Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vorosborisz

127 bejegyzést írt és 181 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szantorini Görögország képeslap-szigete, kis túlzással mindenki álma és ezt a turizmusból élő helyiek is nagyon jól tudják. A sziget, pontosabban szigetek kicsik, viszont nem annyira, hogy ne lehessen a turistás helyek turista árait megkerülni. Szantorini nem egy filléres úti cél, de nem is…..
Libanon a háború és a terrorizmus miatt szokott a hírekbe kerülni és hát valóban, mindkettőből jutott bőven a Közel-Kelet egyik legkisebb országának. Háború manapság már nincs, de a turizmus továbbra is szinte a nullával egyenlő. Pedig nem csak turizmusra érdemes látnivaló akad ebben a parányi…..
     Tibet, a világ teteje, minden igazi utazó egyik nagy álma. Kinek ne tetszett volna a Hét év Tibetben című filmben bemutatott táj és hangulat? Tibet neve még a filmet nem látott olvasókban is valószínűleg olyan jelzőkkel társul, mint misztikus és ismeretlen, hiszen sok évszázados bezárkózásának,…..
vorosborisz 2018.04.13 16:24:03
@W.L.: Igen, bár én személyesen azokon a területeken nem jártam, de természetesen fogok írni erről az opcióról is, mint egy drága tibeti út remek alternatívájáról.
vorosborisz 2019.09.17 20:44:21
@Csillag93: Szia! Elnézést a késői válaszért. Én a helyedben felvenném néhány kínai utazási irodával a kapcsolatot. Tibetből át lehet menni Nepálba, viszont a kínai vízumot ne egy Lhásza - Kathmandu repülőjeggyel igényeld. (Tudtommal repjegyfoglalás elég, nem kell előre megvenni a jegyet, elég miután megadják a vízumot, szóval ezzel talán lehet játszani.) Vízumigényléskor ne említsd meg Tibetet, miután megérkeztél, nem kötelező az előzetes terved alapján utaznod, utána már senkit nem érdekel a követségen bemutatott útiterved.
Délkelet-Ázsiába készülsz, de nem tudod eldönteni, hogy pontosan hová is mennél szívesen? Íme a legjobb helyek egy csokorba szedve – avagy a nagy délkelet-ázsiai bakancslista!..
Nyolc, Ázsiában töltött év után is bőven akad még olyan hely Délkelet-Ázsiában, ahol még nem jártam, de szívesen mennék. Íme tíz hely, ahová a leginkább vágyom! Te hová mennél szívesen?..
vorosborisz 2019.03.13 10:46:18
@W.L.: Jártál Palawan déli részén is? Ezt nem is tudtam! Az említett szigeteken is jártál? Csak mert tudtommal törzsek is találhatók a szigetnek a déli-középső részén (talán a Palawano törzs, de ebben most nem vagyok biztos), és tudom, hogy ezek téged jobban érdekelnek. Indonézia pedig örök szerelem marad, ezt gonolom te érted a legjobban! :) Még Belitungra is el kéne menni, ismerősünket meglátogatni, de még ezer sziget van, ahová szívesen mennék. Tanimbarról pedig nem mondtam le, egyszer biztosan elmegyünk!
     Íme az utolsó tízes lista felejthetetlen élményeimmel Délkelet-Ázsiából – ha szeretnéd tudni, hogy hol úsztam életemben először cápákkal, vagy, hogy hol találhatók Indonéziában már-már Polinéziára hajazó szigetek, akkor ez a bejegyzés Neked szól! Olvasd végig, nehogy lemaradj valamiről!..
vorosborisz 2019.02.16 10:18:46
@W.L.: Igen, alighanem most Nusa Tenggara felé húzok, mint következő lehetséges úticél Indonéziábanm Kelet-Timor összességében nagy élmény volt, hasonló lehet a táj és a hangulat a közeli szigeteken is, de amúgy Sulawesi is nagyon érdekelne, ráadásul Manadoból közel van Észak-Maluku is! ;) Kalimantan valamiért kevésbé vonz.
vorosborisz 2019.02.26 11:22:31
@Dora Dora: Szia! Igen, jól látod, nálam az élmények az elsődlegesek, a szállás és minden egyéb csak másodlagos. 1 hét alatt végülis meg lehet járni észak-Szumátrát, valahogy így: Kuala - Lumpur - Berastagi az első napon (ehhez persze jó lenne reggel/délelőtt érkezni Medanba, onnan egyből tovább Berastagiba, az kb csak 3 óra és kellemesebb ott éjszakázni, mint Medanban, ráadásul közelebb is leszel a többi úticélhoz), második napon esetleg Sibayak vulkán Berastagi mellett, itt hőforrás is van a vulkán lábánál és kb másfél óra felsétálni, nagyon könnyű. 3. napon tovább Ketambe-ba (ez kb. 5-6 óra utazás). 4. nap: egész nap a dzsungelben (esetleg vedd fel a kapcsolatot valamelyik ketmabei szállással, amelyik neked szimpatikus - és már a 3. nap is a dzsungelben alhatnátok, akkor több időtök lenne a dzsungelben). 4. nap este vissza Ketambe, másnap reggel tovább a Toba-tóhoz. 5. nap délután lesztek ott. 6. és 7. nap a szigeten (sok jó és olcsó szállás van), egyik nap érdemes motorral körbenézni a falvak között, másnap meg pihenni. 8. nap Parapatból vissza Medanba, egy délutáni géppel meg tovább Jávára. Kicsit sok benne az utazás, de kivitelezhető. Esetleg hagyd ki Ketambét, akkor nagyon lerövidül az út és több időtök marad jobban körbenézni Berastagi és a Toba-tó körül. Ideális esetben 1-2 nappal told meg ezt (pl. Ketambéban ugye nem garantált 1 nap alatt az orángutánok jelenléte, de azért igen jók az esélyek) és a Toba-tó is gyönyörű, ott is el lehet kényelmesen tölteni több napot is akár. Persze limitált idővel én valami ilyesmit csinálnék, kb. 8 nap alatt, mert azért Jáván is van mint nézni! Apropó Jáva, én a helyedben középre és keletre fókuszálnék, kb. 1 hét/8 nap arra elég is és ha kihagynád Balit, akkor Lombokra is elég lehet szerintem kb. 4-5 nap. (Ez esetben nem gond 1-2 napot hozzáadni Szumátrához és Jávához) Persze ez függ attól is, hogy mit szeretnél csinálni (pl. ha Lombokon megmásznátok a Rinjanit, akkor kell néhány plusz nap), de ha csak tengerpartozás az út végén, arra elég lehet 3-4 nap is. Szóval azt kell eldöntened, hogy mi érdekel jobban. :)
vorosborisz 2019.02.27 15:04:23
@Dora Dora: Az 1 hónap tényleg jobb lenne. :) A Toba-tóhoz annyit, hogy rengeteg látnivaló a környéken nincs (1 nap alatt motorral körbe lehet nézni a közeli falvakban, van 1-2 történelmi és kulturális emlék), viszont a tó és a sziget maga (ahol a szállások vannak), gyönyörű, pihenésre szerintem az egyik legjobb hely. Szállást Berastagiban helyben kerestem, nem gond helyben találni, viszont ott rájöttem, hogy Szumátra és Jáva viszonylatában már az olcsó szállások is fent vannak a bookingon, úgyhogy Ketambe és a Toba-tó viszonylatában én előre foglaltam. Ketambe-ban a Thousand Hills Guest House nevű helyen szálltunk meg, ott az összes szállás úgy működik, hogy elvárják hogy velük menj kirándulni a dzsungelbe, összességében nagyon olcsók voltak és láttunk is orángutánokat, a guide is tök jó fej volt, csak ajánlani tudom. A Toba-tónál meg a Reggae Guest House-ban szálltunk meg, az is nagyon olcsó, közvetlenül a tó partján van, egy csomó étterem van a közelben, de a szálláshoz kapcsolt étterem is nagyon szuper és szuper olcsó. Nagyon szép a környék, a szoba pedig filléres tétel, csak ajánlani tudom - kicsit egyszerű, de saját fürdős, erkélyes szobáik vannak, amik a tóra néznek. Jáván sem gond bookingon foglalni, pl Yogyában is kb. 10 dollár körül szálltunk meg, ha jól emlékszem. Mindenhol kb. ez az átlagár. De amúgy helyben sem gond keresni, mindehol van szállás bőven!
Rántott tarantula, nyers lóhús, hangya-hamburger és további gasztroérdekességek fél éves utamról!..
vorosborisz 2019.02.26 20:29:25
@martineden: Köszönöm, örülök, hogy tetszett! :)
vorosborisz 2019.02.26 23:04:13
@múzeum: Szerintem a bejegyzés lényegén nem változtat, hogy a szöcske rovar-e vagy sem, netán a képen látható pók tarantula vagy éppen madárpók. És ha már Wikipédia, aszerint a szöcske rovar, de ha bogár is lenne se változtatna a tényen, hogy Ázsiában meg lehet kóstolni.
vorosborisz 2019.02.27 10:11:30
@W.L.: Ne érts félre, a jávai konyha is abszolút pozitívum volt, ha oda érkezünk és nem Szumátrára, akkor valószínűleg az hagyott volna bennem mélyebb nyomot. Egy biztos, Indonéziában is lehet változatosan enni és az árak is verhetetlenek, nekem nagyon bejön!
     Mennyibe kerül fél év utazás, hol költöttük a legtöbb pénzt, melyik volt a legdrágább vagy éppen legolcsóbb szállás, hogyan és hol húztak le a legjobban, egyszóval a közelmúltban véget ért fél éves ázsiai utam a számok tükrében! Ha érdekel, hogy hogyan jutottam 2500 forintos repülőjegyhez, vagy…..
vorosborisz 2019.02.17 10:38:34
@W.L.: Igen, természetesen ár-érték arányban a soloi szállás jobb, de én itt a számszerűsített legolcsóbb árra gondoltam és 5 dollárnál nem volt sehol máshol olcsóbb. Most megnéztem, a ketambei szállás is 7 dollárba került és amúgy az is szuper jó volt - lehetne 10-15 dollár is, szerintem akkor is bőven lenne vendégük!
vorosborisz 2019.02.17 18:26:41
@zenitó: Örülök, hogy tetszett!
     A tavalyi évvel életem eddigi leghosszabb útja is véget ért, közel fél évig kalandoztam párommal Ázsia olyan vidékein, ahol korábban még nem jártunk – na jó, logisztikai okokból volt ez alól néhány kivétel. Rengeteg érdekes helyen jártunk, úgyhogy bőven lesz még miről beszámolnom itt a blogon.…..
30 év, 30 hatalmas élmény Ázsiából – íme az előző rész folytatása további 10 olyan élménnyel, amelyek a Te bakancslistádon is rajta kellene, hogy legyenek!..
vorosborisz 2019.01.31 23:14:06
@W.L.: Lesz még egy ilyen tízes lista! ;)
     A közelmúltban töltöttem be a 30 évet, s egyben – közel egy évtized után – hátrahagytam Kínát és úgy általánosságban Ázsiát, hogy kipróbáljam magam egy új környezetben – egyelőre otthon, Magyarországon. Ennek apropóján úgy döntöttem, hogy összegyűjtöm utazásaim alatt szerzett legnagyobb…..
vorosborisz 2019.01.29 10:17:46
@Zs_: Most olvasom a fórumot, látom, hogy oda is írtál, válaszolok ott!
vorosborisz 2019.01.29 11:20:30
@W.L.: Igen, lesz még Indonézia bőven! :) A thai konyhát is nagyon kedvelem egyébként, nagyon szeretem a csípős ételeket és a thai konyha ebben erős, de számomra egy fokkal talán kevésbé változatos. Nekem az indiai nagyon bejött, szeretem az erős fűszerezést.
Fél éves utam indiai része immáron véget ért, sőt, igazság szerint már Nepálon is túl vagyok – eléggé el vagyok havazva a bloggal, tudom, de nagyobbnál nagyobb élményekben volt részem az utóbbi időben (is), úgyhogy igyekeztem nem a laptop előtt ülni. Kambodzsában viszont lelassítottam a tempót – na…..
vorosborisz 2018.11.28 15:50:14
@W.L.: Igen, "természetesen" ezek a külföldieknek szóló belépő árak, a helyiektől ritkán kérnek 40 rúpiánál többet. Egyébként ott helyben tényleg röhejesen drágának tűnnek, főleg egy 80-100 rúpiás ebédhez képest, de más országok látnivalóihoz, pl. Kínához viszonyítva még mindig olcsó. A Taj Mahal is pl 1100 rúpia (a legdrágább, amit Indiában fizettünk), de Kínában az is legalább a duplája lenne.
Ha az első rész meghozta a kedved Raja Ampathoz, akkor itt az ideje a szállásokon gondolkodni! E bejegyzésben összegyújtöttem tapasztalataimat, hogy könnyebb legyen a választás - ugyanis a szállások tekintetében hatalmas a választék!..
vorosborisz 2018.11.20 05:46:17
@W.L.: Ennek nagyon örülök, remélem beindul nekik az üzlet, tényleg megérdemelné a tulaj!
Seychelles-től a Maldív-szigeteken át egészen Indonézia nyugati feléig rengeteg gyönyörű sziget található az Indiai Óceánon. Én most egy viszonylag ismeretlen szigetet mutatok ezúttal be, mely indiai utam egyik fénypontja volt! Igen, nem elírás, Indiában is vannak gyönyörű trópusi szigetek, még ha…..
vorosborisz 2018.11.05 16:57:50
@☉ ☾: Szia! Igen, ez a szoba ára volt, kettőnkre. Az Agodán foglaltam egyébként (bookingot jobban szeretem, de ott drágább volt vagy nem volt elérhető, már nem emlékszem), Emerald Gecko néven Havelock-ra rákeresve meg tudod találni. Az ágy felett több ponton rögzített szúnyogháló volt kifeszítve, illetve elektromos szúnyogriasztó is járt a szobához, úgyhogy a szúnyogokkal abszolút nem volt probléma!
vorosborisz 2018.11.08 16:15:06
@☉ ☾: Nincs mit! :)
Erre a kérdésre nem lehet pontos választ adni, mégis, a cím nem clickbait: az alábbiakban részletesen kifejtem, hogy én mennyi pénzzel készülök fél éves utamra...
vorosborisz 2018.07.24 13:14:45
@desw: Minden szavaddal egyetértek - ami az élethez és életszínvonalhoz való hozzáállásodat illeti.
vorosborisz 2018.07.25 10:00:40
@desw: Váltsd ki, ha nem egy nagy gond, azzal jársz a legjobban. Rákérdeztem egyébként egyik haveromnál (libanoni, tehát ő minden országban szív a vízumokkal és ő VoA-val volt Vietnámban, azt mondta, hogy online igényelte meg, kapott visszaigazolást, a Hanoi reptérre érkezve sorba kellett állnia a papírjával, amit megnéztek majd pecsételtek neki. A fizetésre külön nem kérdeztem rá, hogy online kell-e vagy helyben a reptéren, de a lényeg, hogy követségre nem kellett mennie, tehát ez így elvileg ugyanúgy működik, mint az eVisa - ott is küldenek egy visszaigazolást, ami alapján a reptéren pecsételnek, szóval fogalmam sincs, hogy mit értenek különbség alatt.
vorosborisz 2018.11.05 18:08:16
@zdyzs: Időközben eljöttünk Indiából Nepálba (repül az idő...), azt kell, hogy mondjam, szállásügyben nagyon pozitívan csalódtam. 200 rúpiás szobában nem jártunk, átlag olyan 600 rúpiát fizettünk egy saját szobáért, viszont viszonylag sok hostelben is megszálltunk (főleg az út vége felé), ezekben kb. 150-200 egy ágy, viszont nagyon tiszták és tök jó a hangulat. Ezekben szoba is van, jellemezően ezek is 1000 rúpipa alatt. A hostelekben egyébként filléres városnéző sétákat is szerveznek, egy csomó olyan helyre eljutottunk így, ahová magunktól biztosan nem.
Bali után Jáva szigete Indonézia legturistásabbja, mégpedig okkal. Természeti- és ember alkotta-, történelmi látnivalókban egyaránt bővelkedik, ugyanis az ország legnépesebb szigete, az indonéz nép kulturális olvasztótégelye már évszázadok óta. Majd’ három hónap kelet-indonéziai barangolás után…..
     Ahogyan azt már itt is kifejtettem, Mianmartól nem vártam sokat érkezésem előtt: néhány évvel ezelőtti nyitását követően elképesztő módon lerohanták a turisták, és mivel az ország nagy része politikai okokból nem látogatható, az utazható részeken nem számítottam autentikus hangulatra.…..
vorosborisz 2018.10.07 18:01:46
@Fikalnyik Eugén: Vannak olyan területek, amelyek abszolút zárva vannak, ezek viszonylatában szerintem már a buszjegy megvétele sem lehetséges (útlevéllel lehetett csak buszjegyeket venni az országban), így be sem lehet utazni. De ha netán sikerülne is, a szállásokon is felveszik az adatokat, így ha más nem, akkor ott biztosan problémába ütköznél. Tudtommal vannak egyébként olyan zárt területek is, ahová némi extra pénz és papírmunkával szerezhető vízumon túl külön engedély, de ezek száma is korlátozott. Az alábbi linken van néhány lista a látogatható és zárt területekről: www.ananda-travel.com/UK/myanmar_authorized_zone.htm
Angolul mindenhol el lehetett boldogulni, gondolom a brit múltnak köszönhető, de a kisgyerekektől kezdve egészen az idősekig mindenkivel el lehetett beszélgetni angolul. Angol nyelven is ki vannak táblázva útirányok, utcanevek és cégérek, azzal sincs probléma!
     Őszinte leszek, úgyhogy már az elején kimondom: Balira nem a strandok miatt érdemes utazni. A népszerű, turistás partszakaszok kifejezetten rondák, úgyhogy ha nem megfelelő elvárásokkal érkezel az Istenek szigetére, akkor a  megdöbbenésnél csak a csalódottságod lesz nagyobb. Ez persze nem…..
vorosborisz 2018.09.22 20:11:05
@almaza: Köszönöm, hogy szóba hoztad, teljesen kiment a fejemből, de beleírom (mi főleg GRAB-et használtunk, az már rajta volt a telefonomon és nagyon olcsó volt mindenhová).
vorosborisz 2018.09.23 04:42:06
@W.L.: Visszaolvastam és tényleg nem egyértelmű, hogy az ár motorra vonatkozott, javítottam, köszi!
     A világ egyik legfiatalabb országában, Kelet-Timorban nem hemzsegnek a turisták: a repülőjegy nem olcsó, a szállásárak kifejezetten magasak, az infrastruktúra fejletlen, ráadásul igazán grandiózus látnivalók sincsenek. Az utazás e kicsiny országban már-már frusztrálóan időigényes, mégis,…..
vorosborisz 2018.09.13 15:32:40
@Ráhel a saját lábunkon áll: Utazz el Kelet-Timorba, de lehetőleg ismerősökkel és nézd meg, hogy mindenki ugyanúgy áll-e majd a dolgokhoz. Tetszik, nem tetszik, nem mindenkinek való Kelet-Timor.
vorosborisz 2018.09.13 15:35:02
@Kard: A 100 dolláros szállodához hasonlítva nem drága egy 50-60 dolláros szoba, viszont a 10-15 dolláros szobákhoz képest már jelentős a különbség. Ha nem muszáj, én nem szívesen fizetek ki ennyi pénzt szállásra, de Kelet-Timorban van, hogy nincs más választás.
Tajvan természeti és kulturális attrakcióin túl egyéb meglepetéseket is tartogatott: “elkövettem azt a hibát”, hogy egy forró nyári napon engedtem a csábításnak, és megkóstoltam egy igazán különlegesnek ígérkező barackízű kraftsört. Az íz egyedisége annyira lenyűgözött, hogy nem volt visszaút:…..
Íme hat remek és különleges fogás az indonéz Szumátra szigetéről, hiszen az indonéz gasztrokultúra nem merül ki a sült rizsben – mint ahogyan azt sokan gondolják!..
     „Ilha Formosa”, azaz „Gyönyörű Sziget”. E néven emlegették Tajvant a portugál hajósok, mikor megpillantották ezt a kínai szigetcsoportot; s tökéletesen megértem, hogy miért: a tengerből függőlegesen kiemelkedő hegyvonulatok lenyűgöző látványt nyújtanak. Van egy apró sziget Tajvan déli…..
A Raja Ampatról szóló írássorozat negyedik része, ezúttal praktikus információkkal. Ha Raja Ampatra készülsz, akkor ezek jól jöhetnek!..
vorosborisz 2018.08.08 13:09:41
@Shish Yakoo: Igazán meglepődnél, ha néha kimozdulnál a tévé elől!
     Talán viszonylagos ismeretlensége, esetleg a közeli országok hírneve miatt, de sokan „átsiklanak” Tajvan felett utazásuk tervezésekor, ami például Japán közelségének fényében valamilyen szinten azért érthető. Mégis, szeretném kicsit propagálni ezt a politikailag vitatott státuszú…..
     Ahogy a cím is sejteti, e bejegyzésben a képeké a főszerep. Egy kép ugyanis többet mond ezer szónál - tartja a mindenk által ismert mondás. Én is gondba kerültem, amikor azon kezdtem el gondolkodni, hogyan vezessem fel e poszt témáját, mely a vietnami Ha Giang tartományban található, Ha Giang…..
vorosborisz 2016.12.25 03:22:39
@Martina Puskas: Helló! Én július végén voltam, és bár a téli hónapokkal nincs személyes tapasztalatom (az északi hegyekben legalábbis), hallomásból tudom, hogy egyrészt hideg van (nem ritka az 5-6 fok), sőt néha hó is eshet, másrészt, ami szerintem a nagyobb probléma (lévén, hogy a hideg ellen felöltözni végülis fel lehet), hogy gyakran van köd, akár egész nap, ami azért befolyásolhatja a látványt!
vorosborisz 2018.07.31 05:37:38
@desw: Ha Giangot csak ajánlani tudom! (Bár vietnámi párom nemrég megemlítette, hogy idén nyáron földcsuszamlások voltak a régióban a sok eső miatt - mondjuk Ha Giang elég nagy, nem tudom, a környezetre mekkora a kár és hogy pontosan hol, de a hatalmas hegyek ettől függetlenül is biztosan nagy élményt fognak nyújtani, gyönyörű hely!)
Ha Giang tulajdonképpen már népszerű, viszont főleg a helyiek körében, akik sokan Hanoiból jönnek motorral, így nem gond például szállást találni, vagy itt-ott megtankolni a motort. Dong Vant ajánlom bázisnak, bár ha motorral mész, akkor célszerű mondjuk Ha Giang városban is megszállni néhány napra, ott is vannak szép helyek. Tömegközlekedve is kivitelezhető egyébként (Hanoi - Ha Giang éjszakai busz, kényelmes, reggel 5-6 körül ér oda), onnan pedig kisbuszok mennek az egyes falvakba. Ha nem szorít az idő, akkor olcsó és praktikus tömegközlekedéssel a kiválasztott "bázisra" jutni, viszont a falvak között már kell a motor. A legegyszerűbb, ha sok időd van és motorral tudsz menni végig, bár ez esetben érdemes legalább 7-10 napot az egész körre szánni.