Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sweetsole

76 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A sauvignon blanc-t jellemzően a reduktív, harsogóan intenzív, frissítő, könnyű borokkal azonosítjuk. Azoknak, akik szeretik a fajtát - és akiket nem taszít a jellegzetes aromatika és a gyakran arcba mászóan izgága illat- és ízkavalkád - ideális tavaszi és nyári…..
sweetsole 2018.02.11 16:41:18
@silvousplait: Sajnos ami kint 10-12 euro, az itthon 20 euro lesz, ami bőven a felső polc, annyiért nem igazán vesznek már meg idehaza egy palackot.

Mondeuse fajtára tudsz esetleg jó termelőket ajánlani?
sweetsole 2018.02.12 15:00:46
@silvousplait: Köszi szépen!
Akkor most az lesz, hogy nekifutunk a blog történetének második tematikusan közszolgálati hetének. Az elmúlt időszakban ugyanis lenyeltünk pár palacknyi szezonálisan divatos újbort. Tettük mindezt egyrészt kíváncsiságból, másrészt pedig nem titkoltan az olvasói igények kiszolgálása érdekében is. Azt…..
sweetsole 2017.11.23 11:32:37
@szergo: Szerintem a Losonci Pinot talán jobb, mint ahogy a doki lefestette, a harmada a Gereg pinot válogatásból került bele, kicsit testesebb, mint a korábbi évek borai.
Karner birtokbor hozza a 13-as szintjét, alkoholban és savban annál kevesebb, mondhatni szebb az egyensúlya.
A bélai szakmázás estébe történő elhajlása után reggel viszonylagosan korán közlekedtünk tova úgy három szlovákiai falunyit, hogy a kürti szállás elfoglalása után kétpincényi élményszerű borozásba vessük bele magunkat éjfélig és tovább. Igaz-igaz, ebből kezdetileg keveset sejtettünk, de ne…..
Arra jutottam, hogy talán érdemesebb az egyveleg posztokat a féléves adagokhoz képest kicsit sűríteni, egyrészt több aktualitása lehet egyes boroknak, másrészt jól jön a tömbösítés olyan esetekben, amikor sok kóstoló élményeit nincs időm/energiám külön posztba önteni.2017 eleje ilyen minden…..
sweetsole 2017.03.18 20:20:52
@loading: Mármint Sándor Zsolt ;-)
Porrera, Priorat, Katalónia, Spanyolország. 2016. július Carles Ortiz vadul artikulálva csapkodja a kormányt, miközben viseltes Ford terepjárójával átzökkenünk egy szép nagy víztócsán. „Na, látod… Ez az egész nagyon tetszik nekem!” – mondja, miközben függőlegesen…..
sweetsole 2017.03.10 09:10:07
A Drop Shop legutóbbi tematikus estjén Priorat került terítékre, néhány neves termelő borán keresztül prezentálva a spanyol viszonylatban kisebb alapterületű, ám annál kiválóbb borokat produkáló borvidék potenciálját. Utóbbit már önmagában az is jelzi, hogy Priorat Rioja mellett a másik olyan…..
sweetsole 2017.03.03 06:59:01
Kapocs borvidéki múlt és jelen között – keresve sem találni jobb szerepet a szekszárdi kadarkának. Bár többé-kevésbé közismert, hogy a nemzeti kincsként kezelt fajta gyökerei közel sem hazai eredetűek, tény, hogy azt a szocializmus nagyüzemi borideológiája sem tudta kizökkenteni…..
Wetzer Pince Wetzer Péter egyre komolyodó hobbiként készíti a borait Sopronban. Elkötelezett híve a természetes borok készítésének. Két hektárt művel. Fehér borai a Somlói borvidék Sághegyén termett öreg szőlőkből, olaszrizlingől, furmintból készülnek. Vörösborai zömmel kékfrankosok a Leithaberg,…..
ValpolicellaEzúttal nem a világ egyik legkiemelkedőbbnek tartott bor régiójáról lesz szó, még csak nem is rendelkeznek a legkiválóbb pedigreevel az itteni őshonos fajták, mégis itt készítik a világ legizgalmasabb, legegyedibb borainak egy részét. A hagyományok folytatása és…..
A Borrajongó Priorat 12 pontban 2016.08.09 06:00:00
Idén nyáron egy katalán túrára adtuk a fejünket, amiből természetesen nem hiányozhatott a Spanyolország legdrágább borai közé rendszeresen delegáló Priorat. Mielőtt belevágnék abba, mi zajlik ma Prioratban, mitől tud esetleg egy már bejáratott borvidék megújulni, nézzünk néhány tényt, amivel érdemes…..
A Drop Shop stábja május elején megint leporolta egyik kedvenc témáját, és nagyon komoly pinot noir sort gereblyézett össze az aktuális szuper szerdára. Kis hazánktól Németországon, Olaszországon, Svájcon és természetesen a klasszikus Burgundián keresztül egészen Új-Zélandig és Kaliforniáig átfogó…..
Egy régóta halogatott cabernet franc kóstoló kálváriájának végére tettünk pontot nemrégiben, amikor egy 15 tételes sort kaptunk pohárvégre. Borvidéket, árkategóriát, évjáratot tekintve egyaránt nagy volt szórás, de így legalább egy igazán színes körképet kaphattunk a fajta hazai interpretációiból,…..
sweetsole 2016.05.13 21:25:15
@MádiN.: 3600,- / 4000,- között mozgott bolttól függően.
www.gaultmillau.hu/muvelt-alkoholista/villanyi-franc-megerosites
Novinophobia Infómorzsák 2015.09.14 09:00:00
Köszöntelek kedves olvasó. Teljesen amatőr borfogyasztó vagyok, nem áll érdekemben senkit reklámozni, saját örömömre keresem a gyümölcsös, fűszeres, fineszes borokat. Hirtelen felindulásból kezdtem az internet végtelenjébe pötyögni a szavakat, a szűk baráti kör korábban…..
sweetsole 2016.05.04 12:20:12
@emoss: Köszi. Ezen a blogon most egy kis szünet / átalakulás van, hogy végleges-e az majd kiderül. Most úgy tűnik, hogy igen.
sweetsole 2016.05.05 09:39:15
@emoss: Sajnos nincs annyi szabadidő :(
Ha tavasz, akkor Drop Shop Austria, amely most már hagyományosan talán az év legerősebb boros rendezvénye Budapesten. Nem csupán a hangulat és a helyszín jó (Gerbeaud Ház), de borok is kiválóak, nem másodsorban üdítően hibátlanok. De ha ez még nem lenne elegendő, akkor ott vannak a mesterkurzusok,…..
sweetsole 2016.05.03 10:29:09
@akov: Igen. Meg is kóstoltam az említett Kékfrankost, olyan irányt vett, mint ami az amforás vörösborok többségére és a naturál irányzatra jellemző, vasas, fémes ízek, citrompótlós savak, halvány árnyéka a januári önmagának :(
sweetsole 2016.05.03 10:35:10
@akov: Nem az Andertről volt szó, és mivel off topic, megírom privátba.
A borvidék legjobb borászai és a borkedvelők ötödik alkalommal töltötték meg a New York Palota/Boscolo Budapest Hotel folyosóit és termeit az ötödik alkalommal megrendezett és immár hagyománnyá vált Badacsony New Yorkban keretében. Az idei rendezvény nem kapott jellemző…..
Sokféle vélemény kering a száraz tokaji (vagy akár somlói) furmint (és a furmint farvízén a hárslevelű) érlelhetőségéről. A borászok általában jól érlelhető fajtának gondolják a furmintot, nem ritkán évtizedes potenciált is emlegetve, ugyanakkor gyakran hozzátéve, hogy a modern kori tokaji száraz…..
sweetsole 2016.03.29 21:18:45
@furmintfan: Igazad van, a "jelentős része" túlzás volt részemről, csak a fele VOLT abban az ársávban. 2010-ben Kikelet birtokborok 2500,- a dűlősök 3.000-3.400,- között voltak Pinceáron, a fenti két Bott bor TC listaáron 3.750,- és 3.425,- volt, amiből a Kléh István utcában simán lejött -10%, azaz, ezek belefértek a 8-12 euróba (persze kérdés, hogy mi volt éppen az árfolyam). A Degenfeld és a Béres biztos belefér, a Szent Benedeket nem ismerem, egyezzünk meg a felében.
Ha kekeckedni szeretnék, most azt mondanám, hogy jöhetnek a külföldi példák 12 eurós ársávban, amik 6-8 évesen extázist okoznak. Nehéz dió, mivel ott is 20-25 eurónál kezdődik az a határ, amiket érdemes ennyi ideig fektetni. Nyugat-európai fizetésből ez olyan, mintha én az itthoni keresetemből 3 ezer forintos borokat vennék, és szerencsére lehet találni a kínálatban ilyen áron is nagyon szép tokaji száraz borokat, ahol az érlelhetőségnél fontosabb, hogy egyensúlyosak, elegánsak, gyümölcsösek legyenek, hisz a fogyasztók töredéke érleli csak évekig féltve őrzött palackjait.
sweetsole 2016.03.30 10:08:50
@silvousplait: Nem vagyok elfogult a témában. Nem értek egyet a száraz borok árának egekbe szökésével, az érleléssel kapcsolatban nekem is vannak kételyeim, nem sok olyan alapbort tudok felsorolni, ami az elegáns, egyensúlyos, gyümölcsös, jól iható kritériumoknak megfelel úgy, hogy közben nem kell érte csillagászati összegeket kifizetni. Fontosnak érzem a dűlők faggatását, de először az előzőeknek megfelelő alapborokat kéne lerakni. A Furmintot nem tartom jobbnak a Hársnál, jobban kedvelem a kettő házasításából készült borokat. Ugyanakkor ez egy nagyon fiatal történet, a termelők az út elején járnak, születnek nagyon ígértes borok. Öt év múlva okosabbak leszünk.
(A Francia példákat szívesen venném)
sweetsole 2016.03.31 09:00:06
@silvousplait: Köszönöm.
Novinophobia Pause 2016.03.25 07:27:51
sweetsole 2016.03.25 11:35:58
@knutom: Köszönöm!
Akiknek még nem ízlett egyetlen Ráspi bor sem, ezzel sem fognak szerelembe esni, de Villány fanatikusok, tannin, lekvár és hordószörny kedvelők is messziről kerüljék.  ..
Novinophobia A pince mélyéről 2016.03.21 06:00:00
Homonna Attilával és boraival ritkán találkozni rendezvényeken, így igazán csak Erdőbényei látogatással, vagy vásárolt palack alapján lehet borait kóstolni. Mivel a birtok kicsi, a borok alacsony palackszámban készülnek, az árak nem a magyar átlagkeresetekhez vannak igazítva,…..
Elég cudar vakon összehasonlítani egy 900 forintos Aldis bort egy Új-Zélandi tétellel, most ezt dobta a gép, de szégyenkeznie mégsem kell. Legközelebb egy Nyakassal nézzük össze vakon, megdöbbennék, ha az kerülne ki győztesen...
Novinophobia Mátra again 2016.03.14 06:00:00
A Centurio Szőlőbirtok mozgatórugója Ludányi Balázs a Mátrai borvidéken tevékenykedik 3,2 hektáron, három dűlőben, Fáy-domb (2,4 ha), Száraz-völgy (0,3 ha), és Diós (0,5 ha). Természetes úton történő szőlőművelés vegyszerek nélkül, réz, kén és algakivonat…..
Novinophobia Egy piros, egy fekete 2016.03.11 06:00:00
1953-ban alapított családi borászat Dernauban az Ahr vidéken, 2000 óta VDP tagok, napjainkban 9 hektáron gazdálkodnak organikus szőlőműveléssel, hagyományos borkészítéssel, kékpalás talajról. A szőlők 97%-a kékszőlő, melynek 86%-a Pinot Noir, elenyészően Dornfelder, Portugieser és Cabernet, valamint…..
Novinophobia Egy hibátlan palack 2016.03.09 06:00:00
A pincéről és borairól már többször is volt szó oldalainkon, bemutatása, filozófiája itt részletesen megtalálható. Nem véletlen a címválasztás, hisz mai posztunk borát a kezdeti felmagasztalás utáni években lesújtó kritikák is érték...
A Weinhof Herrenberg pincészetet Manfred és Claudia Loch alapította 1992-ben, nem voltak generációkon átívelő hagyományok, de volt egy célkitűzés: a már nagynevű német pincészeteknél jobb borokat készíteni...
Bálint 2012-es saját telepítésű szőlője, 0,25 hektár a Vár Mege dűlőben, a 13-as minimális szűztermés után, a 14-es évjáratból már értelmezhető mennyiség is lett. Tavaly a Mitiszolon már volt hozzá szerencsém, így bátran emeltem le a polcról...