Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Balázs__Viktor

6 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyobb térképre váltás A Pest megyei tízes számú választókerület tizenhat települést foglal magába: Budajenő, Budakeszi, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Remeteszőlős, Solymár, Telki, Tinnye…..
Balázs__Viktor 2011.02.22 18:09:07
@PepeXVI: Köszönjük a három ívet, minden aláírás számít, és egyáltalán nem lankad a lelkesedésünk. Folyamatosan új partnereket győzünk meg, a fele lassan már megvan, és nagyon számítunk a hajrára.
  Tibike, te ott nem mondasz semmit. Érted? Nem szólalsz meg, bármi is történik. Ez a három mondat múlt október 28-án röviddel este hét előtt hangzott el, az M7-es autópályán, valahol a harmincadik kilométerkő környékén. Közvetlenül az után, hogy Tibby fél órás,…..
Balázs__Viktor 2011.01.21 20:46:10
@polaris97: A Zalkás 350-es annak idején az autó-motorban is volt, most végre tudom milyen színű, mert a fekete-fehér képről ugye nehéz megállapítani.
A Drapál YPVS-ének volt egy párja, az a Szabó Andoré volt. Aki tudja mi a Spáth-tuning, őt is ismerte:) Szóval én az Andor ralis fiának a komálósa voltam. Egyszer buheráljuk épp a kereklámpást a Ságvári téren, amikor jön egy YPVS egykerékek:
- Ki lehet ez?
- Ki lehet, ki lehet, hát a faterom!
Így ismertem meg az öreget. Sokáig én hordtam neki az alkatrészeket Bécsből, haláláig jó barátságban voltunk.
Szóval az RD-vírus nálam is személyes emlékkel kezdődik.
Így nézett ki, amikor elhoztam. Nem volt szalonállapotú, de nem is tűnt különösebben vészesnek Egy éve vettem meg a Yamaha RD 250-est, és azt hittem könnyű menet lesz. Egy kis pucolgatás, néhány apró prücök cseréje, aztán mehetünk is, vinnyogva pörgő motorral, illatos kék…..
Balázs__Viktor 2011.01.02 12:51:20
@makmarci: Az a helyzet, hogy amikor egy patinás járműn elkezdesz alkatrészeket kicserélni felújítottra, a különbségek elkezdenek üvölteni. És akkor még valamit felújítasz, meg még, meg még... Én most arra az eredményre jutottam, hogy a színes festett alkatrészek maradnak eredeti állapotúak, ezért volt fontos a tanknál, hogy megmaradjon az eredeti, picit karcos matrica. Az üléskárpitnál is szeretném az eredetit, vagy egy azzal egyidőset használni. A blokk közepe és a karbik is csak tisztítva lettek, de semmi felületmegmunkálás nem volt. Meglátjuk... Azt tervezem, hogy az OT Expón már élőben lehet értékelni az eredményt.
Balázs__Viktor 2011.01.02 14:36:46
@Matte: Milyen típusú?
Balázs__Viktor 2011.01.02 14:56:59
@Matte: Leesett:)
Porlasztóbeállítás az Old Motors műhelyében. A Pannónia mögött egy felújításra váró Riga kukucskál ki "Piktorkám, azért azt tudnod kell, hogy a Pannónia egy szar motor." - Ez a vészt jósló, sötét, és nyers szókimondásával mellbe taszító mondat annak az…..
Balázs__Viktor 2010.08.24 14:40:15
@horex: A blokkbontás, és a hibás váltóalkatrészek cseréje már az előző műhelyben megtörtént. Ugyanott a dugattyú és a hajtókarcsapágy kivételével az összes kopó alkatrész (csapágyak, szimeringek, kuplung, kuplunglánc, stb.) jó minőségű újra cserélték a blokkban.
A gyújtást azért nem ellenőrizték korábban, mert megbízhatóan működött, hibajelenséget nem produkált. A Pannóniák viszonylag alacsony kompresszióval is vígan működnek, így nem mindig "halálos" a kompresszióvesztés.
Balázs__Viktor 2010.08.24 14:45:44
@bervas:

- Bowdeneket jó minőségű újra > MEGVOLT
- gumikat újra > MEGVOLT
- kerékcsapágyakat újra > nem lógnak, jók
- blokk csapágyakat újra > MEGVOLT
- szimmeringeket jó minőségű újra > MEGVOLT
- hajtórúd csapágyat kosaras tűgörgősre > lassan esedékes
- dugattyút ellenőrzötten gyári geometriájú újra > MEGVOLT
- Hengert felfúrni, talpat derékszögben síkba tenni > MEGVOLT
- Jó minőségű karbut összeválogatni és beállítani > MEGVOLT
- hátsó rugóstagokat belül felújítani > ezt még kell, de ettől még megy
- felnit ellenőrizni, tojás estén cserélni > RENDBEN
- fékeket beállítani, pofákra puha új betétet tenni > MEGVOLT
- jó minőségű váltót összeválogatni > MEGVOLT
- kipufogót letömíteni, esetleg kiégetni > na, ezt még nem néztem, de a váltó biztos nem ettől rossz:)
Balázs__Viktor 2010.08.24 21:00:07
@hovarju: Az egész Pannónia históriának az a lényege, hogy szerettem volna egy használható, de nem újrafestett, hanem eredeti fényezésű autentikus motort. Az összes javítás során abszolút prioritása volt a minőségnek, tehát sehol nem próbáltam a beépített anyag/alkatrész árán spórolni, vagy "kétesélyes" alkatrészt benne hagyni. A váltóba pedig új fogaskerekek és tengely került (nem, nem a selejtből mentett) egyik barátom féltve őrzött raktárkészletéből.
A motorszereléshez pedig pont annyira értek, hogy tudom, hol vannak a határaim. A T1-es váltóját is szét tudnám szedni és összerakni, de pontosan tisztában vagyok azzal, hogy nincsen meg az a tapasztalatom, amit ezer szétszedés és összerakás adhat csak meg. Az évek folyamán megszerzett sok apró felismerés, a pici trükkök, a könyvekben sehol sem szereplő módosítások ismerete (Lásd: három fajta BK 23:).
Ezért bíztam tapasztalt (veterán) szerelőkre a motort, és ezért volt legutóbb az Old Motorsnál. Akiknek nyilván azért van nevük, mert megszerezték maguknak, a fentebb említett tulajdonságokkal. Mert hírnevet, elismertséget azt nem osztogatnak vagy vesznek, hanem megdolgoznak érte.
Egyébként valószínűleg megint meg kell bontani a blokkot, és újrakezdeni a hibafeltárást (Az előző, blokkbontásos váltógenerált ugye még a másik csapat csinálta). Én ezt szerettem volna elkerülni, amennyire csak lehet, mert egy gyenge anyagból készült szerkezetet minden egyes szétszedés és összerakás közelebb taszít a sír felé, de hát ez van, nincs könnyebb út.
Tavaly nyáron megkattantam. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy üldögéltem lent a sasfészekben, és a régi, lassan törékennyé száradt papírú motoros újságjaimat lapozgattam. Ezeket a magazinokat apám hozta még nekem, külföldi útjairól. Az öregem csillagász, fedezett már…..
Balázs__Viktor 2010.06.17 11:38:52
@Devil2: Sparherd az, nyugi. A Sparhelt az egy elterjedt, de hibás kiejtésmód. Én viszont sváb vagyok, nem írhatom le rosszul.
Az ismeretterjesztés kedvéért a jelentése: takaréktűzhely. Mert sütött-főzött-fűtött.
Balázs__Viktor 2010.06.17 11:51:33
@streetsta: Miért köll olyat kérdezni, amire pontosan tudod a választ:)
Balázs__Viktor 2010.06.17 12:31:52
@scheerti: A Czetka megvan, de a Yamaha beelőzte a restaurálási versenyben. Az ajkai motor egy KTM Hobby volt, de azt elsütöttem. Így is hat motorom van:)
Nem, nem szeretnélek életbölcsességekkel traktálni benneteket, A sebesség oltára maradjon csak a köbcentik és Newtonméterek territóriuma. De azért mégiscsak furcsa ez a hullámzás. Egyszer fent, egyszer lent, néha jön a dagály, néha visszahúzódik, a fene se érti.Halló, ne…..