Regisztráció Blogot indítok
Adatok
borzAlom

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nehéz mit mondani egy olyan poszt előtt, aminek szinte minden szavával egyetért az ember, így nem is nagyon tehetek mást, mint hogy őszinte szívvel ajánlom mindenkinek: olvassa végig és (bár nem vagyok naiv, de nem adom fel) próbáljunk meg értelmes beszélgetést folytatni Z.…..
borzAlom 2014.02.17 04:39:06
Már korábban is olvastam a posztot, és most újraolvastam.
A szerző döntése érthető. Nem hiszem, hogy hazaáruló lenne. De nem tetszett, az egyik hozzászóló "sárbadöngölése", pedig csak arra mutatott rá, hogy – bár minden okunk megvan a büszkeségre, hogy ilyen csöppnyi nemzetként, országként fennmaradtunk Európa szívében – igazán kevert nép vagyunk. Mert mi is az, hogy magyar? Nem attól Magyar valaki, mert vissza tudja vezetni a családfáját 500 évre, hanem azért, mert annak érzi magát! Mindegy, itt most nem ezért írok.
Életem egy jó részét expat-ként töltöttem el gyerekkoromban és élem most is. Na, meg saját jogon is jártam a világot munka és világlátás miatt.
SZVSZ igaz, hogy tőlünk nyugatabbra a tudás és a szorgalom meghozza a gyümölcsét. Rengeteg követendő dolog közül, kiemelném az önszerveződés képességét is.

Azért írok, mert már régóta kerestem a választ, hogy miért is állnak így kishazánkban a dolgok, ezért idézem a poszt íróját "...Magyarország lakossága nem tudja kitermelni, megválasztani a szakmailag és erkölcsileg is elfogadható vezetőit..."
Ebben van valami. Ha, lenne más alternatíva, hihető és jó, talán nem itt tartanánk. De, ugye senki sem gondolja, hogy a semmiből valakik bekerülhetnek a politikai elitbe és megcsinálhatják az országot?!

Visszakanyarodva a nyugati társadalmakra: ne felejtsük el azt az apró tényt, hogy első komolyabb "vagyonszerzéseik" után volt pár száz évük, hogy azt "tisztára mossák", erkölcsi magasságokba helyezzék és létrehozzák az ókorban már feltalált demokráciát. Nos, nekünk nem volt ilyen pályaívünk (és tán elegendő vagyonunk hozzá), a történelmünk során pedig sikerült néhány baklövést elkövetni szövetséges választásainkban, amit a többi történelem formaló nem talált vonzónak.

SZVSZ a világ egyre jobban összeszűkült, és ha a látványosságokon kívül a helyi emberek életébe is betekintést nyerünk kiderül, hogy a világ civilizáltabb felében ugyanaz a lemez forog, talán csak a lejátszó jobb minsőgű.
A kérdés az- Hofi után szabadon - hozzánk miért csak a szar gyűrűzik be?!
Megint csak szvsz, amíg a legalacsonyabb szinteken (már ahol) nem állnak ellen az emberek, hogy hazudjanak, lopjanak, csaljanak, buzizzanak, tetszés szerint folytatható, addig nem is lesz változás. Addig a társadalom egyik fele elmegy, a másik fele - félelmében, érdektelenségében, ide bármi beírható - hallgat, vagy birka módon bólogat a túlélés reményében. Ugyebár, éhes hassal nem lehet önmegvalósítani, ezt már Maslow is megmondta.

Valaki kérdezte, mi lenne a megoldás, hol kellene kezdeni:
1. Teréz anyát idézve: “Ha mindenki tisztára sperné a maga portáját, az egész világ tiszta lenne”
2. Tiszta helyzetet (kellett volna ‘89-ben) teremteni
3. Mindenki, úgy értem mindenki rendesen fizetne, tisztességes mértékű adót
4. Egyenlő mércével mérni
5. Tisztelni egymást, mint embert és egymás családját, magánvagyonát
6. Összetartásra bíztatni az embereket (Szeressük egymást, gyerekek…)
7. A cipész maradjon a kaptafánál
8. Kínában láttam a reptéren, orbitális méretű transzparensen angol nyelven, pedig ott aztán kijutott a kulturális forradalomból: A legjobb befektetés a világon, az OKTATÁS. Szóval, támogatni az oktatás, hogy a gyerek tudjon, jöjjön rá miben a legjobb és csinálja azt, minél jobban, mert akkor jó társadalomépítő lesz
9. Ha, nem kellene 4 évente újratanulni az abc-t

Évről évre szembetűnő, hogy milyen módon változik a magyar közhangulat. De, meddig és hova még?
A legjobban az zavar, hogy olyanok mondják meg mi a jó vicc, akik szinte szolgai módon viszik színre Orwell csodás műveit.

Nekünk, az itt és mostban kell élnünk és döntéseket hoznunk, ezért megértem, ha egy szülő elviszi a gyermekét egy olyan helyre, ahol a munkáját megfizetik és/vagy úgy gondolja, hogy jobb és élhetőbb jövőjük lesz (más szempontból).

Egyben biztos vagyok, ha van egy jó szakmád, beszélsz nyelveken, nem tagadod meg a minőségi munkavégzést és kicsit is szerencsésebb vagy, akkor jó, mert vagy itt vagy máshol, de boldogulsz. És itt van a kutya elásva, mi van azokkal, akik ezt nem tudják? Ők hová menjenek?! Mindenki nem mehet el, meg minek is kéne elmenni?!


Ha, felteszem a kérdést magamnak, hogy hol élnék legszívesebben, erre mindig az ugrik be, hogy Magyarországon, mert mindenhol jó, de a legjobb itthon (lenne).
Mert a csapatépítésre márpedig szükség van. Tudjátok, ez is az a fajta dolog, amire először mindenki köpköd, meg hogy ne, meg koszos leszek, meg inkább dolgoznék - de azért a végén mindenki igenis élvezi, és csak összerázódik egy jó kis társaság. Nem, most nem arra…..
borzAlom 2013.12.08 22:55:13
Hallgassátok meg Kern András szösszenetét, ha még nem ismernétek: www.youtube.com/watch?v=tPIBo6um3mY
Klasszikus. Akárcsak az írás.

Azért vegyes érzéseim vannak. Ha, az ember jól érzi magát egy munkahelyen, kollegák - Uram bocsá' - akikkel félszavakból megértetik egymást, akkor nem nyűg névnapozni és/vagy Karácsonyozni. Volt persze, olyan munkahelyem is, melynek munkatársainak javarészével hánytam volna együtt mu/ú/latni az időt.
Az sem lehet véletlen, hogy ezt a műfajt nem kishazánkban inventálták. Ugye tudjátok, mire gondolok?!
Na helló, szia, szevasz, van nálatok terasz? Csángó brékesek, szevasztok! Otthon szülő anyukák, szevasztok! Józsi korábban kellően kivesézte a családcentrikus nők témakörét, akiket úgy említ a szakirodalom gyakran, hogy szivolák. Ők azért hagyják a klasszikus női szerepet…..
A Bajnai-Mesterházy megegyezéssel űr keletkezett a veszekedést kedvelő választókban, ezért nekiugrunk a Kétfarkú Kutya Pártnak.   Szerkesztőségünk úgy látja, eljött az idő a párttá alakulásra. Az elmúlt hónapok politikai játszmái arról győztek meg minket, hogy…..
borzAlom 2013.11.07 21:44:47
Az előkészületek kitárgyalása után mai témánk ismét az interjúkkal lesz kapcsolatos, ráadásul egy vendégírás keretében. Engineer001 összegyűjtött néhány pontot, amire érdemes odafigyelni egy ilyen meghallgatás során. "Igen, igen, tudom, hogy volt már itt egy hasonló…..
borzAlom 2013.10.28 11:29:34
@Fatal Error! System Halted!: Kifelejtetted az ügyvédeket, jogvédőket :)...
borzAlom 2013.10.27 17:31:38
Habár alap tézisek is szerepelnek eme írásban, mégis @jobkereso-vel értek egyet.
Az egész - az alaptéziseken kívül, mint legyél ápolt, ne késs, ne arcoskodj, stb. - igen csak szubjektív. Kb. olyan, mint az Ördög ügyvédje c. filmben az a monológ a tilalomfáról.
Szerintem, ha a HR-es jó pszichológus, akkor nem kellenének a bonyolult pszicho tesztek, ugye?! Ez az írás is csak azt bizonyítja, milyen felülről letekintés kíséri a pályázót...
Ugyan már, mutassatok egy olyan HR-st, aki a sajtóverzió helyett kíváncsi lenne a tutira. Talán a Talpra Anglia-n kívül senki mást (ha másért nem is, ezért a jelenetsorért javaslom mindenkinek megtekinteni Bridget Jones 1. részét).
Hogy ne legyek olyan elutasító, igen, valóban nehéz kiválasztani a legjobbat, és biztos vannak kreatívitásra fogékonyabb és renitensebb interjúztatók is a nagy világban.

Néhány interjú után elmondhatom, hogy a lőtéri kutyát sem érdekli a Te személyes varázsod.
Saját példám, ezer éve történt, egy muli cégnél:
Interjúztató "- Melyek azok a dolgok, amiket nem szeret magában?" (!!!)
Válaszom: (pályakezdőként valóban meglepett a kérdés, mivel még nem volt ilyen jellegű tapasztalatom, ti mi az ildomos válasz erre, hogy se ne többet se ne kevesebbet ne mondjak magamról)
"- Pl. ilyen kérdésekre válaszolni."
Mondanom sem kell, hogy nem vettek fel, hiába volt fluent angol tudásom és baromi nagy igyekezetem. De, így utólag nem is bánom, hogy nem sikerült az interjúm akkor, sőt. Azóta felkészültem, bár hitem szerint sosem fogok megfelelő választ adni, mivel nem ismerhetem az interjúztató gondolatait. Vagy csak panelekben gondolkodjunk?!
Ez egy gonosz, hálátlan és igazságtalan írás, szégyellem is magam. A valósággal viszont korrelál, a nevek persze nem valódiak. Szülői értekezleten részt venni egy húzós túlélőkaland. Óvodai szülői értekezleten ülni ennek minősített esete, Bear Grylls kalandjai ehhez…..
borzAlom 2013.10.15 21:20:47
@ABC123456: Ó Istenkém, végre valaki rátapintott a lényegre!!!
Amúgy persze - egy ovista anyjaként - jókat kacagtam volna, ha mint kedves @ABC123456, nem éreztem volna ki némi felülről letekintést az nőkre és úgy egyébként.
Olvasom a kommenteket és helyenként hűledezek. Mi ez az intellektuális farokverés?!
- Talán baj, hogy van SZMK, vagy központilag legyen minden eldöntve?
- Baj, ha vannak témák és még képesek leülni ezt megtárgyalni ezeket egymással?
- Jah, mindig voltak szájtépők és értelmetlen emberek, de ettől még a fórum nem oka fogyott.
Máskülönben:
1. Szerintem is undorkeltő, ha a saját kölykéért nem megy időben az ember. Nem(csak) az óvónők miatt, hanem mert egy KISEMBER 100% bizalmat szavazva csüng a szülőjén és ezzel visszaélni - vis major kizárásával - óriási hiba!
Megjegyzem nyitvatartás: 8-18 nálunk. És itt ismételhetném zsírmalac írását.
2. Igenis legyen védve a gyermek és az intézmény. Mi, épp külföldön járunk oviba és az ajtón számzár van, nagyon helyesen!!! Ugye, nem kell részleteznem miért vagyok ezen a véleményen?!
Az oviban helyben főznek, de nem paleo kaját.
A szülőkkel spontán összejárunk, és senki sem állhatja a felesleges dumákat, ellenben mindenről tudunk beszélgetni, az óvónőkkel is.
3. Igenis, napjainkban - akármennyire is nagy szeretettel hozza valaki világra a gyerekét - nem biztos, hogy
- férj eleget keres, hogy nem kelljen vissza mennie dolgozni
- a munkáltatója kultiválja, ha "munkaidő végével" lép le, a gyerekért.
Beh, micsoda világ is lenne, ha mondjuk lennének családbarát munkahelyek, több ovi, vagy netán egy kereső is el tudná tartani a családot, akkor ez nem lenne vita téma. (Ez utóbbi utópisztikus megjegyzés volt.)
4. Gondolom posztoló nem hiszi, hogy anyukák mind ostoba libák, akik itt élik ki vezetési hajlamaikat, meg hogy csak itt van szavuk?! Tán figyelte volna beszélgetés fonalát, megállapíthatta volna, kik beszélnek magukban plénum előtt és kik értékes témafelelősök. Vagy javasolta volna, ha már ilyen éleslátással áldotta meg a sors, hogy skippeljék a felesleges párbeszédeket és térjenek rá a lényegre - emilezés helyett.

Végül:
Bölcsi, ovi, iskola - itt élik napjaik legnagyobb részét Neveltjeink.
Szerény meglátásom szerint pazar lenne, ha az itt dolgozók igazán megbecsült tagjai lennének a társadalomnak (anyagi és erkölcsi értelemben egyaránt), de éppen ezért eléggé szűrném, kik dolgozhatnának ebben a szektorban! (Máshová nem vettek fel, megyek tanárnak... tisztelet a kivételnek.)
A legtöbb helyzet megoldásának kulcsa: INTELLIGENCIA.
borzAlom 2013.10.18 21:55:16
@Valóraváltógép: Ne aggódj miattam :)
Nemcsak jól főzök, de oltári szép és sugárzó I&EQ bajnok is vagyok. Hát, Te?!
Mondom újra, hogy a blogolónak helyben kellett volna rendet teremteni kétségtelen szellemi erőfölényét megcsillogtatva, nem utólag szapulni.
borzAlom 2013.10.18 22:34:20
@Valóraváltógép: Akkor nincs más hátra, el kell kezdeni, a jó pap is holtáig tanul jeligére, lehet értékelné is a környezet. :)

Nos, van úgy, hogy nincs kivel vitázni. És igen, sajnos olyan is, hogy gyerek inná meg a levét (vagy mi).
De, és mindezek figyelembe vételével együtt írtam azt, hogy az intelligencia a megoldás.
Lehet oly finoman is elküldeni valakit, hogy csak napokkal később ébred ennek tudatára, vagy még meg is köszöni.
Nekem olybá tűnt, hogy nem tett kísérletet a SZMK tagjainak megismerésére. (Lehet feleség ezért bízta meg részvétellel?)
Olykor az empátia is csodákra képes.
Végül, ha mindenki hallgat és nyel és méltatlankodik, akkor soha nem lesz érdemi változás, semmilyen szinten.
A nők és férfiak: nem minden férfi vezet jól, nem minden nő főz jól; és az a tiszteletreméltó, aki tiszteletreméltó, szerintem.
„- Hogy van a feleséged? – Beteg. – És veszélyes? – Ilyenkor nem, csak ha egészséges.” Ilyen és csak ilyen vicceket közöl már jó ideje az V. kerület lapja, a Mai Belváros. A címlapon egy Rogán-portré, a hátoldalon pedig szép rózsaszín keretbe foglalva egy nagyadag…..
Mondjuk, beborult devizahiteles vagy, elvették a családodtól a fedelet. Jó, tudjuk, ne kezdjünk bele, mindenki szabadon vette fel a hitelt, kurvanyóccév még heccelte is őket, jól el is adósodtak. Az úgy kezdődött, mondjuk, hogy elveszítetted a munkahelyedet – ha nem te, akkor a…..
Nem ebben állapodtunk meg! Másnap 2013.02.04 21:07:26
Tulajdonképpen hetek óta azon gondolkodom, hogyan lehet majd újjépíteni az országot, ha ezek végre eltakarodnak. Ezen a ponton kissé elakadtam, mert hát hová is takarodnának, ők is itt laknak – ők ezt nem pont így gondolják rólunk, de ez mellékszál, még ha elég kellemetlen…..
Ha baj van,tessék jelezni a szülőnek,akkor is,ha nem látszik tünet,hogy legalább tudjon róla,és eldönthesse,mit tegyen! Tisztelt Praxis Blog!     11 éves kislányom a testnevelés órán egy pénteki napon leesett a bordásfalról a fejére. Lefelé kellett lógni, és nem…..
borzAlom 2012.11.28 23:53:46
Szerintem az iskola igenis felelős a rájuk bízott gyermekek testi és szellemi épségéért!!! Ez nem lehet vita tárgya.
A fejsérülés nem játék, legyen az akármilyen banális. Aki ezt nem hiszi el, írja be a gugliba és máris megtudhatja (ha eddig nem tudta), hogy egyáltalán nincs pariban a külsérelmi nyom az agyban zajló folyamatokkal. A vágott sérülések, kisebb zúzódások említése egy fejsérülés esetén nevetséges összehasonlítás.
Volt hasonló tapasztalatom - na nem ilyen magasról - a saját fiammal kb. 1 éves korában, a vége az lett, hogy neurológián kötöttünk ki, előbb epilepszia gyanúval riogattak, de később kiderült hála Istennek, hogy humbug.
A posztban olvasottak pedig kiverték nálam a biztosítékot. Mi az, hogy fejjel lefele lóg a gyerek és nincs alatta gumiszőnyeg??????????????????
Elárulom, ha valaki nem tudná esetleg, a versenyző szertornász lányok és fiúk úgy ugrottak, felemás korlátoztak, gerendáztak, hogy 1. biztosító kötelük volt, 2. igen komoly mennyiségű gumiszőnyeg, matrac és miegymás volt körülöttük, alattuk (ezt saját szememmel láttam, mert együtt edzettek az RSG-sek a szertornászokkal).
A tornatanárokról és a programokról: persze ne általánosítsunk, mert biztos most is vannak jó és rossz tanárok. Pont. Van, aki nemcsak megtanult valamit a TF-en, kapott diplomát, de szereti is, amit csinál, na meg kreatív és tanterven kívül rá tud hangolódni a gyerekekre. És én reménykedem, hogy egy ilyen ember lesz a gyermekem tanára.
Szerintem nagyon is fontosa mozgás, pont az a baj, hogy a mai gyerekek túl sokat ülnek gépek előtt, a rengeteg feles energiájukat nem tudják levezetni. Egyenes út az agresszív viselkedéshez.
Az nagyon nem mindegy milyen mozgás, milyen a tanár. Amit nekünk anno csinálnunk kellett, az jó sok baromság volt, és ahogy már mások is írták, kisebb sérülések ellenére a csapat sportokat szerettük a legjobban. Végül a fősulin szerettem meg újra a testnevelés óráinkat.
Ja, ha a tanár nem tudja megmutatni, akkor milyen alapon várja el a gyerektől ugyanazt. Ez olyan mintha az aerobik, pilates, step, akármi órán valaki csak ott állna, ordítozna és nem csinálná a többi fogyni vágyóval együtt a feladatsort.
Az meg végképp érthetetlen minek gerenda egy iskolai tornaórán. Köztudottan életveszélyes megfelelő óvintézkedések nélkül.
Amikor én jártam ált.isibe, volt egy állat tesi tanárunk (nálunk a fiúk és lányok külön-külön jártak erre az órára), úúúúúúúúútálta őt minden lány. Pl. azzal perverzkedett, hogy benyomta a fejünket a víz alá, és riogatott minket a tanmedencében. Én, aki imádtam a vizet korábban, olyannyira rettegtem, hogy csak 12 évesen bírtam megtanulni úszni (azóta is félek a sötét medencékben és vizekben). A tornaórák rémálmok voltak, mondom ezt úgy, hogy versenyszerűen RSG-ztem akkoriban, tehát nem volt nagy gond a mozgás, sőt. Később, amikor már a középsulit is elvégeztem, kiderült erről az állatról, hogy molesztálta a lányokat (amit már akkor is gyanítottunk), amit végre el is hittek a gyerekeknek és elbocsátották.
Úgy vélem, hogy az igazság valahol félúton van, a "nemtörődömagyerekmitmond" típusú tanári viselkedés és a "nehogymárrászóljonvagyfegyelmezzeazéngyerekemet" szülői viselkedés között.
Olyan jó lenne, ha az iskola a gyerekekben - és itt főleg az általános iskolára gondolok - azt erősítené meg, hogy tanulni jó, arra ösztökélné, - ha ezt otthon netán meg sem kapja szüleitől - hogy megismerje önmagát; végül a tanár arra legyen kíváncsi mit tud, miben jó az adott gyermek és ne azt plántálja bele, mit nem tud. Legyen szó énekről, olvasásról vagy tornaóráról. Akkor talán kevesebb demotivált, stresszes és tanulni nem szerető gyerek nőne fel.
Két évvel ezelőtt elindult egy Szíj Melinda nevű nő a Megasztárban, mert szerette volna kipróbálni magát mások előtt is, van ez így, mi sem az asztalfióknak írogatunk, ugye. A jellegzetes csíkos szatyrát és kötött pulóverét a meghallgatáson sem szívesen tette le, ha más nem,…..
borzAlom 2012.11.23 09:48:04
@Madár Fokker: Sajnos nem csak a pop szakma...
Emlékeztek arra (már nem is tudom melyik adás volt, és lényegtelen is) amikor "elsírta" magát JFK, legalábbis úgy tett és közben, mint egy éretlen gyerek ki is kukucskált, milyen hatást ér el. Nálam kiverte a biztosítékot, eddig sem gondoltam semmi jót róla, de ez igen sokat elárul a jellemről. BOTRÁNY!
Hál'Istennek épp Roxy Music megy a rádióban, ezért nem megy fel jobban a vérnyomásom...
Tényleg ennyire hülyének akarnak minket nézni?!
Ezt hallgassátok meg! Jól esik nosztalgiázni:
www.youtube.com/watch?v=lWiyGuJzvH4