Regisztráció Blogot indítok
Adatok
IoSonoGerardo

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tisztelt Címzettek! Mivel az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény alapján a beteg jogosult az egészségügyi ellátással kapcsolatban az egészségügyi szolgáltatónál, illetve fenntartójánál panaszt tenni, így ezúton szeretnék élni e jogommal.2010.12.16-án jártam…..
IoSonoGerardo 2010.12.22 07:46:21
Érdekes, hogy 1 hetes, nem sérüléses jellegű panaszával baleseti sebészeti ambulanciára ment.
Ideális esetben azokat a vizsgálatokat írják a státuszhoz, amiket el is végeztek. Jelen esetben nyomásérzékenységről (amihez meg kell nyomni az adott területet) és mindkét oldali Lasegue pozitivitásról írnak (ehhez meg kell emelni a páciens alsó végtagját). Még ideálisabb esetben a fizikális vizsgálat első, legköltséghatékonyabb része az inspectio=megtekintés. Ez a status szerint is elmaradt.
Északi szomszéd diagnózisa: dermoid cysta. Ez egy veleszületett jóindulatú daganat, általában a test középvonalában kívül-belül bárhol előfordulhat, illetve gyakran a herében/petefészekben fejlődik ki.
Érdekessége, hogy mindhárom csíralemez (ekto-mezo-endoderma) származékait tartalmazza, azaz kb bármilyen érett szövetet. Így gyakran van benne haj, köröm, fog, porc, csont, nyálkahártya és pajzsmirigyszövet (ez pajzsmirigy hiperfunkciót képes okozni)
Ezen tulajdonságai miatt nevezik teratomának = szörnydaganat. A cisztikus szerkezetű, érett szövetet tartalmazó teratomát nevezik dermoid cystának. Kezelése sebészi.
Nagyobb problémát okozhat, ha agyban, szemben, tüdőben helyezkedik el, méretéből adódóan nyomja a környezetet. Az is előfordulhat, hogy gyomornyálkahártyát tartalmaz, sósavtermelő sejtekkel => sósav => kijut a daganatból =>környezetének nem jó.
Nehéz lehet elkülöníteni a pilonidalis cystától (amiról miklos.rabai is írt).
Terápia szempontjából kb mindegy, hogy a kettő közül melyikről van szó, így is-úgy is kivágják a villámkezű sebészek. NEM a traumatológusok...
IoSonoGerardo 2010.12.22 08:58:28
@Hózentróger: Azok a beavatkozások, amiket láttam, ambuláns műtétek voltak, helyi érzéstelenítésben és néhány percig tartottak. Nem valószínű, hogy emiatt be kellene feküdni. Ilyenkor csak tályogról van szó (körülírt gennyes gyulladás), nincsenek sipolyjáratok. A műtét lényege a megnyitás, genny kiürítése és mosása.
Ez kiújulhat, ha egy másik szőr benő és újrakezdődik az egész, vagy ha a műtét során a folyamat tokja-fala nincs teljesen eltávolítva.
Ha komplikáltabb a helyzet, azaz sipoly-járatrendszer alakult ki, akkor picit bonyolultabb a helyzet.
_Szerintem_ ilyen esetben epidurális érzéstelenítésben (gerinccsatorna és kemény agyhártya közé adják az érzéstelenítőt) végzik, mivel ez több időt vesz igénybe, mint egy tályogmegnyitás.
Pontosabb információkat találhatsz drbanfalvipeter.blogspot.com oldalon.
Kedves Praxis blog és olvasók!   Azért ragadtam billentyűzetet, mert nem igazán tudom, hogy mit gondoljak. Tudom, a blog eddig nem tanácsadó feladatokat látott el, de mivel úgy vettem észre, hogy sok egészségügyi dolgozó és orvos látogatja, talán érdemi választ kaphatok.…..
IoSonoGerardo 2010.12.18 18:34:41
@Ebzon: Nem.
IoSonoGerardo 2010.12.18 19:54:40
@Ebzon: ha rád gondolnék, akkor neked címezném.
Igen, "jólinformált" vagyok a H1N1ről, mert nem szeretek megalapozatlanul véleményt alkotni fontos(nak ígérkező) témákról (=>könyv, infektológusok, pubmed.com).
Valószínűleg naiv vagyok, de nem látok mindig mindenben összeesküvést. Talán azért, mert a balliberálisjudeoplutokratazsidógyógyszermaffia kimosta a agyamat, hiszen ők szabják meg, mit taníthatnak az egyetemeken, mit írhatnak a könyvek, tehát álláspontom alapjaként használhatatlanok (ahogy már több vitapartneremtől megkaptam).
Mérgezésről: a higannyal mérgezés és a legyengítettnek álcázott nem legyengített vírussal oltás a lakosság/magyarság/emberiség kiírtása céljából, chipbeültetés stb kimeríti a téveszme fogalmát. Nem láttam, hogy te ezek közül bármelyikről írtál volna, tehát nem "téveszméseztelek" le.
De aki ilyet terjeszt (orvosoktól is hallottam ilyet), az már erősen pszichopatológia.
Az oltás hasznáról: nekem használt, mert nem kaptam el :D:D
Szerencsére már nem derülhet ki, mi történt volna ellenkező esetben, de több, mint valószínű, hogy ugyanez=semmi. Mert a WHO túlbecsülte a problémát. De a H1N1 valóban jó eséllyel indult, hogy a Halál keserű szeleként seperjen tova világunk poros parkettáján, valahol a topik elején már írtam erről.
Az oltás hatékonyságáról több cikket is publikáltak, ahogy a mellékhatásairól is. A pubmed.comon szabadon hozzá lehet férni a cikkekhez, ill. az absztraktokhoz.
Ha közölted az altatóorvossal, hogy szójára allergiás vagy, ha nem, mindenképpen szörnyű ami történt.
Bizalomról: túlspecializált világunkban elkerülhetetlen, hogy megbízzunk olyanokban, akik egy adott területhez értenek. Ezt bőven lehetne ragozni, de felesleges. Ha emiatt lebirkázol, ám legyen.
(bocsánat a kesze-kusza fogalmazás miatt, ma már 12+ órája tanulok :D )
IoSonoGerardo 2010.12.18 20:22:38
@Ebzon: "Én sem hiszem, hogy bárkinek valaha adtak volna be ilyet a tudta nélkül (persze ezt hogy is tudhatnánk:D)"

:)
Vannak, akik érzik, hogy néha atomjaira szaggatja őket x bolygó y faja által beültetett chip vagy radioaktív vírusokat sugárzik a fejébe vki másba ültetett csipp. Mi, tudatlan többség, csak találgathatunk :)
Az implantált azonosító érdekesnek tűnik, előbb-utóbb biztos szélesebb körben is bevezetik. Bőven felvet morális kérdéseket, nyomonkövetés stb. Viszont a mai okostelefonokkal bárki nyomonkövetheti az okostelefonnal rendelkező ismerőseit. Ez már végképp off, szóval abbahagyom és tanulok, nehogy jövőre az én tanulatlanságom miatt jöjjenek a negatív sztorik a praxisra :D
Ami velem történt a kórházban az maga a rémálom!Történt ugyanis hogy a régi műtétem helye begyulladt és a Hetényi kórház baleseti sebészetén műtétet javasoltak!Be is kerültem a kórházba 2010 november 19-én és még aznap el is végezték a műtétet!Délután fél háromkor…..
IoSonoGerardo 2010.12.12 17:04:54
@tbjárulékfizető: a mértékletes alkoholfogyasztás valóban hasznos szív-érrendszeri szempontból, mivel az alkohol, mint "méreg", különböző kompenzáló-védekező folyamatokat serkent. A vörösbor ezen felül a polifenol tartalma miatt jelentős antioxidáns hatással is rendelkezik, azaz gátolja az LDL("rossz koleszterin")oxidációját, ami az érelmeszesedés jelentős lépése.

Ezért javasolható a napi LEGFELJEBB 150ml vörösbor a szív-érrendszeri betegségek megelőzésére.

Érdekesség: ún. Polymeal is tartalmazza a vörösbort. Ez az étrend (állítólag) 76%al csökkenti a szívbetegség miatti halálozást és az átlagéletkort 5-6 évvel megnyújtja.
A polymeal áll: naponta 400g zöldség-gyümölcs, 2,7g fokhagyma, 70g mandula, 100g étcsokoládé(min.85%os) 150ml vörösbor, és hetente min 4x 115g tengeri hal fogyasztásából.
Praxis Nem vettek emberszámba 2010.12.11 07:00:00
Sziasztok!  Én is szeretném veletek megosztani történetemet. Az egész úgy kezdődött, hogy egy ér a bokámnál szinte befeketedett, és nagyon fájt. Elmentünk a székesfehérvári Szent György Kórházba, ahol egy érsebész fogadott. Azt mondta, hogy valami gyulladás, biztos, hogy…..
IoSonoGerardo 2010.12.11 14:56:41
@Leroi: Jelenleg az az álláspont (éppen most készülök sebészet-érsebészet kollokviumra :D), hogy műtéti indikációt jelent, ha saphenofemoralis átmenetet eléri a trombus, ha tályog alakul ki és amit te is írtál, azaz a csillapíthatatlan fájdalom.
Emboliaveszély csak akkor áll fenn, ha 1. a rög a saphenofemoralis junction áthatolva a véna femoralisba terjed 2. extrém ritkán a perforáns vénákon át a lábszári mély vénákba
A trombus "megszökését" az akadályozza meg, hogy a gyull véna reflexesen ráfeszül a rögre.
IoSonoGerardo 2010.12.11 15:17:53
@Leroi: Köszönöm :))
IoSonoGerardo 2010.12.11 15:36:01
@Hatodéves: erre csak a kedvenc mondásomat tudom idézni: "A biológiában nincs 100%" :)

Attól, hogy alsó végtagi trombózist nem mutattak ki, még mindig jöhetett a pl a méh/prosztata körüli vénás fonatból.
Egyébként kiváncsi lennék, hogy az a reflexes érösszehúzódás, ami elvileg helyén tartja a felületes rögöt, autonóm neuropathiában hiányozhat-e, megfordítva a kérdést: autonóm neuropathiában gyakoribb-e a tüdőembolia felületes vénás trombózis esetén?
Petra levelében édesapjának elvesztéséről mesél. Háziorvosa későn vette észre, hogy nem megfázást kellene kezelni mindenféle köptetőkkel és nem küldte időben röntgenre, fül-orr gégészetre.     Tisztelt Praxis blog Legtöbbször kórházakról esik szó itt a…..
IoSonoGerardo 2010.11.28 07:29:07
@huncut: Sajnos mégha évente készült volna nála mellkasrtg, ezt az agresszív, gyors progressziójú daganatot (vszínűleg kissejtes tüdőrák) nem lehetett volna kiszűrni, mert 1 év alatt képes eljutni a tünetmentes (és képalkotó eljárással kimutathatatlan) stádiumból a kiterjedt, gyakorlatilag 100% halálos állapotba.

Részvétem a posztolónak.
Kedves Praxisblog! Remélem, nemcsak a negatív élményeknek lehet hangot adni. Nekem ugyanis csupa pozitív volna, azonban úgy érzem, ezt is meg kell osztani, ne negatívakon csámcsogjunk csak!  A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház nőgyógyászati osztályára kellett bemennem egy…..
Tizenhét Revans 2010.11.17 18:43:00
Michael Fay éppen az utcán parkoló sötétszürke kocsiját bámulta irodája ablakából, mikor hosszan, halkan kopogtatni kezdtek a szobája ajtaján. A titkárnő nem jelezte, hogy valaki bejelentkezett volna hozzá. Lisa sem szokott, a felesége - igaz, az utóbbi időben egyáltalán nem is…..