Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Berkes Ákos

42 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Belsőség Mai feladványunk 2014.05.22 17:11:04
Próbáld megfejteni ennek a sportnak a lényegét pár szóban! (Vattaúj a Charger, szétküldeni jó lesz?) ..
Berkes Ákos 2014.05.22 17:26:44
A G. Szabó Dániel kollégánk azért harcolt az ELTE ellen indított perben, hogy nyilvánosságra kerülhessenek, hogy kik és miért vettek fel pénzeket a jogi kar hallgatói önkormányzatából. A per már jó régen folyt. Első fokon nyertünk, ám az egyetem nem teljesen érthető módon…..
Berkes Ákos 2014.03.19 12:40:57
Mostanában hatalmas a mozgás a Facebook háza táján (mind felhasználói, mind fejlesztői oldalon), de a legnagyobb bejelentést idén eddig a tegnapi sajtóeseményre tartogatták. Ez pedig a Facebook Home, ami nem más, mint egy Android launcher alkalmazás. A launcher lényegében az Android…..
A Kellogg's és az E4 angol TV csatorna ezzel az integrált kampánnyal próbálkoztak, hogy rajongókat szerezzenek a márka új termékéhez készített, önálló Facebook oldalnak. Azon túl, hogy a TV-s tartalom és a Facebook játék funkciói ilyen nagy mértékben összekötésre…..
A vimeo videómegosztó portál egyik legnagyobb slágere már évek óta az Everything is a Remix sorozat. Ezekben a videókban a szerzők időről időre témák szerint vizsgálják az online és offline kulturális javak újrahasznosításának körülményeit. Érdekes feldolgozásoktól a…..
Berkes Ákos 2013.03.08 14:23:18
@Ténytár: Nem értek egyet. Márcsak azért sem, amilyen joggyakorlattal hazánkban is kezelik a külföldi weboldalak, szerverparkok irányelveit. Ami miatt a kuruc.infot a magyar hatóságok nem tudják eltávolíttatni az amerikai szerverről. Hiába sért magyar jogszabályt a tartalom, az amerikai irányelveket nem sérti, szerver texas-i (ha jól emlékszem), ezért nem veszik le. Ráadásul az idézett magyar jogszabálynak sem felel meg akkor ez a felhasználás, mert a videó sem a leírásban, sem a végén nem tartalmazza, hogy "a videó pl. az RTL Klub tulajodnát képező részleteket tartalmazott". Vagy hogy az "RTL Klub engedélyével", ahogy például televíziók átveszik egymás anyagait.

És ezen felül onnantól kezdve, hogy a videó a YouTube-ra kerül feltöltésre, annak felhasználási feltételeinek is meg kell felelnie. Ezért idéztem. És ezért ez az elsődlegesen irányadó és nem a magyar jogszabály. Egyébként a jogszabály értelmezése szerintem nem terjedhet ki mozgóképes, audiovizuális anyagra, a magyar nyelv sem idézésként használja, hanem felhasználásként. És ez több is mint idézés egy cikkben, tudományos munkában. De nem vagyok jogász, érdemes lenne megnézni szerzői jogi pereket hazánkban is erre vonatkozóan.

A fejlelentést pedig a YouTube-on történő feljelentése értettem, ahol bármilyen videót leszedhetnek mert olyan zene van alatta, ami felismerhető ugyan és nem is módosítják, de nem engedélyezték a felhasználását. Ugyanez vonatkozik arra az esetre, ha valaki egy filmből részleteket felhasznál egy videó készítéséhez, ha a jogtulajdonos úgy gondolja, akkor jogában áll azt eltávolíttatni.
Tegnap a Facebook az előzetes várakozásoknak megfelelően bejelentette, hogy milyen változásokon fog átmenni a közösségi oldal központi eleme, a Hírfolyam. Egyelőre csak várólistára jelentkezhetünk, ha ki akarjuk próbálni a sok újdonságot hozó változtatást. (Mint mindig, most…..
A vezérigazgatók személyes pozicionálása az egyik legfontosabb eleme a vállalati imázsépítésnek. Ha ezt el tudjuk fogadni, akkor azt is meg kell értenünk, hogy stratégiai tervezésnek ki kell térnie a CEO-k online és közösségi jelenlétére is.  A világ 50 legbefolyásosabb…..
A Facebook épp egy hete jelentette be, hogy továbbfejleszti saját keresőrendszerét, mely a jövőben egy sor közösségi funkciót is magában foglal majd. Magyarul több kiváló összefoglalót lehetett olvasni arról, hogy pontosan milyen lehetőségeket kínál majd a Graph Search,…..
Sajnos a legutóbbi elnökválasztás alkalmával jócskán elkoptatták azokat a kifejezéseket, amivel az amerikai elnökválasztási kampány online eszközeit és csatornáit illethetnénk. Pedig ezúttal még jelentősebb aktivitást produkáltak a jelöltek, a kampánycsapatok igazán kitettek…..
A The Startup Kids című dokumentumfilmben Európa és az Egyesült Államok legsikeresebb startupjainak fiatal vállalkozóival készítettek interjúkat a készítők. Nem csak a mögöttük álló befektetőket, de az alkalmazottakat is megismerhetjük az ötletgazdákon túl. A filmből…..
A Pew Research legújabb kutatásából kiderül, hogy a hírfogyasztás mértékére igen kedvező hatással van mobileszközök terjedése. Minden feltételezéssel ellentétben a kutatásból kiderül, hogy minél több eszközt használunk, annál több hírt fogyasztunk: nem az egységnyi idő…..
Ma jelentette be a Google, szokás szerint saját blogján, hogy újabb 13 nyelven teszi elérhetővé a hangalapú keresés funkcióját. Ezzel már 42 nyelven és nyelvjárásban, összesen 46 országban beszélhetnek a felhasználók Androidos telefonjukhoz. Magyarország is benne van ebben a 13…..
Már több helyen is találkozhatunk Bódi Sylvi (már-már sokkoló) videójával, melyben a Greenpeace Magyarország felkérésére a Shell olajipari óriás északi-sarki nyersolaj kitermelésének beindítására, a környezetre és az élővilágra jelentett veszélyeire hívja fel a figyelmet.…..
A jövő héten kezdődnek az ötkarikás játékok Londonban. Alig 9 nap múlva az emberiség döntő többsége az összes elképzelhető forrásból és minél gyorsabban szeretne majd hozzáférni a lehető legmegbízhatóbb információkhoz. Nem kell nagy tisztánlátás ehhez a…..
Múlt héten került megrendezésre az ARE 2012 konferencia, amely a legnagyobb rendezvény a világon az Augmented Reality alkalmazások készítőinek, használóinak. Az előadók és kiállítók között találhattunk fejlesztőket, kész megoldásokat kínáló cégeket, kreatív alkotókat…..
Trendlabor A láthatatlan reklám 2012.05.08 10:41:00
Sydney nyüzsgő party-negyedében indította el első női dezodorának kampányát a Lynx, amely hazánkban, az európai piac néhány további országához hasonlóan, más néven kapható. Az éjszakai, "közterületi" megjelenés lényege az volt, hogy egy üresen álló ház…..
Kiss Anikó és Halász Ambrus a helyszínről tudósít, és nagy érdeklődéssel várják kérdéseiteket, hozzászólásaitokat! <a href="http://www.coveritlive.com/mobile.php/option=com_mobile/task=viewaltcast/altcast_code=879ce9d758" >SMARTMOBIL…..
A Google szerint van egy természetes folyamat, amely a technológia fejlődésével elkerülhetetlen: ahogy annak idején a TV újdonságként hatott, úgy fejlődik ma az online megjelenés és annak mérése is. Ezzel egyébként nem értek teljes mértékben egyet, hiszen míg a…..
A valóban ötletes és innovatív online kampányokkal szemben gyakran merül fel jogos kritikaként, hogy kevéssé tükrözik tartalmukban és technikai megvalósításukban a népszerűsítendő célt, üzenetet, terméket.  Az orosz SmartNewSolutions ügynökség feltehetően pontosan…..
A Facebook Timeline hamarosan nemcsak egy választható lehetőség, hanem kötelező megjelenési forma lesz minden rajongói oldal számára. Persze ez nem újdonság, hiszen már nagyon sokan átálltak az új rendszerre, az utolsó pillanatig kiváróknak pedig biztosan szerepel a naptárában a…..
Idén is élő közvetítéssel jelentkezünk a Web 2.0 Symposiumról, 2010. óta immár harmadik alkalommal, ezúttal a Novotel Budapest Központból. A nap folyamán Berkes Ákos és Sajti Botond osztja meg veletek az itt elmondottakat. Most első alkalommal amúgy saját előadást is…..
Berkes Ákos 2012.03.22 14:10:00
@KZsuzsa: Azt mondtad, hogy a felhasználók legnagyobb részben a játszanak a Facebookon. Miközben a délelőtt bemutatott kutatás ennek tulajdonképpen az ellenkezőjét bizonyította be, és mivel a Te adataid egy korábbi, ráadásul nemzetközi, online felmérésen alapultak, ezért én a hazait tartanám hitelesebbnek ebben a kérdésben.

A másik kapcsán pedig, nem tudom te tudsz-e hivatalosat ezzel kapcsolatban, én nem, se pro, se contra, tehát csak találgatni tudok. De azt gondolom, hogy amíg nincs kellő forgalom egy adott piacon a +1-ezés tekintetében, addig ezt nem fogják bevezetni, mert oly mértékben torzítaná a kis minta a keresési eredményeket, hogy az kedvezőtlenül befolyásolná a használhatóságot, és ezt ők az adatok birtokában nyilvánvalóan pontosan látják. A helyzeti előnnyel kapcsolatban azonban tökéletesen igazad van. De az amerikai bevezetésnél beolvasta a korábbi +1-ezéseket is? Vagy csak amik az indulás után keletkeztek, hogy követhetően "torzuljon" az eredmény? Amennyire készülni lehet rá, annyira készülnek szerintem egyébként: kint van a +1 azoknál, akik egyáltalán rávehetőek az újdonságok adaptálására, még akkor is, ha nem használja jelenleg lényegében senki. (Random kiválasztott index cikk: 165 Facebook ajánlás, 5 +1...)
Trendlabor Átszelték Európát 2012.03.05 11:00:00
Tavaly nyáron a Madridban tanuló Klára Levente és barátai elképesztő kalandba vágtak bele: fixivel indultak el Budapest felé és a Facebookon kerestek társakat a 3284 km-es úthoz. A Cycle Me Home projecthez nem csak elszánt biciklisek, hanem szponzorok és együttműködők is szép…..
Az ügyfelekkel, érdeklődő látogatókkal való kapcsolattartás területén folyamatosan újabb és újabb lehetőségek nyílnak meg. Ezek egy jelentős része meglévő szolgáltatások kreatív felhasználásával, integrálásával jön létre, elég csak azokra a weboldalakra gondolni…..
Egy új Facebook alkalmazás segítségével bárki másodpercek alatt készíthet egy videót azokat a tartalmakat felhasználva, amiket az elmúlt években megosztott a közösségi oldalon.  Ehhez két dolog szükséges csupán: az egyik, hogy már Timeline formában használjuk profilunkat,…..
A CBS amerikai médiabirodalom egyik tagja, az idén 20. születésnapját ünneplő technológiai portál, a ZDNet hírt közölt az új európai adatvédelmi szabályokkal kapcsolatban. Az Egyesült Államokban, szintén a tervezett új szabályozással összefüggésben, nagyon…..