Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ninitomitoni

15 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Érdemes elolvasni, amíg még látható a Portfolio.hu-n:http://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/ongondoskodas/a_nyugdijakon_sporol_az_allam_mi_lesz_velunk.151820.html ..
A debreceni fenegyerek megint hozta a formáját. A Heteknek adott interjújában a maga keresetlen bumfordiságával tökéletes kórképét adta annak, hogy mi a baj az alkotmányozással - meg a Fidesz demokrácia-felfogásával úgy általában.Kósa Lajosnak - és úgy egyébként a Fidesznek -…..
Michael Knight Lázár-lázálom 2011.03.19 20:58:00
Meglehetősen sokan kiakadtak Lázár János legutóbbi kinyilatkoztatásán, amelyben - hogy is mondjam - furcsa és nem éppen erős szociális érzékenységről tanúskodó véleményt fogalmazott meg a szegényekkel kapcsolatban. Pedig nem ez volt a legmegdöbbentőbb kijelentés a Fidesz…..
ninitomitoni 2011.03.21 23:25:00
@Michael Knight:
"Egyébként tényleg kíváncsi lennék, hogy mikor mondta - csak azért, hogy ebben igaza mond-e. Ő ugyanis azt állítja, hogy 2008-ban. A Független Hírügynökség információi szerint (www.fuggetlenhir.hu/cikk/950/) viszont 2010 tavaszán."

A teljes szövegben 2008-as témák vannak napirenden.

A felszólalások teljes szövege:
old.hirado.hu/download/szoveg_teljes.pdf

Amúgy jó kis olvasmány így, teljes pompájában, milyen ótvar csávó ez.
Nagy vicces kedvű, lenéző, ez is lesz lassan a veszte.
Nyugdíj = Fidesz (?) Fordulópont 2011.03.10 23:47:29
Az utóbbi hetekben jelentősen alábbhagyott a kezdeti lendületem.Éreztem, hogy sok túl sok időmet veszi el a rengeteg olvasás.Éreztem, hogy hiányzik a szakmai háttér, általánosságokban meg nem igazán jó írkálni.Éreztem, hogy bizonyos megfogalmazások, állítások nem állnák meg…..
w A rossz tanuló felel 2011.03.02 06:15:00
Eljött tehát az igazság pillanata. Illetve még mindig nem jött el; annyit tudunk, hogy mikorra dolgozódnak ki a számok, és hogy lesznek majd számok is. Tudjuk továbbá, hogy mindez véletlenül sem megszorítás, hanem átalakítás, újjászervezés, megújítás, akármi, csak…..
Csipp... csepp... akkor nekikezdek.Az őszi indulásra tervezett struktúránk teljes egészében készen van.Elsőként azt mutatom meg, a terveink szerint hogyan fog festeni egy hétköznap a majdani gyermek-, ifjúsági és családi csatornán. Amit a táblázatról…..
ninitomitoni 2011.02.17 23:29:04
@pana_fz18:
"...
"Megfordult a törpe, s fityiszt mutatott."
Egy lemondás margójára...
(Idővel eljutott a bejegyzésed főnököd-főnökéhez is?!:)
..."

Ez jóóóó!!!

Amúgy az idézett dal utolsó strófája úgy végződik, hogy "Megfordult a törpe és adott falatot".

Hát igen, a gyermekeknek még jut bőven az optimizmusból! Csak szép lassan leépítik náluk is ezen képességüket.

Engem egyik korábbi főnököm "gyerekesnek" "komolytalannak" titulált. Leginkább azért, mert nem egész napos mélabúval végeztem a dolgomat.
De ez tulajdonképpen lényegtelen.

Ami lényeges: sosem azon kesergek, hogy mi nem sikerült, hanem mi igen, és mit akarok még a jövőtől?

Azt hiszem, "gyerekes" vagyok, de én inkább optimistának vallom magam.

Gergely:
Sok sikert a jövőhöz, bármilyen is legyen az. Ez csak egy stáció, semmi más.
Nyugdíj = Fidesz (?) Vitastílus 2011.02.15 22:29:00
  Török Gábor blogjában olvastam az alábbi részletet, benne egy idézettel Orbán Viktortól:"...Számomra azonban a legérdekesebbnek az a rész bizonyult, ahol az LMP frakcióvezetőjének magyarázta el a politika lényegét. Érdemes egy kicsit hosszabban…..
Mint tegnap már egy kommentben jeleztem, talán ideje lenne feleleveníteni a  parlamentben a dualizmus időszakában még érvényben lévő beszédolvasási tilalmat: a miniszterelnök szövegei ugyanis sokkal érdekesebbek, tanulságosabbak és önazonosabbak, ha nem a beszédírók által…..
Michael Knight Fogalmi zavarban 2011.02.06 17:30:00
Selmeczi Gabriella ismételten parádés jelét adta híres-hírhedt hozzá nem értésének, amikor vasárnap arról beszélt, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal világíttatják át hamarosan a magánnyugdíjpénztárak vagyonát.Ízlelgessük egy kicsit az alábbi passzust, amely…..
ninitomitoni 2011.02.08 06:01:34
@salamander:
"Ha valami tartalmaz állami forrást, akkor az már nem lehet magántulajdon. kivétel, ha ezt valaki megvásárolja vagy a tulajdonlás elve szerint megkapja. Ez azonban nem történikm merg, mert az állam ezt a tulajdonlás elve mellett egy szolgáltatásra adja mintegy letéti kezelésbe a pénztárnak, hogy a továbbiakban a hozzáérkező kötelező befizetéseket tartsa nyilván, és a törvénynek megfelelően a gondos gazda módjára gyarapítsa azokat. "

Ne haragudj, de ezt te sem gondolhatod komolyan.
Ezek szerint az összes közalkalmazottnak kifizetett bér sem magántulajdon?

Vagy azért magántulajdon, mert azt tulajdonba megkapta az ember? Akkor a magánnyugdíjpénztárba befizetett összeg miért ne lenne az? Azt is ugyan úgy tulajdonba kaptuk!
DE! A különbség ott van, hogy a hozzáférést korlátozták (időpontra és felhasználási célra szabályokat hoztak). Ettől az még magántulajdon, amit a törvények is kimondanak.
Egy csomó esetben hoznak törvényeket magántulajdonnal kapcsolatos elérési lehetőségek szabályozására (lakáskassza, életbiztosítások, ingatlan-értékesítés, stb.), ettől függetlenül egyikre sem mondják, hogy ez állami tulajdon lenne.

És mivel - eddig - ezen magántulajdonhoz jutással együtt, ezzel arányosan csökkentett állami nyugdíjpénztári jogosultság járt, ezért a szolgáltatás - ellenszolgáltatás is teljesen megállta a helyét.

Szóval felesleges harcolnod, ez magántulajdon, és teljesen etikus rendszer volt eddig.
Mostantól azonban alkotmányellenes a szabályozás, mivel ugyanannyi %-nyi járulékot fizet a bruttó jövedelmem után a munkáltatóm az állami alapba, mint bárki más után, mégsem kapok ezért semmiféle szolgáltatást! Ez negatív diszkrimináció, amit az AB is ki kell, hogy mondjon, de ha ők nem, akkor Strassbourg biztosan megtesz.
(Az eddigi 75%-os állami nyugdíjról beszélek a 24%-os TB-járulék fejében)!

Amivel vitatkozni lehet, az a kötelezősége, ebben nagyrészt egyetértek azzal, amit írtál.
De ettől még alkotmányellenes a módszer, amit választott a kormány.
ninitomitoni 2011.02.09 23:19:29
@salamander:
1. A rendszer kötelezőségéről lehet vitatkozni. De ez senkit sem jogosít fel, hogy aki maradni akar, attól elvegyék a jogosultságot a befizetéseivel arányos állami juttatásoktól!

2. Általánosságban:
Egy ilyen rendszer úgy lett volna értelmes, ha tovább viszik, és színt vallanak végre a reális jövővel kapcsolatban:

- aki tisztán az államra akar hosszú távon építeni (felosztó kirovó rendszer!), az csak éppen annyit fog kapni, amivel nem hal éhen! Aki többet keresett, kicsivel többet kap, de az sem lesz sok.

- Maximálni kellene az állami nyugdíjat pl. a minimálbér másfélszeresében, és fokozatosan, 10-20 év alatt elérni ezt a szintet! Addig talán nem roppan össze az egész, mint egy kártyavár.

- aki ennél többet akar kapni, több lehetősége is van:

a) feketén szerzett fizetésből pakol félre, aztán majd egy vagyonosodási vizsgálatnál megkérdezik, miből

b) valós jövedelmet vall be, és akkor adózatlan jövedelemből (MNYP járulék) a magánnyugdíjpénztárban gyűlik a pénze, ami egy felhalmozós, nem egy felosztó kirovó rendszer, tehát fenntartható

c) ha még ennél is többet akar, adózott jövedelemből tehet félre önkéntes nyugdíjpénztárba.

De egy ilyen modellnek még a gondolatát sem meri senki felvállalni, pedig nincs más alternatíva 10-20 éves távlatban.

De mivel nem ezt csinálják, ezért amikor majd eltelik ez a 10-20 év, akkor majd egyszerre szakad az emberek nyakába a probléma, és azok is alig kapnak valamit, akik pedig megtehették volna, hogy előre gondoskodnak!
Azok pedig, akiket addig is hitegettek, hogy nem baj, ha nincs hivatalos jövedelmük, azok hatalmasat fognak szívni.

U.i: És az egészet kéretik nem összekeverni azzal, mekkora lyukat üt ez a költségvetésen! Nem az az évi 300-400 milliárd hiányzik itt, hanem egy rakás hasonló, évek óta meg nem oldott, kakis szituáció megoldása!
Csak hát egyszerűbb másra mutogatni, mint bevallani, hogy a mostani garnitúra is csak pofázik, és közben a saját hatalmi érdekeit nyomja keresztül a társadalmon!
ninitomitoni 2011.02.12 22:47:10
@Sir Galahad:
"Köszönöm kedves és intelligens hozzászólásodat."
Elnézésedet kérem, inkább a témának szólt az idegességem, mint neked.
 Egy kommentben (máshol) leírt véleményemet osztom most meg, bővített formában.Igen, a science fiction kategóriában indulok éppen. Illetve nem is teljsen, mert pl. anno olvastam egy 40-es években írt sci-fi-t a holdraszállásról, rakétákról, ami azóta már meg is…..
Egy érdekes levélre hívták fel a figyelmemet minap: biztosan emlékeztek még a közelmúltbeli "magyar filozófusok ügyére", azaz hogy megfelelően használták-e fel a pályázati pénzeket a filozófusok, vagy sem. Az ügy hatalmas port vert fel, sokan nyílt politikai…..
ninitomitoni 2011.02.08 00:21:38
@szőrösfogú: pedig neki van igaza...
A hírek és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szerint péntekig mintegy harmincezer ember nyilatkozott arról, hogy szeretne a magánnyugdíjpénztárában maradni. Nem valami sok. Sőt, kifejezetten kevés, és a várakozások alapján (számolva az "utolsó…..
ninitomitoni 2011.02.08 00:18:26
@Spiritmonger:
"Ha a magánnyugdíjpénztárak megszűnnének, s a jelenleg oda folyó járulék ismét a TB bevételeit gyarapítaná, a költségvetési hány 1,3 százalékkal csökkenne."

A folytatás pedig úgy van, hogy:
... de amikortól a magánnyugdíjpénztárak elkezdenének kifizetéseket teljesíteni, jelentősen tehermentesítenék az akkorra már sokkal nagyobb hiánnyal küszködő TB-alapokat (demográfiai változások miatt).

Lehet a jelennel érvelni, de a jövőt szántották éppen be ennek a számlájára.

Inkább máshol (pl. indokolatlan rokkant-nyugdíjazás, halomra osztogatott korkedvezményes nyugdíjak, MÁV és társai pénznyelők rendbe tevése, stb.) kellett volna a hiányt megfogni.
Nyugdíj = Fidesz (?) Vitalap 2011.01.25 21:48:00
Tisztelt Olvasók!Azt a galádságot követtem el, hogy az egyes posztokhoz kikapcsoltam a kommentelés lehetőségét. Ezt a blog-ot inkább naplónak szánom, viszonylag sok személyes részlettel. Ezért ezt úgy szeretném, hogy maradjon csak az én naplóm.Viszont nyitott vagyok bármilyen…..
ninitomitoni 2011.02.07 19:45:54
@cicómicó:
Tudomásom szerint 1 évre fagyasztották be, vagyis a jelenleg érvényes törvény szerint 2011.novemberétől fognak újra utalni a pénztáraknak.

Ugyan ezzel a dátummal kerülünk ki az állami nyugdíjrendszerből, addig gyarapodnak a szolgálati évek.

A cég a 24%-os TB-járulékot persze továbbra is fizetni fogja utánunk az állami TB-be, csak nem kapunk érte semmit (szintén a jelenleg érvényes szabályozások szerint).

U.i: Annyi minden fog még itt forrongani a témában, hogy jelenleg teljesen kérdéses, mi is lesz majd pontosan.
Michael Knight Külön utakon 2011.02.06 14:48:00
Különtalálkozót tartanak márciusban az euróövezet országainak vezetői, hogy véglegesítsék az adósságválságok elkerülését célzó intézkedéscsomagot. Külön - vagyis Orbán Viktor és Matolcsy György szakértő közreműködése nélkül. Csak én érzem ezt a soros…..
Nyilvánosságra hozták a Kepler első 127 napnyi működése alatt felfedezett bolygójelölt-statisztikákat: annyi már most biztos, hogy az űrtávcső új fejezetet nyit az exobolygók szűk két évtizedes történetében. A korábbi, több mint hétszáz jelöltet tartalmazó lista tovább…..
ninitomitoni 2011.02.05 10:30:29
@lacalaca:
6-10 év elég sok, főleg ha összevetjük a technika fejlődésével.

Pl. hol volt 10 éve a CCD-technika? És hol lesz 10 év múlva? Lehet, hogy már nem is így fogják hívni!
Vagy a digitális adatátvitel, stb ...

Szerintem ragyogó eredmény, amit a Kepler elért! De azon kell dolgozni, mi lesz 10 év múlva az utódja!

Így el lehet majd megint érni egy minőségi ugrást, az addig gyűjtött tapasztalatokkal és az elvégzendő fejlesztésekkel.

Ezért szerintem kár sajnálni, hogy nem lesz használható 100 évig. Pont jó az a 6-10 év.
17. § (1) A médiatartalom nem lehet alkalmas személyek, nemzetek, közösségek, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyûlölet keltésére.  (2) A médiatartalom nem lehet alkalmas személyek,…..
ninitomitoni 2011.02.04 20:35:02
@kela-bá:
Pont ma vettem észre, hogy a könyökömön mintha pikkelysömör kezdődne.

A MNYP-téma óta elkezdtem komolyabban fórumozni, 3 hete elkezdtem blogolni.

Ja, és az asszonnyal is sokkal ingerültebbek vagyunk mostanában.

Azt hiszem, elgondolkodom azon, amit írtál. Nem lehet véletlen az összefüggés!
Durva!
Michael Knight Szégyen 2011.02.02 14:28:00
A legfrissebb hírek szerint a 18 magánnyugdíjpénztárnál nyilvántartott egyéni számlákon az összvagyon a 2009-es 2379 milliárd forintról tavaly 3036 milliárdra emelkedett – ez összesen 25,6 százalékos vagyonnövekedést jelent. Tehát tavaly a kasszák vagyona a tagok…..
ninitomitoni 2011.02.03 17:40:59
@Gerzsonka:
Nem az a kérdés, miből, hanem hogy kik fizetik ezt ki...
ninitomitoni 2011.02.03 18:13:19
@Gerzsonka:
Már belefutottam fentebb, tehát biztos, ami biztos rákérdezek: ugye ez is ironikus megjegyzés volt?

És akkor most ki is?

Ha a nyugdíjpénztár, akkor miért? Nem nekik kéne...

És ha az állam, akkor miből? Részvényeladásból? Költségvetési forrásokból? Nyugdíjkasszából?
ninitomitoni 2011.02.03 19:18:43
@Gerzsonka:
Most olvastam:
inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-410590

Ezek szerint a magánnyugdíjpénztárak fogják utalni.

Ez viszont azt jelenti, hogy a közel 3000 milliárd forintnyi kötvény, részvény x százalékát előtte értékesíteniük kell a pénzpiacokon, hogy ezt kifizethessék...
Orbán Viktor mai nyilatkozatáról olvastam éppen. Mielőtt belefogtam, az Egyiptomi zavargásokról olvastam, megdöbbentő, amit az ottani rezsim művel, mennyire hagyja, hogy erőszakba torkolljanak a tüntetések. Sajnálom őket, remélem hamar lezárul ez a szomorú állapot.Ami igazán…..
Százezer bizony, ennyi maradt. Hárommillió pénztártagból ez nagyon kevés, az országnak pedig egy árva százaléka.   Egyiptom egy százaléka nyolcszázezer ember. Kedden körülbelül ennyi vette a fáradságot és felháborodást, hogy utcára menjen Mubarak ellen. Nyilván eszemben…..
ninitomitoni 2011.02.02 20:56:48
@xsasha:
"Tényleg nem arról van szó, hogy az emberek mindent az utolsó pillanatra hagynak, és minden regisztrációs feladatot pont ilyen eloszlásban végeznek?"

Van igazság ebben is, de most inkább tévedés, amit írtál.
Olvass egy kicsit, sokféle elmélet foglalkozik a döntéshozatalokkal.

Akkor talán megtudod, hogy pl. bizonytalan, folyamatosan változó helyzetben a legjobban úgy lehet dönteni, ha addig a pontig tudjuk halasztani a döntést, amíg ezt következmények nélkül lehet! De akkor gyorsan kell dönteni (ezzel szokták elbaszni, akik csak úgy halogatnak)!

A feleslegesen hamar döntések felesleges bizonytalanságot hordoznak magukban, az idő előrehaladtával egyre több információ birtokában tudunk dönteni.

Másik érv: csoporthatás.
Itt részleteztem:
fidesznyugdij.blog.hu/2011/01/28/a_csoport_hatasa
 Tegnapi bejegyzésem a kalkulációról, a mai inkább spekulációról szól.Számomra érdekes kérdés, amiről mostanában indulnak a cikkek: a magánnyugdíjpénztár reálhozam kifizetése. Miről is van szó? A biztosítótársaságok által működtetett befektetési…..
Miközben idehaza Selmeczi Gabriella kirobbanó örömmel jelenti be a „nyugdíjvédelmi program sikerét”, s abban az értelemben feltétlenül igaza is van, hogy a kormány – meglepetésre - a magánpénztári rendszer elleni támadás során csak apróbb sérüléseket…..
ninitomitoni 2011.02.01 21:20:09
@mrs. white:
"Közel az álláspontunk. Egy jól működő állami kellene ami nem politikai alapon állna össze. Lásd Varga Mihály megszólalását amit pár nap múlva vissza kelett vonnia mert a paraszt szocialisták egyből ugrottak rá."

Hátulról kezdem:
- "...paraszt szocialisták ugrottak rá":
fostalicska az is, de észre kéne venni, hogy a szakmai érvelés Varga Mihály és sok más politikus esetén is gyakran hiányzott. Most csodálkozik bárki is a stíluson?

- "...ami nem politikai alapon állna össze.":
ilyenre jelenleg nincs esély, a Fidesz - hasonlóan a sokat szidott elődjéhez - teljes politikai szelekció mentén dolgozik. Nézzük majd meg, mi lesz pl. az egyes óriásplakát-cégekből pár év alatt!!!

- "Egy jól működő állami kellene":
Ilyen sincs, mindenhová minden kormány beleszánt könyékig. Mutasson bárki egy jól működő, bármilyen állami dolgot Magyarországon! Még tőlünk nyugatabbra is bevallották, hogy az ír példa láttán nagy a veszély, hogy ha a kormányok meg vannak szorulva, igenis hozzá nyúlnak az ilyen pénzekhez is. Reméljük, az írek vissza tudják hozni a rendszerüket a sírból!

A magántőke megfelelő keretek között megfelelően tud működni. A kereteket, szabályokat kellett volna rendezni, és akkor jól jártunk volna mi is, nem a politikai adok-kapokban lennének látszat-nyertesek!
ninitomitoni 2011.02.01 21:39:42
@Lord Kilburn:
Ha ez a levél módosítja az álláspontodat, és maradni akarnál a magánnyugdíjpénztárban, akkor szerintem a következőt tedd:

1. Menj be a nyugdíjbiztosítóhoz és próbálj meg nyilatkozni.

2. Legyen nálad az egyenlegértesítő, amire ráírod, hogy az egyenlegértesítő alapján döntöttél úgy, hogy mégis szándékodban áll maradni a Manyup-ban.

3. Ha nem sikerül nyilatkoznod (és ha igen, akkor is) pecsételtesd és láttamoztasd, dátumbélyegzővel az egyenlegértesítőt!

Ezzel a dokumentummal igazolni fogod tudni a kialakult helyzetet. Ezzel némileg előrébb vagy, talán tudsz beadványokkal nyomást gyakorolni. Van még pár hónap időd.

Ha végül nem is sikerül mégsem, elég értékes dokumentumra teszel szert (sajtó, kártérítési per lehetősége, stb)...
ninitomitoni 2011.02.01 21:54:56
@mrs. white:
Hát igen, németek, svédek, stb. Azok sem mindenben úriemberek, de azért egész jól működnek.

Pedig nem is olyan nagy ördöngösség, amit csinálnak.

1. Ha valami nem működik jól, akkor megnézik, pontosan miért is. Nem rámondják az egészre, hogy szar, hanem hogy ebben ez és ez a szar.

2. A feltárt problémámékat megpróbálják orvosolni. Nem kibasszák a régit és csinálnak egy teljesen új, szintén hasonlóan félig jó-félig szart, hanem az eredetit próbálják korrigálni, javítani. Fejlesztenek, nem pedig rombolnak és újat építenek.

3. Ha már kitűzték az - általában helyesen kiszabott - módosítási irányokat, szép sorban megcsinálják. Fokozatosan, de biztosan haladva.
Nálunk mindent azonnal akarnak, de a nagy felbuzdulásból aztán semmi sem lesz, túl sokat fognak, keveset markolnak.

Diszkóbaleset példája:
- A felelősök keresésén kívül volt bármilyen helyzetértékelés (úgy összességében a diszkók jelenlegi működésével kapcsolatban)? Lehet hogy volt, de hallani nem lehetett róla.
Ez baj, ettől marad hülye az átlagember, mert nem tanulja meg a rendes helyzetértékelést.
- "megoldás": feje tetejére állítják a rendszert. Egy teljes (túlságos) liberalizációból, gyenge szabályozottságból azt gondolják, hogy egy agyonszabályozott rendszert kell azonnal csinálni. Inkább 10 szabállyal több, mint 1-el kevesebb... Hülyeség.
- Végrehajtás: még nem hallottam róla, de ez így tuti, hogy egy lehetetlen helyzet, amire egyik szereplő (üzemeltetők, hivatalok, stb.) sincsenek felkészülve.
Aztán idővel szép lassan kihúzogatják - vagy hagyják rosszul működni - az egyes szabályokat, és a vége egy nagy adag szánalmas szar lesz az egészből (amilyen eddig is volt).
Állítom: nem a magánnyugdíjpénztárak kényszerítették szerencsejátékra az elmúlt években az embereket, hanem a kormány kényszeríti most. Méghogy eltőzsdézték, meg kockára tették... Ugyan már! Ez addig sem volt igaz, amíg Szijjártó Péter kigondolta!Találóan írta valaki,…..
ninitomitoni 2011.02.01 21:05:24
@Michael Knight:
"...hogyan lesz adómentes reálhozam-kifizetés..."

Jó kérdés így szimplán is: ki is fogja ezt kifizetni? Egy befektetési egységekben nyilvántartott tőke esetén, ahol az eszközöket adják át, nem pénzt?

Infó: Holnap éppen erről fogok írni a blogomon, ha valakit érdekel a téma.
ninitomitoni 2011.02.01 21:05:46
@1kívülálló:
"Érdekes lesz ez. Ugyanis szerintem a kiiratkozást vissza fogják dobni."

Szerintem is, ez számomra egy blöff.:
fidesznyugdij.blog.hu/2011/01/16/a_bloff_1

"Ha viszont ezt átengedi az AB, az gyakorlatilag a jog végét jelenti Magyarországon. Vagyis nulladik órát, ami után megint elkezd ketyegni a dolog..."

Ez egyszerűen az EU-ból való kiiratkozást jelentené. Bár ne fessük az ördögöt a falra...
Olvasom a cikkeket, mindenki számol mostanság, bár szerintem ez kevésbé izgalmas, mint egy másik kérdés, amiről a következő posztom fog szólni (reálhozam kifizetése).De előtte a számításokról:Az index vonatkozó cikke szerint a maradó magánnyugdíjpénztári tagok (a tagok…..
Az utóbbi napok eseményein biztosan sokan meglepődnek. Pedig nem kéne annyira. Az aktuális sajtóvélemények szerint 70-100 ezer maradó taggal lehet számolni.Az aktuális chart így néz ki (Portfolio.hu):  Nem kell nagy jósnak lenni, hogy ebből az ábrából egy közel…..
w Dezsőnek nem kell meghalnia 2011.01.25 07:40:00
Szűk egy hetük maradt azoknak, akik a kormány diktátumát elutasítva megtartanák magánnyugdíj-pénztári tagságukat. Az sem biztos, hogy az ötvenezer nyilatkozat meglesz.    Ebben persze benne van, hogy a Fidesz teljes erejével emelgeti a flipperasztalt; átsodródni az állami…..
ninitomitoni 2011.01.26 22:09:19
@malacz69 eurofanyalgó:

"A példa arra mutat rá, h jobb lett volna, ha a magas működési költségű manyupok helyett a befizetések egy részét az állam egyénileg vezeti, és állampapírokba fekteti, a továbbiakban pedig ösztönzi a dolgozót, h vegyen részt az önkéntes pénztári rendszerben."

Állami kezelésű, felhalmozós rendszerű nyugdíjalap: jó lenne, de az ír példa mutatja, hogy ez sem igazán jó válság esetén.
Az ottani teljes tőke 50%-ával feltőkésítettek két bankot, akik az ingatlanlufi miatt majdnem tönkrementek. Tuti befektetetés...
Na ez inkább "nyugdíjtőzsde", mint az itteni MNYP konstrukció...

Amúgy a minimális állami nyugdíj igérvénye mellett az öngondoskodás beindulása tényleg realitás lenne.
Az MNYP-konstrukció éppen azért lenne erre jó, mert bruttó jövedelem után megy a dolog, míg az önkéntesbe nettó (gyakran feketén szerzett) jövedelmek áramlanak inkább be.
Ezzel az állam közvetetten saját malmára tudná hajtani a vizet, csökkenne a fekete jövedelem. Csak ekkor kicsit tovább kéne látni, mint az orrunk hegye...

Illetve a legnagyobb probléma, hogy ehhez éppen azt kéne kommunikálni (ami egyébként tökéletesen igaz lesz pár éven belül), hogy az állami nyugdíj éppen csak az éhenhalás elkerülésére lesz talán elég! Aki ennél többet akar, vegye komolyan a saját megtakarításait...

Amúgy meg a drága működés relatív: 3 millió tag nagy része alig fizetett, csak okozta az adminisztratív költségeket. Mondjuk csökkentésről lehet szó, de reális mértékben.
Ugyanis a 4.5% és a nyugaton emlegetett pár tized % összehasonlítása azért baromi nagy csúsztatás, mert az itthoni a befizetésekre, a nyugati a teljes tőkére vonatkozik! Ha egyenlő bázison nézzük, a különbség sokkal kisebb (bár tényleg létezik).

Az új rendszerben a 0.9% (befiztetés-arányos) költségszint viszont nagyjából működni fog, mert az átlagos tagi befizetés 4-5-szöröse lesz az eddigi átlagnak. (Persze amennyiben az állam tényleg utalni fog, ahogy most még ígérik...)