Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szalay Miklós

112 bejegyzést írt és 1131 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Méltányosság Politikaelemző Központ gyakran ír a nemzetállamiság és a globalitás kapcsolatáról. Létezik egy olyan mérőszám, amely a nemzetek lelki jólétét vagy legalábbis jobblétét méri: a boldogság. A „boldogság indexek” jó források a politológus számára abban a tekintetben, hogy az országok…..
Habár erre a mondatra léteznek különféle közhelyes vagy szabvány válaszok, érdemes egy kicsit mélyebben megnézni, hogy milyen közös tulajdonságokkal rendelkeznek azok, akik különféle korokban és eltérő körülmények között élen járnak a feszültségkeltésben és ezt láthatóan még élvezik is. A…..
A minap jelent meg a hír, hogy 800 embert elbocsátanak az Electrolux jászberényi üteméből a robotizáció nevében. A gépi intelligencia térhódítása itt van a nyakunkon, de mit tehetünk, ha jön a robot apokalipszis? A nap, amikor a robotok átveszik a hatalmat az életünk fölött, nem terminátorokkal…..
Szalay Miklós 2019.09.14 21:02:32
Tény, hogy a gépesítés kiszorítja a munkaerőt, de azért a képzetlenebbek egy részére továbbra is szükség lesz. Különösen a testi ügyességet kívánó munkakörökben nincs félnivaló, pl. a takarítóknak sem kell rettegniük, ha megnézitek, mire képes egy robot manapság, De pl. az önvezetés is éppen az egyre távolabbi jövőbe csúszik, ha belegondoltok.

Akit közelebbről érdekelne a téma, annak itt egy írás a világ iparizáltságáról:

egyvilag.hu/temakep/081.shtml

Ez meg itt az önvezetésről bővebben:

Önmagát vezető autó szerintem pedig nem lesz, egyhamar legalábbis. Mégpedig azért nem, mert ez egy olyan bonyolult probléma, amire a számítógépek nem képesek. Távolról sem csak arról van szó ugyanis, hogy GPS-szel odataláljon valahova, vagy beparkoljon egy helyre: ezek viszonylag egyszerű dolgok. Gondoljatok viszont bele: az utakon millió egy dolog történhet, ott van a többi autó, a gyalogosok, a biciklisek, a kátyúk, az eltakart közlekedési táblák, az állatok, lehet ilyen idő, meg olyan, stb, stb... Ráadásul egy ilyen autónak atombiztosan kellene üzemelnie, mert életek múlnak minden hibán... (Illetve mert a sz*rt is kiperelik a gyártókból, ha az autója bajt csinál.)

A helyzet egyébként ahhoz hasonló, amikor a számítógéppel megcsinálták a helyesírás ellenőrzést, viszont odáig nem igazán tudnak eljutni, hogy a gép normálisan tudjon fordítani, esetleg stilisztikai problémákban tudjon segíteni. Miért? Azért mert ahhoz érteni is kell a szöveget. Ez tehát két meglehetősen különböző dolog: vannak egyszerű problémák, amelyekkel elbír a gép, meg a bonyolultak, melyekkel nem.

Illetve az is fontos, hogy a gépeknek nincs ún. mögöttes tudása, az embernek viszont van. Egy ember tudja, nagyjából mindenről, ami vezetés közben felbukkanhat, hogy micsoda, és kb. hogy fog viselkedni, akkor is, ha az szokatlan, például egy elefánt. (Merthogy szokatlan dolgok is történnek az utakon.) Egy gép csak azt, amit beleprogramoztak, mindent meg nem lehet beleprogramozni.

Olyasmit tudok elképzelni max, hogy mondjuk az autó végig tud menni magától az autópályán, az ugyanis egy viszonylag egyszerű és védett környezet. Plusz biztos kiesik még néhány hasznos, használható fejlesztés a kutatásból, de azt a célt, hogy az autó magától elvigyen egyik címről a másikra, nem fogják elérni. Hype ez, meglássátok.

Apropó, akit érdekel, annak itt egy írás a tudomány határairól:

egyvilag.hu/temakep/029.shtml
A címben szereplő Poisson-eloszlás egy kicsit különleges a korábban bemutatott eloszlásokhoz képest. Az eddig ismertetett eloszlások esetében azt vizsgáltuk, hogy ha van n darab esetünk, akkor abból mekkora valószínűséggel fognak esetek megfelelni egy adott feltételnek, például nagyszámú…..
„Az egoista egy rossz ízlésű ember, akit sokkal jobban érdekel saját maga, mint én.” (Ambrose Gwinnett Bierce) Van a személyiségünknek egy alkotórésze, amely az amúgy is kihívásokkal terhelt életünkön nem könnyít. Ez az egonk. Az a belső érzés, amely mindenki másnál különbnek tart minket. És ez…..
Szalay Miklós 2019.09.14 00:51:15
Egyvilág - Fórum Egyenlőtlenség 2019.09.12 14:35:22
  (Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)   (Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)   1.   Az egyenlőtlenségek jelentése, mértéke és…..
Szalay Miklós 2019.09.12 19:42:57
@Geo_: Köszi! Látom, a te posztod is egészen friss. Ami a Svéd példát illeti ott egyrészt az átlag jólét is magasabb, másrészt meg az egyenlőtlenség alacsonyabb, szóval két szempontból is jobban állnak nálunk. Magyarország tekintetében pedig az igaz, hogy a Svédeknél rosszabbak vagyunk az egyenlőtlenséget illetően, de azért nem olyan sokkal. Bár persze az is bosszantó, ami itt van, plussz a helyzet inkább romlik, mint javulna, Magyarország azért még mindig távol van az extrém egyenlőtlenségtől, ha pl, megnézed a fenti ábrát is, az USA is rosszabb nálunk, de Dél-Amerikában meg Afrikában vannak az igazán durva helyek.
Szalay Miklós 2019.09.12 22:47:58
@Geo_: Így van, egyebek mellett a gazdaságban sem lehet mindent mérni, még csak a célokat sem lehet objektív módon meghatározni. (Ezért akárhogy is szeretnének egzakt tudományt csinálni belőle, a közgazdaság részben mindig művészet marad.)

Még annyit, hogy jómagam elég sok közgazdaságot tanultam, és a közgázos részekben benne van mindannak az esszenciája, amit megtudtam. (A többiben is, csak az nem a szakmám.) Szóval, ha valaki érdeklődik, és nincs ideje elvégezni egy egyetemet, annak szerintem hasznos lehet.
Abban a szerencsében lehet részünk, hogy 2019-ben újra a nagyvásznon láthatjuk a mozitörténelem egyik legnagyobb klasszikusát, Francis Ford Coppola 1979-es Apokalipszis most című filmjét, egészen konkrétan annak végső vágását. Ez egy olyan alkalom, amit minden filmrajongónak ajánlott megragadni, és…..
Kérdezhetnéd akár Te is, vagy bárki a világban: „Mit tehetek én egyedül, ha a világ nem mozdul?” Mondván egy fecske nem csinál nyarat, különben is én csak egy kis pont vagyok ezen a földön. De gondolj csak bele: ha mindenki így gondolkozik, milyen következtetéseket vonnak le vajon a döntéshozók?…..
https://index.hu/belfold/2019/09/02/andornaktalya_emberoles_ongyilkossag/?fbclid=IwAR2o6X_bpJV_gcxl7X-GuEnSgzxvLSmn0Rre9C2I-FATgoA9q4ajUqqRjkw A legutóbbi írásom azzal kezdtem  (2 hete), hogy, a magyar gyermekvédelmi "rendszer" működésébe bele vannak kódolva a gyermekhalálok. Sajnos nem gondoltam…..
Nem kell elmélyült klímakutatónak lenni ahhoz -- igaz, a minimális összefüggések ismeretére azért szükség van --, hogy lehessen tudni: miért nem a klímakutatók javaslatai fogják megoldani azt a válságot, amely egyszerre állt össze objektív (leegyszerűsítve: az üvegházhatású gázok megnövekedett…..
"Bocs, de rohadt unalmas, hogy csak szép vagy! Nem vagy több az Instagram fotódnál!" – Mostanában rengeteg ilyen ítélkező cikkbe és megjegyzésbe futok bele a neten gyanútlanul szörfözgetve, de hallottam már hasonló lekicsinylő véleményeket jó párszor személyesen is… Ma már nemcsak a munkahelyi…..
Szalay Miklós 2019.08.25 13:05:27
Egy összfoglaló a testi szépségről, annak hatalmáról, a külső és a belső kapcsolatáról:

egyvilag.hu/temakep/064.shtml#p2

Ez meg arról, hogy hányféleképpen lehet okos vagy buta valaki, ki a zseni, a tehetség és a bölcs:

egyvilag.hu/temakep/038.shtml
Sokat hallhatunk Dél-Kora kapcsán a szépségről. Legyen szó akár szépségiparról, plasztikai sebészetről, hatékony bőrápolási termékekről vagy sminkújdonságokról – Korea mindig előkerül. Az országban minden harmadik 19 és 29 év közötti nő feküdt már kés alá a szépsége érdekében. Minden ötödik 19 és 49…..
Szalay Miklós 2019.08.23 09:05:59
Egy általános összfoglaló a testi szépségről, annak hatalmáról, a külső és a belső kapcsolatáról:

egyvilag.hu/temakep/064.shtml#p2

Ez meg itt egyebek mellett a nemek társadalmi helyzetéről szól, meg hogy hogyan lehet ezt józan módon szemlélni és kezelni:

egyvilag.hu/temakep/049.shtml#p8
  (Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)   (Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)   1.   A halál logikája 1.1. A felemelkedés ára Ha egy…..
Szalay Miklós 2019.08.20 22:52:51
@Mysterius: Köszönöm a hozzászólásodat. Néhány megfontolásra érdemes gondolat:

Amikor a genetikai információ átadódik, abban benne van az élőlény teljes életciklusának leírása. Tehát bár fiatal még az azt átadó egyed, átadja az test öregkorára, öregedésére, halálára vonatkozó utasításokat is.

Az evolúciós nyomás nem egyed, hanem fajszinten fejti ki a hatását. A következőt képzeld el: van egy halhatatlan és egy halandó faj. Az előbbiben nincs szabályozva a generációk szabályos cserélődése, ami alapfeltétele a változó körülményekhez való alkalmazkodásnak. Ezért a halandó faj előnybe kerül, kiszorítja a halhatatlant.

A halandóság mechanizmusa egyik fajról a másikra öröklődik, annak tehát elég volt egyszer kialakulnia a régmúltban, a mai fajok valamelyik korai ősénél, onnantól már nincs rá szükség, hogy fajonként újra létrejöjjön. (És mivel az előző bekezdés éretlmében versenyelőnyt jelent, eltűnni sem fog. Ugyancsak: mivel ez ilyen régi jelenség, vélhetően jó mélyen integrálva van a genomba, nem könnyű megszabadulni tőle - ezért sincsenek nagyon halhatatlan változatai a mai fajoknak. Bár azért léteznek halhatatlan fajok, ugye az összes egysejtű, meg néhány többsejtű is, mint pl. ha jól emlékszem, az édesvízi hidra.)

Természetesen biztosat tudni nem lehet, de mindez nekem elég logikusnak tűnik ahhoz, hogy magától kialakuljon. (Sajnos.)
Az öregedés megléte olyan biztos, minthogy adózni kell. Ez a törvény senkit nem kerül el, és rosszul járunk vele. Az elkövetkezendő minisorozatban egy korábban írt rövid beadandóm szeretném közölni, melyet három részre osztok fel. Az elsőben arról írok, hogy mi is pontosan ez a törvény, és hogyan is…..
ReAd-blog Fogadd el! 2019.08.16 11:56:44
A nő kiszállt az autójából. Megigazította a szoknyáját, majd magához vette a kulcsát, pénztárcáját, iratait, táskáját. Elindult a megbeszélt randevú helyére kissé bizonytalanul. Nem érezte magát elég csinosnak. Hiányzott a magabiztossága. Talán akkor fogyott el, mikor anya lett. A férfi már várta.…..
 Könyvjelző: Gubancékszer Kittivel, az írónővel nemrégiben interjút készítettem, amit itt olvashattok utólag, ha lemaradtatok róla. Ennek az apropóján olvastam el, még a készülő riport előtt ezt a könyvét és egy másikat is, hogy jobban megismerjem. Eddig nem volt időm írni róla, de nem szerettem…..
Szalay Miklós 2019.08.14 18:38:47
Apropó, egy összefoglaló a nemiség sokszínűségéről:

egyvilag.hu/temakep/050.shtml

Ez meg a szerelemről, szeretetről:

egyvilag.hu/temakep/054.shtml

Ajánlom különösen a 4-es pontot, a szerelem tényezőiről.
Lesz-e gesztenyefa a jövő Budapestjén? Mi az a villámárvíz és kell-e félni egy esetleges tűzvésztől Magyarországon? Mit tehet egy város vezetése a klímavédelemért és mit tehet a lakosság? Egyáltalán hogyan változik az élet a világ városaiban az éghajlatváltozás hatására? Túlélő városok, városi…..
Az, hogy mennyire az érzelem vezéreltek vagyunk, jól látszik a különféle környezetvédelmi kampányokon is: egy-két látványos témán rugózunk és elhanyagolunk közben más, legalább olyan fontos problémákat. A műanyag zacskók például jól látható környezetszennyezést okoznak, hiszen a tengeri állatvilág…..
Az ENSZ és a Világbank készített egy friss tanulmányt, amely a népességnövekedés által megváltozott igények mentén vizsgálta az élelmezés kérdéskörét. 2050-re ugyanis számítások szerint 10 milliárd ember él majd a Földön, amely a jelenleginél 3 milliárddal több éhes szájat jelent majd. De hogyan…..
(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)   (Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)   1.   „It’s the economy, stupid” Vagyis „a gazdaság az oka, te…..
„Nagy tévedés, hogy a megcsalás teszi tönkre a kapcsolatokat. A falak a hibásak, amelyek a hazugságok miatt emelkednek két ember közé.” (Szurovecz Kitti) A paradicsomból is azért űzettünk ki, mert nem bírtunk ellenállni a csábításnak. Mi a helyzet akkor, amikor nem uralkodnak édeni viszonyok a…..
Szalay Miklós 2019.08.05 13:25:31
Itt össze van szedve, milyen tényezők mutatnak az embernél a monogámia és poligámia irányába:

egyvilag.hu/temakep/049.shtml#p6

Érdekes még az írásban a férfi és nő társadalmi helyzetéről írtak is, ha kicsit majd lejjebb tekertek benne.
Környezetünk komfortosabbá tételének igénye egyidejű a civilizációnkkal, a régi módszerekből pedig napjainkban is sokat tanulhatunk. Hiszen - mint látni fogjuk - a légkondícionálás története egyidős az emberiség históriájával, a korábban már alkalmazott technikákat fejlesztjük tovább az újabb és…..
Ebben a bejegyzésben olyan gyakorta előforduló tévhitekkel számolunk le, melyek egyre szélesebb körben ütik fel fejüket még a magyar értelmiség köreiben is. Ezek a tévedések azért is rendkívül bosszantóak, mert sokszor hivatalos személyek szájából hangzanak el, akiknél azért minimális elvárás…..
A múlt évben valami megváltozott a környezetvédelem terén. Egyre többen és egyre hangosabban mondják, hogy ha nem eszmélünk és nem teszünk végre valamit a bolygónkért, akkor visszafordíthatatlan lesz a pusztítás, és ez nem a jövőben fog elkezdődni, hanem már most is tart. Amikor azt mondjuk, védjük…..