Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sooseszter

245 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Francia politika ELKÖLTÖZTÜNK! 2016.07.19 12:18:36
Ha továbbra is követni szeretnéd, mi történik a francia politikában, és tudni szeretnéd, mi folyik a francia társadalomban, akkor Francia Politika-blog új címén találod az újdonságokat. P.S.: Minden funkció marad, Facebookkal lehet kommentelni, klassz az RSS-feed és megmarad a Trollketrec is:).…..
A napokban jött a hír, hogy a francia Szenátus ismét kiherélte a Nemzetgyűlés - és a baloldal - prostitúciót felszámolni igyekvő javaslatát, törölve azt a tételt, mely büntetni rendelné a prostituáltak klienseit. Maga a dolog logikus. A Szenátusban a jobboldal van többségben,…..
A több mint 67 millió lakossal a második legnépesebb Európai Uniós államnak számító Franciaország közéletét a nyártól felerősödő európai migránsválság előtt is nagymértékben tematizálta a muzulmán kultúra belföldi térnyerésének témaköre, ám a közel-keletről az…..
A francia Szocialista Párt a napokban tartja úgynevezett referendumát a baloldali összefogás jövőjéről. Azt kérdezik a baloldal fásult népétől, óhajtja-e, hogy a baloldal összefogjon a soron következő regionális választásokon, december elején. Ismerős a helyzet, ugye? Az egyik…..
Alain Juppé volt miniszterelnök, bordeaux-i polgármester az egyik esélyese a republikánusok jövőre esedékes előválasztásának: ha valakivel számolnia kell Nicolas Sarkozy-nak, akkor Juppével mindenképpen. Érdekes dolog ez, mert (számomra legalábbis) éppen Juppé a jelképe annak,…..
A francia politika és gazdaság legnagyobb problémája a munkanélküliség, a munkahelyek hiánya, olyannyira, hogy Hollande elnök nyíltan ettől a kérdéstől teszi függővé 2017-es indulását. A munkanélküliség és a munkahelyteremtés kapcsán a legtöbbször a munkaerő ára, illetve…..
"Orbán Viktor szerint „kontinensünkön ma mi, magyarok vagyunk a földrész gaulle-istái”. Ez vélhetően azt is jelenti, hogy a magyar miniszterelnök lenne az új De Gaulle. Nos, ez nem alapból elvetendő vagy…..
A Tett és Védelem Alapítvány számára egy ideje rendszeres, nyilvánosan is olvasható cikkekben értékelem a franciaországi (és tágabb értelemben a nyugat-európai) antiszemitizmus…..
A francia politikai uborkaszezon nem szörnyen eseménydús, de nem is eseménytelen: történtek újabb fordulatok a Sarkozy-adminisztráció egyes korrupciós ügyei dolgában, volt gazdatüntetés, lassan indul a…..
A Nemzeti Front belső vitájának a (relatív) lecsengése után az UMP névváltoztatása tűnik annak az ügynek, amely tartós hatással lehet a francia politika jövőjére: Sarkozy kritizálhatót lépett, de lépéskényszerbe, sőt, nehéz helyzetbe hozta mind a baloldali, mind pedig a…..
Francia politika 227. Időzavarban 2015.05.19 21:45:21
Hollande elnök állítólag úgy tervezte, ciklusa két részből fog állni: az elején reformál, a végén pedig "osztja", ami eredményben és pénzben osztható. Csakhogy a ciklusa első két évében Hollande - talán saját baloldalától tartva? - mintha időt vesztegetett volna…..
Pénteken előadást tartottam a Baloldali feminizmus, baloldal és feminizmus című konferencián, arra keresve a választ, hogy a baloldali-progresszív nők szempontjából nézve mit végzett a Hollande-kabinet. Ahogy alább a slide-okból láthatjátok, elég sokat (lejjebb pedig az…..
Nem véletlenül hívják a francia rendszert többen félelnöki rendszernek, mint félparlamentárisnak. Bár mindkét elnevezés mellett szólnak érvek, a "félelnöki" fogalom fejezi ki igazán, hogy a francia rendszer középpontjában az elnök áll, és az ő megválasztása, nem pedig a…..
Michel Houellebecq Behódolás című regénye kevésbé szól az iszlámról, mint Franciaországról és a nyugati civilizáció jövőjéről. A tematika korántsem új: dekadencia, elpuhult, értékeit vesztett, "szaporodni nem akaró” „nyugati fogyasztók”, akiket békésen vagy kevésbé…..
"A gaulle-izmus a 20. századi francia politika legegyedibb jelensége. Olyan eszméről van szó, amely két alkalommal is sikeresen, méghozzá alapjaiban formálta át a francia politikai erőviszonyokat, és amely presztízséből, az „alapító” tekintélyéből és történelmi…..
Francia politika 222. Apja lánya? 2015.04.10 14:02:35
Marine Le Pen és Jean-Marie Le Pen vitája kétségkívül szórakoztató, időnként elképesztő - és nagyon-nagyon fontos. A családi vonás bulvárjelleget kölcsönöz a dolognak, de nem családi vitával állunk szemben. Apa és lánya vitája politikai, stratégiai ellentétekről, tartalmi…..
A Germanwings-katasztrófa látszólag nem politikai esemény - de politikai következtetéseket is levonhatunk belőle, méghozzá a francia elnök személyiségével és vezetési stílusával kapcsolatban. Amikor megérkezett az első hír arról, hogy lezuhant egy repülőgép…..
Lassan egy háromosztatú politikai rendszer rajzolódik ki Franciaországban, három esélyes párttal, három különböző, mégis nagyon hasonló stratégiával. Ennek fényében mik a hétvégi megyei választás tanulságai? Mit tanulhatnak a franciáktól a magyar pártok? 1. A hétvégén…..
A múlt héten átment a Nemzetgyűlésen a Macron-törvénynek nevezett gazdasági reformcsomag, de ennek ára egy bizalmi szavazás volt. A sajtó egy része arról beszélt, hogy a törvényt rendeleti úton fogadták el - de ez nem felel meg a valóságnak, ráadásul még nem is fogadták el…..
Hogy van az, hogy a Charlie Hebdo rajzolhat, írhat, amit akar, de ha valaki megdicséri a párizsi terroristákat, akkor megbírságolják vagy börtönbe küldik? Miért lehet az egyiket (ha lehet), és miért nem lehet a másikat? Hol a szólásszabadság határa francia viszonylatban? Nagyon…..
sooseszter 2015.01.18 00:28:24
@Q-in-Law: Valóban :)
sooseszter 2015.01.18 00:30:46
@♔bаtyu♔: igazad van, hiányzik ott egy link. Pótoltam. Jan. 14-i állapot, hogy 54 ilyen eljárás indult. Íme a link: www.lexpress.fr/actualite/societe/la-repression-de-l-apologie-du-terrorisme-se-durcit_1640337.html.
Ha csak a pőre politikai számítást nézzük (és most azt nézzük), akkor a Charlie Hebdo-merényletek kifejezetten jól jöttek François Hollande-nak. Várható volt, hogy ha sikerül a kialakult helyzetet jól kezelnie (és sikerült), akkor a meggyengült elnök támogatottsága…..
De Gaulle tábornok úgy tartotta, hogy a hatalom legnagyobb fegyvere a csend. Ha valaki, hát ő pontosan tudta, hogy a beszédnek az ad súlyt, ha a megszólalás ritka, erőteljes, rövid. A túlmozgásos Nicolas Sarkozy ezt 2012-ig, az elnökválasztás elvesztéséig mintha nem tudta volna.…..
Bevallom, nagyon irigylem azokat, akiknek kész és kompakt politikai válaszaik vannak a Charlie Hebdo-merényletek kapcsán. Azokat is irigylem, akik a bölcsek köve birtokában teljes bizonyossággal mernek most sarkos állításokat tenni. Bár a napokban magam is felvetettem néhány…..
Még a párizsi merénylet előtt, a Front National látványos erősödése kapcsán Fekete Balázs beszélgetett Sóos Eszter Petronellával, a francia politika hazai szakértőjével. MM: Az eszmetörténeti gyökerek szempontjából hova és hogyan helyeznéd el a Front Nationalt? Maurras…..
Míg a francia szocialisták legnagyobb gondja, hogy lehet-e együtt tüntetni Marine Le Pennel, mi úgy gondoljuk, hogy a legnagyobb probléma az, hogy sem a francia társadalom, sem a francia politikai elit, sem pedig a francia államigazgatás nincsen felkészülve arra, hogy a terrorizmus és az…..
sooseszter 2015.01.10 06:58:44
@városi fiú: sok esetben Franciaországban születtek, francia állampolgárok, nincs hova kiutasítani őket.
sooseszter 2015.01.10 07:52:03
@városi fiú: egy új, 2014 novemberi törvény szerint éppenhogy nem akarják ezeket a honpolgárokat kiengedni az ország területéről, nehogy valahol kiképeződjenek: www.vie-publique.fr/actualite/panorama/texte-discussion/projet-loi-renforcant-dispositions-relatives-lutte-contre-terrorisme.html