Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hans Castorp

88 bejegyzést írt és 79 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Botos Kölönte Bartók Béla 2019.07.14 23:43:35
Bartók Béla 1937. január 13-án tartott egy előadást a Zeneakadémián "A gépzene" címmel, melyben a következő megállapítás hangzott el:  (a képen látható életkoránál nyilván idősebb volt már...csak olyan jó ez a fotó) „Végeredményben a gramofon felvétel úgy viszonylik az eredeti zenéhez, mint a…..
Kiállítás-ajánló, 2018 (betűhív átírásban) a balatoni nyaralás receptje nincsncsen párja a napsütötte balaton-partnak. minden gyógyszernél többet használ az opálos színekben ragyogó magyar tenger és azok a szelídvonalú lankák és ligetek, amelyek övezik. valamitől azonban mégis ó v a k o d n i…..
Bevezetés  (ami csak engem érdekel,s mint ilyen: átugorható) Találkozásom a skandináv irodalommal Először, értelemszerűen, azzal, ami a szülői ház polcán volt. Andersen-Nexö, a dán kommunista (Ditte, az ember lánya) és Sillanpää[1] (Hiltu és Ragnar; Silja), melyek az elnyomó-elnyomott tengelyen…..
Botos Kölönte Obsitos 2019.05.24 09:53:40
Nemrég Szentesen jártam. Az esős idő ellenére teljesen el voltam bűvölve: egy szecessziós villa itt, egy százéves redőnyzár ott…valósággal fel voltam villanyozva. Egy „PICK EDE UTÓDAI” angyalfejes redőnyzár (én redőnycímernek neveztem el ezeket, mert nem egyszerű zárak, olyan gyönyörűek…),…..
Szentes, Iskola utca 1., 2019 AsszonyokAmióta az új ház megépült, Eszter többször is meghívta magukhoz Amálékat. A pénzromlásmiatt a tisztviselők élete még mindig nagyon nehéz volt; náluk ott a nagy ház, jöjjenek le akáraz egész vakációra: Károly itt lenn is dolgozhat, s legalább Amál is…..
Botos Kölönte Orczy Emma 2019.05.08 17:35:30
Én nem ismertem.  Max. másfél századdal korábban élt ősét, Orczy Lőrincet.  Orczy Emma – teljesen nevén Orczy Emma Magdolna Rozália Mária Jozefa Borbála –  Magyarországon, Tarnaörsön született 1865-ben. Édesanyja Wass Emma grófnő volt, édesapja báró Orczy Félix zeneszerző, aki olyan emberek…..
Gr. Széchenyi István Az ujabbkori események váratlan kifejlései és rendkívüliségei minden érző kebelre mondhatatlan hatást gyakoroltak. nincs köztünk senki, kinek lelkülete azok által kisebb nagyobb változást ne szenvedett volna.És még korán sincs vége a’ drámának! senki sem számíthatja ki, miként…..
A szép arányú, népszerű Altmayer panzió mellett, hegyi túránk végén bukkantuk egy elhanyagolt, szomorú keresztútra.          Érdekes, hogy amennyire kivehető, ez a kép a Getszemáni-kertben történteket ábrázolja: egy gyötrődő alak, fölötte felhőn az anygyal(?), aki a megerősítő kelyhet…..
Botos Kölönte Neurasthenia*, 1849 2019.03.31 22:04:54
(Cagliari herceg a szeretőjéhez megy, megvinni a jó hírt, hogy megözvegyülvén lassan feleségül tudja venni.) „ A kapus felvilágosítá róla, hogy a doktor van itt. -Ahá! A szokott betegség! mondá magában. Azoknak az asszonyoknak a baja, a kiknek az egész világ „fáj” , s minthogy az orvos nem tudja…..
Jelmezhez (holnap jelmezbál) keresek kelléket zárás előtt 10 perccel a papírboltban. Partykellékek közt böngészek, jobb híján. „Ördögszarv nincs?” „Volt, de elfogyott” néz rám a testes, rosszul sminkelt eladó-pénztáros. Elkeseredett arcomat látván biztatólag hozzáteszi: „nézd csak, itt szemben, a…..
  Elérkezett életemben az az idő, mikor úgy éreztem, a hátizsákos megjelenés vállalhatatlan kevésbé vállalható. Értelmesebbeknek ez hamarabb eljön, én most jutottam idáig. De mibe pakolhatnék? És ekkor bevillant, hogy hosszú évekkel ezelőtt szakvizsgázni sem hátizsákkal mentem, ó én…..
91 évvel ezelőtt, január 13-án Franek Teréz egy Bácsalmás környéki  tanyán világra hozza elsőszülöttjét, egy lánycsecsemőt, akit Margitnak neveznek el. Ő az én apai nagymamám. Teréz később még két fúnak ad életet, a legkisebbel együtt szállnak sírba 1941 körül, (körülbelül olyan idősen, mint én…..
  József megfogta fuvoláját, a szájához emelte, és játszani kezdett rajta. Úgy vélte, legfőbb ideje, hogy Mária elpihenjen: hiszen nem kis dolog az, ha az ember – s méghozzá éjnek idején – gyermeket hoz a világra. Olyat fog játszani, gondolta, ami álomba ringatja sorjában, elébb az anyját, majd a…..
  ÉN elégedetten szemléli művét, több zsák ruhát, cipőt készített össze adománynak LELIKIISMERET Most elégedett vagy, mi? ÉN meghökken Mitagadás…mért, nem szabad? LELIKIISMERET számonkérően És mégis mitől vagy olyan nagyon elszállva LELIKIISMERET védekezően Nézd, mennyi mindennel segítem a…..
Botos Kölönte Michelin-ellenőr 2018.12.13 22:57:48
Amint azzal az előző bejegyzésemben dicsekedtem, volt szerencsém egy négycsillagos szállodában eltölteni két éjszakát. Méltán merülhet fel olvasóimban a kérdés: vajon mit lehet enni, milyen étkezési lehetőségek állnak rendelkezésre egy ilyen menő helyen.   Kéremszépen, van a svédasztalos reggeli.…..
Botos Kölönte Az élet... 2018.11.30 18:30:00
   Szeretném leszögezni, hogy nincs nagy tapasztalatom a hotelekkel (ezért tudom biztosítani a naiv szemszöget). Gyerekkoromban, amikor nem a kocsiban nem aludtam kilencedmagammal (Ó, Volkswagen Transporter, nem hippiség, píszflávör, hanem család; helyszín: Égeikum), fiatalkoromig, amikor …..
Selmecbányán született. Ha elindulunk a Szentháromság tér felől felfelé a hegynek, a sarkon egy omladozó házat láthatunk: no, itt született. Akkor még senki sem sejtette, hogy a Beatles és más hírességek fotósa lesz a kis Dezső...(hú, bocs). Egész pontosan ebben a házban. Zsolnán, Pöstyénben,…..
Botos Kölönte Otthonka 2018.10.11 23:15:03
Ha megöregszem*, otthonkát akarok. Ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől. Az otthonkát is kinéztem: nagymamám sötétzöld, fehérpöttyös nejlonotthonkájára vágyom. Vigyázok, hogy a környékbeliek, nagymamák, háziasszonyok ne tudjanak meg semmit városi múltamról. Ha megsegít…..
Botos Kölönte Tepsis lecsó 2018.10.04 12:11:13
  Gyerekkoromban utáltam a lecsót.  Már az étel neve is milyen...semmi méltóság csak simán "LECSÓ". A paradicsomot nyersen sem szerettem (sok értetlenkedést, rábszélést zsebeltem be..."legalább KÓSTOLD MEG"...hiába mondtam, hogy igen, megkóstoltam már, de köszönöm, nem tetszik és KÉSZ.  De…..
Nem, a statisztika nem hazudik. A statisztika egy eszköz: legfeljebb az ember hazudik, aki a statisztikai elemzés eredményeit interpretálja (félre). A statisztika ugyanakkor kiváló eszköz a manipulátoroknak, mivel az emberek zöme nem ért hozzá olyan szinten, hogy rájöjjön a turpisságokra. Ezzel…..
Hans Castorp 2018.09.20 22:42:43
@szabidoki: a glicerin (Babypront) esetenként jó lehet, bevonóként...
Hans Castorp 2018.09.20 22:42:43
@szabidoki: a glicerin (Babypront) esetenként jó lehet, bevonóként...
Botos Kölönte Parfüm és kabrió 2018.09.19 18:49:19
 A minap tekerek haza koromhoz illő és ehhez képest csak egész diszkréten nyikorgó kerékpáromon. Hirtelen márkás illatfelhő borított be, mit borított be: nehezedett rám. Körülnéztem, és rájöttem, hogy a mellettem elhaladó nyitott tetejű Audit vezető szőke csajból áradt. Olyan erős volt a parfümje,…..
  Most fejeztem be Hjorth&Rosenfeld: Méltatlanok című könyvét. Izgalmas volt (mérsékelten), de kicsit azért felbosszantott. Vegyük pl. a történet magvát: egy nyugdíjas mérnök celebeket gyilkol, mert úgy érzi, méltatlanok a hírnévre és a pénzre, ami a hírnévvel  jár. Hiányos az általános…..
    KISFIÚ izgatottan Mikor érünk már oda? Nem késünk el? ANYUKA araszol a kocsisorban, a hídon Nem, dehogy! Kivételesen időben vagyunk. KISFIÚ megnyugodva mosolyog ANYUKA aggodalommal szemléli a kígyózó kocsisor sebességét, pontosabban beállását és beszélgetni próbál Milyen kár, hogy nem…..
  Nagyon aranyos könyvre bukkantam bukkant a kisfiam a könyvtárban. Azt hittem, minden Bálint Ágnes-művet olvastam már, de nicsak, ezt nem ismertem. Az a címe, hogy ISKOLA A FALISZEKRÉNYBEN. A történet lényege, hogy a főhős kislány szülei kiköltöznek falura a nagypapához. A szülők kora reggeltől…..