Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Skyman

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
comment:com Magyar ufó 2006.08.31 21:29:00
Végre nekünk is van roswelli katasztrófánk, lehet zarándokolni Iregszemcsére, meditálva beszippantani az ufók itt hagyott energiamaradványait, vagy megerőszakoltatni magunkat egy másik dimenzióban, vagy várni, hogy újra egyszer, és pont akkor, amikor lesben állunk egy…..
Skyman 2006.09.03 22:55:56
Kedves Capture.
A helyzet nem olyan válságos a földönkívüli élet lehetőségével kapcsolatban, mint amilyennek te leírod. Pontosabban, ahogy bemásoltad nekünk egy ismeretterjesztő könyv idevonatkozó részét...
Nézzünk egy kis matematikát. A világegyetem - a feltételezések szerint - nagyjából 10 milliárd olyan galaxist tartalmaz, mint amilyen a mi tejútrendszerünk. Minden egyes tejútrenszer 200-400 milliárd (!) csillagot tartalmaz. Ha nagyon nagyvonalú akarok lenni az értelmes élet kialalkulását illetően, akkor azt mondom, hogy 400 milliárd csillagból - amely körül akár 10-szer, 20-szor ennyi bolygó kering, a holdjaikról más nem is beszélve - csupán egyetlen helyen alakult ki értelmes élet. Egy a négyszázezer-millióhoz szerintem egészen elfogadható arány... Vagyis azt mondom, minden galaxisban csupán egyetlen helyen alakult ki értelmes élet. Itt nálunk, a Földön.
Nos, ebben az esetben a világegyetemben létezhet nagyjából 10 milliárd értlmes civilizáció. Pontosabban létezhetett, mivel egy technikai civilizáció életkore is véges.
Szóval 10 000 000 000 civilizáció, és joggal feltételezhetjük, hogy ezeknek legalább a fele fejlettebb nálunk, és már réges-régen képesek arra, hogy szabadon közlekedjenek a kozmoszban. Így tehát világok millióit látogathatták meg az elmúlt évmilliókban: akár még a Földet is...
Megjegyezném, ha a világegyetemben csak fénysebességgel lehetne közlekedni, akkor semmiféle információ nem jutna el a világegyetem egyik végéből a másikba. Ugyanis az univerzum egy képzeletbeli középpontból tágul minden irányba, a "széleinél" már nagyjából fénysebességgel. A két legtávolabbi pont már olyan messze van egymástól, hogy a fény sem érne el oda...
Ha tehát a téridő (féreg)járatok segítségével lehet közlekedni a kozmoszban, akkor semmi sem szab határt annak, hogy egy nálunk lényegesen fejletettebb civilizáció tagjai akár a - nagyon távoli - múltban, akár a jelenben, akár a jövőben meglátogassanak bennünket. Mivel akár 10 millió fényévnyi távolságból is érkezhetnek, bizts, hogy nem fogjuk majd rádióadásaikat.
Szóval ez egy kicsit fantáziadúsabb megoldás.
Szerintem ijesztő, hogy amikor kozmikus viszonylatban gondolkodunk, akkor hihetetlenül földöhöz ragadt érveket sorakoztat fel mindenki!
Ez persze nem azt jelenti, hogy ebből következően el kellene fogadni az ostoba UFO-s történeteket, meg a hasonló ezoterikus borzalmakat. De legalább el kellene gondolkodni azon, hogy a világ egyáltalán nem olyan, mint ammilyennek az iskolai - vagy akár tudományos - könyvekben leírják.
Szóval használjuk a fantáziánkat (is), abból nem lehet baj.
Üdv: Neo
Skyman 2006.09.04 09:19:46
Szia Capture!
Tudod, az a baj, hogy valami hihetetlenül földhöz ragadt a gondolkodásmódod! A válaszod pedig a "szokásos"... Nem az én érveimet cáfolod meg, hanem megismétled azt, amit egy TIT tanfolyamon megtanultál. Ez nagyon kevés szerintem.
Egyébként én közgaszdász vagyok, szerintem egész jól értek a a matematikához, azonkívül elolvastam minden lehetséges olyan könyvet, ami a témába vág! Legutoljára Michio Kaku: HIPERTÉR című művét, ami a "Talentum Tudományos Könyvtár" sorozatban jelent meg 2006-ban. S persze többször is olvastam Stephen Hawking könyveit.
Ha egy kicsit tájékozottabb lennél a világ dolgaiban, akkor pontosan tudnád, hogy az egész tudomány nagy gondban van, mert nem tudják a világegyetem négy alapvető erőjét egyesíteni. S egyre inkább úgy tűnik, hogy a Nagy Egyesített Térelmélet megvalósításához minimum még egy térdimenzió szükséges, de igazából a legújabb kozmológia modellek 16 dimenziós téridő modellben tudják elképzelni a világegyetem létezését. A féregjáratokkal kapcsolatban is tucatnyi elmélet létezik, s ezek közül számos megengedi, hogy egy fizikai test áthaladjon rajta (és ne szakadjon szét a gravitációs tér hatására), s a világegyetem egy másik pontján bukkanjon elő belőle. Sőt, akár egy másik, párhuzamos univerzumban.
Mindezt a világ legnagyszerűbb, nyitott gondolkodású elméi állítják.
A téridő tehát bizonyosan egészen más szerkezetű, mint eddig feltételeztük, nem csak 3 térdimenzió létezik, hanem lehet, hogy 16, s amúgy egyelőre fogalmunk sincs arról, hogy valójában mi történik tőlünk mondjuk 100 fényévnyi távolságra, ami ugyebár kozmikus szinten egy kis bolhaugrásnak számít... A rádiótávcsöveinkkel jelenleg legfeljebb 100 fényévnyi távolságból érkező rádiójeleket lennénk képesek érzékelni, ha egy csillag (és persze bolygórendszere) 500 fényévnyire található tőlünk, akkor az őt - esetleg - létező éretelmes lények rádióüzenetét semmilyen módon nem tudnánk fogni! Így tehát a saját tejútrendszerünk 99%-ából érkező jelekkel semmit sem tudunk kezdeni. A másik 9 999 999 999 galaxisról most nem is tennék említést...
A végére megjegyezném, hogy ha megnézel egy 50 évvel ezelőtti és egy napjainkban íródott tudományos könyvet, hát?... Szóval ég és föld. Egybként a tudásunk 10 évente megkétszereződik, tehát ha visszfelé számolunk, akkor kiderül, hogy a jelenlegi tudásunk 98%-át az elmúlt 60 évben szereztük meg. A maradék 2%-ot pedig úgy 7000 esztendő alatt. A jövő még ennél is félelmetesebb: csak a jelenlegi tempóban egyetlen évszázad alatt 1024-szeresére nő a tudásunk és ismeretanyagunk. De ez 30 év múlva is 8-szor ennyi tudást, 40 év múlva pedig már 16-szors tudást jelent a jelenlegihez képest.
Jó lenne, ha először megismerkednél ezekkel a tudományos tényekkel, s csak utána kezdenéd kritizálni mások elképzeléseit...
Üdv: Neo