Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rovas.Info

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rettenthetetlen oknyomozásunk során kiderült, nemcsak a szélsőjobboldalról eredő atrocitások lengik be hazánk "fura" politikai légkörét, hanem deli leventéinknek is nap mint nap meg kell küzdeni a jogért, hogy választott eszméjük örve alatt eláraszthassanak bennünket…..
Rovas.Info 2010.10.30 23:12:10
@szakállas bácsi:

Mielőtt a rovásról megnyilatkozik valaki, érdemes egy kicsit elmélyedni a szakirodalomban.

Az a pláne a rovásírásban - többek között - hogy nincsenek benne sem ékezetek, sem kettős-hármas mássalhangzók. Ugyanis minden magyar hangnak kialakultak az egyedi betűi. Ahogy a nyelv fejlődött és változott, úgy idomult hozzá az írás.

A mai "korszerű" rovásban megvan minden, ami a mai helyesíráshoz kell (még kis-nagy betű és idegen betűk ligatúrái is használhatóak), ugyanakkor ha valaki tud, akár írhat több száz évvel ezelőtti módon is.

A mai jelentőségét egyébként az is adja - a hagyományápoláson és nemzeti önazonosságon túl - hogy éppen az egyértelmű hangjelölő képessége révén egy elsős néhány hét alatt ír és olvas rovással. A latinbetűs írás esetén ehhez 1-2 év kell. Nos, egy jelentős számú szülő ezért fogja megtanítani a gyerekét róni. Versenyképesség növelése miatt.

Az már csak érdekesség a javából, hogy nincs a földön olyan nemzet, aki a saját írásbeliségét nem csak, hogy elhanyagolja ... hanem egyesek még tagadják is.

No comment.

Üdv, Rovás.Info
www.rovas.info