Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kriosz

0 bejegyzést írt és 321 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eljött hát a nagy nap, amikor nem kevés munka után útjára indul a Határátkelő közösségi információs oldala, melyet a hataratkelo.com címen érhettek el. Egyelőre még csak béta verzióról beszélnék, mert nem tökéletes minden, de már van, ott van, olvasható, kommentelhető,…..
kriosz 2014.12.15 15:43:26
Ha már oktatás és iskolakezdés, akkor jöjjön most egy írás a sokszor példaképként állított skandináv országok egyikéből, méghozzá Svédországból. Ahogy a korábbi posztok kommentjeiben is már többször elhangzott, meg kutatások is bizonyítják, az oktatási rendszerre…..
kriosz 2014.09.10 12:31:23
@Mr Long (UK): ja, hát bevallom már régen olvastam végig a kommenteket, elszoktam kicsit a blogtól. Még mindig megy mindenhol jó csak ne Magyarország legyen :) ahhh régebben kommenteltem és bizony ahogy a pozitivumokat ugy a negativumokat is innen , persze én voltam a hálátlan :) na, jó hagyjuk...
kriosz 2014.09.10 12:35:54
@mrsmihaly: Abszolut nincs rálátásom hogy most milyen otthon az iskola. Az én időmben hahaha hát igen ment a magolás, voltak rossz dolgok és jó dolgok, viszont pl. németül ugy megtanultam mint a sicc /és nem volt nyelviskola/ az alaptudásom is kielégitő sőt bevallom hogy többfajta nemzetiségű emberekkel összevetve nem kell szégyenkeznem. De persze ember ill. tanulófüggő , akit érdekel az többet tud akit meg nem az meg max. az alapokat.
Elképesztő egyébként, hogy a magyar betegek mennyire nem érzik sok esetben a "jó dolgukat". Próbálj meg Brüsszelben, vagy Svájcban háziorvoshoz, ügyeletre eljutni, vagy műtéti előjegyzést kapni. Nahát akkor "Drága Feleim" ;-) Néhány gondolat abból a megvilágításból, ahonnan…..
kriosz 2014.05.07 19:07:13
xy skandináv ország, nem az orvosok nem kedvesebbek, elvégzik a dolgukat és kész,nem árt felkészülten menni mert maguktól nemigen szeretnek felvilágositani, még az a keveset is sokszor ugy kell kihúzni belőlük. Vizitdij van és nem is két fillér, kórház ingyenes, anyagdijat fizetsz, alapdijat fizetsz ha egy éven belül meghaladsz egy bizonyos összeget akkor onnantól um. ingyenes. Várólista sajnos hatalmas, sokan kénytelenek igy aztán a nagyon drága maszek klinikákat igénybe venni, van belőle balhé de nem elég. Nagyon sok a külföldi orvos, belőlük még nehezebb infot kihúzni örül hogy az alapokat el tudja mondani.Nem szeretik ha gyakran látogat az ember, hamar elhajtanak, sok vizsgálatot feleslegesnek tartanak, részben igazuk van de sokszor úgy érzem hogy főleg manapság elbagatellizálják és meg van azeredménye :( Kórházból is hamar kivágják az embert, amig ottvagy a konfortérzés az klassz, tiszta, rendezett, áttekinthető, hálapénz ismeretlen, viszont a dokit azt hajkurászni kell az infoért.Itt is meglehetősen szentként tekintettek a dokikra , mostanában kezdenek felbátorodni az emberek hogy talán mégsincs mindig igaza a dokinak, máshogy is lehetne v. elrontott valamit, de még csak óvatosan mennnek ezek a dolgok.Az ápolók is végzik a munkájukat, nem az a dolguk hogy otthonosabbá tegyék az ottlétet hanem hogy ápoljanak de azért itt sem szeretik ha sok at ugráltatod őket :) Hirtelen ennyi jut eszembe. Szóval sehol sem tökéletes.
A mai poszt nem lesz hosszú, de nagyon érdekes, hiszen Botond erdélyi magyarként nősült Szlovákiába. Miután a feleségével angolul beszélnek, a gyermekeikkel pedig mindenki a saját nyelvén, a gyerekek öt nyelven kommunikálnak (az iskolai nyelvtanulást se felejtsük el!). Hogyan…..
Arra gondoltam, a tegnapi poszt után maradjunk az egészségügynél, csak Svájcból ugorjunk át Dániába, és nézzük meg, milyen egy nővér élete északon. A történet persze ennél bonyolultabb, hiszen Ennike régi álmát teljesítve Erdélyből költözött először Magyarországra, de…..
kriosz 2013.11.22 10:02:46
@pamut: Előszőr Magyarország volt az álom, aztán mire megkapta kiderült hogy kukacos az alma, talált jobbat. Mindent csak lakva ismer meg az ember :)
kriosz 2013.11.22 10:16:48
@Ennike: Ez tök jó , de azért valamennyire gondolom mégis mások. Volt valami furcsaság mondjuk a humorban, v. beszólásban ami neked fura volt elsőre?
Valami azt súgja nekem, a mai egy megosztó poszt lesz, hiszen szerzője, Bé egy németországi étteremben dolgozik pincérként és tapasztalata szerint, ha egy férfi picit odafigyel a külsejére, az öltözködésére, akkor gyakorlatilag bárkit megkaphat. „Hasonló írással még nem…..
kriosz 2013.11.14 15:34:54
@Don Kartasch: Ha összejön neked ez a 2 hét meló 4 hét szünet, szivesen olvasnék róla. Érdekes lehet. Elméletben tényleg klasszul hangzik mint sok minden.
kriosz 2013.11.14 15:46:14
@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: Ha a török, görög, olasz stb. nyaralás alatt a sok német, osztrák, norvég, svéd , stb csajnak, nőnek bejön a helyi pincérfiú mi baj lehet azzal aki ráadásul még házhoz is jön. Ja, annyira nem egzotikus, na istenem...:)
kriosz 2013.11.14 15:48:28
@Don Kartasch: Oké, biztos érdekes lesz!
Örömmel jelenthetem, hogy ma igazi élményben lehet részük azoknak, akik a „klasszikus" (hú, ez elég nagyképűen hangzik így, de tudjátok, mire gondolok) Határátkelő-posztokat szokták hiányolni. Őskommentelőnk, Kövérmadár ugyanis egy igazán alapos és szuper (képekkel is…..
kriosz 2013.11.06 13:59:51
@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Szerintem a nyilvánosan folytatott vég nélküli , beszlgetés közben is végrehajtott orrszívás undorító és ilyenkor mindig legszivesebben előkapnék egy zsepit és odaadnám hogy fúúúúúújd már ki .......!
kriosz 2013.11.06 15:29:07
@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Akkor mégsem csak egy rossz szokás , uhh én detto, jó kis arcüreggyulladás után még egy milidekát sem szívtam vissza.
Ma folytatjuk a nyelv és a külföldi élet kapcsolatáról szóló sorozatot, amelyben ezúttal a norvégiai országfelelős, Jegesmedve írja le tapasztalatait. Ami nem csekélység, hiszen kilenc éve él Norvégiában, és lassan a gyermekei is abba a korba érnek, amikor felmerül az…..
kriosz 2013.10.25 09:20:24
@tildy:): Ja, itt is sokszor az egyik norvég sem érti meg a másikat ha elkezd tájszólásban beszélni.
kriosz 2013.10.25 09:22:54
@charlieharper: Szép hétköznap délelőtt nagyítóval kell keresni a norvégokat az utcán. Nem nagyon kell külföldre menni hogy idegeneket láss.
Határátkelő Lakásból otthon 2013.10.11 06:45:00
Vajon melyik az a pillanat, amikor egy lakásból otthon lesz? Érdekes helyzetet teremt persze az is, amikor külföldre kerülve meg kell barátkozni a helyi szokásokkal, például Svájcban azzal, hogy nincs függöny az ablakokon. Ma folytatódik Ildikóék svájci kalandja, melyben…..
kriosz 2013.10.11 15:27:51
@ilkafirka: Nem maradsz le semmiről.
Nekem tetszett az írás,, na tessék a sima hétköznapok, egyébként is be lett harangozva a stílus.
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Mindig különös izgalommal fogadom az olyan történeteket, melyeket a határátkelést éppen frissen megtapasztaló emberek írnak, hiszen izgalmas látni, miként csapódnak le az első tapasztalatok, milyen az első rácsodálkozás, melyek az első élmények – legyen az a nyelv, egy…..
kriosz 2013.09.06 14:51:22
@brownie58: NÉzd az NRK-t meg ezeket ne csak filmeket. Vagy nézd a Lillyhammert tök jó :)
kriosz 2013.09.06 14:51:23
@andaluzkutya: Aha, de ez valami új dolog? Hol lehet ezt kérni és egyáltalán minek?Ennyire kell már moderálni a hozzászólásokat? Mondjuk régen jártam erre és kissé tényleg megváltozott valahogy az egész..
kriosz 2013.09.06 21:12:08
@andaluzkutya: köszönöm,nem figyeltem.
Számomra mindig különösen érdekes, miként látja Magyarországot valaki, aki „félig kint van, félig bent", azaz aki magyarként, de máshol felnőve, szocializálódva szembesül a haza valóságával. Réka mai írása azonban nem csak azért érdekes, mert Svédországban nőtt fel,…..
kriosz 2013.06.04 12:15:10
@bpetya75: Biztos. Én itt találkoztam előszőr azzal a jófajta "elnzem" dologgal hogy mondjuk valami akciós. Ott van a pultban , alatta bazi nagy tábla, ott már nincs semmi de közvetlenül mellette /de ha nagyon pofátlanok akkor a helyén/ egy nagyon hasonló cucc csak mondjuk 10 dekával több v. kevesebb persze ez már nem akciós. Odacsődül a nép és simán veszik a nem akciósat.Ugyhogy mostanság már nagyítóval megy az akciós bevásárlás. Szerintem be van építve a nyereségbe ;)
ÁÁÁÁÁhhhh mindenhol vannak ilyen dolgok, am agyar csak hangosabban hőbörög.
kriosz 2013.06.04 12:21:16
@Igényes: Az ideális persze az lenne ha mondjuk 5 év alatt ki tudnál fizetni házat autót és onnan tól kezdve juhéjj. Nem tudom melyik a jobb, ez már emberfüggő. Van akinek mindent megér hogy mondjuk 201 év múlva van egy több millkós háza és ezért kuporgat és lehet hogy meg sem éri hogy kihasználja. Van aki inkább feléli , évezi, utazgat, bérli a lakást mert ki tudja mit ho z a holnap. Ez csak akkor necces ha majd a nyugdíjból nem tud megélni és fizetni a bérleti díjat.
kriosz 2013.06.04 12:59:52
@bpetya75: Igen, kicsi a világ...
Görögországról sajnos manapság mindenkinek a válság és a kaotikus helyzet jut az eszébe, így különösen érdekes, miként élik meg az ottani mindennapokat az emberek. Ebbe nyerhetünk ma részletes bepillantást Pink Elephantnek köszönhetően. (A képeket én…..
kriosz 2013.05.24 16:58:03
@Pink Elephant: Csak sokszor eltűnődöm hogy hagyják hogy megoldják a görögök v. inkább kihasználják a helyzetet.
Ki kellene passzintani a politikusaik 98%-át, tiszta új lapokkal kezdeni és logikusan megoldani a dolgokat. A régi káosz most aztán abszolut nem segít.
kriosz 2013.05.24 17:02:46
@Pink Elephant: A görörg kimegy , tüntet és arccal és névvel szidje azokat akiket hibáztat. Gondolod hogy csak Merkel kap a fejére? A görög politikusok nem mernek kimenni az utcára mert megdobálják őket és gyűlik köréjük a nép. A nemzeti ünnepeken nem mernek részt venni a politikusok mert megdobálják, lekiabálják és még ki tudja talán mi történhet velük.
Tudják a görögök is hogy hibáztak, beleélték magukat a jólétbe, dolgoztak de jól éltek, nem voltak hatalmas problémáik. És ugye természetükből adódóan amúgy sem egy sok t problémázós nép.
Most gyökeresen megváltozott minden és nem olyan egyszerű az átállás, a szemléletváltás, főleg hogy ennyire kilátástalan a helyzet.
kriosz 2013.05.24 19:59:16
@Pink Elephant: Egyébként én még mindig azon csodálkozom, a görögöket kissé ismerve hogy nem lett egy hatalmas mindent átfogó balhé. Nem mondom hogy alegjobb ötlet de tényleg amiket megcsináltak velük az utóbbi két évben nem semmi. Még akkor is ha ők is hibásak.
Ja, hogy kit tartanék meg hahahaha jó kérdés, csak udvariasságból hagytam meg azt a két százalékot :) . Senkit, ki kéne pucolni az egész kócerájt, azért nem is haladnak igazán előre mert nem mernek egymás tyúkszemére lépni.
Sokan sokszor hajlamosak csak a sikertörténeteket meghallani a külföldi munkavállalás kapcsán, pedig jócskán akadnak árnyoldalak is. A mai posztból kiderül, a londoni munkavállalás is jócskán szolgálhat nehéz pillanatokkal, legyen szó a munkáról, a magánéletről (bérelt…..
kriosz 2013.04.19 12:09:05
@Kellemes Zérókomponista:
Én nem éreztem hogy a meló miatt rinyálna hanem am ennyiség meg a fizetség miatt. Nem mindenki egy észlény de nem is baj mindenhova kell a munka nem csak a komolyan iskolázottaknak, csak meg kellene fizetni. Ő is beszopta a nagy legendát hogy külföldön komolyabb iskolázottság nélkül megélsz akétkezű melóból és még félre is raksz és még külföldi is vagy.
kriosz 2013.04.19 12:32:41
@Kellemes Zérókomponista:
Ja, de ezért írtam hogy el kellett már egy ilyen poszt is és szélesebb körben kellene hogy történjen a sok tündérmese mellett.
Nem ő az első és az utolsó, saját nagycsaládban is van rá példa, az ilyen emberek neki se induljanak mert teljesen felesleges. De ha te szemtől szembe mondod az illetőnek akkor szenyó vagy és nem akarsz a külföldből adni egy darabot mert te már úgyis jól elvagy kint...
Az idei évet a legelejétől végigkísérték egy 100 napos kalandról szóló posztok. Szerzőjük, Lantos Gábor, a Magyar Rádió sportriportere lassan útja végére ér (ilyen gyorsan eltelik száz nap...), a mai itt az utolsó posztja. (Korábbi írásait itt olvashatjátok el.)…..
kriosz 2013.04.05 13:15:00
@anestesilege: ja, ezek sajnos teljes állásban vannak.
Na mindegy, errefelé legalábbis egyre kevesebb a meló, egyre több bolt zár be,egyre többszőr hallod hogy erre v. arra nincs pénz kezd egyre nehezebb lenni a dolog.
kriosz 2013.04.05 14:33:27
@hagyma: mi a gond az amerikai feleséggel? Tényleg van különbség? persze tudom tudom hogy ne általánosítsunk de akkor is érdekel.

Én úgy érzem hogy a hazám az mindig megmarad Magyarország az otthonom meg most itt van, később lehet máshol lesz.
Meglehetősen kalandosra sikeredett Folkstone angliai élete. Ő sem kerülhette el a kultúrsokkot, ami vissza is kergette Magyarországra, ám pár munka nélkül töltött hónap után mégis visszament. „Leérettségiztem, elmentem egyetemre, de ott elvitt az újonnan jött szabadság…..
kriosz 2013.04.04 10:58:17
@45eskoltozik: attól mert még ott a sok bevándorló miért lennének toleránsak?
Ha a posztoló úgy látta és érezte akkor gondolom úgy is volt, persze mindenki mondja hogy nem szabad általánosítani de mégis majdnem mindenki csinálja. Semelyik nemzetre nem lehet ráhúzni az egyenzsákot de azért vannak meghatározó vonások.
Nekem szimpatikus a posztoló és őszinte.
Többször végigolvasva Attila Svájcból érkezett levelét, próbáltam olyan mondatokat (aztán már csak egyet) találni benne, amivel nem értek egyet – nem sikerült. Ami tulajdonképpen végtelenül szomorú. Hogy miért, az rögtön kiderül. "Sziasztok, jó napot…..
kriosz 2013.04.03 10:48:32
@váj mí: Én mostanság a frakkot és doktor bubót nézem a dunán, akkora jó!!!!

@tableno: nézd mivel elég személye ez a poszt ezért aztán a rá adott kritika is személyesnek tűnik. Szerintem. Ha most árak, meló stb. lett volna benne akkor is írhatnám hogy de bezzeg itt, kritizálva hogy ugyanmár itt még drágább de nem lenne személyes.
Egyébként ezért tartom hülyeségnek ezen a blogon az ennyire személyes, privát posztokat mert nem lesz jó vége. Meg szerintem nem is erre van.
kriosz 2013.04.03 15:15:15
@andaluzkutya: nevetségesek az ingatlanárak, most volt itt a topon, nem a legszuperebb város, új építésű ca. 100 m2 és csak azért mert tető és a tóra néz 7 millka!!!!!!!/koronában:), mi van????
kriosz 2013.04.03 16:10:50
@andaluzkutya: nem normálisak az árak, innen a faluból sokan költöznek kissebb apartmanokba mert megvették hitelre a bazi házat, közben elfogyott a munka v. visszarakták kevesebb órára és ha még úgy ahogy kinyögi a részleteket már nem sokra marad :(
Kanadáról sok ok miatt idealizált kép él bennünk itt, Európában. A nyugalom, a társadalmi béke országának tűnik, de a leegyszerűsített kép ebben az esetben sem igaz. Hogy mi igaz és mi nem, az azonnal kiderül. „Kanadában tényleg olyan érzés, mintha kicsit otthon lennél. A…..
kriosz 2013.01.31 10:41:15
@s.s.zsuzsa: el lehet jutni az otthoni kerek pizzához is :)
kriosz 2013.01.31 11:04:18
@s.s.zsuzsa: nem is kell:) egyékbént én meg négyszögletest nem tudok, tiszta amőbaforma lesz:)
Dehát van akin ek ez a fontos.
Minden elfogy ha jól van megcsinálva, tök mindegy hogy észak v. dél v. hol vagy:)
Jó mondjuk egy jó görörg mouszakához jó lenne ekte ízes görög zöldség dehát az ember annyira tud alkalmazkodni. Ja és a jót is meg lehet unni:)
kriosz 2013.01.31 11:09:26
@andaluzkutya: nem a kritika szinvonala hanem az író, dehát istenem neki ez a fontos v. épp ez ugrott be, azt hitte ír egy jó posztot de ez lett belőle.
Mintha én most leírnám Norvégiáról hogy mekkor szar a barna sajtjuk, hogy lehetnek ilyen hülyék hogy ezt eszik,. milyen unalmas ez a sok hal :)és különben is miért nem tanítják meg az elgeket hogy ne jöjjenek ki az útra. Na, ennyi.Jó lenne , nem?
Sokszor lehet hallani és olvasni, hogy Magyarországról szinte lehetetlen jó külföldi állást találni. Nos, ha nem is egyszerű, mint Tamás mai története mutatja, messze nem lehetetlen, csak ügyesség, kitartás és persze piacképes tudás kell hozzá. „Engem sem a mélyszegénység…..