Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Olbrin Joachim

0 bejegyzést írt és 159 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(Kép forrása: Litera) Tamás Gáspár Miklós sokszor ad jó okot a nyilvános töprengésre: elég egy botrányszagú publicisztika, és máris róla beszél a teljes kulturális közeg. Személyének varázsától vagy épp irritáló jellegétől a Litera Előhívás tagjai is nehezen tudnak…..
Szélesi Sándor: Szörnyeteg a hajtóműben Libri Könyvkiadó, 2014, 256 oldal, 2542 HUF A Kezdjük ott, hogy nagyon nehezen olvasok magyar sci-fit és a Zsoldos-díjas könyvet meg azért veszem különösen nehéz szívvel a kezembe, mert nyilván azonnal eszembe jut maga Zsoldos…..
Ennek a Gyurcsány Ferencnek a hazugságai nagyon bonyolultan rétegzettek. Az igazságbeszédben például többek közt ezt mondja elvtársainak:Csak azt tudom mondani, hogy nem fogok játszani semmilyen játszmát sem így, sem így. Tesszük a dolgunkat. Amíg nagy tempóval lehet menni előre,…..
Olbrin Joachim 2014.07.20 23:19:44
Lehet, hogy ez a süti nem is az a süti?
www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=4648185
"So my shocking conclusion is that Proust's madeleine could not have existed. There is no madeleine with a reasonable recipe that behaves the way Proust says. "
Tökéletesen szabad piac még sehol sem létezett, sok minden szól az ellen, hogy valaha is létezhet -- de közben mégis törekedni kell rá. A szabad piac normatív elv, a rá való törekvés erkölcsi kötelesség. A szabad individuumok (teljes értékű személyek) önkéntes…..
Olbrin Joachim 2014.07.20 16:58:38
Felhívnám a szerző figyelmét egy fontos ellentmondásra. Osztom, hogy "A szabad individuumok
önkéntes társulásainak utópiája" "normatív erővel kellene, hogy rendelkezzen", - bár kissé indokolatlannak látom a "teljes értékű személyek" kitételt -, de az biztos, hogy a piaci csere és az önkéntes társulás két meglehetősen különböző típusú társas integrációt jelent. A tisztán piaci interakciók lényege a személytelenség, ezzel szemben a társulásban részt vevők a bizalmat adják meg egymásnak. Nyilván fiktív társadalmi szerződésre céloz, amikor mégis összekapcsolja a kettőt, ellenben így sem úszhatjuk meg a két szint szétválasztását - az egyik szint a tényleges piaci cserék körforgása, a másik az az intézményes keretrendszer, amely ennek zavartalanságát biztosítja. De a konzervatív/piaci liberalizmus kritikusai épp ezt a kettősséget mutatják be ideológiaként, ez a kettéválasztás alkotja a társadalom működésében a láthatatlan elnyomás kereteit. És nem a piac esetleges hibái, hanem ellenkezőleg, épp tiszta, zavartalan működése vezet szenvedésekhez. (Kerülöm az értékterhelt "igazságtalanság" és hasonló kifejezések használatát a szerző kedvéért.)
Sok érv szól a mellett, hogy a különféle strukturális egyenlőtlenségek egymást kiegyenlítő hatása jobban szolgálja az élhető életformák burjánzását, mint a "genetikai diktatúrához" és elszürküléshez vezető szabad piac.
Nem osztozom a magyarok többségének érzéseiben, akik szerint a kollektív (családi, etnikai) önzés (protekció és protekcionizmus) a kiút a válságból, ez ugyanis háborúhoz vezet (az önző csoportok szükségszerűen eljutnak egymás kiírtásának kívánásáig), de megértem az érzéseiket.
Továbbá az erkölcsnek az individuumból való levezetése, ha következetesek vagyunk, mindig kollekvititások figyelembe vételéhez vezet, és fordítva, a kollektivista álláspont is meg kell adj magát az egyéni szabadság eszméjének. Az "erkölcsi kötelesség" fogalmát használva értelmetlen ennyire lecövekelni a libertáriánus oldal mellett.
Interjút adott Zuschlag János. Páncélszekrény, kockásfüzet és nejlonszatyor – úgy tünik, valahogy így működik a szocialista párt...
Általában vannak bizonyos sztereotípiák az emberekben a közösségükről vagy nemzetükről, aztán eléggé meglepődnek, ha egy kutatás teljesen más eredményt hoz ki. A magyar társadalom magáról alkotott képmása alapján mi a nyugati kultúrához közel állónak gondoljuk magunkat,…..
Olbrin Joachim 2014.02.10 14:51:04
@McT: A megoldás valóban hosszú távú. A lényeg a különféle együttműködések ösztönzése, lehetőleg rendszerszerűen, nem pedig a gazdaság egészétől idegen "projektek" keretében. Lehet ez iskolai diákcsere, szövetkezet, önkormányzatok közötti szabad együttműködés.
Az aszfaltba mélyedő keréknyomokhoz hasonlatos, bejáratott kapcsolati hálókkal az a baj, hogy szuboptimálisak mind a demokrácia, mind a gazdaság szempontjából, és számszerűleg is kevesek egy virágzó élet kereteihez. Ezeket nem lehet egyetlen csapással eltörölni, de talán lehet nyitottabbá tenni, kevésbé kirekesztővé. Az ösztönzés eszközei az adókedvezményektől az állam teljes kivonulásáig (a jogi keretek feletti őrködés persze marad) sokfélék lehetnek. És persze meg kell, hogy tanuljunk nem megijedni a saját szabadságunktól. (Erich Fromm: Menekülés a szabadság elől - megtalálható online)
Olbrin Joachim 2014.02.10 14:58:45
@Olbrin Joachim: Egy mondat pontosítást igényel. Az állam háttérbe vonulását bizonyos szektorokban célszerű elérni, más szektorokban pedig nem. Egyik helyen célszerű az adókedvezmény, máshol inkább pályázati rendszert kell kiépíteni. Az azonban bizonyos, hogy a parancsuralom mindig szükségszerűen eléri az önpusztítás állapotát, a mások korlátozásában örömöt lelő szadisták pedig előbb-utóbb egymást szorongatják.
1947-tel ellentétben most tényleg az önkéntességen alapul az államosításunk Varga Mihály, 2013. november 26...
Hírek az utóbbi évekből. Székely autonómiatörekvések. Önálló magyar egyetem igénye Kolozsvárott. Magyar gyógyszerészkar igénye Vásárhelyen. Vontatottan haladó kárpótlás. Kisebbségi helységnévtáblák. A napi ügyek egy része helyi jelentőségű, bár ebből van sok.…..
Elég volt a cyber térben cáfolatlanul áradó történelmi badarságokból, csodás származásból, összeesküvés elméletekből? Így gondolhatták a Tényleg!(?) honlap  indítói, akik „kutyaharapást szőrével” alapon az őrületeket hazai pályán: neten, mobilon,…..
Nagyon örült, hogy Szász János filmet forgat A nagy füzetből, a bemutatót azonban már nem érhette meg. A mozik a héten kezdték el vetíteni az Agota Kristof regénye alapján készített filmet, amelyre nem csak azért hárul különleges figyelem ezekben a napokban, mert egy egészen…..
Jóllehet a pápaválasztás izgalmai véget értek és mindenki már Ferenc pápa különös személyiségének az Egyházra való hatásával foglalkozik, mostanra értek be a kutatásaink, mostanra született meg az eredmény. Mielőtt az eredményekre rátérnék, szeretném hangsúlyozni,…..
Olbrin Joachim 2013.05.07 17:52:54
@Kóczy László: ld. előző
Olbrin Joachim 2013.05.09 13:12:18
@Kóczy László: Köszönöm szépen a választ. (Elsősorban kapcsolati tőkét, intézményeknél betöltött pozíciókat értettem erőforrások alatt, de egy átfogó modell valóban nem lehet ennyire részletező, ráadásul ez nagyon kvalitatív irányba billentette volna a mérést.)
Háy János: A mélygarázs Európa Könyvkiadó, 268 oldal, 2013, 2560 HUF Fotó: Valuska Gábor Háy János új regényének, A mélygarázsnak különféle előképei vannak: megvan benne a fogyasztásra és a társadalomra dühös főhős a Harcosok klubjából, egy meleg nyári nap a…..
Olbrin Joachim 2013.04.20 13:20:17
@okoshka: Ön szerint a szerződések a társadalmon kívül köttetnek? Akkor mi van a társadalmon belül?
kérdések és... Talentumok 3 2013.01.18 18:17:13
A TALENTUM 3Ha az ember megpróbálja Jézus tanítását a mai gazdasági környezetre aktualizálni, akkor nagyon könnyen belebonyolódik a próbálkozásába. Ugyanis annyira különböznek a jelenlegi viszonyok az akkoriaktól, hogy csak egy nagyon szűk mesgyén járva tudunk esetleg…..
A konyhákat és a konyhahasználatot is szabályozni kellene, jött a nyilvánvaló ötlet Spiró György számára. Megírta a kormánypolitikusok helyett a törvényjavaslatot, ami az eddigi legjobb szöveg az Orbán-kormányról és annak gondolkodásáról. A videó a Litera előszilveszterén…..
Olbrin Joachim 2013.01.29 10:37:01
@Giggs85: Szó nincs ilyesmiről. A szívről beszéltem. És arról, hogy hogyan tekintenek másokra. "Et in terra pax hominibus bonae voluntatis."
Olbrin Joachim 2013.01.29 18:39:41
@Giggs85: Azok, akik a megjegyzéseket teszik. Nincs bennem rosszindulat, pont az fáj, hogy az - egyébként sokaknál gyerekkori sérülésből fakadó - aszimmetrikus tekintélyelvűség szerintem roppant sok fájdalmat okoz a társadalomnak. És előbb-utóbb erőszakot is szül. A demokrácia lényege a szabadságban van, és ez visszamegy például az őskeresztényekig, de számos más forrása is van. A tekintély számomra olyan, hogy önként veszem le előtte a kalapom. De aki másokat tiszteletre akar kényszeríteni, akár fizikai, akár szimbolikus erőszakkal, legyen az szülő vagy főnök, a bicska nyílik ki a zsebemben, és igyekszem az erőszak áldozatainak védelmére.
Egy tesztet végezzen el az ember magában. Nézzen a szívébe, (mélyebb ez, mint az ún. "lelkiismeret") és ha a szíve tiszta, rendben van. Ha nem, akkor változtatni kell. Praktikusan értem, nem érzelgős módon.
Olbrin Joachim 2013.01.29 18:40:44
@Lascal: Mindkettőnknek szerencsénk van, mert jó apával, rokonsággal látott el a sors. De nem mindenki járt ilyen jól. Az ő esetükben sajnos családon kívüli közösségeknek kell a biztonságtól a szereteten át az önbecsülésig megadnia a hátteret.
Vicces képre lelt Hancu kolléga a fácsén, egy vermonti tévében kelvinben adták meg a napi hőmérsékleteket, vélhetően azért, mert olyan hideg van, hogy nem akarják az ember kedvét elvenni a munkába meneteltől. 251 kelvin egyébként -22 fok, csak mondom.   ..
Kormányunk új szlogeneket vetett be a tandíj védelmében: "nagyobb felelősségvállalás", "minőségjavítás", "piac igényeinek figyelembevétele" - pedig az egész nem más, mint annak elmaszatolása, hogy a hatalom egy fillért sem óhajt költeni az új generációra, cserébe viszont…..
Olbrin Joachim 2012.12.07 01:37:24
@s: Az előző megfogalmazásom sértően hangozhat, s mivel nem ez volt a szándékom, kissé finomítom. Együttes fellépést javasoljunk, ne pedig "kiküldjük az utcára a fiatalokat", mert ez történelmi tapasztalatok szerint elég csúnyán hangzik. Ezt akartam mondani.
Olbrin Joachim 2012.12.07 10:57:34
@s: Bocsánat, az nem Róma, hanem a kőkorszak. Róma már osztálytársadalom volt, a szenátorok között huszonévesekkel...
Olbrin Joachim 2012.12.08 18:40:26
@Távmunkás: Nem úgy értettem. Azt akartam csupán mondani, hogy ha egy helyen a kollégák között nem pusztán szigorú munkakapcsolat van, önmagában nem korrupció. Baj az, ha igazságtalan kivételezés történik. Ez vállalatoknál és mozgalmaknál is így van. Nem hiszem, hogy találni olyan tudóst, aki ne beszélne különös tisztelettel első "főnökeiről" mint nagyon szigorú, de emberséges vezetőkról, vagy mint példával előljáró előljárókról.
Valami kimozdult a helyéről és azóta folyamatosan nem passzolnak a dolgok. A legnagyobb baj pedig az, hogy kezdünk hozzászokni az irracionális jelenségekhez. Fel sem tűnnek már olyan dolgok, amiket csak néhány éve még el sem tudtunk képzelni. Megszokjuk, de facto elfogadjuk, hogy…..
Olbrin Joachim 2012.12.07 00:59:12
@Zabaalint: Fontos lenne megértenie, hogy ez két szempontból számít problémás megfogalmazásnak. 1. A magyar zsidók túlnyomó része asszimilált, ezért magát magyarnak tekinti. Értelmesen lehet mondani, hogy az izraelita és más vallásúak, vagy hogy kisebbségek védelme, de a fenti mondat nyelvileg és történetileg is értelmetlen. Ezt már mások is válaszolták, ellenben a másikat még nem, szerintem ez fontosabb: 2. Ez a megfogalmazás egy személyes cselekvésre utal, ami egyrészt kissé bugyuta óvóbácsis hozzáállás, mert a legtöbb sérelem nem olyan természetű, amely "megvédést" igényelne, másrészt amit NEM mond, az volna a kívánatos, az intézményes védelemre való hivatkozás. Az egy feudális berendezkedés, ahol egy személy "véd" meg valakiket, akik neki cserébe "alávetettek". Illetve az alvilág működik így, nem mondom tehát, hogy ez nem létező forma, csak inadekvát egy modern államban. Személyek helyett a intézményeknek kellene automatikus és nem önkényes garanciákat adniuk: kiszámítható jogrend, semleges hivatalok, független és szakszerű önkormányzatok, oktatási autonómia, s még ezernyi dolog, amelynek a felszámolása, és tervutasítások rendszerének bevezetése folyik.
Akinek az a mottója, hogy "A hatalom szentesíti az eszközt!", az rosszabb, mint egy elvhű antiszemita. A fentieket tehát nem pusztán a "zsidók megvédésére" értem, hanem ugyanez a probléma a "nyugdíjak megvédésével", a magyar érdek megvédésével Európával szemben, vagy a médiatanács dicstelen működésével ugyanilyen felhangokkal. Egy olyan hajó, ahol akár egy majmot is a kormánykerékhez lehet engedni, mert a biztonsági berendezések elnavigálják egy darabig, sokkal jobb, mint egy szétzüllött legénységet terrorral rettegésben tartó kapitány hajója, olyané, aki elkötelezett, hogy az általa megjelölt kikötőbe vagy irányba vezeti a hajót, ha a fene fenét eszik is. (ez most túlzás, ne kössön bele!)
Olbrin Joachim 2012.12.07 11:19:47
@s: Szerintem minden egyes politikusnak (közügyeket megbízásunkból intéző) ebben a szellemben kell dolgoznia. Ha egyetlen "karizmatikus" vezetőre vetítjük a egyébként is csak fiktív nagyság (nem hazugságot, hanem kollektíven felépített imázst értek ez alatt) mitikus képét, akkor nagyon veszélyes és kiszolgáltatott helyzetbe juttatjuk magunkat. Isten ments a személyi kultusztól! Perón, Khomeini, Guevara egyaránt rendelkeztek az elvárt kiváló képességekkel, mégis, mennyivel kedvesebb szívünknek Adenauer, Szu Csí és Sirleaf!

hu.wikipedia.org/wiki/Ang_Sz%C3%A1n_Szu_Cs%C3%AD
hu.wikipedia.org/wiki/Ellen_Johnson-Sirleaf
Napok óta kering ez a fantasztikus videó, mindenkinek kötelező megnézni, nemcsak azért, mert vicces és iszonyú profin meg van csinálva, hanem mert érdemes elgondolkodni azon, tényleg mivé is lett volna a világ, ha kétszáz éve a nők, nemcsak sóhajtoztak volna, hanem néha igenis…..
Olbrin Joachim 2012.11.12 15:30:54
Talán nem elég egyértelmű, mi a Milla szocialistákkal kapcsolatos dilemmája. Kissé indulatosra sikeredett Juhász Péter vitája Vadai Ágnessel és Szanyi Tiborral a minap. Bár ki nem lett volna indulatos, ha Vadai leóvodásozza, Szanyi meg bedobja az elmúlt nyolc év szentistváni, ill.…..
Olbrin Joachim 2012.11.04 02:13:30
A szomorú az, hogy a magyar lakosság többsége NEM akarja visszaállítani a jogállamot, mert rövid távú érdekeit a kivételezésben és a zavarosban halászásban, valamint a náluk gyengébbek zavartalan elnyomásában véli felfedezni. A kettősség - kiegyezés a hatalommal, és a szabályok kijátszása - ismét általános népszokás lett. Így a hatalom folyton "engedményeket tesz" pusztán az által, hogy nem tesz semmit (ez a legkényelmesebb módja a hatalomgyakorlásnak), miközben mindenkinek bé van fogva a pofája, akinek valamire való erőforrásai vannak (vállalkozók, művészi, kutatói, közmédia pályákon lévők), mert mindenkinek van egy kis vaj a fején, ami miatt célszerű nem ugrálnia. Ezt a rendszert robbantással sem szeded szét. A maradék kevés nyugatos értelmiségit részben elzavarják az országból, részben megveszik majd kilóra, Bajnaiék pedig egymással marakodva fognak veszíteni. És azt fogják hinni, hogy a marakodás miatt veszítettek. Pedig nem. A társadalmi struktúra miatt.
Az üzleti szférában politikai kapcsolatok nélkül elképzelni sem lehet az érvényesülést. Nos, ilyen természetű okokból gondolom, hogy az LMP-nek nagyon is igaza van. Így győzni sem volna érdemes. Orbánék pusztán felgyorsítva juttattak bennünket oda, ahová evolúciósan amúgy is útban voltunk. Az általános fejlődési irány értelmében nyugodtan beszélhetünk egyik kutya, másik ebről, a nélkül, hogy azt kéne állítsuk, hogy az előző kormányzat pontosan ugyanolyan lett volna, mint a mostani. De sajnos a háttérben a társadalmi-gazdasági szerkezet már rég nem felelt meg annak az alkotmányos berendezkedésnek, amelyet sokan tiszteltünk és értékesnek tartottunk.
Erről még szörnyűbb dolgok jutnak eszembe: az egész világ egy barbárosodási trendben van. Ez nagyon kegyetlen fordulat, de sajnos már szemmel láthatóan történik. A demokratikus intézmények már nem fogják tudni sokáig feltartóztatni azt a folyamatot, hogy az emberek vért kívánnak világszerte. Rendnek nevezik, de ez vért jelent. A másokét. Szeretik az emberiséget, de gyűlölik a szomszédot. Ne legyen igazam, de lesz még itt sötétség délben!
GFG Blog Férfiasság 2012.10.09 07:12:21
„...mert előttem nincs múlt, utánam pedig már nem lesz szükség jövőre, mert nem lesz jövő, mivel az én létemet nem az idő méri, mert ami az egyik pillanatban még nincs itt, a másikban pedig már ott van, az időtlen – ez vagyok én, ez leszek én, aki egyszer csak ott leszek,…..
Olbrin Joachim 2012.10.24 22:18:15
Tegnap tartották a szavazói regisztráció általános vitáját. Mi az MTI összefoglalójának segitségével összegyüjtöttük az elhangzott Fideszes érveket, és meg is cáfoljuk lejjeb őket. Nem volt nehéz, hiszen a Fidesz érve a beveztés mellett csupán az, hogy nekik kedvez a…..
Olbrin Joachim 2012.09.26 12:55:39
Lassan egy évszázada rendeznek Miss America szépségversenyeket. Bár az akkori vetélkedések sokban hasonlítottak a maiakra, a szépségideál azóta nagyot változott. Most megmutatjuk milyen volt a szépségideál száz éve. Először 1921-ben rendeztek Miss America versenyt Atlantic…..
Olbrin Joachim 2012.09.12 03:08:50
@Ernoke: Azért ez nem biztos, hogy általánosságban igaz, nekem már gyökerezett földbe a lábom a delfti Vermeer képei előtt. Az is 17. század. És persze legyünk óvatosak az ideálokkal. Csalóka dolog.
Olbrin Joachim 2012.09.12 16:34:55
Olbrin Joachim 2012.09.12 16:41:04
@Zka: Nekem ez jutott eszembe róla: youtu.be/r2T8k2OXZzE?t=4m13s
  A Fidesz harca legfeljebb a rendi kiváltságok védelmében üti a labancot, de semmi köze 48-hoz, ami szabadságharc volt a szó valódi értelmében: mert az emancipatorikus és jogegyenlősítő - az a fajta harc, amit egy nemzetépítő baloldalnak folytatnia kellene 2014-ben. Ez sem…..