Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tabula Rasa

15 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van itt egy szám, amit talán nem hangsúlyoztunk eléggé, pedig óriási hatással lehet a kaliforniai cég jövőjére: 3,8 milliárd dollár. Ekkora volt a teljes 28 milliárdos forgalom Kínára eső része. Egyetlen országból összeszedni a bevétel 13 százalékát nem rossz eredmény,…..
Tabula Rasa 2011.07.21 16:24:22
@Stipistop Misi: ha már így felcseszted magad, megkereshetted volna az eredeti forrást is...
Tabula Rasa 2011.07.22 09:04:58
@dik_: így ok, itt vannak tények.

azóta a kínaiak is rámásztak az ügyre: www.chinadaily.com.cn/china/2011-07/22/content_12956061.htm

ettől függetlenül nem vágom, hogy miért éri meg relatíve sok pénzért csinálni egy viszonteladói boltnak kinéző boltot ahelyett, hogy sufniból árulnák az amúgy eredeti (bár nyilván minimum szürkén beszerzett) cuccokat.
Tabula Rasa 2011.07.21 16:18:55
a cikk eredetije egy blog: birdabroad.wordpress.com/2011/07/20/are-you-listening-steve-jobs/

ezt a beszámolót két amerikai turista írta, és ők gondolták azt, hogy ezek kamu boltok. és noha az egyetlen stoer elgépelésen kívül erre bizonyíték nem volt, mindenki teljesen kontrollálatlanul átvette ezt az ún. hírt. a baj ez.

mert ez a sztori megfelel a nyugati (amerikai) előítéletnek, jót lehet rajta röhögni. az, hogy igaz-e, vagy a két turista fogalmatlan, sajna nem számít.

mert miért ne lehetnének ezek a boltok authorized resellerek boltjai? bár embereink szerint a cégnek csak sanghajban és pekingben vannak store-jai, csak rá kell keresni, és kiderül, hogy a kérdéses városban (kunming) van néhány hivatalos reseller

www.apple.com.cn/reseller/location.php?cid=88&keyword=%E6%98%86%E6%98%8E
Frissítés: Az iPhone-ra is elérhetővé vált egy új verzió, igaz, ez még csak a 6.0.1... Frissítés 2: Közben már meg is érkezett az első frissítés a Mobile-hoz, amiben a néhány készüléken tapasztalható indításkori fagyásokat javították. Többek közt a HTC HD2 és az LG…..
Az e-könyv a jelen. Nem valamiféle speciális amerikai jelenség, nem az esetleges jövő ígérete, hanem olyan tényező, ami itt és most, Európában – és azon belül Magyarországon is – meghatározza az olvasói és vásárlói szokásokat. Csupán a választék szűkös voltát…..
Tegnap jelent meg ez a zsinór, amitől mindenki szívrohamot kapott, ugye mi a franc kerül egy madzagban 50 dollárba? Az iFixit aztán szétkapta és kiderült: az, hogy ez nem egy kábel, hanem egy rendkívül összetett elektronikai metropolis. Hogy más ne mondjak, csipek vannak benne. Két…..
Tabula Rasa 2011.06.30 12:27:47
Tabula Rasa 2011.06.30 16:22:58
@pbando: hallod, ebben meg egy komplett szuperszámítógép, talán még ionágyú is

store.apple.com/us/product/H4990ZM/B/Apogee_JAM_Guitar_Input
Tabula Rasa 2011.06.30 21:20:43
@pbando: abszolút, ez nem kérdés.

azt hittem, lejött, hogy az extra ár biztos = kisebb komputer a kábelben képletre hoztam (viccként) példának.
A chipsadó és az adóval töltött csokoládé után a kormány egy újabb ötlettel rukkolt elő: eztán minden édességből hiányozni fog az egy tizede. „A csokoládékból már a gyárakban leharaphatják a kormánynak járó tizedet az ellenőrök, a cukrászsüteményekből pedig…..
Tabula Rasa 2011.06.30 11:53:59
Az Amazon ma már több e-könyvet ad el, mint nyomtatottat (gőzöm nincs, ilyen árak mellett hogy csinálják), szóval most már tényleg fel kell venni a papírkönyvet a veszélyeztetett állatok közé. Ennek ellenére: az elektronikus könyvvel még van baj azért, kezdve azzal, hogy –…..
Csak a szopás van ezekkel a fehér gépekkel. Emlékeztek még arra, hogy a 2006-ban bemutatott inteles modellek gyakorlatilag éveken át ugyanazt a hibajelenséget produkálták? A burkolat sárgult és repedt, és a jelenség olyan méreteket öltött, hogy az Apple garancián kívül is…..
 A könyvkiadás és a könyvterjesztés a rendszerváltás utáni évek egyik legdinamikusabban fejlődő üzletága lett. Az utcákon egymás mellett álltak a könyves standok, és az olvasók rávetették magukat a cenzúra és a piaci szabályozás hirtelen eltűnése következtében…..
Tabula Rasa 2011.05.30 18:39:54
@mikrovp: ez igazán proaktív szemléletmód, ezért van ott a piac, ahol. csinálni kell az üzletet, nem várni rá.
A rendszerváltás után a könyvpiacon megbomlott az addigi erőegyensúly: a könyvkiadók elszaporodtak, míg a terjesztés néhány szereplő kezében koncentrálódott, ami kiszolgáltatottá tette a kiadókat. A sokszínű kínálat miatt látványosan zuhant a példányszám, és ennek…..
Tabula Rasa 2011.05.26 09:05:05
@TrueY: amikor utoljára néztem a dia-n közpénzen hozzáférhetővé tett anyagok nem voltak letölthetők e-könyvként, csak böngészőben voltak olvashatók, és nem is túl korszerű, felhasználóbarát felületen. ez változott valamit újabban?
Tabula Rasa 2011.05.26 11:08:15
@Komavary: "Ha magyar állam bevállalta, hogy átlagosan kb. egy évszázadik fizet a szerzőnek meg az örököseinek, mint a katonatiszt, akkor nem lenne olyan nagy elvárás a használható ekönyvváltozat."

egyetértek. de úgy néz ki, hogy az eredeti megállapodás internetes hozzáférhetővé tételre (olvasásra) vonatkozott, letöltésekre nem. ha így van, e-könyv nem lesz egyhamar, ha lesz egyáltalán - hacsak nem fizet majd úgy az állam, mint két katonatiszt.
Tabula Rasa 2011.05.26 20:40:10
@Komavary: "Nem akarom tippeket adni, de ezen már csak az "javíthatna", hogyha valami flash alapú lapozgatós izét húznának rá a könyvekre."

Nem tudom, láttátok-e az Alexandra e-könyves projektjének megágyazó 100 könyv oldalt (ahol mellesleg szintén van MEK-ből átvett jogvédett mű, Móricz néhány munkája). Egyelőre IE9-demóként létezik, ami nyilván hendikep. Ők html5-ben csinálták meg a "lapozgatós" olvasót, és ez szerintem nem rossz irány.
eszerint.blog.hu HADOPI felmérés 2011.05.24 11:21:27
Friss felmérés jelent meg a francia "fokozatos válasz" megoldást alkalmazó állami hatóság, a HADOPI weboldalán. Ez az attitűdvizsgálat a francia netezők körében készült, és arra próbál választ találni, hogy a nemrég indult rendszer elérheti-e…..
Syllabux VÉDELMI PÉNZ 2011.05.14 16:17:00
Az olcsó e-könyv olvasó megjelenésével teljesen megváltozott az e-könyv helyzete. Most már nem csupán pár ezer fanatikus olvas elektronikus műveket monitoron, vagy méregdrága e-könyv olvasón.  Az e-könyv piaci cikké vált, ami gyökeresen új helyzetet teremtett. Míg régen…..
Tabula Rasa 2011.05.17 12:58:54
1) amennyire én tudom (nemrég kérdeztem rá erre náluk, és ezt olvastam hírekben is) az artisjus egyelőre csak ott tart, hogy a nemzetközi példák hazai sanszait vizsgálja. a máshol is felvetődött lehetőségek közül az egyik az "internetadó", egy másik a franciaországban már működő(?) fokozatos válasz, a harmadik... lehet, hogy nincs is több.

de a legutóbbi hazai hírek nem is róluk szóltak, hanem a hent-ről (
www.hamisitasellen.hu/ )- amiben az artisjus csak közvetetten van jelen -: ők akarnak egy átfogó hamisítás elleni stratégiát kidolgozni, majd átnyújtani a kormánynak. ebben lenne szó az internetes jogsértésekről is, de hogy mi meg hogy lesz, és egyáltalán érdekli-e majd a kormányt ez az egész, szerintem még senki sem tudja.

2) én úgy tudom (de nekem a gyakorlatban nem volt dolgom velük), hogy megbízást nem kötelező adni, viszont be kell jelenteni a művet náluk - ez a feltétele annak, hogy kaphass jogdíjat. sem a tagság, sem a megbízás nem feltétel. egyébként én is több olyan előadót ismerek, akik még soha nem kaptak egy fillért se.

erősen fogalmaztam az előző kommentben: a problémafelvetéseddel abszolút egyetértek, meg a poszt céljával is.

jobb ötletem nekem nincs, én csak "megfigyelő" vagyok...
Appleblog Rejtő Jenő az iPaden 2011.05.11 14:14:00
A filmekért és képregényekért rajongó, sőt, képregényeket is készítő (a linken letölthető képregény 41. oldalán kezdődő Kádár-kori Mad Max, a Café Postnuclear az övé) Gyula hívta fel a figyelmemet arra, hogy az iTunesból már megvásárolható A 14 Karátos Autó…..
Tabula Rasa 2011.05.11 15:18:59
@Szlartibardfaszt: a törekvés jó, hogy tipografálva (és adott platformra optimalizálva) legyenek elérhetőek könyvek.

a konkrét példához: tudomásom szerint rejtő életműve még két évig nem szabad préda, ergo az app alkotója még belefuthat problémákba. (ugye az, hogy a mek-en fent vannak a kötetek, nem jelenti azt, hogy szabadon felhasználhatók. egyrészt a mek köthet egyedi megállapodásokat, másrészt a notice and take down elvet követik.)
Na ez az igazán durva: a Meal Snap azt állítja, hogy elég lefotóznod a kajádat, elküldened a központba az alkalmazással a képet, a többi melót meg már elvégzi a rendszer. Állítólag a fotót összehasonlítja az adatbázisban található nagyon sok másikkal és ezek alapján…..
Amikor a Samsung március végén bemutatta a 8,9 és 10,1 colos új Galaxy Tabokat, biztos voltam benne – és ezt utalásképpen beleírtam az akkori posztba is –, hogy az új 10,1-es felülírja a „régit” 10.1-est, a másfél hónappal korábban az MWC 2011-en bejelentett…..
Nekem nem. Erre a következtetésre jutottam, miután elkértem az iStyle-tól a létező legerősebb MacBook Prót, a 2,2 gigahertzes, négymagos Core i7-es processzorral, 4 gigabájt memóriával és AMD Radeon HD 6750M-mel szerelt szörnyet.Elvégeztem persze a szokásos teszteket is, és hát az…..
Tabula Rasa 2011.03.31 13:03:04
@GK / LKA: jó, én nem túl bika notebookokon, netbookon használom, szóval nem erőműveken. szerintem ehhez jogom van :) és a lájtos vason is csak az itunes indul rettenetesen lassan, meg tökölődik néha nagyon sokat, az általam használt médialejátszók közül.
Tabulátor My Little iPad 2 2011.03.29 17:09:00
Eredetileg azt gondoltam, hogy írok majd egy élménybeszámolót, egy hands-on bemutatót, de egyelőre várok vele. Szombaton sikerült vennem egy iPad 2-t (64 GB, wifi only), szóval elméletileg lenne mivel, miről. Csakhogy úgy jártam: halott a hátoldali kamera. Gugliztam néhány órát az…..
Csütörtöktől árulja Japánban az NTT Docomo mobilszolgáltató az LG Optimus Padet (amit az USA-ban T-Mobile G-Slate-ként ismernek). A dél-koreaiaknak ezzel a huszárvágással sikerül még az első negyedév utolsó napján piacra dobni a kurrens mezőnyből a megkettőzött hátlapi…..
Ma bulvárral nyitunk. Egy blogger utánament annak, hogy mégis hogyan tudott a Samsung egy olyan videóval előállni a karcsúsított Galaxy Tabok premierjén, melyen három New York-i polgár lelkesen mesél arról, hogy mennyire fantasztikusak ezek az új tablatek, sőt sokkal hatékonyabbak…..
Az Acer tegnap egy londoni sajtótájékoztatón elárulta, hogy mikortól és mennyiért fogja árulni az Iconia Tab szériát. A MWC-s bemutató idején áprilisi piaci premiert ígért a tajvani kistigris, és ezt körülbelül tartani is fogja.     A felhozatalban négy konfiguráció…..
A RIM tegnap váratlan hírrel állt elő: az újabban Tablet OS néven emlegetett QNX-re kiadnak két olyan alkalmazásfuttatási környezetet (app playert), mellyel BlackBerryre Javában, illetve Google Androidra írt appokat lehet futtatni a jövő hónap közepén piacra kerülő PlayBook…..
Olvasom az Apple blogon, hogy az egyik nagy hazai forgalmazó, az XMS cirka 120 darab gépet kapott a launch day-re, a tizedét annak, amit szeretett volna. Több jel mutat arra, hogy a nemzetközi helyzet (mely ugye per definitionem fokozódik) sem rózsásabb, például az, hogy az online…..
Néhány óra múlva – interpretációtól függően péntek hajnali 1 vagy 2 órakor – nálunk is elstartol az iPad 2 forgalmazása. Magyarországi árakat még most sem tudunk, de a nyugat-európaiakat már néhány napja ismerjük: a világnak e szegletében a tablet wifi only…..
Tabulátor Just for fun 2011.03.24 11:04:00
Hangolódjunk a holnapi iPad 2 napra ezzel a – tudom: régi, viszont – zseniális reklámmal: ..