Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dnes

32 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Gyermekkoromban gyakran kérdeztem a kisebb-nagyobb családom tagjait, hogy miért nincs apák napja? Nem is tudom már kitől jött először a válasz (talán nagymamámtól), hogy: „Gondolj csak bele, akinek nincs apukája, az mit ünnepelne?”. Vagy akár, a klasszikus jelmondat: „Az anyák szülik a…..
  A börtönről nekem mindig a börtönélet érdekes viszonyai, szabályai jutnak eszembe; onnan tovább gondolva pedig - talán nem furcsa, hogy - a csimpánzok és egyéb agresszívebb majmok hierarchikus társadalmi rendszere. (Persze a farkasok, hiénák stb. állatok organizációja is beírható a sorba, nekem…..
Emberi viselkedést kutató utazásunk egy újabb állomásához érkeztünk. Beszéltünk már a gyermekként élő felnőttekről, vagy akár a sok helyen említett, misztifikált furcsa egyénekről, akik  - izgalmas kifejezésekkel élve - lehetnek akár: pszichopaták, szociopaták, nárcisztikusak, egyszerűen…..
  A robot szó, a fogalom alapvetően bármilyen programozható automatizmust jelenthet, magába foglalhat. Köznyelvi fordításban egy magától tevékenykedő gép. Gyártósor mellett pakolászó karocska, futószalag üzemeltető önálló egység, konyhai kevergető állomás stb. Bármi lehet, ami valamilyen…..
Megint egy örökös, újra felfedezett, - majd elfelejtett - téma. A család létezése önmagában is egy közkedvelten megkérdőjelezett, - vagy akár felülreprezentált -  közéleti klisé. És nem csak politikai vonalak mentén, és nem is alaptalanul. Hiszen akinek  - éppen  nincs, vagy csak volt, vagy soha nem…..
   A Facebook, Twitter, Insta stb. együttes hatása jól ismert. Gyakran csak részlegesen megfogalmazott ugyan, de egyértelműen mai, (poszt)modern, kortárs és persze negatív. A működését már részleteztük egy korábbi cikkünkben. Valami más, valami új... máshogy motorizált. Mindenki egy időben, egy…..
  Szemben a nárcisztikus, pszichopata emberekkel, a gyermekként létező felnőtteket messze nem kíséri akkor közfigyelem. Az online médiumok portáljain se kerül annyiszor elő a téma, de más formátumok, művek, filmek se építenek rá…., pedig megérdemelné a jelenség. Legalább olyan érdekes, mint a…..
  A Facebook-ról rengeteget lehet hallani, olvasni. Szinte közhely önmagában az említése is. Rendszerint a Facebook-on (FB-ként említve innentől) osztják meg az emberek azt a bejegyzést, -  cikket is - ami a FB veszélyességére hívja fel a figyelmet. Ez persze teljesen normális, hiszen a FB-on lehet…..
     Mi a nagyszülő fogalma, szerepe társadalmi, családi léptékben mérve? Mit várhatunk el tőlük? Miben változtak és mivé váltak?  Volt egyszer egy nagyszülői réteg, amelyik mindenben segített, mindig elérhető volt és saját - anyagi és időre bontható -  erőforrásaival ellátta az unokákat; akár a…..
    Hobbi és a sport státuszképző, újratöltő ereje megkérdőjelezhetetlen. Az aktív rekreáció, - vagyis a szabadidő - a 'munka'* világának  a 'feltöltő' fázisa. Jelentősége sokkal nagyobb, mint gondolnánk.   Miért kell a hobbi és a mozgás? Mi történik ha van és mi ha nincs? Mennyit érdemes…..
  Mi történne, ha utazhatnánk az időben..?   ...Ez a poszt egy kicsit rendhagyó, és gondolatiságában nem köthető szorosan a kortárs társadalmi problémákhoz,... mégis elgondolkodtató lehet....  Időutazás bizonyos értelemben mindig is létezik, létezett. A földrajzi és kulturális különbségek…..
 A szubjektivizáció jelentésének értelmezésére, illetve magyar nyelvi környezetbe illesztése nem könnyű feladat. Talán ez az egyik sarokpont, amit a két nyelv, - a magyar és az angol - teljesen másképpen kezel. Ahogyan az ’object’, és a ’subject’ kifejezés egyenrangúan és egyértelműen elkülöníthető…..
  Olyan fogalmat próbálok 'körülírni', ami rengetegszer előkerül a köznyelvben, baráti beszélgetésekben. A személyiségek beazonosítása, és a jellemző emberi reakciók kiváltó okának meghatározása esetén szinte elkerülhetetlen, mégis, nehezen társítható a szuper konkrét fogalmakhoz. - Feltéve, hogy…..
  Sok helyen olvashatunk - interneten, női magazinokban, pszichológiai jellegű kiadványokban - a köztünk élő, a társadalmat behálózó 'szörnyekről', furcsa emberekről; akik manipulatív módon behízelgik magukat a 'gyanútlan' személyek érzelmi bűvkörébe, majd így okoznak lelki sérüléseket, - miután…..
   Ezt a témát már taglaltam korábban.  A MILF szó, és a hozzá kapcsolódó tág fogalom társadalmi lenyomatait, hatását, és a csoport jellegzetességeit - nagy vonalakban - leírtam. - A szexuális aspektust csupán említve, - viszont kiemelve, hogy milyen körülmények és képességek emelték a 30 feletti…..
  Gyakran hallok, olvasok véleményeket a kapitalizmusról, annak megjelenési formáiról, és - még inkább -  a világ vagyonának egyre sarkítottabb megoszlásáról. A kapitalizmus - fogalmát tekintve, vázlatosan - egy haszonmaximalizáló termelési-gazdasági-társadalmi rendszer. A termelőeszközök (a…..
  Egy korábbi posztban már boncolgattuk a kérdéskört, hogy a férfi és női nem miként változott a történelem folyamán, és hogyan, miben hasonlítanak egymásra. Akkor nem fejtettem ki a szexuális, nemi identitáshoz tartozó jellemvonásokat, kategóriákat, és azok társadalmi…..
    Állandó, csontig rágott kérdéskör. Filmek, könyvek, blogok:-), különböző előadások, magán beszélgetések témája a szingliség, a szinglik és nem szinglik közötti különbség keresése, és - természetesen - a megoldásképletek a szingli jelenség megszüntetésére.     Történelmi távlatokból nézve…..
   Teljes vallástörténeti betekintést nem nyújthatok ebben a posztban, de megpróbálom egy-két tendencián, - és történelmi eseményen -  keresztül bemutatni bizonyos vallások esetleges sikerességét, vagy pont a társadalmi szerepvállalásának, 'fontosságának' csökkenését.…..
   Szex.. bűnös és hírhedt szó. Mint a címből is látszik, figyelemfelkeltő mivolta - bármilyen médiumban, vagy beszélgetésben jelenik is meg - megkérdőjelezhetetlen.  Mit is értünk alatta? Az én interpretációmban  a szex, szex-centrikus világ, a 'szexizmus'*  társadalmi…..
   Ha megnézzük a divatlapokat, - és a nem specializálódott, bárkihez általánosan szóló - magazinokat, jól szembetűnik, hogy egyre több kínál közülük megoldásokat az életmódhoz kapcsolódó fiziológiás és pszichés panaszokra egyaránt. Konkrét eljárások, módszerek…..
   Minden társadalomban a megfelelés, - a magunk összehasonlítása másokkal, és ennek tudatában a 'megfelelő' viselkedést kialakítása -  alapvető (szinte beégetett) módszer a beilleszkedésre, illetve a saját státuszunk pontos meghatározására. És bár a státusz szó távoli,…..
  A MILF kifejezés pontos, eredeti fordítását nem kívánom leírni, de alapvetően olyan csinos nőre utal, aki középkorú (cc 33-50 éves) és - nem mellesleg - anyuka. Rendszerint jól tarja magát és akár meg is engedheti magának hogy fiatalabb férfiak társaságát keresse.…..
    A sportolásnak, a tömegek megmozgatásának, és önmagában direkt, célirányos mozgásnak, -  mint individuális és csoportos tevékenység - nagy múltja van, közel egyidős az emberiséggel. Fontossága, társadalmi beépültsége megkérdőjelezhetetlen. Jelen írásban csupán a…..