Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Másodfok

754 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2024-ben, közel egy évszázad jogvédelem után, Mickey egér eredeti verziója közkinccsé válik az Egyesült Államokban, így a karaktert - bizonyos keretek között - az őt megalkotó cég engedélye nélkül is fel lehet használni különböző alkotásokban...
Számtalan meghatározó női alakkal találkozhatunk a történelem és a jelenkor különböző korszakaiban, akik kétségtelenül maradandót alkottak a társadalom - és politikaformáló tevékenységükkel. Egyike ezen kiemelkedő személyiségnek Eva Perón, Juan Domingo Perón egykori argentin elnök felesége. Csakúgy,…..
„A tulajdonjog a dolog felett való kizárólagos rendelkezésre jogosító teljes magánjogi hatalom” – tanulják a friss jogász hallgatók évről évre. Ugyanakkor az, hogy mit tehetünk régi eszközeinkkel, ha a javításukról van szó, elég limitálttá vált, ahogy teltek az évek. Az elkövetkező pár év viszont…..
Kalózkodás. Mint egy tóba dobott kő, hullámfodrokat vetve maradéktalanul érintette a világ egészét és nincs egyén, aki ne találkozott volna vele valamilyen formában. Tértől és időtől eltekintve államok fejlődésének biztos pontja a kereskedelem, akár azon államok számára, amelyek egymás szomszédságát…..
Ted Kaczynski neve sokak számára ismerős lehet. Amerikai anarchista és terrorista volt, aki az Unabomber néven vonult be az amerikai történelembe, az általa küldött levélbombáknak köszönhetően...
Talán mindnyájunknak megütötte már a fülét egy-két hajmeresztő eset az amerikai igazságszolgáltatás világából, de az alábbi történetek még ezeken is túltesznek abszurditásukkal...
Bizonyára mindenki hallott már a Föld átlaghőmérsékletének emelkedéséről és arról, hogy ez egy mennyire sürgető kérdés. De mi az, ami a legfelső határ, és hogyan állapították meg a tudósok?..
’90-es évek, USA, per. Ha e három szóval indulnánk neki az Egyesült Államok utcáinak valószínű, hogy a legtöbben rávágnák: O. J. Simpson. Nem csoda, hiszen a múlt évszázad pereként elhíresült jogvita, mind a mai napig az amerikai történelem talán egyik legmegosztóbb eljárásának tekinthető. ..
Az összeesküvés-elmélet (angolul: conspiracy theory) vagy más néven konspirációs teória, röviden konteó egyes társadalmilag jelentős eseményeket, bizonyos történelmi jelenségeket, vagy akár a történelem egészét egy bizonyos embercsoport összeesküvése eredményének nyilvánítja, akik ezt a folyamatot…..
A street art szerves részét képező graffiti meghatározó alakja Banksy, a brit alkotó, aki számára - tehetsége mellett – az jelenti a legnagyobb reklámot, hogy nem fedi fel kilétét a nagyközönség előtt. Közismert művei közé tartozik például a Virágdobó vagy a Lány léggömbbel. Bár népszerűségének…..
Hollywood sikeresen megismertette a világgal az amerikai szesztilalmat, amely során 13 éven keresztül tilos volt alkoholt előállítani, szállítani vagy árusítani. Kevésbé ismert tény, hogy a 20. század elején számos más ország is próbálkozott az alkoholfogyasztás megszüntetésével: Oroszország,…..
A profit érdekében mindenre képes nagyvállalat a kőolaj kitermelés okán felhasználta az ország diktatórikus működését. Elnyomta az őslakosok segélykiáltásait a törzs területeit érintő, egészségükre és környezetükre súlyosan veszélyes szennyezésekkel kapcsolatban. ..
Másodfok Csalás vagy varázslat? 2024.03.11 19:34:44
Az Amerikai Egyesült Államokban a polgárháborút követő időszakban virágzásnak indult a spiritualizmus. Több, mint 620 000 ember vesztette életét a harcokban, a gyász szinte minden családot érintett. Az emberek keresték a kapcsolatot a túlvilággal, szeánszokon vettek részt, hogy érintkezni tudjanak…..
Egyiptomban a legelterjedtebb vallás az iszlám, azonban a lakosság 10%-át a mai napig gyakran üldöztetéseket szenvedő kopt keresztények teszik ki. Ennek az országnak a fővárosában, a majdnem 10 milliós Kairóban, azon belül is az al-Zaitoun negyedben 1968 és 1971 között olyan jelenségeket…..
2023 első felétől kezdte elárasztani az internetet a kínai alapítású Temu webáruház, mely agresszív marketingjének és számos botrányának köszönhetően szépen lassan, - de inkább gyorsan - mindenki tudatába elkezdett beégni. Alig több, mint egy év elteltével, 2023. novemberében 51 millió havi…..
A festő számára az üres vászon, egy író számára az üres lap megannyi lehetőséget rejt. Elsőre úgy tűnhet csak a kreativitás szabhat határt az elkészülendő munkának, de vannak-e a művészi szabadságnak jogi aspektusai, amit figyelembe kell venni?..
A közéletben való aktív részvétel egyik meghatározó tevékenysége, hogy az emberek, akik véleményüknek hangot szeretnének adni, összegyűlnek egy nyilvános helyen és ott különféle módokon hívják fel magukra a figyelmet. A tüntetés, demonstráció, protestálás, ki, hogy ismeri, szinte egyidős a…..
Másodfok Fényes szelek 2024.02.24 09:54:19
A magyar nevelés-oktatás történetében a népi kollégiumok egyedülálló jelenségét képeznek, a „fényes szelek nemzedéke” különleges keretek között tanulhatott. Habár Magyarországon a kollégiumi oktatás évszázados múlttal rendelkezik (pl. Pápa, Sárospatak), a Nékosz története mégis jelentősen eltér…..
Másodfok Szurkolók jogai 2024.02.20 10:00:00
A sportesemények látogatása, mint kikapcsolódási, szórakozási lehetőség, már az ókorban is fontos szerepet játszott az emberek mindennapjaiban. Kedvenc sportunk játékszabályait bár ismerjük, s tudjuk, hogy a játékosok mit tehetnek meg és mit nem, de vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy mi milyen…..
Több évnyi kutató- és fejlesztőmunka után megjelent az OpenAI fejlesztette ChatGPT, ami valósággal berobbant a köztudatba. Felhasználóinak száma 5 nap alatt egymillió fölé ugrott, a felhasználási módjai pedig folyamatosan bővülnek...
Másodfok BREXIT 2024.02.14 10:00:00
Big Ben, Fish & Chips, Stonehenge, Globe, Manchester, Buckingham Palace, Harry Potter Studio. Kevés ember van Magyarországon és az egész világon, aki ne vágyna arra, hogy elmenjen az Egyesült Királyságba, és megtekintse ezeket a látványosságokat. Az ország azonban azon túl, hogy rengeteg…..
Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a matematika, az emberi test és a jog különböző területek, amelyek a maguk egyedi elvei szerint működnek. Vannak azonban bizonyos struktúrák, motívumok, melyek valamiképp összekötik ezen tudományágakat. A fraktálok ennek a rejtett, szövevényes rendszernek egy szálát…..
Egyetemistaként nem biztos, hogy a nyugdíj lenne az a téma, ami meghatározza a mindennapjainkat, amivel nincs is semmi probléma. Azonban van egy pár dolog, amellyel érdemes tisztában lenni. Hogyan épül fel a magyar nyugdíjrendszer? Mekkora nyugdíjra számíthatunk? Mit tehetünk, hogy magasabb legyen a…..
Valószínűleg mindenkinek ismerősen csengenek az olyan általánosabb jogászi hivatásrendek, mint a bíró, az ügyvéd, vagy az ügyész - azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy ezek mellett léteznek olyan speciális pályák is, mint például egy nyomozó ügyész munkája...
A Nemzetközi Ügyvédi Kamara (International Bar Association - IBA) egy nemzetközi szervezet, amelynek célja az ügyvédek és az ügyvédi irodák érdekeinek védelme, valamint a jogi szakma magas színvonalának és etikai normáinak fenntartása...