Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kertelő

60 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Való igaz, hogy a térkövezés és a térburkolás során a figyelem középpontjába rendszerint nem a kertünkben található organikus élőlények, azaz nem a kerti növények és nem is a területen található állatok kerülnek, hanem élettelen objektumok: Mint például a murva, vagy a…..
Egy sziklakert üdítő hatással lehet minden típusú kertben. Házilag is könnyűszerrel elkészíthető – erről következő bejegyzésünkben részletesebben írunk majd. Lényeges azonban az is, hogy a sziklakertnek ideális helyet találjunk: egy délkelet irányba lejtő kertterület…..
A laikusok szinte mind, de igen gyakran még a „tisztességesen” felkészült, több éve tartó szüntelen önképzést folytató hobbikertészek is osztanak egy igencsak téves elképzelést, mely a kertben lévő cserjék és fafélék metszésére vonatkozik. A tévhit a következő: A…..
Nyár közepén viszonylag kevés „kötelező jellegű” kertépítés feladatot kell letudnunk. Alább ezeket vesszük számba tételesen – ha mind elvégeztük őket, akkor nincs más dolgunk, mint gyönyörködnünk kertünk szépségében. Persze, ha még mindig nagyon buzog bennünk a…..
A meleg évszak nagy része rendszerint nagy hőségben illetve szárazságban telik, olykor viszont megesik, hogy egy-egy vihar is felüti hirtelen a fejét. Ezek aztán igencsak kegyetlen pusztítást is tudnak okozni kertünkben – feltéve, hogyha valóban a meglepetés erejével támadnak,…..
Ha már biztosak vagyunk abban, hogy telkünk melyik részén szeretnénk létrehozni a hőn áhított kerti tavat, ellenőrizzük le még egyszer, hogy nálunk van-e minden szükséges kellék (tófólia, ásó, lapát, stb). Hogyha igen, akkor neki is foghatunk a kertépítésnek: Azaz ez esetben…..
Bármelyik kertnek csodálatos ékköve lehet egy kedves kis kerti tó. Egy kerti tó pozitív hatással van az egész családra, és bár különösen a gyermekek kedvelik, a felnőttekre is nyugtató hatással bír. Kertünk élővilágát is befolyásolja, hogyha kerti tó készítésére adjuk a…..
Még a kertbarátok közül is kevesen tudják, hogy a nyár is alkalmas évszak arra, hogy kertünket tovább csinosítsuk – bizony, a kertépítés a nagy melegek idején is folytatódhat! Hazánkban a 80-as évek óta egyre elterjedtebb az a tévhit, hogy a kerti munkák ideje ősszel és…..
Már a növényválasztás során is fontos volt, hogy a hobbikertész tekintetbe vegye saját kertjének leglényegesebb adottságait, és a kerti növények helyválasztása során is hasonló a helyzet: jól fontoljuk meg, hogy hova rakjuk a kiválasztott növényeket, a megfelelő hely…..
Hogyha már túl vagyunk a kerti növények kiválasztásán, hasznos dolog csapni még egy „főpróbát” a tényleges növényültetés előtt. Fogjuk a telepíteni kívánt kerti növényünket, és helyezzük a kiszemelt helyére első ízben úgy, hogy még a saját edényében van. Így…..
A kertépítés tényleges megkezdése előtt, a hozzá szükséges előkészületek folyamán a kerttervezéshez jól jön, hogyha készítünk néhány listát. Az első listán azokat az objektumokat szükséges számba vennünk, amelyeket többé-kevésbé állandó jelleggel benne vannak a…..
Megállíthatatlanul halad a tavasz előre – és ekként tesznek kertünk növényei is: az évszak ezen időszakában igen erőteljesen fejlődnek, már-már annyira, hogy az ember olykor szinte látni véli, ahogy napról-napra növekednek. Persze a kertünkben lévő természetben való…..
Május és június folyamán kertünk rengeteg növénye van kitéve a különféle kártevők okozta veszélyeknek. E fenyegető helyzet helyénvaló kezelése, az ártalmak megelőzése céljából alább néhány apróbb, ámde talán kevésbé ismert jótanács olvasható. A kerti fák…..
A márciusi időjárás két éve igencsak szeszélyes volt: miközben az emberek – joggal – egyre türelmetlenebbül várták, hogy a tavasz végre-valahára kezdetét vegye, az csak váratott magára, és a kellemes tavaszi szellők helyett nagy hófúvások, hóviharok borzolták a meleg…..
Az előző bejegyzés végén megemlítettük, hogy tervezhetünk olyan kertet is, amely a telken álló ház egyes mintázatait utánozza: ez egy nagyon stílusos megoldás, mindazonáltal nem könnyű kivitelezni. A kompromisszumok kötése elképzeléseinkkel szemben minden esetben…..
A Rain Bird egy automata öntözőrendszerek, öntözéstechnikai eszközök gyártásával foglalkozó amerikai vállalat. A cég székhelye Glendora, de világszinten is az egyik vezető öntözéstechnikai termékeket gyártó vállalatnak számít. A Rain Bird Corporation már az 1930-as évek…..
A Hunter egy öntözőrendszerek készítésére szakosodott amerikai nagyvállalat, amelyet az 1980-as évek elején alapított Paul M. Hunter és Edwin J. Hunter. A cég mai napokban a család tulajdonában van, jelenleg Edwin fia, Richard E. Hunter irányítja. A nagy áttörést egy…..
Az amerikai Toro cég a világ egyik legjelentősebb öntözés- illetve kerttechnikai vállalata. A céget 1914-ben alapították, eleinte traktormotorok készítésével foglalkozott, majd 10 év után megalkotott egy – a világon ekkor még nagy ritkaságszámba menő – minőségi…..
A természet körfogását remekül kihasználni képes kertépítés technikák egyike a zöldtrágyázás, amely a közhiedelemmel ellentétben nem azonos a szokványos növényi trágyázással (pl. a komposzt használatával). Zöldtrágyázásnak azt nevezzük, amikor pusztán azért vetünk…..
Maga a komposzt a kerti növények, egykori részeik, illetve a konyhából származó szervesanyagok újrahasznosított állapota. Nem véletlen, hogy a komposzt a házi kertépítés egyik központi elemét képezi; Hiszen valóban rendkívül hasznosnak bizonyul mind az őszi, mind a tavaszi,…..
Kertépítés, azaz a kerti növények, a gyepszőnyeg szempontjából a legideálisabb talajtípus az, amelyik közepes mennyiségű homokot és anyagot, sok tápanyagot tartalmaz.  Ha rossz a talajszerkezet, vagy a talaj minőségével van probléma, akkor talajjavításra van szükség; a…..
Természetes, hogy nem minden kert talaja ugyanolyan minőségű, így a kertépítés során is más-más nehézségekkel kell megküzdeniük a hobbikertészeknek. Az egyik fő talajféle az agyagos talajtípus. Agyagos és meszes talajtípusok Bár bizonyos mennyiségű agyag meglétére…..
Az összetett műtrágyák (avagy másik elnevezésükön: komplex műtrágyák) olyan szervetlen műtrágyák, amely a kerti növények és a pázsit által könnyedén felvehető tápanyagokat tartalmaznak. Formájuk lehet por, granulátum, vagy tápoldat is, hatásuk kevesebb ideig tart, mint a…..
A talaj tápanyagtartalmának pótlását tápoldatokkal is megvalósíthatjuk. A tápoldat nem más, mint folyékony műtrágya. A tápoldatok előnye, hogy gyorsabban kifejtik jótékony hatásukat, mint a granulátumok. A tápoldatok alkalmazása Folyékony műtrágya használatakor…..
Virágföldet főleg a szobanövények neveléséhez használunk, a virágok innen jutnak hozzá a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokhoz, illetve a vízhez. Milyen a jó virágföld? A virágföldnek laza anyagszerkezettel kell rendelkeznie, hogy a virágok gyökérzete kellő mértékben…..