Regisztráció Blogot indítok
Adatok
világevő

1213 bejegyzést írt és 2141 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az egész Világevő blogot egy libanoni gasztrotúrával kezdtem - egyébként a hónap végén lesz pontosan 9 éve - amihez előzményül egy fantasztikus párizsi libanoni vacsora szolgált, ott döntöttem el, hogy egyszer a saját környezetükben is meg kell kóstolnom ezeket az ízeket. Most nagyon izgalmas…..
világevő 2019.09.08 07:22:28
@acycloren: Így van, köszi, rosszul írtam! Pedig még mindig van abból az üvegből, amit a Yerlim farmról vettem Izmirben, ahol az orrom előtt csinálták :)
Aki valaha kóstolta már, nem hiszem, hogy ne akarta volna utána újra és újra enni, igazi addiktív édesség, személyesen voltam tanúja rengeteg ember rákattanásának. Itt a recept, egy autentikus, és egy magyarosított, amihez nem kell egzotikus gyümölcs sem, mégis szuper. Elindult a VLOG, épp…..
Aki ette már a főztjét bárhol (például a Tantiban, Babelben korábban), azt nem kell sokat győzködni arról, hogy Pesti "legszebben tálaló magyar séf" István sok-sok éve töretlenül magas színvonalú gasztronómiát visz. A forró nyári napokon pedig külön öröm, hogy akár napközben is élvezhető ez, a…..
világevő 2019.07.30 09:29:34
@libbantakkal táncoló: figyelj csak, fogalmam sincs, kik vagytok és miért van köztetek ellentét, de nem is különösebben érdekel. A személyeskedést, trágárkodást, politizálást mindig is töröltem, továbbra is fogom. Szóval, ha maradandó gyűlölködő kommenteket akarsz alkotni,akkor ne itt tedd.
világevő 2019.08.30 10:26:40
@kék madár: Hűha, ez nagyon meglep! Mi volt a gond???
világevő 2019.09.01 17:59:20
@kék madár: kezdem azt érezni, hogy egy másik étteremben voltál, ezeket egyszerűen nem tudom elképzelni a Platánról, Pesti István munkásságát legalább 10 éve követem közelről, soha nem volt hasonló élményem sem. [Rolexem még bádog sincs, sőt, órám se.]
Elkészült az első vlogom, azaz a Világevő Vlog első része, amiben a Feröer-szigetek a téma...
Az elmúlt évek tapasztalatait összegyűjtöm egy posztba, hogy az összes szénhidrátdús kedvencem lássátok. Nem osztom szigorúan kategóriákra, mert a lényeg ennek a listának, hogy olyanokat tartalmazzon, amik szerintem világszínvonalúak. Ehhez persze igyekszem elég sok nemzetközi tapasztalatot is…..
világevő 2019.08.14 09:11:55
@Kelly és a szexi dög: Szabi is jó és profi, de nekem nem volt olyan terméke, ami eléggé beakadt volna ahhoz, hogy az abszolút toplistára kerüljön és visszajárjak érte. Vannak még más jó pékek is szerencsére, ez nem egy kizárólagos lista, csak a legnagyobb kedvencek.
világevő 2019.08.14 11:48:02
világevő 2019.08.14 17:55:47
@Joe1952: :D na pont azért nem megyünk vidékre, mert ilyen gorombák a vidékiek! :)
Nem lehetetlen a dolog. Sőt, kifejezetten lehetséges, csak éppen ismerni kell a legjobb helyeket, ahol gyakran akár egy háromfogásos kiváló ebédet is megkapsz gyakorlatilag gyorséttermi árszínvonalon...
Van egy egészen különleges város, ahol sikeresen nemet mondtak a multiknak, és a nagy közértláncok helyett inkább a helyi termelők szerveztek maguknak szupermarketet. És ráadásul milyen jót!..
Hús vagy medence? Egy hely, ahol nem kell választani...
Ha igen a válasz, akkor nem lesz nehéz megérteni, hogy mi is az az Alchemist. A legelmebetegebb és legcsodálatosabb élményétterem a világon. Ott voltam a nyitóesten, megmutatom. (Na jó, megpróbálom megmutatni...)..
Annyira hihetetlen éttermben voltam, hogy máig nem tértem teljesen magamhoz. Tökéletes légkondi, ráadásul teljesen környezetbarát megoldással...
világevő 2019.07.01 20:44:29
@Alfréd76: na ott pl nem jártam :) Elég jó helyi kalauzaim voltak, ők vittek el.
Második vegetariánus szezonját kezdi kedvenc éttermem, a koppenhágai Noma az újranyitás óta, megmutatom, hogy néz ki az új menü...
világevő 2019.06.28 11:54:51
@savaz: hát hiszen épp ezért hoztam az operát párhuzamnak, mert mindkettő rétegműfaj. És egy opera elé (vagy egy főleg operákról szóló blogra) se érdemes - szerintem - odamenni, és kiabálni a vendégeknek, hogy ti hülyék vagytok, csak a back street boys a jó zene!
[és akkor itt körbe is értünk, szóval a magam részéről lezárom.]
világevő 2019.06.28 13:45:49
@savaz: na de most komolyan, olvasod te, amit válaszolok!? Rögtön a legelső kommentedre annyit írtam, hogy egyetértek, ez bizony tényleg nem kaja. És tényleg nem az. (Na, tényleg lezártam.)
világevő 2019.06.28 20:05:02
@Alfréd76: köszönöm a - szokás szerint - kimagaslóan értékes hozzászólást!
Hamarosan érkeznek a legfrissebb eredmények Szingapúrból, most nem közvetítek a helyszínről, viszont azért néhány szubjektív jegyzettel ellátom az eredményeket. És tippelek is: két komoly esélyest látok az első helyre: Noma és Mirazur. Előbbinek az új zöldségmenüjéről ma este már látható lesz a…..
Mi a helyzet a nemzetközileg ma legsikeresebb hazai séffel, Palágyi Eszter tényleg elhagyja a Costest-? A választ nem egyszerű értelmezni, de az biztos, hogy hatalmas változások vannak az első magyar csillagos étterem háza táján...
Egy Angliából hazatért séf kalandozásai a komolyzenében. Megmutatom, milyen az Aria hotel Liszt nevű étterme. Pénteken Világevő Vacsora egy különleges helyszínen! ..
A bibimbap Korea talán legnépszerűbb exportétele: világszerte készítik számtalan verzióban. Megmutatom, milyen a "feltalálása" helyszínén Csondzsuban és Szöulban, Michelin-csillagos verzióban. Júni 7-én újra Világevő Vacsora!..
világevő 2019.05.26 18:26:07
@acycloren: na de nem éppen erről szól a cím is? a szósze pedig a jó helyeken nagyon jó, a közepes és gyenge helyeken meg ócska. egy-egy ételt el lehet készíteni jó és gyenge alapanyagokból is, kiváló példa erre a gulyáskrém és társaik.
A bentonál is ugyanez ez a helyzet, létezik belőle fantasztikus is.
világevő 2019.05.28 16:06:35
@Alfréd76: azt most nem terveztem, nem nagyon van rá időm. voltál? hogy tetszett?
világevő 2019.05.28 20:02:12
@Alfréd76: köszi a visszajelzést!
- tematika: kicsit kreatívabb megoldásokat vártam én is, de azért így is poén talán komoly séf taréjpörköltjét kóstolni például.
- közönség: azt nem lehet megválogatni, mondjuk úgy általában a gasztronómia felelmelkedéséhez én sok éve hiányolom, hogy legalább sznobizmusból járjanak az (új)gazdagok a jó éttermekbe
- dohányzás: sajnos ez azért alapvetően empátia/kultúra kérdése. Egy gyerek és/vagy evő embere mellett akkor se gyújtanék rá (máshol se), ha kifejezetten kötelező lenne. Én ilyenkor egyébként udvariasan szólok, hogy ne.
- Mautner: ennek végképp örülök, nagyon jó fej és nagyon ért hozzá
- pohár: egészségedre! :)
A stockholmi Frantzén már új helyszínre költözése előtt is szinte tökéletes étterem volt, azóta viszont még magasabbra tették a lécet a belvárosi, háromszintes épületben, ahol a vendég minimum király... Képes beszámoló egy fantasztikus vacsoraélmény elejéről. Végre újra Világevő Vacsora!..
világevő 2019.05.23 20:11:50
@Boar.: elírtam valóban, köszi, javítva.
világevő 2019.05.23 21:02:21
@Boar.: sokkal! mármint a sima garnélánál mindenképpen sokkal összetettebb és izgalmasabb ízű és textúrájú. De mondjuk a Palamos-i ostoros garnéla fantasztikus (az egy elég nagy, erősen vörös fajta), az egy erős vetélytárs. Filippou-nál Bécsben van például horvát szkampó, egészen meglepően szuper, nemrég írtam róla.
[elég sok múlik azért a fajon túl a tengervíz hőmérsékletén is (általában a hidegebb a jobb), na meg a vad vs tenyésztett és hasonló tényezőkön is.]
világevő 2019.05.23 21:23:03
@Boar.: biztos a horváton belül is vannak hatalmas különbségek. Igen, szinte mindent tenyésztenek már, és persze sokszor ócska minőségű vízben, telezsúfolva.
Tegnap este megnéztem Az élet ízeit, ami a francia és az indiai gasztronómia dicsőítése mellett is felvetett egy érdekes kérdést. A fotó nem a filmből van, hanem saját, tengeri sün egy létező párizsi Michelin-csillagosban. Egészen pontosan azt, hogy vajon milyen fejet…..
világevő 2019.05.20 19:16:43
@Zefarrion: :D bár nyilván fogalmad sincs arról, hogy én mibe születtem bele, de ez szerencsére téged sem zavar, sőt, nem is érdekel, kizárólag az foglalkoztat téged, hogy személyeskedj és rosszakat mondj rólam. Ez egy nemes cél, de a továbbiakban nem vagyok rá sajnos kíváncsi. Ahogy te sem vagy kíváncsi arra, hogy nem a saját véleményemet írtam le a fentiekben a tengeri sünről, hanem csak annyit, hogy egy tanult ízről van szó, amit konzervatív ízlésűek nem fognak tudni elsőre értékelni, sőt. Na szerbusz.
világevő 2019.05.20 19:18:35
@Zefarrion: na én meg most látom az utólagos pótlásod. szóval az egyik kedvenc alapanyagom a tengeri sün. :)
világevő 2019.05.20 19:31:32
@Zefarrion: köszönöm, elfogadom, és örülök, hogy békésen zárult a dolog. És egyetértek, én is igyekszem a saját ízlésemet nem mindenhatónak tekinteni, sőt.
Sokszor népszerűsítettem már itt a híres, és szerencsére egyre népszerűbb vietnami marhahúslevest, a phó-t (ejtése kb fő), de még soha nem adtam közre a receptjét. Most, miután Mautner Zsófi műsorában az RTL Klubon meg is főztem, itt az ideje erről is írni, nem jelentősen bonyolultabb, mint egy jó…..
világevő 2019.05.15 21:08:04
@Shoi Aran: köszi szépen, a kiegészítések nagyon érdekesek. Azért az hozzátartozik a dologhoz, hogy hasonlóan ahhoz, ahogy a magyar konyha ikonikus ételeihez sem létezik egy szabványosított recept, ugyanígy, sőt, a hatalmas éghajlatbeli és egyéb különbségek miatt még erősebbek az eltérések Vietnamban. Elég sok phot ettem ott az évek során, hatalmas különbségek voltak köztük, nincs olyan, hogy _a_ pho. Tehát nincs értelme számonkérni rajtam azt, hogy miért nem pont azt a verziót tettem közzé, amit te megismertél (egy mandarin(!) családtól). És főleg nem értelmes ezzel kapcsolatban a hozzáértés hiányáról beszélni. Aki máshogy készíti a lecsót, húslevest, halászlét, az nem ért hozzá?
De ettől függetlenül az általad leírtak érdekes, köszi!
világevő 2019.05.15 21:23:14
@Shoi Aran: :) maximálisan egyetértek, köszi!
világevő 2019.05.15 21:28:19
@Shoi Aran: remélem ez vicc volt! :) viszont miattad most semmi mást nem akarok enni, csak egy jó pho-t. Pedig ebédre is vietnamit ettem, cha cát és mien ngan-t.
Oszakából származik az egyik leghíresebb japán street food, és most végre Budapesten is elérhető autentikus formájában, nem is csak egy változatban!..
világevő 2019.05.15 17:20:27
@Savior: :) Például olyan, mint az én oszakaiam. Van abból ilyen is, olyan is. Nem ott, ez Ráday, az Üllői, látszólag nem sok közük van egymáshoz, max az, hogy nagyon japánok csinálják mindkettőt.
Mindenki a vietnami gulyásért zarándokol el a Margít körútra, pedig van ott nagyobb izgalom is!..
világevő 2019.05.11 20:11:43
@darlacko: elképzelhető, hogy van, akinek a Margít krt. közelebb esik, mint Ázsia...
Amerikában óriási szenzációként harangozták be a Beyond Meat márkanevő terméket, ami állítólag még a húsnál is jobb. Megkóstoltam, megmondom. Videóteszt. ..
világevő 2019.02.03 16:11:11
@midnightcoder2: köszi, ez is hasznos feedback. Különböző ízlések és igények vannak.
világevő 2019.02.11 17:21:20
@UtazóTódi: :) köszi!

@DonTintoretto: köszi, megfontolom, az munkában is elég sok, na meg itt azért nem akkora hiba, ha lemarad pár mondat, ez épp nem volt túl feszes műfaj :)
világevő 2019.05.11 20:09:41
@Brigante: az ennél nyilván nem jobb, hiszen itt a buic és a többi elem kifejezetten jó minőségű, a "húspogácsa" viszont szintén beyondmeat, azaz ugyanaz, csak itt nyilván gondosabban volt sütve, mint egy pörgős gyorsétteremben.
Ritkán foglalkozom építészettel a blogon, de ezúttal nagyon lenyűgözött ez a két ház, ráadásul témába passzoló gasztronómiai kiegészítőt is találtam hozzá...
2013-ban nyitotta meg a saját éttermét Bécsben, a következő év már csillagot hozott, aztán jött a többi cím és elismerés, a Gault Millau év szakácsán át egészen a tavalyi második csillagig. Görög, de grazi, aki Bécsben alkot. Megmutatom...
 Egy igazán bátor, új, fine dining étterem Budapesten, ahol még szuper vegán ételek is vannak, igazán meglepő párosítások, bátor savak, sokat ígérő tehetség...
8 hónapos nagyon izgalmas képzést kínál egy japán szervezet szakácsoknak, még van két hét pályázni!..