Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szájent Pista (törölt)

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az ipari katasztrófa kapcsán csak kibontakozott egy olyan ideológiai vita, amelynek során az emberi hülyeség végtelensége és határtalansága újra manifesztálódhatott végre, mert már ugye nagyon hiányzott ez az élmény. A kormány állami ellenőrzés alá vette azt a…..
Szájent Pista (törölt) 2010.10.13 13:31:35
@Robinzon Kurzor: "a jogi lehetőségek ma is adottak és használhatók is."
Talán igaz, hogy adottak, de azt kétségbe vonom, hogy használhatóak is. Legalábbis nem minden esetben.
A kérdésemre nem válaszoltál, szerinted hány %?
Szájent Pista (törölt) 2010.10.13 14:47:07
@Mike36:"Aki nem felelős, az a tulajdonosi kör. Semmiféle felelőssége nincs."
A tulajdonosi kör nevezi ki/bízza meg az üzemeltetőt. Szerinted ez nem egy felelős döntés?

Régebben a gyorshajtásért se tudtak felelősségre vonni ha azt mondtad, hogy nem te vezetted az autót. Aztán jött az objektív felelősség elve...
Szájent Pista (törölt) 2010.10.13 15:36:17
@mortadella: Ha a szabályos működés alatt csak azt értjük, hogy minden előírást betartanak, akkor a szabályos működés mellett is beszélhetünk anyagi felelősségről. Az előírások betartása ugyanis csak a működés MINIMÁLIS feltétele.
  A Demokratikus Chartától Gyurcsányon át Gavra Gáborig azon sír a baller sajtó, hogy vége a jogállamnak és a piacgazdaságnak, Orbán Viktor államosításba fogott, támad a putyinizmus, mentse mindenki a magántulajdonát. Mindez azért, mert állami felügyelet alá merték…..
Gyurcsány egyetért Orbánnal – írja a Mandiner a volt kormányfő blogjából idézve, a hozzászólók némelyike pedig nehezen tudja eldönteni, hogy akkor most hol is a fehér és hol is a fekete. Pedig a kormányfő a mai parlamenti beszédében sokat tett azért, hogy előcsalogassa az…..
Szájent Pista (törölt) 2010.10.12 01:03:47
@kodó tamás: Hidd el, nem narancssárga szemüvegen át nézem a világot, egyszerűen a magánvéleményemet írtam le.
Szerintem - különösen a veszélyes üzemek esetében - csak akkor beszélhetünk vis major esetről, ha a kor átlagos technikai színvonalán nem lehetett volna legalább felkészülni a katasztrófára. Én úgy gondolom, hogy az alámosás vagy a talajszerkezet lassú mozgása nem ilyen esemény.
Szájent Pista (törölt) 2010.10.12 01:14:08
@kodó tamás: "erős gátat gyengített meg a talajmozgás."
Bár nem vagyok szakértő, de szerintem a talajmozgások figyelése a gátat üzemeltető cég feladata. Nem csak annyiszor és olyan módon ahogyan azt ha hatóságok előírják (azzal csak a büntetőjogi felelősség alól mentesülhet) hanem úgy, hogy ne történhessen tragédia.
Szájent Pista (törölt) 2010.10.12 01:26:22
@kodó tamás: a "feltétlen elvárás" az, hogy ne történhessen gátszakadás a talajmozgások miatt se. Hogy ezt ők milyen típusú és gyakoriságú ellenőrzéssel próbálják megoldani az elsősorban gazdasági döntés.
Az én jogértelmezésem szerint még az elvárható gondosság se mentesít az anyagi felelősség alól, de ez tényleg hosszú per lesz...
Ha valaki nagy leleplezésre számít, minden bizonnyal csalódni fog. Könnyen lehet, a MAL tényleg minden jogszabályt betartott, minden ellenőrzésnek megfelelt. Csak éppen... (Fotó: Pörneczi Bálint/AFP) A közvélemény az iszapkatasztrófa után a felelősök megnevezését várja. És…..
Szájent Pista (törölt) 2010.10.11 14:54:43
@ó jaj: "Már elnézést, de én azt tanultam, hogy az a felelős, aki a hibát elkövette."
BÜNTETŐJOGI felelősség valóban azé aki a hibát elköveti, de ez nem azt jelenti, hogy a cég nem felelős a katasztrófáért.
Ha feltételezzük, hogy a MAL Zrt. nem ismerte a tározó alatti talajvizsgálat eredményeit (nem hinném hogy nem ismerték, de feltételezzük) a felelősség akkor is az övék, hiszen létezik olyan módszer, amivel megismerhették volna. Csak egyszerűen nem foglalkoztak vele, mert az túl költséges és semmilyen jogszabály nem kötelezi őket erre. Úgy gondolták, hogy a talajvizsgálat költségeivel szemben megéri vállalni a kockázatot. Nem jött be...

Orbán Viktor pedig szokásához híven lecsapta a magas labdát. Hogy ez szép dolog vagy sem már egy másik kérdés, ami független a MAL felelősségétől. Itt jegyezném meg, hogy a cégvezetés a korai nyilatkozataival sokat emelt a labda ívén, így nem volt nehéz dolga a miniszterelnöknek.