Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sagitta

0 bejegyzést írt és 67 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Évösszefoglaló? – ezt a tömör, de kétségtelenül egyértelmű, mindössze egy szóból álló levelet kaptam a minap az egyik olvasótól. A blog műfaja szerintem nem alkalmas arra, hogy egy teljességre törekvő politikai elemzést adjon 2010-ről, ezért erre majd a hagyományos…..
sagitta 2010.12.30 23:32:19
@a-kis-herceg: "KOMMUNIZMUS van az állami intézményekben 65 ÉVE!!!! mind ben... ugyenez egyetem... orvosi int. ek. a legrosszabb az orvosi egyetem:) maszekolnak a köz infrastrukturáján... LÉHŰTŐK... ötöd-negyed ennyi emberrel megoldható ugyanez... na nem biztos hogy az a rész most ott "dolgozik"."

Egyetemmel kapcsolatban igazad is van, meg nem is. Valóban van sok léhűtő, ezeket akkor sem lehet elküldeni, ha egyébként lenne rá szándék. Nem azért, mert indokolni kell a felmondást, hanem azért, mert nincs miből kifizetni a végkielégítést. Ilyen szempontból az új szabályozás se segít sokat, a végkielégítés szabályain nem változtattak. A becslésed a léhűtők arányára kicsit túlzás.
sagitta 2010.12.31 01:30:37
@a-kis-herceg: pedig te nagy huzat szakértő kell, hogy legyél, legalábbis eszerint a szöveg szerint a B612 is elég huzatos...:-)

<<„Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek. - Furcsaegy virág ez...”
- Esténként tégy majd bura alá. Nagyon hideg van itt nálad. Rosszul vagy berendezkedve.>>
sagitta 2010.12.31 15:18:35
@a-kis-herceg: "sajnálom ez a realitás... rossz hallani, hogy egy magáncég szerűen szervezett KÖZ szféra ötöd-negyed enyni dolgozóval!!! üzemeltethető lenne...

demagógia... nincs pénz kéthavi végkielégítésre??? ezért fizetjük őket élethosszig...

te szórakozol velem, te direkt "tetteted magad" "

Becsszó nem szórakozom veled. Elég közelről van lehetőségem látni ezeket dolgokat, állami szabályok döntik el, hogy miből mit fizethetsz, és a bérkeretből nem tudod kigazdálkodni a végkielégítést. Abban egyetértek, hogy hülye a szabályozás.
Magáncég szerűen szervezett közszférával egyetértek, gondolom, ez eddig is kiderült. Ebben az is benne van, hogy idióta bürokráciával nem korlátozzuk az egyetemek vállalkozási tevékenységét. Ezzel együtt azt látom, hogy ez a teljesítményalapú szemlélet sokaktól nem idegen a felsőoktatásban, csak sokat kell még küzdeni a "nekünk ez természetesen jár" emberkékkel.
törökgáborelemez 304. Vagy-vagy 2010.12.27 20:06:21
Az előző bejegyzést azzal fejeztem be, hogy mindenkinek van valamekkora kormányzati felelőssége, aki akár háttéremberként, akár mezei parlamenti képviselőként részt vesz a politikai döntéshozatalban. Mégis, kormánypárti politikusokkal beszélgetve gyakran találkozom a…..
Régen látott össztűz zúdult ma az Európai Unió országaiból az Orbán-kormányra. A német lapok többek között vezérelvű országról értekeztek, a luxemburgi külügyminiszter a belarusz diktátorhoz hasonlította a magyar kormányfőt, Angela Merkel pedig az egyik szóvivőjével…..
sagitta 2010.12.22 21:23:09
@a-kis-herceg: Azért az gáz, hogy a Gömböc feltalálók egyikének nevét sikerült elírni a reklámfilmben. Nem Sándor Várkonyi hanem PÉTER Várkonyi. Szégyen.
sagitta 2010.12.22 21:29:00
@Ventura Blvd: Te egy mentetlen idealista vagy... jobb helyeken ezt úgy mondják demokrata. Magyarországon kihaló félben lévő veszélyeztetett emberfajta...:-)
sagitta 2010.12.22 21:48:22
@a-kis-herceg: egy ilyen filmnek torzítania is kell, szerintem ez OK. Üvegbeton ügyben nem értünk egyet, ez nyilvánvalóan nem egy kommersz építőanyag, de attól még egy frappáns találmány. Mérő szerint a depresszív környezet kedvez a kreativitásnak:

www.fn.hu/kultura/20101217/hatekony_orban_kontrollalt_duhe_interju/

Nem az a gond, hogy nincs újdonság, hanem hogy azt sem tudjuk aprópénzre váltani, ami van.
"Efelé rohanunk, hogy az ellenzéki pártok így gondolkodjanak. Csináltok magatoknak negyedik köztársaságot, ez nem a mi köztársaságunk, mi majd ötödiket csinálunk, és ezzel állunk elő. Hogy ez, ami van, a 9 éves megbízásotokkal, ilyen alkotmánybírósággal nem kell nekünk,…..
sagitta 2010.12.22 00:38:55
@Ventura Blvd: Joggal hiányolod az előrelátást. De hogy lássak előre akár csak a saját dolgaimban, ha - kormányváltástól függetlenül - fél évente változtatják a játékszabályokat? Ennyiből az "ingerből cselekvő ösztönlények" reakciói teljesen védhetőek.
sagitta 2010.12.22 14:45:15
@Ventura Blvd: 1. pontodat csak megerősíteni tudom. Alterezőként csuda dolgokat lát az ember. Politikához közel álló népek 800-1000 m2-es villái láttán tényleg elég fals, amikor utána megy a szöveg, hogy kinek hogyan kellene szolidárisnak lennie.
„Elérte a Fideszt is a kormánypártok sorsa: az előző hónapokban enyhén fogyatkozott, most viszont jelentős mértékben csökkent táborának mérete” – ezzel a mondattal kezdődik a Szonda Ipsos legfrissebb kutatásának ismertetése a Népszabadságban. Itt a blogon…..
sagitta 2010.12.21 00:58:41
@ben2: akkor van a Fidesz igazán nagy bajban, ha amit írsz, azt a vezetői is így gondolják. Az MSZP 10-15%-ban ez a "csak a kommunikációval van a gond" mantra nem kicsit van benne!
sagitta 2010.12.21 02:20:14
@tepes: Végül is 20 évet szoktunk 1 generációnak tekinteni, azok a fiatalok ma már vastagon középkorúak.
sagitta 2010.12.21 02:37:55
@Szimba: Ez igaz, de az ügyes megfigyelő azért tudja verifikálni a modelljét...:-) Azért az tényleg érdekes, hogy mindegyik cégről van egy közvélekedés, hogy hova húz. Vajon ez mennyire befolyásolja a mérési eredményt? Hányan hajtatják el a kérdezőt, ha megtudják hogy melyik intézet nevében dolgozik?

Egy másik érdekes kérdés, hogy van-e olyan részhalmaza a szavazóbázisnak, ami viszonylag pontosan jelzi a teljes tömeg mozgását.
Nem értem, most akkor ő nem olyan, mint a mi politikusaink – mondja és kérdezi az egyik nyugati nagykövetség munkatársa, amikor Orbán Viktor politikájáról beszélünk. Az Economist legújabb számában harcias, összeférhetetlen („pugnacious”) embernek írja le a magyar…..
sagitta 2010.12.18 00:38:49
@Ventura Blvd: szimpatikus ez a megközelítés, de a multinacionális cégek dolgozóin kívül Magyarországon ez az attitűd nem túl sokakat jellemez. Miért pont a politikusok tennék ezt magukévá?
sagitta 2010.12.18 01:50:03
@Ventura Blvd: Engem nem kell meggyőznöd...:-). Számomra az az érdekes, hogy mennyire erősen tartja magát az az elképzelés, hogy elég átvágni a gordiuszi csomót, és minden a helyére kerül. Ez nem csak Orbánra jellemző, csak ő érzett rá leginkább, hogy ez egy kelendő portéka. Ez a paradigma mindkét oldalt foglyul ejtette. Orbánék a 2/3-ra hivatkozva mindent a feje tetejére állítanak (Ab, MNYP,...stb.), de Gyurcsány is kb. ugyanerre hajtott.
Amit te írsz, ahhoz az kell, hogy néha konkrétumok körül menjen a disputa: érdemes megnézni mi van ehelyett. MNYP ügyben: "megvédjük a nyugdíjakat" kontra "el a kezekkel a magántulajdontól". Mindkét oldalon 0 konkrétum. Ha az ember utána megy, kiderül, hogy ez nem egy ilyen fekete-fehér kérdés, hanem van X változó, ami eldönti, hogy a MNYP megszüntetés jó döntés-e, vagy sem. A durva az, hogy az X változóból több jelenleg nem ismert! Azok sem, amik elvileg ismerhetők lennének (pl.: a TB rendszer teljesen átláthatatlan, tisztázatlan, hogy a TB 2013 után milyen algoritmussal kívánja meghatározni a nyugdíjat, tisztázatlan volt a MNYP járadékfizetése szintén 2013-tól...stb.). Egyszerűen könnyebb hitvitázni. TG szerint Orbánt egyértelműen a siker iránti vágy motiválja, de félő, hogy a módszer miatt a rizikós kísérlet el fog bukni. Vajon elvezet ez a paradigmaváltáshoz (azaz hogy nem egy zseniális ötlet oldja meg a problémákat, hanem az aprólékos munka a konkrétumokkal), vagy jön egy újabb "legkisebb királyfi" akiben újra lehet reménykedni?
Ez a blog tudatosan a magyar politikára koncentrál. Nem azért, mintha érdektelennek tartanám a világ más tájain történteket, és különösen nem azért, mert esetleg abban a hitben élnék, hogy létezhet a külvilág hatásaitól független, csupán magával „határos” magyar…..
sagitta 2010.12.16 17:18:45
OFF

www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdij/a_penztartagok_nem_valaszthatnak_vissza_kell_lepniuk.142876.html

Nagyon tanulságos cikk, és tud új szempontokat adni a lerágott nyugdíj vitához.

ON
„Gratulálni jöttem, mert ön rendkívül ügyesen hiteti el a magyarokkal, hogy fontos az, amit gondol és tesz. Hogy múlik azon bármi! Nagyon tehetségesen csinálja.” Frei Tamás új könyvében az orosz Gazprom elnöke ezekkel a szavakkal kezdi ultimátumszerű mondandóját,…..
sagitta 2010.12.12 19:14:37
@kodó tamás:

index.hu/gazdasag/vilag/2010/12/12/megis_megmaradhatna_a_magannyugdij/

A nemzetközi helyzet fokozódik... ha ez a lengyeleknek tényleg sikerül, akkor a MNYP megszüntetés melletti egyetlen kvázi racionális érv is elszáll.
sagitta 2010.12.12 20:35:38
@guvernalista: szerintem összekeverted a tőke és a kamat törlesztést, nem 3000 milliárdot dob ki az ablakon, csak kb. 180 milliárdot (persze az sem kevés).
A hiánycél csak akkor tartható, ha a MNYP-ból folyó kiadásra is költenek, a hiánycél elsősorban az adócsökkentés miatt nem teljesül. (Vagy a rokkant-nyugdijjak miatt, kinek, hogy tetszik.).
sagitta 2010.12.12 20:40:32
@Diocles: Bocs, de szerintem ez nem ezt jelenti. Ha a MNYP teljes vagyonát adóságcsökkentésre fordítanák (ahogy nem teszik), az adósság még akkor is 60% felett lenne, így az adósságcsökkentési kényszer megmarad (merthogy vállaltuk, hogy előbb-utóbb bevezetjük az Eurot). Azonban a túlzott deficit eljárás miatt Magyarországnak a 3% hiány és annak számítása a kulcskérdés jelenleg.
„Február végére elkészül a Magyar Növekedési és Stabilitási Program, amely Magyarország strukturális reformprogramja” – jelentette be ma Nagy Anna kormányszóvivő. Az úgynevezett „kétharmados reformokról” Orbán Viktor már korábban is beszélt, a…..
sagitta 2010.12.09 21:04:01
@guvernalista: Azért muris, hogy egy politológus blogjan osztod ki a bölcsészeket. Lehet, hogy mégsem annyira haszontalanok?...:-)
sagitta 2010.12.09 21:56:07
@kodó tamás: Köszönöm, nem ismertem.
sagitta 2010.12.10 00:10:22
@oldrock: a genetika szép tudomány, sok sikert neked! Azzal, hogy PhD-k színvonalán van mit emelni, egyetértek. Csak arra szerettem volna utalni, hogy adminisztratív eszközökkel ezt nehezen tudom elképzelni.
Félreérthető voltam. Nem a "német modell" híve vagyok, hanem a személyiségemhez az áll közelebb (szépen, axiomatikusan levezetni....). Továbbra is tartom, hogy az angolszász modell IS működőképes. Ebben van egy első, kevésbé mélyebb kör (BSc), majd egy elmélyültebb második kör (MSc vagy PhD).
Amennyire belelátok, Bologna miatt nem vontak ki pénzt a felsőoktatásból, és igazán nem is olcsóbb. Szerintem az igazi céljai hogy az EU felsőoktatása átjárhatóbb és versenyképesebb legyen. Az első teljesült, ahogy a hallgatóimon látom, valaki tud ez élni (olyan tudásra tesz szert, ami itthon nem része a képzésnek), valaki nem (buli, buli, buli). A második még kérdéses. Szerintem nekünk ez lehetőség is lehetne, hogy feljebb pozicionáljuk az egyetemeinket, de inkább csak próbáljuk elszabotálni, ahogy erre törvénytervezet is hajt. Közben meg külföldi (norvég) hallgatóm arról győzköd, hogyha jobban reklámoznánk magunkat ÉS egy fokkal korszerűbb dolgokat oktatnánk, tömegével jönnének ide diákok tanulni. Merthogy a bolognai rendszerben ez is benne van. Ahogy hallom, az orvosi egyetemek is erre hajtanak.
Magyarország újabb leminősítése miatt a parlament költségvetési bizottságának összehívását kezdeményezte Varga Mihály, a testület fideszes elnöke. A politikus szerint a Standard & Poor's, majd a Moody's adósminősítésével a kormány feltette a koronát eddigi…..
sagitta 2010.12.07 02:32:14
@VRbagoly: Ezt dobja az algoritmus. Az előző kormány ellentmondásos, vagy legalábbis vitatható, kiadáscsökkentést és egyidejűleg az adószintet megtartó, helyenként növelő politikájának mindkét elemét egyszerre utasították el.
Ellentmondásos állítások egyidejű tagadásával az ellentmondások megmaradnak. Az adócsökkentés és a kiadások szinten tartása mellett kitartottak, ami ugyanúgy vitatható, mint amit az előző garnitúra tett. Ez hozza magával mindazt, ami most történik (MNYP, hitelminősítők). Az csak sovány vigasz lehet, hogy nem csak Magyarországon áll ez a dilemma.

www.nytimes.com/2010/12/06/opinion/06darling.html
Az okok prózaisága nem akadályozza meg a következmények költőiségét… Mérő László legújabb könyvében (Az érzelmek logikája) olvastam ma éjszaka ezt a mondatot, egy azt megelőzően hallott, csodálatos hangnak köszönhetően talán inkább lírára, semmint prózára…..
sagitta 2010.12.05 15:56:06
@MEDVE1978: számomra úgy tűnik, éppen Gábor az, aki szakít a Kádár-kor beidegződéseivel. Amit hiányolok az elemzésből, az éppen ehhez kapcsolódik: az ún. értelmiség egy jelentős része (elsősorban műszakiak, TTK-n végzettek, tanárok, orvosok) "menekül a politikától", jobban mondva a vasárnapi ebéden túl ódzkodik a véleménynyilvánítástól. Aki véleményt nyilvánít, gyakran csak a saját szekértábor ügyeihez gyárt ideológiát. A kevés elemző, nem szekértáborhoz köthető vélemény épp hogy erősíti a fekete-fehér világot. Attól tartok, ez vezet oda, hogy politikusaink - és kommunikációs tanácsadóik - váltig hiszik, hogy a fekete-fehér felpörgetése vezet sikerre.
Gábor, igenis vannak sokan, akik épp az említett mérlegelő beszédre fogékonyak, csak hajlamosak arra, hogy inkább csöndben maradjanak. Lehet, hogy ez nagyobb hiba, mint gondolnák.