Regisztráció Blogot indítok
Adatok
L'Avvocatessa

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Zugügyvéd egy kacifántos közlekedési ügyet tesz közzé. Többen feltették a kérdést már a korábbi bejegyzéseknél is, vajon miért erősebb a bíróság előtt egy rendőr tanú vallomása, mint vádlotté? A Zugügyvédnek különösen a bíró kommentárja tetszik: véleménye…..
A Zugügyvéd már várta, mikor érkezik végre egy a lakáshitel-anomáliákkal kapcsolatos levél. Az egyik kényes pont ilyenkor a foglaló kérdése. Az általános jogfelfogás az, hogy a lakáshitel-kérelem vissza utasításának következményeit a vevő viseli, hacsak ennek ellenkezője…..
L'Avvocatessa 2006.12.21 14:30:07
Kedves Estella és más blogolók!

A vevőnek az adásvételi szerződésben egy nagyon fontos, alapvető kötelezettsége van, a vételár határidőben történő megfizetése. A vevőtől elvárható, hogy a szerződés megkötése előtt kiválassza a bankot, ahol hitelt vesz fel, minden szükséges információt beszerezzen, és megkérdezze, hogy kb. mikor várható a folyósítás. Erre az időpontra egyébként javasolt ráhagyni még két hetet, hisz bármi közbe jöhet - még a vevő is lehet pl. beteg. Ugyanígy elvárható a vevőtől, hogy előzetesen megtudakolja a kiválasztott banktól, hogy vajon hitelképes-e, és ad-e a bank annyi hitelt,amennyit ő kért. Megjegyzem, hogy az én tapasztalatom az, hogy a bankok a szerződés benyújtását követő 2 hónapon belül általában átutalják a hitelt. Épp ezért, ha a vételár a bank miatt nem lesz határidőben megfizetve, szerintem jogos a foglaló visszatartása. Gondolj bele, hogy az eladó lehet, hogy nem lakást vesz, de például kifizette a borsos ingatlanközvetítői díjat a "sikeres" közvetítésért. :) Egy szó mint száz, áthidaló megoldásként azt szoktuk javasolni a feleknek, hogy határozzanak meg a szerződésben egy végső határidőt, amíg fizethet a bank, és kössék ki, hogy ha eddig nem történik meg a hitel átutalása, akkor ez a határidő automatikusan 30 nappal meghosszabbodik.

Persze szerződési szabadság van, úgyhogy a vevő is érvényesítheti az akartát. ;)

A letéttel kapcsolatban: a tulajdonjogról lemondó nyilatkozatot kell letétbe helyezni, de ebben az eladó nem jelenti ki, hogy a teljes vételárat átvette. Pontosan a letét a biztosíték arra, hogy csak akkor lesz benyújtva a földhivatalba a nyilatkozat, ha a vételárat az eladó megkapta.
Egy sajnos mindennapos történet érkezett a Zugügyvédhez az új építésű ingatlanok körüli jogi anomáliákról. Mit lehet tenni, ha átvág az építtető? Pereskedni, amíg el nem tűnik, vagy ki nem üríti a cégét.   De még jobb, ha  a vásárlás előtt keresünk egy…..
A Zugügyvéd egy névvel vállalt bírósági esetet kapott a postaládájába. Az ügy érdekessége, hogy a beküldő kolléga az összes kapcsolódó iratot is feltöltötte egy honlapra, így bárki leellenőrizheti a történet valóságtartalmát. Tisztelt Zugügyvéd,Egy igen érdekes és…..