Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tom-Tom90

1 bejegyzést írt és 60 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Orbán Viktor 2009-es kötcsei pikniken beszélt először arról az új politikai felosztásról, ami a rendszerváltás utáni duális rendszert felváltotta 2010 után. A centrális erőtérként ismert képződmény lényege, hogy a kormányzó párthoz képest jobbra és balra foglalnak helyet a Fidesznél lényegesen…..
Szelet vetettek - vihart aratnak?         Kép forrása: LMP Facebook Alaposan beintenek a beintőnek Az LMP máris beintett Karácsony Gergelynek - adja hírül az Index, s mutatja is Ungár Péter facebook fiókját, ahol megtörtént az a bizonyos beintés, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje…..
Misetics Bálint vendégszerzőnk írása a jelenlegi politikai helyzetről, az összefogás kérdéséről és a felelősségről. Vitaindító poszt.   „Valljuk be, mindenkinek könnyebb lenne, ha én most nem lennék itt.” - Karácsony Gergely az MSZP rendezvényén   Hálátlan szerep bekapcsolódni a 2018-as…..
Tom-Tom90 2017.12.21 06:46:34
@morph on deer:
Önámítás lenne tagadni, hogy semmi igazság nincs benne amit itt a terrorról és az eltérő kultúrák nem megfelelő integrációjából kiböfög magából az M1-888-origo. Épp ezt kellene józanul becsatornázni a közbeszédbe, különben látjuk, hogy micsoda aljas energiák szabadulnak fel (Öcsény, keszthelyi nyaraltatás...)
Ha 10-20 éve érvényes volt a globalizációkritika a WTO-ra, akkor miért ne lehetne 2017-ben érvényes a klímaváltozás káros hatásai miatt jelentkező jelentős muszlim bevándorlásra?
Meglehetősen orwelli lenne, ha egy politikai párt nem gyakorolhatna épeszű kritikát egy vallási színezetű, totális társadalomszervezést megvalósító politikai irányzat felett (iszlám).
Régóta figyelem a környezetemben élőket, a kollégáimat, barátaimat és a tágabb környezetem, hogy hogyan működik az elköltözés otthonról. Eleinte csak azért, mert van egy 15 éves lányom, és fel akartam készülni erre a pillanatra, aztán már azért, mert egy nagyon érdekes kép rajzolódik, méghozzá az,…..
Tom-Tom90 2017.07.26 11:28:50
@Női Akadémia: Nem, nem állítom. Sőt, elismertem, hogy tényleg gáz az a fiatal, aki nem spórol saját lakhatásra fiatalon, hanem eldorbézolja azt a kis pénzét is. Viszont szerintem a hazai el nem költözésben inkább piaci szempontok vezénylik az embereket, semmint az életcsászár üzemmód eltársadalmasodása az Y és Z generációkban.

A safe space-nek nevezett kis meleg kuckók, amivel a szülők túlbiztosítják saját gyereküket a kudarcok elől oda vezethet, amit épp kritizálsz. Csak éppen az alanyt téveszted el, mert ebben a fiatalok szerintem inkább áldozatokká válnak a nem megfelelően karakán és olykor a világ nehézségeit is bemutatni hajlandó szülői viselkedésnek.

A szülői szeretet több annál, hogy a rövid távú megnyugtató és kellemes környezet érdekében a gyerek úgy váljon felnőttkorúvá, hogy még egyszer sem mérettette meg rátermettségét, nem érte kritika, nem voltak önálló feladatai, mert minden alá volt tolva. És ebbe a csapdába beleesni szülőként mocskosul nehéz feladat egy ilyen fogyasztói társadalomban, előre rettegek én is:)
Tom-Tom90 2017.07.27 07:32:58
@Peetee: Olvass vissza, mert épp ennek az okait firtatom. Te másik kor gyereke vagy, és/vagy a szüleid karakánabbul neveltek, mint a mostani szülők, akik elkényeztetik a gyereküket. Az általunk kritizált gyerekek döntően nem önmaguk miatt lesznek ilyen Starbucks huszárok, hanem a szülői nevelés kisiklása miatt. Persze van aki a meleg fészekből így is kirepül, de véleményem szerint 80 és 2010 között sokkal könnyebb volt a lakahatási leszakadás, mint most.
Tom-Tom90 2017.07.27 09:14:18
@Peetee: Nem tudom te hogy vagy ezzel, de ma egy 25 évnél idősebbet bőven kinéznek, ha nem az egyetem miatt lakik otthon. Akkor is ha 25 évesen még "zsebpénzt" kap, legyen akár egyetemista. Ha nem tanul és nincs munkája, akkor is ciki.
Viszont ha nem tanul, otthon lakik és nincs meló se, na az egy óriási vesztesnek számít. Nem tudom te honnan veszed ezeket a nagy ívű becsmérlő baromságaidat, de hogy nem ismered az Y és Z generációt az hétszentség. Ráadásul te sem vagy több egy farkat méricskélőnél, aki még a jelentését sem tudja a neoliberalizmusnak, nem hogy annak társadalmi nehézségeiről értelmes gondolatokat szüljön. Meddő vita ez így.
Léptem!
(SPOILERES KRITIKA!) Szomorúan kell bejelentenem: a Jedi ezúttal sajnos nem tért vissza. J.J. Abramsszel kapcsolatban sokszor elhangzott, hogy a Star Wars-saga azért van jó kezekben nála, mert ő maga is fanatikus rajongója a szériának. Vagy ha úgy tetszik, elkötelezett híve egy…..
Tom-Tom90 2015.12.20 00:54:19
Nekem viszont nem tetszett. Úgy jöttem ki 25 évesen, hogy kinőttem a Star Wars-t, vagy legalábbis már nem az a korosztály vagyok akinek készül.

Kérem szépen, jelentsük ki: minket régi nagy SW fanokat korrumpáltak a nosztalgikus jelenetekkel, a szép nőcivel és azzal a homállyal ami a 6 és 7. rész között történhetett.

Spoiler:
Full 4. rész koppintás. Megint létrehoztak a rosszak a galaxis összes pénzéből megalkotott giga bolygórobbantó csodafegyvert. Kétszer már úgyis milyen jól bevált, csináljunk nosza egy harmadikat, hogy a környező 3-6 bolygóra lövöldözhessünk, amíg még nem szívjuk el a Nap energiáját (ez is milyen ócska már).

Ennek a csodafegyvernek a gyenge pontját még egy szaros takarító is tudja. Majd fénysebességgel belerepülnek a bolygó légkörébe, és 4-5 rebellis egy több tízezer fős hadi támaszpont székhelyét 30 film perc alatt hatástalanítja. Aztán egy tucat vadászgép az egészet felrobbantja.
Annnnyira béna, de komolyan. Kínomban nevetve jöttem ki, ennél még a Baljós Árnyakban is komplexebb a történet bonyodalma...

Szerintem a Lucas féle lehatárolt fekete-fehér, jó és rossz felosztások árnyalásával baromi nagy tere lehetett volna JJ-nek, de ezt talán csak a birodalmi dezertőr testesítette meg. Óriási kihagyott ziccertenger.

Összességében olyan volt ez a film nekem, mintha egy projekt filmet néznék, amivel be kell vágódni a legfőbb kritikusoknál, akikről tudni lehet, hogy a szívük csücske a 4-5-6. rész.

Sorrend: 7,2,1,5,6,4,3.
Egy hete írtam: "ha a pécsieken múlik, akkor nem lesz atomtemető a környéken és azt is sejthetik, hogy ez a hozzáállás nem sok jót hoz a baranyai Fidesznek. Orbán Viktor pedig gondolja át Paks2 és a bodai atomtemető ügyét, és ha nem érti meg, hogy Baranyában ezzel az…..
Sok fogyasztó nem tudja, hová forduljon, ha élelmiszer-biztonsági szabálytalanságot észlel. December 1-jétől elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) új mobil alkalmazása a NÉBIH Navigátor, amellyel a fogyasztók hatékonyan segíthetik az…..
A bős–nagymarosi duzzasztómű és Paks2 története között felfedezhetünk jó néhány párhuzamot. Mindkét létesítmény áramot termel túlságosan drágán, vállalhatatlan ökológiai kockázatok árán. A fülig adósodott magyar kormánynak egyik beruházásra se telik, ezért…..
A miniszterelnök javított, 1.4-es kiadása számtalan új funkcióval rendelkezik. Ezek kifejezetten jól jönnek majd a kampányhajrában. Ma délután vágta át saját mellkasán a nemzetiszín szalagot a miniszterelnök (a képen az első próbaátadás látható). A fejlesztéseknek…..
Általában kétféle kritika szokott érni egy posztot: vagy az, hogy túlságosan érzelmi alapon közelíti meg az elköltözés témakörét, vagy az, hogy túlságosan is a tényekre, adatokra koncentrál. Nos, Vombat írásában szerintem mindenki megtalálja a kedvére valót, hiszen…..
Tom-Tom90 2012.07.24 15:03:39
@tableno: Nem egy magyart ismerek aki az átlag felett keres(300-500 ezer Nettót) akik sokkal durvábban el vannak adósodva mint akiknek "csak" 100-150 ezer a nettójuk. Ergo bőven nem csak a a bevételtől függ, mennyire tudsz megélni, hanem, hogy mennyire veszed be ezt a fogyasztói társadalmas dumát, hogy pl. a világszínvonalú BKV helyett autót veszel Budapestre, és fenntartasz, utána meg rázod az öklöd, hogy mennyire nem lehet megélni lásd a posztíró.

Persze, ha a fizetésedet inkább arra költöd, hogy bedugítsd és elszennyezd a várost, és embertársaid, csakhogy valamennyivel kényelmesebben utazz, és erre irdatlan pénzeket költesz, majd nem jut arra ami igazán fontos, szerintem nem másban van a hiba, még ha ez nem is kellemes.

Elszomorít ez a gyökértelenség Magyarországgal szemben, még ha a kormány ad hozzá óriási támadható felületet.Ez a poszt (is) csupán egy intellektuális mázzal leöntött, közönséges ösvény, amely csak egy könnyebb megoldás.

Kurvára sajnálom, ha ilyen a magyar felső-középosztály, jelentsen bármekkora ordító baromságot ez a politikai kifejezés.
Tom-Tom90 2012.07.24 16:02:38
@tableno: Nem a minőségén, hanem a hozzáállásán sajnálkozom. Nem mintha az "alacsonyabb" státuszúak nem dobbantanának, ha lenne legalább ennyi sütnivalójuk, vagy akár anélkül is.

Mindegy, szerintem ez egy tök szomorú folyamat, és megértem az itt írok kohézióját, de egy index-origo főoldalon azért ez elég nemzetromboló hatású..
A klímaváltozás és a bankszektor A klímaváltozás sajnos szezonális téma. Bár az extrém nyári forróság csak egyetlen tünet a sok közül, és nem is feltétlenül fenyegeti a bolygó minden lakóját azonos mértékben, mégis ez szinte az egyetlen, ami figyelmeztet a Föld…..
Tom-Tom90 2012.07.11 00:11:40
@franc0: Rettenetesen bosszantanak az ilyen buta emberek, akik elolvassák, de nem értelmezik amit a másik ír, majd reagál rá.

A kamatos kamat csak matematika, de hogy papíron működjön, ahhoz át kell alakítani a természetet, szennyezni kell, hogy a gazdaság jelen elavult szintjén működjön, és kitermelje a kamatos kamat ellenértékét. Létezik már a fenntartható termelés, és gazdálkodás, de baromira gyerekcipőben, és amíg ilyen kormányok vannak, mint ez a mai Fidesz nálunk, addig meg is rekesztik szándákosan ebben a stádiumában. Egyszerűen nem váltódott még le az az 1-2 generáció, akik egyáltalán nincsenek tisztában azzal, milyen óriási bukta lesz, ha így haladunk, és csak kis lépéseket tesznek, ha tesznek. Csak mire leváltódik, addigra késő lesz...

Nekem speciel a Magnetbanknál van betétem, számlám több éve, de ez még inkább marketing, mint világmegváltás, ez kéne lennie a cikk szerinti "beugró szintnek" a bankoknál.

Akinek sok pénze van, jobban teszi ha utánajár a dolgoknak, és maga vág bele a világ megmentésébe, semmint, hogy egy olyan intézménybe tolja, aki a status quo fenntartásában érdekelt, ha külön külön a tulajdonosai egyesével homlokegyenest mást gondolnak.
Tom-Tom90 2012.07.11 10:44:58
@bélakirály: Veszélyt jelentünk a Földre? :) Vicces vagy, világosítsd meg ragyogó elméddel az én sötét, és tudatlan elmém mester, miért én és Sidol pusztítjuk majd el a FÖldet!:)
A Spiegel Online június 16-án közölt egy cikket ami görög bankpánikról tudósított. A beszámoló érdekessége, hogy az unalomig ismételt,- ma éppen hány millió eurót vettek ki a görög betétesek - mantra helyett, a hétköznapi emberek szemszögéből enged bepillantást a…..
Tom-Tom90 2012.06.19 23:13:23
@online távmunkás: Aztán 700 Milliárd Dollárt kaptak, nem mellesleg előtte nem kevesen "fogadtak" a lufi kipukkanására. Nyílt titok volt.
Tom-Tom90 2012.06.19 23:16:48
@online távmunkás: Ha nincs kézzelfogható vagyona, és képes eltűntetni a nyomokat, és van elég undorító hozzá, akkor csak ki tudja bekkelni anélkül, hogy a Drachát a fogához verje Euróadóssága miatt. Ne felejtsd el, pénzügyi szakember, az a munkája, hogy trükközzön, és vágja a kiskapukat, tendenciákat!
Tom-Tom90 2012.06.20 00:30:50
@online távmunkás: Nem, nem tudtam, ilyen részletességgel nem mentem bele, de köszönöm. De szerintem amúgy sem a számok a fontosak, hanem az elv, ami egy olyan rendszerbe önt milliárd dollárokat, amik a környezet összeomlásához, háborúkhoz, és társadalmi feszültségekbe torkollnak.

Mellesleg,a kamatot szerinted kik fizetik vissza közvetve? :)
Lobsterizmus Emigrálj barátokkal! 2012.06.02 20:36:00
A magyar kormány olyan szemérmetlen lenézéssel tekint a fiatalokra, ami nemzetközileg is kirívó. Orbánt mélyen érinti, hogy le akarunk lépni, de nem miattunk, hanem a szüleink miatt. Csak nekem fordult fel a gyomrom?  Gondolkodtam, mi bajom vele. Úgy beszél, mint egy szülő. Nem…..
Tom-Tom90 2012.06.03 15:23:08
@komment2010: Jogos felvetés a korra reflektálni, és ebből a szempontból igazad van. Szerencsés generációnak mondható szerintem az enyém, se háború, se éhínség, se semmilyen alapfeltétel hiánya nem okozott bennünk akkora sérülést mint például a két VH-t megélt nagyszüleinkben, vagy akár a Kádári idők idiotizmusát megélt te generációd.

Egy megnyomorított családból, és szerencsésen alakult tanulmányokból, szerelemből, más emberek ismeretéből kialakulhat már most is komolyabb élettapasztalat, mint sok burokban felnőtt 30-40 évesnél(nem rád célzok, nem ismerlek).
Nem vagyok Jézus, de biztosan többet látok a legtöbb korombelinél, akik közhely, de tényleg a pénz besöprését tartják a legfontosabbnak, majd család és barátok. Ha csak megkérdeznél pár egyetemistát, hogy mit, hogyan szeretne véghezvinni az életében, kisebbségben lennének akik valami igazán (társadalom-környezet szempontjából) hasznosat válaszolnának.

Én csak ennek a világnak a tünékenységére akartam reflektálni, mert egy véges világban nem lehet korlátlanul növelni életszínvonalat, javakat olyan módon, ahogy a populáris politikusok gondolják.

Lázár félék az élet halál urai szerinted?? Szerintem inkább a vasutasok, vagy buszsofőrök, akik nem ugratnak bele az első szakadékba:) Egy politikus is betaszajthat egy országot a szakadékba, de ez nem egy olyan lineáris folyamatsor, mint, hogy a buszon ülsz, és csak azon tudsz változtatni, hogy a gerinced törjön el, vagy a fejed szakadjon le. Én úgy fogok élni, hogy egy száj(Lázár félék) ne az én élet halál uraim legyenek. És tudom, hogy most nevetsz, hogy de kibaszott naiv ez a gyerek, de lehetséges, hiába nem nagyon tud erről ma a XXI. századi magyar.

Ez egy vicces beteg beidegződés itthon, hogy az államnak kell megoldania, neki kell munkát, megélhetést, egzisztenciát teremtenie bármi áron, és a polgár pedig elfogadja és kihasználja azt. Ennek 2 éve meg is lett az eredménye pl Kolontáron a vörösiszappal, de tudnék más itthon környezeti kizsákmányolást mondani, ami tönkretett dolgokat, hogy pár ember relatív szegénységén emeljen kevesebbeknek meg gazdagságot hozzon.

Nem érdekel annyira, hogy ennyi időmet rápazaroljam a számlás bizbaszra, engem a 6%-os bújtatott adó (INFLÁCIÓ) is éppen eléggé felháborít, csak gondoltam van valami amivel szolgálhatod fejlődésemet.

Egyébként volt is, jobban, és kevésbé érzelem dúsabban kell fogalmaznom, és vissza kell vennem az arcomból, hogy ne ilyen választ kapjak vissza, szóval ez is valami.
Tom-Tom90 2012.06.03 15:41:17
@eff: Vettem a lapot :) Nos igen, nekem ez még nincs meg, és biztosan én is minden követ megmozgatnék, hogy legyen a gyerekemnek mit ennie, laknia, mert amíg a fű újra kinő (már ha kinő az erodált lejtőn) addigra éhenveszik velem együtt.

De szerintem ez nem veszélyeztet annyi embert, mint ahány beszél róla itthon, de biztosan mindenhol így van a világon. Természetes, hogy az ember jobbra, és kényelmesebbre törekszik, de már lehet látni, hogy ezt nem lehet mindannyiunkra kiterjeszteni vagy növelni, mert egyszerűen gigászi bukta lesz. Ajánlom a te, és bárki más figyelmébe mondjuk a Növekedés Határai c. könyvet(Idén jelent meg egy új kiadás, így csak a 10 évvel ezelőtti van magyar fordításban.), vagy Jared Diamond Összeomlás-át.

Veszett fejsze nyele győzködni bárkit is a valódi nyomorról és kiszolgáltatottságról, ha a szomszédban palota épül. Olyankor nem arra gondolunk, hogy de király nekünk, hogy nem fagyunk meg télen, vagy nem lőnek fejbe 24 centiről Szíriában a családod szem láttára, hanem hogy mi is olyat szeretnénk. Nem véletlen, hogy a szociológusok a relatív szegénységet emlegetik az egyik legrombolóbb tényként sok egyéb közül.

Nekünk megvan a lehetőségünk, hogy változtassunk, és a "Kibaszott káoszt" matricák helyett pl. "Kibaszott jó nőink vannak" matricák kerüljenek a budik mocskos csempéire. Magyarországon a "fű" megvan, eső is esik, csak sok a gnú a Parlamentben, és mégtöbb a mezőkön legelészik, míg a valódi emberség/magyarság elszublimál a nagy globalizációs agymosásban...

Baromi szomorú, hogy ilyen sokan, és egyre többen bedőlnek ennek a magyarok közül, és úgy élnek ahogy kényelmesebb, és azt gondolják ami könnyebb.
Tom-Tom90 2012.06.03 16:48:34
@Gamma Leonis: Rossz mástól is olvasni részint ugyanazt, amit én is osztok, király lenne ha nem lenne igazunk, és csak rémmadarak lennénk. Eléggé elkanyarodtunk a filozófia irányába, de engem már az is baromi frusztrálna, ha egy csicska pincérként egy "fejlett" nyugati országban annyit keresnék, mint amennyi egy egész afrikai 30fős klánt életben tartana.

Találkoztam már egy tanárom révén ezzel a gyermeknemzős dilemmával kapcsolatban, de emiatt ne vond meg magadtól és párodtól ezt az örömöt. Másrészt pedig praktikus is, és ha ép ésszel felvilágosult kiskölyköt nevelsz belőle, aki eléri álmait és szabályozza vágyait, akkor még jót is teszel globálisan. Bár tény, hogy valószínűleg kibaszol vele, de mivel te egy felkészült, és okos szülő lennél, meg tudnád alapozni az ő boldogulását is. Barátnőm szüleitől hallottam, hogy a család baráti köréből 40-ed magukkal!! összeálltak, nem tököltek, és bevásároltak cirka 2 négyzetkilométernyi földet Sárvár fele. 5ha/ család.. Első fecskék?
A közösségi közlekedés a világ minden táján sokakat érintő kérdés, ezért népszerű téma a politikusok körében is. A most lezajlott londoni főpolgármester választáson is előkerült a téma. Boris Johnson 5 éve ígérte meg a választóknak, hogy megválasztása esetén az…..
   Most tárgyalja a parlament a személyszállítási törvényt - néhány hete ehhez kapcsolódóan a zöldek javasolták, hogy maximum 90%-os kedvezményt lehessen adni. A kormányoldal képviseletében Spaller Endre a 10%-os önrész miatt rögtön nyugdíjasholokausztot, világtól…..
Tom-Tom90 2012.04.20 13:22:40
@Mária: Mert potenciális időtúltengéssel rendelkező aktív VÁLASZTÓPOLGÁROK, míg egy gyerek nem az. Nyugdíjasok számára előírt kedvező intézkedések, és a szavazatok óriási százalékát az adott párt-politikus már meg is szerezte.
Tom-Tom90 2012.04.20 13:50:23
@AnnaKarenina: Hát, nekem sincsnek hiteles adataim, és számításaim, hogy ez a "nem mindennapi nem hatalmas összeg" mekkora lehet, de örülök, hogy neked ezek megvannak, esetleg megoszthatnád velem is, tök kíváncsi vagyok.
Ha meg nem nagy összeg (márpedig biztos sok milliárd Forint holisztikusan nézve) igazán kifizethetnék a szolgáltatás árát, amit igénybe vesznek.
Még így is kismillió externális költség nincs belekalkulálva, szóval bagó még ez a mai közlekedési költség is.

Tudom, hogy rezsire, életre is kell az a pénz, de ésszerűen belegondolva, nem az állam feladata az energetikai hulladékokban való energia(rezsi) pazarlás támogatása, ami miatt ilyen gyilkos viták, és szánalmas blogbejegyzések kerülnek a médiába.

Ui: Az Árvácskában már a növényi étel is luxusnak számított ha van elegendő, nem pedig a hús, tej, tojás, csoki stb. Onnan nézve a kislány nagyot ámulna, hogy ma milyen gazdagok a falusi emberek, hát még a városi-agglomerációs felsőbb rétegek.
Tom-Tom90 2012.04.20 13:57:22
@AnnaKarenina: ép ésszel gondolkodva vastagon kijönnek a milliárdok, és ez bármilyen céges mutyinál súlyosabb összeg, csak ezen annyira nem lehet lovagolni mint a lopásos-sikkasztásos Nokia dobozokon. De én is baromira elítélem ezeket, és a bírósági feltáráson túl a prevenciót kéne még hatékonyabbá tenni.
Lehet lovagolni a kedvezmények átalakításán, csak a fenenagy demokráciában ilyen visszhangok keletkeznek, és percről percre veszti a szavazatokat az adott párt, aki bármilyen kedvezményt is meg akar reformálni.
Más a szájhabzás, és más a racionális gondolkodás kedves Anna!
Ma nulla órakor életbe lépett az új vasúti és autóbusz-menetrend. Az eddigi napi mintegy 3 ezer vonatból 410 áll le. Az autóbuszjáratok száma harminccal csökken. A vasútvonalak felét érintően megváltozik a menetrend, sok a szűkítés, milliós nagyságrendű embertömegnek kell…..
Tom-Tom90 2012.04.15 16:26:34
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nem tudok most pontos számot, de biztos vagyok benne, hogy bőven ránk vernek /fő-ben is. Még a nagy zöldítés ellenére is benne vannak a top 15-20ban per capita.
Szóval ha túllátunk a propagandán, rájövünk, hogy a nagy zöld Németországnak csak a felszíne zöld, de így is üdvözlendő pl USA-hoz, vagy gazdag olaj országokhoz képest.
Tom-Tom90 2012.04.15 16:37:03
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Az a baj, hogy te a farok másik végéről akarod csóválni a blökit.
Autós szemmel gondolkodsz, rövid időintervallumban, és ha csak ezt a kis periódust vesszük, akkor igazat kell adjak neked, mert ebbe nem lehet belekötni, hogy több fékezés, több gyorsítás, nagyobb energiapazarlás az autóknál, buszoknál.

De ha a folyamat hónapok vagy évek alatt tudatosítja az autóhasználókban, hogy ez így közlekedhetetlen város kocsival, le fogják tenni, mert rákényszerülnek. Más kérdés, hogy szanaszét szivatják a BKV-t és kérdéses, hogy lesz-e kapacitása felszíni ezeket a kocsiletevőket, de ideális esetben a pár hónapos autós dugók, és felgyorsulások, lelassítgatások okozta energiapazarlás kutyafüle ahhoz képest, ha ezzel elérik 10-20 évre, hogy a kocsisok 20-50%-a letegye a kocsit, és BKV-t vagy bicajt használjon.

Egy gondolattal zárnám, mert tanulnom kell, hogy a közúti forgalmi dugókat csakis az autósok indukálkják.
Tom-Tom90 2012.04.15 16:44:15
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nincs időm sajnos megtalálni a hiteles diagramokat, de ha rátalálsz, baromira kíváncsi lennék a helyes számokra.
Egyébként pedig ezek a számok erősen torzítanak, valszeg az import termékek utaztatása, és más externalista értékek nem tükröződnek vissza az adatokban, és nem hinném, hogy akár a narancsléfogyasztásban, autóhasználatban, repülésekben, felesleges kacatok vásárlásában vernénk Németországot.
Pénzkérdés Ketyeg a rezsibomba 2012.02.16 09:29:00
Tíz forint jövedelemből már négyet a lakásra költünk.    Gyors ütemben és drasztikusan növekedtek az elmúlt fél évtizedben a lakásfenntartási költségek. Ha folytatódik a tendencia tömegek lakhatása kerülhet veszélybe. A helyzetet jellemzi, hogy míg 2005-ben 32,96 százalék volt a magyar háztartások…..
Tom-Tom90 2012.02.16 13:41:14
@Kőmíves Kelemen:
Tisztelt szakértő!
Egy kis segítségre volna szükségem.
Nálunk a 130nm-es családi sorházban főként a bejárati ajtó, és az emeleti két szobában található rosszul beépített, megvetemedett fa nyílászárók cseréje korszerű műanyag nyílászárókra okozhat penészes gondokat?
Mire lenne érdemes figyelni?Sajnos csak két erkélyajtóra, mellette két ablakra, és a bejárati ajtó cseréjére van keret, de mivel nem kicsit húz a hideg mellettük mérések, és minden nélkül nagy előrelépést látok bennük.
Az Áram Ára Megújuló-optimizmus 2012.01.23 16:55:00
  Azért van még egy jó dolog abban, hogy ellenzéki pártok is ülnek az országgyűlésben: kérdezhetnek a kormány tagjaitól. A napokban jelent meg a hazai sajtóban az energiaügyekért felelős miniszter megújuló energiatermelést feszegető képviselői kérdésre adott válasza,…..
Tom-Tom90 2012.01.24 00:04:36
@deci-feles:
Nincsen szél?Basszus, nem süt nap Magyarország területére, ezért nincsenek légmozgások se, mert a határoknál 10Km-es falat állítottak fel, ami meggátolja a környező országokra eső napfény által kiváltott légmozgások bejutását az országunkba.

Nincs kompetenciád ebben a témában, ha képes vagy leírni, hogy nincs szél Magyarországon.
Ajánlom less meg egy 100-130 méter magasságban átlagos országos széltérképet, és basszus szelet fogsz látni.És nem 3-5m/s-osat... :)

Szerintem a lignites,atomos, óriási fa-szén tüzelésű erőművek hatásfoka a szánalmasan alacsony, nem a mai mini modern biogáz erőművek.

Én vallom, hogy hülyeség még ilyen fogyasztási vagy inkább pazarlási tényezők(társadalom, ipar,közlekedés) mellett nagy arányú megújulóról beszélgetni.Szükség van társadalmi, és gazdasági szabályozásra, nem mellesleg egy olyan áramelosztó rendszeren törni a sárgasisakos mérnök buksit, hogy hogyan lehetünk függetlenek a megújulók által, nem pedig csak az akadályokat szépen mérlegelni, és hosszan megfogalmazni.

Basszus, komolyan ez a helyzet itt, hogy azért képzik drágán a sárgasisakos hadsereget, hogy a probléma megoldása helyett, inkább csak az ellen érveljenek, és kiszolgálják a magasabb állam-atom-lignit-fosszilis lobbikat??

A geotermikus energia is fosszilis, ha millió tonna vizet melegíttetnek fel az adott kőzettömeg belsejében, az bizony le fog hűlni az idők folyamán, és ugrott a drága erőmű,és kutak stb...
Tom-Tom90 2012.01.24 13:33:05
@Emmett Brown:
Egyetértek, a lignitet én is csak a teljesség kedvéért vettem bele, sokkalta nagyobb lobbi az atom, és a megítélésemben sincsenek egy súlycsoportban.

Persze, nem lehet összehasonlítani az offshore turbinákkal a hazai belföldieket, de azért azt látni kell, hogy pl Németországban a belsőbb területeken is több ezer MW kapacitás van beépítve, ami nemhogy nem offshore, de mégcsak nem is tengerparti.Magyarországhoz hasonló körülményekkel.

Lehet engem támadni, hogy nem vagyok energetika isten szakértő, és hasonló magasröptű érvekkel is lehet bombázni, de szerintem ez nem egy jó irány ahova ma tart például Magyarország is.

Legalább a versenyt tisztává tehetnék a megújuló-fosszilis tekintetében az áram árába számított externáliák segítségével, a káros támogatások megvonásával, vagy legalább kisebb adókedvezményekkel segítve a megújulókat.

Személyes véleményem, hogy így is irreálisan alacsony az áram ára, és akkora pazarlás megy pl nálunk ELTE-n is, hogy megértem miért érdek jelen körülmények között fenntartani a rendszert úgy ahogy.De ez nagyon szomorú, és inkább ez, a saját butaságunk az, ami gúzsba köti a kezünket, mint az EU-IMF-World Bank "gyarmatosító" szándékaik.
Tom-Tom90 2012.01.24 13:59:55
@fzs.1933:
Szigeteld le jól a házadat, próbáld hasznosítani a passzív napenergiát.Ezen felül a napkollektor előnyeit nem kell ecsetelni, illetve gondolkozz el az ún tömegkályhán. Ha lehetőséged nyílik rá, és nem csak úgy szeretnéd megoldani a fűtésed, hogy egy beprogramozott gép beindítja a cirkót, akkor megéri megépíteni.Illetve lehet a tömegkályhával melegvizet is előállítani, egy 30-50Wattos kis keringetővel simán be is juttathatod a meglévő cirkóba.

A gáz, és az áram már csak drágább lesz, ezért is nyomatják, hogy a betétnél sokkal jobb befektetés a ház korszerűsítése.Biomassza (utálom ezt a szót) pedig a kertedben is keletkezik, és az udvari égetés helyett, inkább meleget ad neked és családodnak.
 SziasztokGondolom képben vagytok, a LED fényforrások jelentőségeivel, előnyeivel, és hátrányaival.Régóta kerestem egy hosszú garanciális idővel rendelkező LED "izzót" a tűfoglalatos (MR16) lámpámba, melybe 3 ilyen fényforrás kellett. Így lecserélve az…..