Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Borbíró Andris

4 bejegyzést írt és 88 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Kraft sörfőzdék szárnyalnak, de mellettük vannak új szereplők, tavaly is több főzdét alapítottak. Az egyik régi-új főzde a székesfehérvári Hübris. A srácok gerillaként már letettek néhány igencsak izgalmas sört (Summer Ale - Hotrizonttal, az első magyar Cask Ale) az asztalunkra. De tavaly egy új…..
Kontár Komlókutató Dreher Gold 2019.02.11 23:29:55
magyar világos sör..
Borbíró Andris 2019.02.12 08:49:55
2016-ban kezdődött minden, amikor a Beerselection és a Beerporn meghirdetett egy szavazást az év sörére, és néhányan (bloggerek-sörbírák-sörfőzők) úgy gondoltuk, hogy milyen jó volna szakmaibb szemmel is megnézni, milyen szinten vannak a hazai KKK (kisüzemi-kézműves-Kraft)-sörök. 2016-ban még…..
Borbíró Andris 2019.01.15 12:15:50
Rengeteg munka van benne, mindenképp elismerésre méltó, köszönjük!

Alapvetően nagyon büszke vagyok a hazai kis- és középüzemi sörfőzdék teljesítményére (rengeteg külföldi sör megkóstolása után is, olyan "sztár" főzdéktől, mint pl. a Mikkeller vagy a Brewdog is, azt mondom, hogy vannak magyar söreink, melyek az élvonalba tartoznak). Minden további kritikát ennek fényében fogalmazok meg!

A teszttel kapcsolatban: továbbra is problémásnak érzem iparágon belüli (pontosabban sörfőzdénél dolgozó) szereplő jelenlétét, akkor is, ha saját sörökre nem szavaz. Illetve gondolom korrektségből nem akartátok pontozni a 75 pont alatti söröket, pedig az is fontos információ, ha egy főzde hibás söröket árul.

Az pedig "szakmai szempontból" nagyon érdekel (kezdő vagyok a témában, de elvégeztem az Elsősör képzését és kétszer bíráztam is már), hogy nyíltan megbeszéltétek a söröket pontozás előtt, vagy csak utána? Nagyon együtt mozog a két szakértő pontszáma, ezért kérdezem. (Igaz, eleve úgy tűnik, hogy nem középre pontoztatok, hiszen az 50 nálatok nem az átlagos sör, hanem az értékelhetetlen, így viszont feleslegesnek érzem a 100 pontos skálát.)

A konkrét sörökkel kapcsolatban sok meglepetés nem ért, talán csak a Chardonnay-al kevert sör, ami nálam és ismerőseimnél teljes mellélövés (iszok bort is, szeretem is, de sörrel elegyítve a Chardonnay-s ízjegyek és a bor alapvető savanyúsága is egyszerűen kellemetlen lett).
Borbíró Andris 2019.01.15 13:22:08
@pif: Igazából örülök a pontoknak, mert sok jó sört jelent, csak megjegyeztem, hogy a zöme igen magasan van - ha "minden jó", akkor kevesebbet ér a magas pontszám, mintha kicsit szimmetrikusabb a haranggörbe. De mondjuk az is igaz, hogy mondjuk a Ratebeer is unalmas, ahol öt pontos a skála, és nagyjából minden közepes (3-4 közé esik).
A pontokról: akkor viszont tényleg nagyon együtt mozogtatok, ami jó, mert azt jelenti, hogy a pontszámok jelentése (legalábbis kettőtöknek) világos és megbízható.
Amikor 8-10 éve még a szárnyait bontogatta a magyar sörfelvilágosodás, akkor áhitattal néztük a két fiatal skót punk polgár- és sörmultipukkasztó videóit és még nagyobb áhitattal ittuk a Punk IPA-t, ami a Brewdog-nál ma is az egyes számú sör, legalábbis az eladási számok szerint. Ééééés tegnap a…..
Előkészületek  Mivel minden alkalommal egyénileg utazunk, minden információt a netről szedek, erre az a mondásom, hogy ami nincs a neten, az nem is létezik. Kína esetében kicsit zavaró, hogy a szék-szék-emberke írás számomra értelmezhetetlen, de szinte minden (vonatmenetrend, metróvonalak,…..
Tegnap harangozták be néhány hírportálon keresztül, hogy a Heineken mégsem olyan gonosz többé - nem úgy, mint egy évvel ezelőtt - , hanem most már pl. a Mercedes-hez hasonlóan állami stratégiai partner. A partnerség keretében José Matthijsse, a Heineken Hungária vezérigazgatója kijelentette, hogy…..
Borbíró Andris 2018.05.25 12:48:47
@rambo13: Ahogy Olaszt ismerem, egyszer csak megjelenik a boltjában a komló és kész. :D
Ázsiai filmek röviden Foreboding 2018.04.15 18:27:12
Fiatal házaspár egyre furcsábban kezd el viselkedni, mind a férj, mind a feleség gyakran merül el olyannyira a gondolataiba, hogy az már szemet szúr mindenki másnak is. A kórházban dolgozó férjnek ráadásul van egy nagyon furcsa új kollégája, a feleség munkahelyén pedig a főnök produkál rendellenes…..
Amikor Tomi, a Horizont marketingese 20 napja felhívott, hogy nem akarok-e részt venni egy egyelőre még naaaagyon titkos projekt bemutatóján, rögtön rávágtam: perszehogy, Ez az érzés csak nőtt, amikor kiderült, miről is lesz szó. A Horizont elkészített egy amolyan "ivós" könnyed IPA-t és ezt az…..
Borbíró Andris 2018.02.15 08:52:13
Olaszországban szívesen ittuk nyáron ezt a Porettit - semmi különös, de olcsóbb, mint a legtöbb kisüzemi IPA, és jól csúszik, jó illata van. Örömmel üdvözölnék hasonló söröket a magyar piacra, és drukkolok emiatt ennek a Horizont-Carlsberg projektnek is, habár a neve lehetett volna magyar (sok embernek számít, én is előnyben részesítem alapvetően), és a címke elég fapados.

Nálunk a családban a közízlés - amit bizonyos szempontból az "átlagos sörfogyasztó" reprezentációjának tekintek tesztelésre - egyébként favorizálja a drága, komlóbomba, hordózott vagy más okból speciális söröket is, de soha nem adnának ki 800-1000 Ft-ot 3 dl-ért, a Soproni IPA viszont új kedvencük, és szerintem még tovább is lehetne menni innen. Amíg érdemben nem törődnek/nem szólítják meg a komolyabb kapacitású/terjesztési lehetőségekhez hozzáférő "kisüzemi gyártók" a fogyasztók azon (jelentős mértékű) szegmensét, akik "mindegy, mi, csak olcsó legyen" osztrák/német 90 Ft-os importsörös vélekedése, illetve az "ez a hobbim, és sokat (havi pár 10e Ft) költök rá, mert megtehetem" hozzáállása közé esnek (eddig ez jellemzően nem volt céljuk), addig kénytelen vagyok a Soproni IPA-nak drukkolni... Meg most már ennek. :) Én személy szerint nagyon hiányolom a pár éve sokat emlegetett sörforradalom "népnevelő" éthoszát (irigykedve Csehországra, Szlovákiára pillantva), pedig hiszek benne, hogy komoly aktivizálható piac van Magyarországon a kukoricadara- és komlósűrítmény-mentes, minőségi sörök iránt, legyen az IPA, láger vagy bármi más.
Sokan meglepődnek, mikor itáliai nyaralás vagy sielés idején a boltban Dreher sörrel találják szembe magukat. De ez a Dreher nem AZ a Dreher. És vajon jobb-e mint a mi zöld színű kőbányai büszkeségünk? Kínzó kérdések? Összehasonlító sörfogyasztó-tanfolyamunk újabb alapleckéjét olvashatja a nyájas…..
A Twin Peaks tabukat, elvárásokat és átjárhatatlannak tűnő falakat döntött le, mikor 1990-ben sugározni kezdték az Egyesült Államokban, majd két évvel később hazánkban is. Elvégre egy kult státuszú filmrendező vezényelt le egy klasszikus szappanopera-fordulatokkal teli, álmos vidéki helyszínen…..
Borbíró Andris 2017.11.02 21:39:04
@Holtsav: Az tényleg kivétel a szabály alól. :) Ki is lóg a sorozatból szerintem.
Kontár Komlókutató Rocky Cellar 2017.10.17 22:50:08
magyar világos sör ÚJRAKÓSTOLÁS, az eredeti cikk itt olvasható  ..
Borbíró Andris 2017.10.18 08:59:36
Észak-Nyugat-Németország két városának Kölnnek és Düsseldorfnak a sörei, a Kölsch és az Alt is messze földön híresek. A két város meg hosszú évek óta azon verseng, hogy melyik a jobb. Természetesen gúnyrajzokkal és egyéb - amolyan bumfordi németes humorral megtűzdelt - reklámokkal is találkozhatunk…..
Tavaly, a Sör mi több szervezett egy fotókiállítást, amely képein női kezek és különböző fajtájú sörök - a stouttól a lágerig - voltak a számukra megfelelő poharakban. Sokan ellene voltak ennek a kiállításnak, és avval érveltek, hogy nem szabad megkülönböztetni a "női sört". Pedig itt csak…..
Zabhegyező De mi is az a cask ale? 2017.04.16 13:24:14
Jövő héten ünnepli negyedik születésnapját a budapesti Élesztő. Az ötnapos buli egyik kiemelt eseménye lesz a Cask Ale Bar hivatalos megnyitója, ahol – a tavalyi tesztüzem után – idén már folyamatosan csapon lesz előbb egy, majd két cask ale.Először is a cask ale nem egy újmódi divathóbort,…..
Amikor nem fapadon repülünk, mi is kitartóan keressük a legjobb itthoni szórakozási lehetőségeket és évek óta arra jutunk, hogy ha nagy ritkán befagy a Velencei-tó, egyszerűen nincs jobb, mint a csúszkálás Agárdon. Íme néhány praktikus információ és jó tanács ahhoz, hogy jókedvűen korizhassunk, vagy…..
Borbíró Andris 2017.01.16 12:38:29
@cradbox: Hol jó korizni a Velencei-tavon?
Amióta sörfőzés létezik, azóta léteznek ügyeskedő sörfőzők is, akik természetesen minél jobban akarnak járni, és minél drágábban szeretnének sört eladni. Az élelmiszeripar mikro- és makroökonómiai szinten is ügyeskedik, hogy olcsósítson, vagy a silány termékeket feljavítsa. Már az ókori…..
Borbíró Andris 2017.01.11 17:05:23
@pif: Én pár ezer Ft-ot szívesen beledobok a kalapba... Biztos más is kíváncsi rá. (FB csoportban meghirdethetjük.)

Itt pl. oldalanként 60 Ft-ért a könyv sérülése nélkül vállalják a digitalizálást:
emlekmento.com/iratok-archivalasa/konyv-digitalizalas

Persze a tulajdonos járuljon hozzá! :)
Borbíró Andris 2017.01.11 21:28:52
@pif: oks!
Kontár Komlókutató Pécsi Sör 2016.06.04 12:05:06
magyar világos sör..
Borbíró Andris 2016.10.18 10:23:58
@dr. dodó: Nekem is kb ez a véleményem. Jók-jók a csúcssörök, de nekem erős igényem normális sört inni 500 Ft alatt (láger, 0.5 liter). Sajnos a Csíki sör leszerepelt a kisüzemi-kézműves "konkurencia" érthetetlenül pofátlan leszólása miatt (és annyira nem is jó), az általam kóstolt Budapest Sör közel ihatatlan volt. Jelenleg a Beerfort lágersöre és az Ogre az "ivósöröm", de túl kevés helyen kaphatóak. Nekem a Pécsi megüti azt a szintet, hogy ha a Tesco-ban járok, megvegyem a hazai söripar támogatása végett. De azért van még hova fejlődni, és a cseh sörökből még mindig több kerül a kosaramba...

P.S.: A Tesco-ban volt 650 Ft körül egy kisüzeminek tűnő, valami angolszászosan menőzős, de magyarnak tűnő főzde/széria? névvel (angolos az első, "Sör" a második szó benne, nem emlékszem sajnos). Vettem kettőt, se nem jó, se nem rossz, de ennyiért drága. Ja, és egyébként szlovák főzde söre, csak véletlen a magyaros címke... :) Ezen túl még a Szent András sörfőzde sörei közül volt sok, de csak a prémiumok (számomra túlárazottak), Ogre nem. :(
Aki főzött már sört az tudja, hogy egy-egy sörstílust alapvetően meghatároz a felhasznált élesztő. Nagyon jó példa erre a német búzasör. Ennek a sörnek a banános, szegfűszeges jegyeit kizárólag az élesztőnek köszönhetjük. Nagy érték tehát egy olyan élesztő, amivel a…..
Az előző posztban élesztőt szaporítottunk. Saját szaporítású, esetleg mosott élesztő esetében mindig felmerül, hogy mennyi is van pontosan? Elegendő lesz a sörhöz? Beleöntsem az egészet vagy a fele/harmada elég lesz. A mennyi is kell kérdésre elég jó válaszokat lehet adni…..
Házi sörfőzőként nem nagyon zavar minket a kicsit zavaros vagy opálos sör. Az átlagember viszont hozzá van szokva a kristálytiszta tükrös sörhöz. Mint tudjuk az első benyomás sokat számít, így van ez a sörnél is. A sör tisztaságában természetesen sok fokozat van. Ha az…..
Az előző cikkben megírtam, hogyan tudtok otthoni eszközökkel sört készíteni. Most kicsit menjünk bele az erjesztésbe és a palackozásba. Ezúttal is megpróbálok az átlagos konyhában elérhető eszközökre hagyatkozni. Mielőtt nekivágnánk szaladjunk előre az időben. Lássuk…..
Borbíró Andris 2016.07.27 23:13:09
@acerola: Köszi!