Regisztráció Blogot indítok
Adatok
toranaga szama

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bár a Fidesz kapcsán éppen ezekben a napokban mutatják a közvélemény-kutatások az utóbbi évek legrosszabb adatait, komoly aránytévesztés lenne a párt zuhanórepüléséről vagy végzetes meggyengüléséről beszélni. Kétségtelen, hogy a kormánypárt ma nagyjából ott tart…..
toranaga szama 2011.04.01 17:36:33
Néhány kérdés felmerült bennem a cikkel kapcsolatban:

1. A Fidesz-tábor lemorzsolódásában nem lehet-e ok az, hogy a Fidesz-MSZP párharc letűnt a politikai palettáról, legalábbis az MSZP kapálózása nem mérvadó. Ezért eltűntek azok a szavazók, akik kifejezetten az MSZP ellen szavaztak? Továbbá szintén eltűntek azok a szavazók, akik a választások előtti nagy hajrában kezdenek el foglalkozni a politikával, a nyugodtabb időszakban pedig a "nem megyek el szavazni" táborba tartoznak?

2. A médiatörvénnyel ellentétben a sajtó kevésbé foglalkozik az Alkotmányozással, legalábbis csak általánosságban, nem "izzik" a vita a Magyarország vagy Magyar Köztársaság kérdésekkel kapcsolatban. Úgy érzékelem, hogy a közvéleményt is sokkal kevésbé foglalkoztatja az új Alkotmány, valami megfoghatatlan, ami a hétköznapokban nem jár közvetlen hatással, legalábbis rövid távon. Ezért nem gondolom, hogy befolyásolná a szavazókat.

3. A Fidesz kommunikációjával kapcsolatban: jó fogásnak tekintem a nagy nemzeti kommunikációt, de elhibázottnak tartom ennek erőltetését. Pl. az Alkotmánnyal kapcsolatos kérdőív - úgy tűnik, nincs súlya, sőt nem is lehet. Egy hétköznapi állampolgár ne mondjon véleményt arról, hogy az Alkotmány nyilatkozzon-e az államadóssággal kapcsolatos kérdésekről, hiszen erről a szakemberek között is vita van. Ez megkérdőjelezi számomra a szakszerűséget. Másik oldalról pedig porhintés, biztos vagyok benne, hogy nem veszik figyelembe, hiszen a vita lezárásáig küldhetik vissza a kérdőíveket - figyelembe véve a feldolgozás idejét stb., kizárt, hogy ezt fel tudják, AKARJÁK használni. Én az ilyen hibákat nagyobbnak érzékelem, ami a biztos szavazókban is elbizonytalanodáshoz vezethet.