Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ZSPSZ

41 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   K a r á c s o n y i  m e n ü  1.   Sütőtök krémleves pirított tökmaggal   Hozzávalók (4 adag):   1 kg sütőtök 10 dkg méz 1 darab citrom 1 darab narancs 2 dl tejszín 5 dkg tökmag 3 dl zöldség alaplé Elkészítése: A sütőtököt félbe vágjuk, magot eltávolítjuk, és mézzel meglocsolva…..
Korianderes mentás zöldborsó krémleves   Hozzávalók: Zöldborsó 80 dkg, só 3 dkg, cukor 2 dkg, keményítő 3 dkg, tejszín 1,5 dl, tej 2 dl, vaj 20 dkg, koriander 2 csokor, menta 2 csokor A  zöldborsót vajban lepárolom, amíg a színe megváltozik élénkzöld színű lesz. Cukorral, sóval ízesítem,…..
A szendvicsek alapja lehet vékony -  fehér, barna, teljes kiőrlésű, gluténmentes - kenyérszelet,  zsúrkenyér, zsemle, bagett...   A rávalók variációja  is végtelen.   A szendvicsekre készíthetünk krémeket, melyek alapja a panád.  A panád a besamelhez hasonlóan készül: a vajat megolvasztjuk,…..
Trüffel (alaprecept)   1,5 dl tejszín 20 dkg étcsokoládé A tejszínt vízgőz fölött felmelegítjük, majd hozzáadjuk az apró darabokra tördelt csokoládét. Olvadásig hevítjük. Tetszés szerint ízesíthetjük. Hűtőben dermesztés után kb. 1,5 cm-es golyókká formázzuk.…..
Palóc paprikás, juhtúrós kapros nudlival   Régen elfeledett recept, magyar konyha jellegzetes alapanyagait használja. Kicsit munkaigényes de nem túl nehéz elkészíteni. Hozzávalók 6 főre:  80 dkg darált borjúhús, 1 db zsemle, 1 db tojás, só, őrölt bors,…..
  1. fogás: Eperkrémleves mandulás habgaluskával (gluténmentes, tejmentes)   Hozzávalók (4 főre): 50 dkg tisztított, friss, érett eper, 2 dl kókuszkrém/kókusztejszín, 6 dkg házi vaníliás porcukor (vagy darált édesítőszer: Xilit vagy Erytritol), ízlés szerint:…..
ZSPSZ Tankonyha Medvehagymás kifli 2015.03.25 21:44:56
Hozzávalók: 6 tojássárgája                                                 1 egész tojás 5 dkg élesztő 1 kg liszt 4 dl tej 1,5 dl tejföl 15 dkg vaj/margarin 20-25 szál medvehagyma 10 dkg trappista sajt 1 evőkanál cukor 1,5…..
Padlizsánkrém  Hozzávalók:  3 db padlizsán 3 gerezd fokhagyma  3 evőkanál mustár 2 fej vöröshagyma  2 dl olívaolaj só  Elkészítés: A padlizsánokat  megszurkáljuk, egészben megsütjük körülbelül 25 - 30 perc alatt. 10 percig állni hagyjuk, majd lehúzzuk héját és…..
Bejgli   Omlós élesztős tésztában a zsiradék és az élesztő lazító anyagként vannak jelen. Az élesztőből nem készítünk kovászt, hanem a tejjel csomómentesre keverjük, amelyhez hozzáadjuk a lisztet, a zsiradékot, a tojássárgát, citromhéjat és a sót. Gyorsan és jól…..
Likota István   Alföldi gulyás Túrós csusza pudding friss gyümölcsökkel    Nagy Zsuzsanna   Csontleves májgaluskával Magyaros csirkeragu tarhonyával Tejfölös uborkasaláta   Pápai Dávid   Póréhagymás zellerkrémleves zöldségszalmával Hagymás rostélyos…..
 Párolt csirkemell zöldséges supremé mártással A csirkemellet egészben főzőedénybe tesszük, vékony szeletekre vágott vegyes zöldséget rakunk mellé, valamint egész borsot, egész köményt, 1 kisebb babérlevelet, 1-2 gerezd fokhagymát héjastól,  egy megtisztított…..
Gezemice saláta   Csalánfőzelék   ..
A saláták szerepe a táplálkozásban és a menüsorban: A saláták a főételek kiegészítői. Savasságukkal, magas rosttartalmukkal könyítik az emésztést, vitamintartalmuk erősíti a szervezet immunitását. Dresszingek: Gazdag ízvilágukkal átformálják salátáinkat, mind…..
ZSPSZ Tankonyha Zöldségköretek 2013.01.18 21:45:36
 Rántott zöldségek Tisztított 3-4 mm vastagságú szeletelt zöldségeket bécsi panírban (liszt, tojás, zsemlemorzsa) kisütünk. Önállóan, tartármártással, meleg előételnek is adhatjuk. Zöldséges rizzsel töltött kelkáposzta…..
ZSPSZ Tankonyha Gyümölcsköretek 2013.01.17 17:43:57
  Bortésztában sült gyümölcsköret Bortészta: 2 db tojássárgáját  2-3 dl fehérborral összekeverjük, cukorral, sóval, őrölt fahéjjal ízesítjük. Folyamatos keverés mellett annyi lisztet adunk hozzá, hogy tejföl sűrűségű tésztát kapjunk, majd hozzáadjuk a…..
Bélszínszeletek Villa Franca módra   Hozzávalók: bélszín,  só, bors, vöröshagyma, gomba, petrezselyemzöld,  vaj, tojás, tejszín, barna mártás, zsemleszelet   A bélszínt megtisztítjuk a hártyáktól,  borsozzuk és mustárral…..
2013-2014-es tanév Zsámbéki Premontrei Szakközépiskola és Szakiskola 2072 Zsámbék Piac köz 8. 06 23 342 337 Az iskola OM azonosítója: 032655 A KIFIR rendszerben megadott tanulmányi területek megnevezése, kódjai és a felvételi eljárás…..
Fekete Tamás   Garnéla koktél kehelyben julienne salátán kaviárral, lime szeletekkel, wasabi habbal Csülökpörkölt kapros-juhtúrós puliszkával   Nagy János   Rozmaringos lazacsteak, sáfrányos tengergyümölcsei raguval, tigrisrákkal, zöldséges tagliate…..
ZSPSZ Tankonyha Terítéken a bodza 2012.05.30 21:00:00
Bodzaszörp készítése   Mai kertekben ritkán látni bodzabokrot, leginkább utak mellett, szántóföldek, erdők szélén található. Május elejétől virágzik, majd 2 hónapon át, míg augusztus végére érnek be fekete gyümölcsei. A virágból készíthetünk szörpöt, ecetet,…..
Gulyásleves csipetkével  Pirított sertésszelet, francia burgonyával   Hozzávalók:…..
Az első melengető márciusi napfényben sétálgatva egyre több zölddel találkozhatunk. Lassan bezöldülnek a mezők, erdők, útak széle. Az első korai növények között sok értékes "gyomnövény" kínál a tavaszi fáradtságunkra vitaminokat, értékes tápanyagokat.…..
Bélszín Colbert módra   Hozzávalók:   A bélszínt megtisztítjuk a hártyáktól, sózzuk, borsozzuk. Egy  tepsiben a zsírt megforrósítjuk, a bélszínt szépen kiegyenesítve beletesszük, és forró sütőben 10…..
ZSPSZ Tankonyha Napraforgó kalács 2012.02.22 22:07:00
Napraforgó kalács   Gajdos Lászlóné Zsuzsa szakoktatónk a Gasztroangyal című műsorban látta ennek a különlegesen szép süteménynek az elkészítését. Az iskolanapokon belül, mindenki örömére  megsütötte tankonyhánkban.  A sütemény  alapja kelt tészta,…..
Farsangi szalagos fánk (Pampuska)   Hozzávalók: 1kg liszt 10 dkg cukor 1 dkg só 8 db tojássárgája 3 dkg vaj 5 dkg élesztő 5 dl tej 6 cl rum 1 db citrom héja 5 dkg vaníliacukor 1.5 l étolaj kakaópor, baracklekvár,…..