapódási nyomokat, mint az északkelet kazahsztáni Bigach-krátert nehezebb…..
Nyilván milliószor láttuk-hallottuk már a "ha a földtörténetet egy órába sűrítenénk" c. sztorit a NatGeo-n vagy a középiskolai földrajztanárunktól, de most itt van egy újabb erre a kaptafára készült szép színes illusztráció.A feliratokban látható Ma, Ga…..
letöltés nagyméretű kép (2 MB, JPEG) letöltés GeoTIFF fájl (15 MB, TIFF) letöltés Google Earth fájl (KMZ)  A köd tulajdonképpen nem más, mint egy földközelben elhelyezkedő felhő. A köd föld-és vízfelszín felett egyaránt elhelyezkedhet. 2011. szeptember 22-én…..
Mert nem csak a nonfiguratív közhelyeket varrathatjuk magunkra, hanem akár az egész Földet...
letöltés nagyméretű kép (2 MB, JPEG)letöltés Google Earth fájl (KMZ)Afrika nyugati parjaitól távolodik az Atlanti-óceán irányába a porfelhő ezen a késő szeptemberi képen, amit a NASA Terra műholdjának MODIS egysége készített 2011. szeptember 23-án.A por-áramlatok…..
A földtudományok édesszájú rajongóinak ajánlva...
Az alábbi helyen mindenki számára hozzáférhető .pdf vagy .jpg formátumban Európa talajainak térképe...
A képre, vagy ide kattintva a Gizmodo oldalára jutunk, ahol ismét egy a Nemzetközi Űrállomásról készített fotókból összeállított timelapse videó fogad, ezúttal a sarki fényről (itt történetesen az északi fényről - aurora borealis)...
Az alábbi bejegyzést egy az egyben emelném át innen, remélem a szerző nem haragszik meg érte. "...január 29-én 4,8 erősségű földrengés rázta meg a Dunántúl térségét. A földrengések erősségét mérő szeizmográfok által rögzített szeizmogramok nagyon hasonlítanak a…..
letöltés nagyméretű kép (420 KB, JPEG)A fenti kép a nagyrészt kiszáradt Owens-tóról készült, amely az Owens-folyó völgyében található az Inyo-hegység és a Sierra Nevada között. A sekély talajvíz és források táplálják a kisebb vizes élőhelyeket és a központi sós…..
A felvétel a Csendes-óceán felett kezdődik, majd Észak- és Dél-Amerika következik, mielőtt az Antarktisz környékén a Nemzetközi Űrállomás beérne a "nappalba". Látható városok, országok és más azonosítható helyek a feltűnés sorrendjében a következők:…..
letöltés nagyméretű természetes-színű kép (1 MB, JPEG)letöltés nagyméretű hamisszínes kép (288 KB, JPEG)Bár a Kilauea vulkán működése már több, mint 25 éve folyamatos, a vulkáni tevékenység egyáltalán nem az. Időről időre a vulkán alatti magmaáramlás változik, ami a…..
letöltés nagyméretű kép (408 KB, JPEG) Nyugat-Európa számos nagyvárosa kirajzolódik ezen a (greenwich-i középidő szerint) 2011. augusztus 10-én 0 óra 25 perckor  , a Nemzetközi Űrállomásról készített fotón. Míg a vidék…..
Így fest a fent említett két kontinens egymással átfedve. Jól látszanak az Amerikai Egyesült Államok döbbenetes országon belüli távolságai . Törökországtól egészen Portugáliáig húzódik Európának "aláfektetve"...
letöltés nagyobb(acska) kép (32 KB, JPEG) A Jupiterig tartó hosszú útján "hazafelé" tekintve láthatta a fenti ritka képet a Juno űrszonda Földünkről és a Holdról. Az űrszonda ekkor (2011. augusztus 26-án) közel 10 millió kilométerre volt…..
Lányok, a nyakatokba akasztanátok? A képre kattintva akár meg is vásárolhatjátok...
letöltés nagyméretű kép (4 MB, JPEG) letöltés GeoTIFF fájl (16 MB, TIFF) letöltés Google Earth fájl (KML) 2010. január 4-én földcsuszamlás sújtott le az észak-pakisztáni Hunza-völgyre, elpusztítva ezzel egy falut és elzárva a Hunza-folyó…..
letöltés nagyméretű kép (3 MB, JPEG)letöltés Google Earth (KMZ) fájlVastag por lebegett a Földközi-tenger felett 2011 szeptemberének elején. A fenti valós-színű képet a Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) készítette a NASA Terra műholdjáról szeptember…..