Regisztráció Blogot indítok
Adatok
besztercei

0 bejegyzést írt és 190 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
B(alu)LOG SZERENCSÉS VAGYOK 2020.05.21 13:59:22
A nem jogi elismerése, transzszexuális, interszex és akár „hermafrodita” emberek számára, ha konkrét szabályozás híján nem is egyszerűen, de a tudomány és az emberi jogok posztulátumai alapján, egyértelműen működő procedúra volt. Már a XX. század elejétől. És jött a XXI. század. Állítólag…..
besztercei 2020.05.21 18:51:07
Meglehetősen maradi vagyok ilyen téren, nem értem hogy képes valaki egy működő nemi szervet elintézni, hogy legyen helyette egy nem működő pótszerv. Mondjuk nem az én dolgom és nem is ártanak vele nekem. Az öltözködés az én szememben egy külsőség, a nők is hordanak ma már nadrágot és a skót szoknya is ismert, nem izgatnak a magas sarkús férfiak sem.

DE a határozatot ellenzem. Két okból: az egyik, hogy mi a helyzet azokkal, akiknél nem csak fejben, hanem biológiailag is kérdéses, hogy milyen neműek. Mi alapján döntenek a születési nemről? Külsőre? Kromoszómák alapján? És ha a baba lánynak néz ki, de XY kromoszómájú és ott figyel 2 here a hasüregében? (álhermafrodita) Akkor ő most férfi vagy nő? Mi a helyzet akkor, ha már a születéskor szembetűnő, hogy valamilyen szinten hermafrodita a baba? A szülőknek van pár napjuk eldönteni, hogy milyen nemű legyen a gyerek. Ha rosszul döntöttek, a gyerek így járt.
A másik, hogy erősen kiszúrás szagú ez a döntés. Kipécéznek egy kisebbséget és jól belerúgnak egyet, mert... mert nem tudom, miért. Felebaráti szeretetből? Csak nehogy a szemüvegesek legyenek a következők (l. Kambodzsa), mert akkor megszívtam. Normális esetben a családot, főleg a házastársat ;) és egyes orvosokat leszámítva nem kellene, hogy valakinek a neméhez másnak köze legyen. Nem értem, mit befolyásol az, ha valaki fütykössel született azt' mégis kettes a személyi száma. Én nem értem, neki miért jó így, de ha ez kell a boldogságához...
  A tegnapi, egyébként érvénytelen népszavazáson nekem nem volt lehetőségem voksolni, mert Erzsébetváros csupán tartózkodási helyem és a lakcímkártyámon nem állandó lakcímként szerepel.  Ez persze nem jelenti az, hogy nincs véleményem. Hat éve lakom itt. Úgy érzem otthonra találtam, ha nem is…..
besztercei 2018.02.20 13:47:48
@Sir Galahad: Ha pofononként kapnék egymillió forintot, lehet, hogy csendesebben tiltakoznék miatta ;). Mert a bulizók valószínűleg nem kevés pénzt hagynak ott, amiből csurran-cseppen az önkormányzatnak is, ahol meg valószínűleg azt szeretnék, hogy az aranytojást tojó tyúk is megmaradjon, de a választók is rájuk szavazzanak, mindezt - látszólag - a lehető legkevesebb munka befektetésével. Szerintem őket kellene piszkálni, hogy a befolyt pénzből takarítsanak, legyen több rendőr, tartassák be a szabályokat és hasonlók, de valahogy el kellene mozdulni a "zárjanak be, mert akkor csend lesz" vonalról, mert azt legfeljebb csak kampányfogásként fogják a politikusok támogatni.
Mondom ezt úgy, hogy lehetőség szerint nem járok arra a részre szórakozni (sok az ember, nekem drága...) és épp eleget voltam arra, hogy tudjam, lakni sem szívesen laknék Erzsébetvárosban és nem feltétlenül a bulizók miatt. :)
Egy olyan érdekes esetről szeretnék most írni Önöknek, amivel nemrégiben találkoztam egy ügyfelemmel kapcsolatban. Köztudottan - a szebb jövő reményében - sokan vándoroltak ki Magyarországról külföldre az elmúlt években. Néhányan azonban visszatértek Magyarországra, ügyfelem is közéjük tartozott.…..
A nőket, több esetben a férfiak ellen irányuló erőszakról hála az égnek egyre többen mernek beszélni mind hazai, mind világsajtó szinten. Egyre több sztár mondja el, hogy az adott rendező, fotós miként is zaklatta szexuálisan, vagy kényszerítette rá bizonyos dolgokra. Ám itt nem áll meg a #metoo…..
besztercei 2017.10.31 09:46:54
Szerintem az egyik probléma, hogy nagyon nehéz meghúzni egyes esetekben a határt, hogy mi számít inzultálásnak . Sikamlós viccek? Kinél igen, kinél nem. Buliban, ittasan? Egy sör után még belefér? Reggel megbánja?

A másik: lehet, hogy bűnös az, aki nem avatkozik közbe, de egyszer beszélgettem erről egy (férfi) buszvezetővel. A történet előzménye, hogy két termetes és "bizalomgerjesztő" alak elkezdett különféle ajánlatokkal bombázni a buszon, amiket hárítottam, de nem adták fel (a helyzet olyan volt, hogy leszállni sem tudtam). Már kezdtem besokallni, amikor egy (amúgy cigány) asszony az éles nyelvével úgy kiosztotta őket, hogy feladták. Ezúton is hálás köszönetem neki! Utólag mondta a buszvezető, hogy amíg úgy látja, hogy a szavak szintjén marad a dolog, nem kezd el pattogni, mert a két ürge köztudottan bicskás a férfiakkal szemben. Nekem rossz volt, de elvárhatom ilyen esetben, hogy egy 60 felé járó nekimenjen két ilyen alaknak?
Hasonló: villamoson egy nem éppen józan srác elkezdett két lányra nyomulni, ők hárítottak. A többi utas követte a helyzetet, de senki nem szólt. Egészen addig, amíg a srác hozzá nem ért az egyik lányhoz: egyszerre többen mozdultak, a gyerek meg a megállóban landolt. Szóval magasabb az ingerküszöb, de van.

Aki szerint a nő tehet arról, ha megerőszakolják, minek járkál sötétben és hasonlók: A közvetlen környezetemben két emberről is tudom, hogy elkapták hátulról és elkezdték a bokrok közé vonszolni. Egyikük sem öltözött kihívóan. Mindkét esetben az volt a szerencséjük, hogy sikerült sikítani és megijedt az illető. Az egyik lány 13 éves volt és fényes nappal az utcán történt vele, a másik (majdnem) áldozat az édesanyám. Sokáig nem engedte férfikíséret nélkül a lányait éjszaka sehova, nem is nagyon jártunk bulizni. Nem értettem, hogy a fiúk miért járhatnak szabadon és mi miért nem. Később elmesélte.
Kiadná a lakását? Azt számolgatja, hogy hosszútávon tegye vagy inkább csak szállást kínálna az Airbnb oldalon?Nem mer belevágni, mert nem tudja milyen adózási, adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettséggel jár? Most segítünk! Nem csökkennek a lakbérek a fővárosban, sőt tovább nő a kereslet…..
Egy kedves ismerősöm nemrég kiposztolt egy diétát, amelynek az az alapja, hogy az egyén vércsoportja szerint határozza meg a számára legoptimálisabb étrendet. Azt írta, ez - és persze a rendszeres testmozgás - nagyon sokat segített neki, hogy a terhesség után visszaszerezze régi alakját. Mivel én…..
besztercei 2016.08.26 22:53:53
@HK417: Ha jól rémlik szivacsos agyvelőgyulladás volt arrafelé és azért kérdeznek rá Angliára.

Posztoló: Az oltási könyvben benne szokott lenni a vércsoport is, bár az életemet nem bíznám rá.
A véradásnál a biztonságra játszanak: ha csak a betegség lehetősége felmerül, kizárják az embert. Kullancscsípés, állatharapás, tetoválás, I.V. kábszerezés stb. a HIV-től meg aztán különösen félnek, már csak azért is, mert van egy időszak, amikor az olcsóbb tesztekkel még nem lehet kimutatni, viszont pont akkortájt fertőz a legjobban. Namármost az bizonyított tény, hogy anális úton nagyobb valószínűséggel lehet megfertőződni és Magyarországon az ismert fertőzöttek legnagyobb csoportját a homoszexuális úton fertőződött férfiak adják. Innentől kezdve nem meglepő, hogy ha már a szivacsos agyvelőgyulladás kockázata miatt kiszórnak, akkor az ennél jóval gyakoribb HIV miatt szintén.
Hogy mi választás kérdése? Az, hogy ott leszel-e most szombaton a Pride legfontosabb rendezvényén, a felvonuláson. Ez választás, és mi reméljük, hogy nagyon sokan leszünk! Mondjunk együtt nemet a gyűlölködésre, mondjunk igent arra, hogy minden személy és minden szeretet más, mégis egyformán értékes!…..
Figyelem! Közérdekű Közlemény! A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is…..
besztercei 2016.06.15 13:46:32
Úgy néz ki, valahol elveszett a hozzászólásom...
A kötelező bájvigyortól a hideg kiráz! Egy kedves mosoly jólesik, bár 8 óra ácsorgás és az n. bunkó vevő után nem várom el, mert a pénztáros is ember, nem robot. Az undok pofát nem szeretem, de a 24 karátos mosoly és e között azért vannak fokozatok.

Nálunk inkább a batyubál a divat: mindenki hoz valamit (amit szeret) és abból ad a többieknek is. Változatos is és a vendéglátót sem terheli le. A vendégség vagy vacsorameghívás más, ott úgyis a vendéglátó főzőcskézik.

Sor: Több helyen működik gyógyszertárban, postán Budapesten az 1 sor, több ablak, aztán valahogy mindig jön egy (általában idős) ember, aki odaáll másodiknak az ablakhoz. Na ilyenkor vagy hátraküldik (idős embert azért mégsem...), vagy tudomásul veszik, vagy borul az egész és kezdődik a régi nóta.

Visszavásárlás: nagyobb áruházláncoknál többször rugalmasabbak, mint a törvényi előírás. Pl. ruhaboltban visszaveszik az árut, ha még rajta van a címke. Online vásárlásnál meg még személyes átvétel esetén is él a 14 nap. Pedig ez elvileg azért van, mert a bolttal ellentétben a vevő vásárlás előtt nem láthatja a vásárolt holmit, így nem tudja biztosan eldönteni, hogy pont olyat szeretne-e. Ezzel mondjuk vissza is lehet élni: Én is úgy vettem a fényképezőgépem, hogy tudtam, hogy hétvégén fényképezős helyre megyek és ha nem készít jó képeket, visszavihetem. Pedig azzal, hogy használtam, már csökkent az értéke.
besztercei 2016.06.15 16:39:26
@Árva Gabriella: Vagy nem ugyanarról a városról beszélünk, vagy nem ugyanazt éljük meg problémának, vagy ...
Hidd el, én is utálom, ha beletolakodnak a személyes terembe, de szerintem ~fél métert azért tartani szoktak a népek. A nagyon nagy távolság olyankor szokott gondot okozni, ha nem egyértelmű, hogy az illető sorba áll mondjuk a húsos pulthoz vagy csak nézi a polc kínálatát, olyankor én is rá szoktam kérdezni, hogy sorban áll-e (az esetek 80%-ában egyébként nem), mert volt már, hogy beálltam a sor - általam gondolt - végére és kiderült, hogy a 2 méterre tőlem álló néni is oda vár, csak bámulta a polcot, addig meg a sor előrébb haladt.
Egy helyen szoktam rendszeresen problémának érezni a sort, ez pedig a távolsági busz. Van, ahol nagyon szépen beállnak a népek a sorba és van, ahol néhányan elkezdenek az ajtónál tolongani, de ezt helye válogatja. SZTK-ban szokott még kavarodás lenni, ha nyit a betegirányító, de többnyire ott is működik, az érkezési sorrend.

Víz a kávéhoz: Nekem csak benzinkúti tapasztalatom van a másik oldalról, ott az eszpresszóhoz nem adtunk kötelezően, az extrábbakhoz meg igen. Kávézással kapcsolatban nincs fogyasztói tapasztalatom, de helye válogatja, hogy fogyasztás nélkül, az utcáról beesve adnak-e egy pohár vizet: van, ahol csak aranyárban mért ásványvizet adnak, de olyan is, ahol még citromkarikát is vágott bele a pultos, ingyen.

A tömegközlekedés pont egy texasi ismerős irigyelte nagyon tőlünk. Igaz, ő kisvárosban lakott és mondta, hogy ha nincs autód, akkor az felér egy lakásfogsággal, mert ők egyrészt szinte csak akkor gyalogolnak, ha tolják a bevásárlókocsit :), másrészt nem nagyon van feléjük tömegközlekedés. A tömegközlekedés az ország szempontjából sok esetben gazdaságosabb, mint az egyéni, csak kompromisszumokkal jár és nálunk a szolgáltatás színvonalában nagy különbségek vannak. De a jobbik része már a németek szerint is vállalható. Legalábbis nekem többen mondták.
Bejárta a teljes világsajtót a hír, hogy a Stanford egyetem egyik campus bulijában egy 19 éves srác, az intézmény elismert úszóbajnoka egy kuka mögött megerőszakolt egy eszméletét vesztett 22 éves lányt. Tettéért Brock Turnert 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év próbaidőre ítélték.  Az ügy hatalmas…..
besztercei 2016.06.10 16:19:07
@Bona Fides: "Ez az eset nem olyan egyértelmű, mint amikor normális állapotban elkapnak egy nőt és megerőszakolják."
De mi van akkor, ha késő este kapják el a nőt? Ha nem mászkált volna késő este vagy egyedül, akkor nem erőszakolták volna meg. Mi van azokkal, akik a kihívó öltözék miatt hibáztatják az áldozatot? Én két emberről tudok a közvetlen környezetemben, akit majdnem megerőszakoltak (mindkét esetben tudott sikítani az áldozat, így a támadó elmenekült), tudtommal egyikük sem öltözködött kihívóan (főleg, amelyikük még csak 13 volt), de végül is hordhattak volna csadort is, hátha akkor nem gerjed rájuk a támadó. Mi az a mennyiség alkoholból, amit még elfogyaszthat egy nő anélkül, hogy ő lenne a hibás? Egy kisfröccs még belefér, nagyfröccsnél már hibás vagyok?

Gáz és aggasztó (kor?) tünet, hogy sokszor az jelenti a bulit, ha patakokban folyik az alkohol (aztán meg mindenféle testváladékok), de ne mentsünk már föl egy ilyen férfinak nem nevezhető alakot csak azért, mert az áldozat (is) részeg volt! Sokan ugyanis ezt teszik azzal, hogy azt hangoztatják minek kellett a nőnek innia. Miért ment buliba? Miért ment egyáltalán este otthonról el? Mindegyikről tehet.
besztercei 2016.06.10 16:24:25
@karandash: A tanulság egy részét levontad, de a másikról hallgatsz. Szerintem sem kellene egy nőnek (egy férfinak sem) lerészegednie, de mindenki ezzel jön, arról meg hallgat, hogy egy Férfi nem művel ilyet.
besztercei 2016.06.10 17:45:16
@Válasszunk: "Nos a pasi és a nő közül a nő ment úgy oda, hogy beelegyezésre képtelen embert minden percben szexuális ingerekkel fog bombázni."
És "szegény srác" meg az áldozat? Na ne! Most, hogy itt a meleg idő, naponta egy csomó nőt látok, aki azért erősen "szexuális ingerekkel bombázza" a környezetét. Legalábbis én eddig azt hittem, hogy egy majdnem mindent láttató öltözék a férfiaknál erősebb szexuális inger, mint egy részeg nő. De tegyük fel, hogy szegény "beleegyezésre képtelen" srác teljesen elcsábul a részeg leányzó kihívó viselkedésétől. Ilyenkor az normális, hogy egy kuka mögé támogatja, disznólkodik vele egy sort, majd amikor rajtakapják, menekül? Ez nekem inkább arra mutat, hogy tudta, hogy olyat művel, amit mások nem helyeselnének.
Itt most nem arról volt szó, hogy rossz jegyet adott a tanár a diáklánynak, az meg minden alap nélkül följelentette szexuális zaklatásért. Azért az nem valószínű, hogy a lány beleegyezett abba, hogy fenyőtűpárnát csináljanak a hüvelyéből. Már csak azért sem, mert az ilyesmi szerintem még részegen is rettenetesen fáj.

Amit az alkoholfogyasztás kultúrájáról írtál, egyetértek. Középiskolában, osztálykiránduláson azok voltak a legrészegebbek, akiket otthon tiltottak az alkoholtól. Egyrészt ugye a tiltott gyümölcs, másrészt meg akinek van egy kis tapasztalata, jobban ismeri az alkohol hatásait saját magára. Az amerikai képmutatás, hogy 21 éves korig elvileg nem ihat (katona bezzeg lehet), gyakorlatban meg ez megy az egyetemen az * gáz.
Felmerülhetne a kérdés, hogy miért is szentelek egy bejegyzést pont a böjt havának, mikor egy gasztroblog pont hogy az evésről kéne, hogy szóljon. Nos azt hiszem nem túlzok, ha azt állítom, hogy a Ramadán az egyik legfontosabb gasztronómiai esemény Törökországban. Bár valóban napközben a lakosság…..
MagyarTarka Pisis hapsik... 2016.05.05 21:46:14
Elhiszem, hogy a szükség nagy úr! De bevallom, mindig rájuk dudálok. Egyszerűen úgy felingerelnek, hogy képes vagyok letekerni az ablakot és válogatott trágárságokat kikiabálni a kocsiból… Mégis mit képzelnek magukról? Miért élvezik, hogy az egész világ csodálja, amint ők könnyítenek magukon? Mit…..
besztercei 2016.05.06 13:54:00
A szükség nagy úr, de azért vannak fokozatok. A múlt héten fényes nappal a nyugati téri aluljáró egyik lépcsőjének a kellős közepén hugyozott egy nem csöves küllemű csóka. Ott volt tőle 10 méterre a felüljáró alatti - parkolónak és vizeldének használt - rész, ami tömény húgyszagot áraszt, de legalább nem a lépcső közepe, de ő még addig sem jutott el. Láttam már pár pisilő férfit, de ez még nekem is sok volt.

Egyébként szerintem elég nehéz kibogozni az okokat. Ha az ismerőseimből indulok ki, a szükség mellett lehet benne egy kis területmegjelölés és egy jó adag "én ezt is meg tudom csinálni" is. Amit nem tudok hova tenni, azok azok, akiknek nyilvános WC-ben nem megy, mert ott nézik a többiek, de az út szélétől kezdve a kimagasló tereptárgyakig bármit képesek amúgy megöntözni.
A lányok sem szentek, de többnyire ők azok, akik inkább tartogatják valami nyugodt és tiszta helyig, esetleg még a szükség előtt felderítik a terepet, hogy később hova lehet menni. Jó, egy nagyságrenddel nehezebb dolgunk van az utcai vizelés terén. Kiránduláson egyébként az a megfigyelésem, hogy szükség esetén a fiúk egyszerűen csak lemaradnak és megöntözik egy fa tövét, a lányok meg inkább mennek akár még egy kilométert is, hogy találjanak egy megfelelően takart helyet. Persze ez az anatómiai különbségekből (is) akad: egy csupasz ülep jóval feltűnőbb és nem lehet olyan gyorsan eltüntetni, mint a lompost, amiből hátulról - extrém eseteket leszámítva - semmi sem látszik.

A kisgyerek pisiltetése más kategória. Ha éppen szobatisztaságra szoktatják, ott szükség lehet gyors megoldásra.

Ja és igen, szerintem is sok lány irigyli a fiúkat az állva pisilés miatt. ;)
A háború rossz, gonosz dolog. Bennünk, 1956 után születettekben a korábbi nemzedékekkel ellentétben talán nem is tudatosult igazán, milyen szerencsések vagyunk, hogy a háború szörnyű, közvetlen "élményétől" megkímélt a sors, a történelem. Mindez a közelmúlt egyik tragikus eseménye, a donyecki utcák…..
Ma két családnak kézbesített a posta gyámhivatali határozatot, két szülőpár várta hónapok óta, tűkön ülve az évente ismétlődő vizsgálat eredményét. A döntés nem kisebb súlyú, mint a gyermekeik - egyik család esetében három, másikuk esetében öt kisgyerek – sorsa: az egymástól távol töltött hónapok,…..
besztercei 2015.10.18 23:21:37
@Wendriner Piroska sakál és balerina: Alapvetően én is ezt mondanám, a gyámügy nézőpontjára is kíváncsi lennék DE a véleményem magabiztosságát megingatta, hogy ismerek olyan családot, ahol a védőnő kifogása miatt (nem volt vezetékes víz a házban) költöztek, hogy ennek eleget tegyenek, aztán meg a nagyszülők (nehezményezték, hogy a vidéki létet választotta a csemetéjük) küldték rá a gyámügyet a családra, hogy inkább ők nevelnék. A szülők meg azóta pereskednek, de eredménytelenül. Náluk is van szép gyerekszoba, meg játékok, közművek és rendezett körülmények is (náluk mellesleg a szellemi táplálékot is megkapná), de mégsem. A gyámügynek kényelmes, mert nem kellett nevelőszülőt találniuk, csak a gyerek, a szülők és a másik nagyszülők szívnak. Egyébként ők nem cigányok, csak fiatal felnőttként volt egy ilyen "világtól elvonulós" ötletük és azóta próbálják ennek a következményeit helyrehozni.
Az olcsó fapados légijáratok mellett eljött a pár eurós buszok ideje is, a földön is fillérekért lehet utazni. Teszteltünk két faszának tűnő külföldi szolgáltatót Párizsból Amszterdamba és Finnországban, meg utaztunk pár órát itthon is. Gyors összehasonlításunkban nem…..
besztercei 2015.10.13 09:50:49
@Fillér B. Gusztáv: Ha a cégek összehasonlítása a cél, akkor célszerűbb lett volna csak nemzetközi utazást nézni. Azt mondjuk nem tudom, hogy az Eurolines pontosan milyen kapcsolatban van a Volánnal és ki szól bele az árképzésébe. Más szolgáltatást várok el pl. egy "falujáró" buszon, mint egy Bp-Prága között közlekedőn. Vonatközlekedésnél, ha egy jól működő vállalatot és nem a MÁV-ot vesszük alapul, akkor nem ördögtől való, hogy nagyobb távolságon azt támogatják a busz ellenében: gazdaságosabb is és az utasnak is kényelmesebb. Feltéve, hogy a hozzáhangolják a buszközlekedést a vonathoz.

@citrix: Tehát ha a másik lop, neked is szabad és még vállon is veregeted magad, hogy milyen ügyes voltál.
OFF: Konkrét példa Borsodból: adott egy ~500 fős település és az utolsó busz (este 7-kor), a 7 utasból 2 bérletet mutat, a többinél zsebre dolgozna a sofőr. Szerinted, ha megnézik, hogy van-e igény erre a buszra, mi jön ki? Mennyire versenyképes az a falu, ahova mondjuk csak napi 4 busz megy? Lehet mondani, hogy szegény környéken természetes, hogy a sofőr ott lop, ahol tud, de amíg Borsodban sokszor belefutottam ilyenbe, az Ormánságban egyszer sem és másnak is hasonlók a tapasztalatai.
besztercei 2015.10.13 22:53:10
@citrix: Azért, ha pénzt ad az utas, de nem nyomtat jegyet a sofőr, ott lehet gyanítani, hogy a zsebre dolgozás esete forog fenn. Egyébként pont a helyközi (falujáró) járatokon futottam eddig bele több ilyenbe. Távolságin több ideje lenne lebukni a sofőrnek, bár a nyeresége is nagyobb. Akik közel vannak a húsos fazékhoz, többet tudnak lopni, akik távolabb, de a hajlamuk megvan rá, be kell érjék az odavetett konccal.
Nemrég írtam, hogy hirtelen ötlettől vezérelve - életemben másodszor - elmentem misére a gellérthegyi Sziklatemplomba. Ott nem csak az igét szívtam magamba, de azt is észrevettem, hogy milyen kellemes bent az idő, ugyanis kint ezerrel tombolt a kánikula. Ekkor jutott eszembe, hogy ha…..
besztercei 2015.07.29 21:51:05
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Bár nekem sem jön be, ha valaki csak szimpla hűsölőhelynek tekinti a templomokat, de úgy vagyok vele, hogy az ő dolga, hogy hova megy (amíg másoknak nem árt vele). Ki vagyok én, hogy megmondjam, bemehet-e oda vagy sem? Hűsölés szempontjából a plázákat én is csak ajánlani tudom, mert ott van WC is. Ja és mobilozni is lehet. ;)

Egyébként misén/istentiszteleten jó esetben olyan dolgok is elhangzanak, ami nem csak az adott vallás követőinek hasznos. Nem sokszor voltam református istentiszteleten, de az egyiken a lelkész olyan jól beszélt, hogy azóta is szívemben/eszemben őrzöm, amit mondott.

Perselyezés: Ahogy már előttem mondták: nem kötelező beledobni. Ha valaki cikinek érzi, az nagyobb padok esetén üljön középre, ott nem feltűnő, ha nem ad. Mondjuk szerintem botorság azon rugózni, hogy ki, mennyit adott.
Judit az Eötvös Loránd Tudományegyetemen pszichológiai tudományokban doktori (PhD) fokozatot szerzett, így döntött az egyetem Doktori Tanácsa. Mégsem vehette át a doktori fokozat megszerzését igazoló oklevelét, mert az egyetemi doktori szabályzata szerinti esküt lelkiismereti okból nem tette le...
besztercei 2015.07.21 14:14:50
Sok dologban nem értek egyet a TASZ-szal (mondhatnám úgy is, hogy számomra túlságosan szélsőségesek ;)), de jelen esetben remélem, hogy Judit sikerrel jár!
A vallási/világnézeti/lelkiismereti részhez egy kiegészítés: ahhoz, hogy valaki jelen esetben ne esküdjön hamisan, ismernie kell részletesen az alkotmányt is. Ez viszont szerintem nem várható el egy ilyen esetben.

@Izo: "Az életben előfordulnak ilyen kellemetlen dolgok, hogy azt kell mondani, ami nem igaz."
Szüleim örök dilemmája volt, hogy jót tesznek-e azzal, ha a gyereküket tisztességesnek nevelik, ha az életben a tisztességtelen (rövid távon) előnyben van. Az igazmondás és a hazugság között van a hallgatás és a mellébeszélés, ami ugyan nem egyenes viselkedés, de legalább nem is hazugság.