Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Juhari Zsuzsanna

756 bejegyzést írt és 249 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagy örömmel tudatjuk a hírt, hogy idén - immár nyolcadik alkalommal - ismét meghirdetésre került a Juhari Zsuzsanna-díj! A pályázatra a tudományt népszerűsítő, ismeretterjesztő blogok vagy videó blogok (vlogok) nevezését várják, a blog/vlog és készítőjének, szerkesztőjének elérhetőségével…..
Drága Blog-olvasók! Azt hiszem elfogultságtól mentesen írhatom, hogy Anyu mindig az elsők között fordult az új hírcsatornák, megjelenési formák (online tartalom, blog) megismerése és használata felé. Ezért is született meg e blog, mely új felületet adott a tudományos hírek, valamint Anyu tudása,…..
Drága Blog-olvasók! Nehéz elkezdeni ezt a bejegyzést, az utolsót.. Anyu imádta ezt a blogot, itt bármikor megoszthatta Veletek azokat a fantasztikusan érdekes történeteket, felfedezéseket, eseményeket, melyek Őt…..
Az uralkodó a 13. században Japán megtámadására indított két hajóhadat, de az isteni szél, a kamikaze mindet elpusztította. A hajó annak a két, 1274 és 1281 között indított armadának a része volt, amelynek mindegyike állítólag több mint 4000 hajóból állt és 140 000…..
A termékenységi szertartáson a király az istennőt megszemélyesítő papnővel egyesült, a rituálé olykor nyílt orgiává fajult. A három nő és ismétlődésük Az izraeli Bet Ha-‘Emeqben előkerült 5000 éves bortároló edény, úgynevezett pithosz nyakán látható pecsét…..
A felfedező fiával és annak barátjával együtt tűnt el. Több ezren indultak keresésükre és eközben több százan szintén eltűntek. Percy Fawcett Már az Újvilágba érkező első európaiak is hallottak a dzsungelben lévő legendás aranyvárosról, El Doradóról. A…..
Az élőhalottak az utcán járkáltak, s egykori ellenségeiken álltak bosszút olyan módon, amit élőként nem mertek volna megtenni.   Az ókori görögök hittek az élőhalottakban és a holtukból visszajáró testekben, azokban a lényekben, akik halott állapotukból – és…..
Juhari Zsuzsanna 2015.06.21 08:22:13
@cardiobascuralis: kösz, javítottam
Az áldozat kora és neme ismeretlen, a halál oka a fejre mért két nagy erejű ütés. A halál időpontja 430 000 év. Az áldozat és gyilkosa nem tartozott a mi fajunkhoz. Az Atapuerca-hegység népe (rekonstrukció) A világ legrégebbi megoldatlan bűnügyére, és az eddig ismert…..
Juhari Zsuzsanna 2015.06.19 20:17:15
@hhh.: kürtőt javítottam, kösz
A korai emberfélék kritikusan kicsiny csoportja túlélő lett, noha nagymértékben örökített utódaira genetikai fogyatékosságot. A Sebezhető emberféle-elmélet kibogozza az ellentmondást. 3,2 millió éve élt Australopithecus afarensis-gyermek (rekonstrukció) Nagyon távoli, több…..
A szerencsétlenül járt Franklin-expedíció jégmesterének a maradványait még 1993-ban találták meg, arcrekonstrukciója elkészítésével most sikerült azonosítani. A tragikusan járt expedíció két tagjának az arcrekonstrukcióját készítették el és az egyik…..
Juhari Zsuzsanna 2015.06.16 16:51:58
@Penecske: Native American Indian Inuit
Indiánoknak az amerikai kontinens bennszülött népeit nevezzük, közéjük tartoznak az inuitok, vagyis eszkimók, de ez utóbbi megnevezést ők maguk sértőnek tartják és nem használják.
A Waterloo-i veresége után a francia császár Amerikába akart emigrálni – az angolok engedélyére várt, mivel szökni nem mert. Napóleon a Bellerophon fedélzetén Napóleon olyan komolyan vette az amerikai emigráció gondolatát, hogy két hadihajót fel is…..
A náci szimpatizáns angol királyból, VIII. Eduárdból lett Windsor hercege azt akarta, hogy a németek bombázzák Angliát. Úgy vélte ez kell a békekötéshez. Windsor hercege feleségével és Hitlerrel Karina Urbach, a University of London történésze a brit királyi családnak…..
juharizsuzsanna Szkíta Csodanő 2015.06.08 17:10:25
A kis amerikai múzeumban a 2500 éves edénykén Csodanő-ábrázolásra bukkantak. A fehér alapú pikszist (fedeles, hengeres alakú dobozka, amelyben kozmetikumot, ékszert vagy kenőcsöt tartottak) vörössel rajzolt amazonalak díszíti. A lóháton ülő nő hátrafelé fordulva veszi…..
Egy 500 éves metszet a zenélő Leonardót ábrázolhatja. Ha ez igaz, ez lenne a kevés ábrázolások egyike, ami a zseniális művész-feltaláló életében készült róla. A lira da bracción játszó férfit ábrázoló metszetet Marcantonio Raimondi készítette 1505-ben, de csak…..
Vaslemezre vörösesbarna körömlakkal festett kétségbeesett üzenetet rejtettek el a szovjet idők „rabszolgái”, Gulág-foglyok, egy uráli kisváros színházának plafonjában. A kilátástalan helyzetben lévő foglyok Nizsnyij Tagilban építették az állami színházat. Végső…..
Egy oxfordi történész Tudor-kori halottkémi jelentésekből arra következtet, hogy Shakespeare két és féléves unokahúga lehetett az igazi Ophelia. Oxfordi történészek folyamatosan dolgozzák fel a 16. századi Anglia bőséges halottkémi anyagát. Ezeket folyamatosan közlik…..
A középkori kolostor feltárása során különös dologra bukkantak Oxfordban. Az egyik apácát arccal lefelé temették el. A Littlemore zárdát 1110-ben alapították és 1525-ig működött, amikor is udvarházzá alakították át. Az épület ma is áll, jelenleg pub működik benne.…..
Juhari Zsuzsanna 2015.05.27 18:00:48
@pythonozok: ha az ebédlőre gondolsz, akkor talált
Sherlock Holmes megalkotója, Sir Arthur Conan Doyle valóban szeretett nyomozni. Egy öreg hölgy meggyilkolása ügyében például sherlocki módszerrel tisztázott egy gyanúsítottat. Oscar Slater A 82 éves, férjezetlen Marion Gilchrist Glasgow előkelő negyedében élt. 1908. december…..
Juhari Zsuzsanna 2015.05.25 10:53:46
@Secnir: off - kösz, on - én nem találtam többet, de nem kerestem kimerítően
Juhari Zsuzsanna 2015.05.25 22:42:37
@s: @bgp: kösz, javítottam, uhhh, baromi gáz...
A kiérdemesült repülőgép-hordozót atombomba-tesztelésre használták, majd elsüllyesztették. Most kiderült, a víz mélyén is úgy fekszik, mintha várná, hogy felszálljanak róla. Így nézett ki a nukleáris robbantás után Sikerült azonosítani a 2. világháborús USS…..
Juhari Zsuzsanna 2015.05.25 14:18:29
A kőeszközöket a Kenyai Lapos arcú készítette 3,3 millió éve, de kell lennie régebbieknek is. A Lapos arcú (rekonstrukció)   Északnyugat-Kenyában 3,3 millió éves kőeszközre bukkantak kutatók. Ez jóval megelőzi az ember megjelenését és messze a legrégebbi eddig…..
Juhari Zsuzsanna 2015.05.24 12:59:51
@aemeek: nekem is feltűnt, fogalmam sincs, miért ábrázolták kancsalnak
A két életnagyságú szobrot 1989-ben látták utoljára, feltehetően az NDK vezetői adták el. Thorak (balra) Hitlerrel és Goebbelsszel (jobbra) A német rendőrség megtalálta azt a két életnagyságú bronzszobrot, amik egykor Hitler kancelláriája előtt álltak, ám a berlini fal…..
Búvárrégészek megfejtették annak a kardokkal, ollókkal és használati tárgyakkal megrakott hajóroncsnak a titkát, amire több mint három éve akadtak Panamánál a Karib-tengerben mintegy 12 méteres mélységben. Egy 15. századi spanyol noa A rejtélyes roncs a spanyol Nuestra…..
Nemcsak a Közel-Keleten, hanem Európában is keveredtünk a Neandervölgyi emberrel még 40 000 éve is, amikor az már a kihalás szélén állt. Oase 2 (rekonstrukció) Egy Romániában talált 40 000 éves emberi állkapocscsont DNS-elemzéséből kiderült, hogy a fajunkhoz tartozó…..
Amikor 1400 éve meghalt, még minden foga megvolt, az arcán lévő sebhely ellenére pedig kifejezetten jóképű volt Morken ura a törvényszéki antropológus szerint. A 600 körül elhunyt férfi csontvázát 1955-ben találták meg Nyugat-Rajna-Vesztfáliában. Lord of Morkent Morkenben…..
A világ legrégebbi kőkarkötőjét, egy 40 000 éves mélyzöld ékszert a rejtélyes Gyenyiszovai ember készítette – sokkal modernebb technikával, mint amit korai őseink ismertek. Így nézhetett ki a gyenyiszovai lány Még 2008-ban találták meg azt a polírozott zöld kőből…..