Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lxt

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mandiner blog Ki a paraszt? 2014.08.19 07:01:00
Vendégszerzőnk, Kardos Gábor filozófus írása. Fotó: Fortepan. Az urbanizációt hosszú ideje a fejlődés netovábbjának tartják, az ipari forradalom óta a modernizáció szinonimája lett, viszont a mai globális válság szépen megmutatja, hogy nem csak ökológiailag, de…..
lxt 2014.08.19 14:19:26
@calabria02:
1,2,3
Ezek pedig természetes számok.
Már akkor léteztek, amikor még nem ekként neveztük.
lxt 2014.08.19 13:53:11
Nagyjából 200 éve, a népesség több mint 90%-a volt képes (akár minden család, önállóan is) szimbiózisban élni természetes környezetével; amely tömegek, nem mellékesen akkor is ALKALMASAK lettek volna az önfenntartásra, ha soha nem lépték volna át falujuk, földjeik határát (ez esetben, nem termeltek volna felesleget) – mint ahogyan még ma is léteznek az Amazonas őserdeiben ilyen törzsek.

Ebben az értelemben tehát (akár más emberi közösségektől is függetlenül) SZABADON, saját
kulturális környezetükben létezhettek – volna, ha természetünk okán, nem törekednénk a saját szükségleteinket meghaladóan birtokolni és fogyasztani, amitől nem függetlenül, folytonos, kényszeres igényünkké vált a khm… környéklakók irányítása. Ezért maradt elméleti annak lehetősége, hogy a 'civilizációnk' (technológiai fejlettségünk stb) független legyen a tulajdoni-elosztási viszonyoktól.

Ma, a népesség több mint 90%-a lenne képtelen egy családban, maximum egy falunyi közösségbe szerveződve, de izoláltan létezni, néhány napnál-hétnél tovább életben maradni – az egyébiránt természetes környezetében. Mert akként fejlődtünk idáig, hogy (majdnem) tökéletesen függetlenül létezünk a természetes, de már teljes mértékben függünk a mesterséges környezetünktől.

A génmanipulált haszonnövények termései (magvai) nem alkalmasan a növény reprodukciójára. Rövidesen megszűnik az információ papíralapú tárolása. Az 'előállított', exponenciálisan gyarapodó információk tárolására/feldolgozására, segédeszközök használata nélkül ugyanúgy képtelenek vagyunk, mint emberi erővel a növénytermesztésre, a szerszám-és gépgyártásra, mert hamarosan minden (alkotó)munkát robotizálunk… és én tényleg nagyon örülök, meg minden, de 200 év múlva, mi a retket fog csinálni az ember? Milyen szerepet tölt be az önfenntartás folyamatában – vagy egyáltalán. Fogyaszt napestig? És ha éppen nem, akkor gondol valamire? Ki az ember?:-)