Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Laterna

225 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pár napja nyilvánosságra hozták a Szarajevói Filmfesztivál rövidfilmes programját. A versenyző filmek listáját átfutva megakadt a szemünk a 180/100-on: Nagy Bálint és Lőrincz Nándor filmjét nem is olyan rég mutatták be itthon a Toldi moziban. A rendezőpárossal Mátyás király…..
laterna hungarica Mi a groteszk? 2012.06.12 18:48:00
Örkény István születésének századik évfordulója alkalmából a Daazo a Margó Városi Irodalmi Fesztivállal és a Bookline-nal együtt kisfilmpályázatot hirdetett. A zsűri pedig ma nyilvánosságra hozta az eredményt. Nézd meg nálunk Farkas Milán nyertes rövidjét!    ..
Mától a mozikban Nagy Júlia dokumentumfilmje a Vágtázó halottkémekről!Az 1975-ben alakult együttes mai és archív felvételein, valamint a tagokkal és kortársakkal készített interjúkon keresztül nemcsak a VHK mindennapjaiba, de a közép-európai szocializmus ízlésébe…..
laterna hungarica Eső után 2012.05.29 13:35:00
A Cannes-i Filmfesztivál apropóján egy régi nyertest vetítünk nektek. Mészáros Péter az Eső után című alkotásával tíz éve a legjobb kisfilmnek járó díjat hozta haza Franciaországból:..
Bán Attila Szufla és Felméri Cecília Végtelen percek című kisjátékfilmje is bekerült a 11. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, vagyis a TIFF országos versenyébe. A mustra június 7-9-ig tart. Bán Attila idén fejezte be filmes tanulmányait az erdélyi Sapientia…..
A Kodály Method egy audiovizuális projekt: olyan videók sorozata, amelyekben Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr,  a tavaly végzett Enyedi-osztály két exdiákja magyar könnyűzenei zenekarok élő produkcióit dolgozzák fel sajátos vizuális ötletekkel megtámogatva. A…..
Idén 22. alkalommal, április 26. és 30. között új helyszínen, Komáromban a Monostori Erődben rendezik meg a MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivált.  Tavaly szeptember végén a „Ravazdi gondolatok – Termésbetakarító együttlét” programjai alatt öltött először…..
laterna hungarica TáncfilmZsemle 2012.04.18 13:14:00
A Kontakt Táncért Alapítvány 2006 és 2009 után idén harmadik alkalommal rendezi meg a Budapesti Független Táncfilmszemlét, becenevén  TáncfilmZsemlét  2012. április 19-20-án, a Tabán mozival közösen. Alapkoncepciójuk továbbra is az, hogy bemutassák a magyar…..
1931-ben született Esztergomban. Eleinte elektrotechnikát tanult, majd kamaszként megnyert egy irodalmi pályázatot, és ez a siker a művészetek felé irányította. 1950-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendezői szakára, később a Mafilmhez került. Első…..
Megjelent az áprilisi Filmvilág! Az ehavi számban Berlinbe, majd az űrbe kalandozhatunk, megemlékezhetünk a némafilmekről és a Titanicról, és elmerülhetünk a forgatókönyvírás rejtelmeiben. A Filmvilág szerkesztői áprilisban Berlin felé tekintenek: többek között a…..
A Médiatanács újabb döntést hozott: huszonkét dokumentumfilm gyártását támogatja összesen több mint 191 millió forinttal. Az elkészült alkotásokat  a köztévé csatornái is műsorra tűzik. A Médiatanács tavaly ősszel hirdette meg televíziós dokumentumfilmek…..
A Médiatanács döntött: kilenc animációs filmterv, többek között Lázár Ervin mesehősei és a vörösiszap-katasztrófa eseményei elevenedhetnek meg nemsokára a tv képernyőjén. A Médiatanács 2011 novemberében hirdette meg animációs filmek gyártását támogató pályázatát,…..
Köves Tamás autodidakta grafikusművész 1973-ban született Budapesten. Dinamikus emberábrázolásai a világ minden tájára eljutottak képeslapjain. Tollgrafika-gyűjteményét, amely már második kiadását élte meg, először 2009-ben adták ki Az orron túl címmel. Rajzai…..
A 2012-es év a filmes támogatási rendszer újjáéledésével indult. Most a Magyar Nemzeti Filmalap újabb pénzeket ítélt meg. Lássuk, milyen filmek bizonyultak érdemesnek a támogatásra! A Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) a korábban megítélt 150 millió…..
laterna hungarica Esti mese 2012.03.04 19:39:00
Felméri Cecíliát már több ízben bemutattuk nektek. Most egy 2008-as filmjét tekinthetitek meg, amely a Kakukk címet viseli:Ha tetszett a film, itt találod a rendezőnő egy újabb alkotását. ..
laterna hungarica Helló március! 2012.03.01 15:05:00
Végre eljött a naptári tavasz, aminek láthatóan az időjárás sem akar nagyon ellenállni. A jó időt most két filmes folyóirat koronázza meg. A márciusi Filmvilág kínálata elég vegyes: helyet kaptak benne női rendezők, erotikus képzetek és a fapados magyar Filmszemle…..
Az idei Fehér György-díjátadót a Színház és Filmművészeti Egyetemen, szűk körben rendezték meg Fehér György születésnapjának közelsége és halálának tizedik évfordulója okán. Családias hangulat és zsúr jelleg lengte körül az eseményt. A Balázs Béla-díjas alkotó…..
laterna hungarica Üvöltő szelek 2012.02.20 21:38:00
Fliegauf Bence a valóság talajáról minden értelemben elrugaszkodott Womb után újra a realizmus felé vette az irányt, és olyan stílusban és témában forgatott filmet, amihez nagyon ért. Amatőr szereplőkkel, autentikus környezetben, egyszerű filmnyelvi és dramaturgiai megoldásokkal…..
Deák Krisztina Aglaja című filmjével zárult a 43. Magyar Filmszemle. A film 2009-től 42 nap alatt négy helyszínen forgott: Budapesten, Bécsben, Konstancában és Berlinben, az utómunka egy része pedig Lengyelországban. Az Aglaja azon kevesek körét tágítja, melyeket a néhai MMKA…..
A 43. Filmszemle nyitófilmjét, a Magyarország 2011-et siker és tapsvihar fogadta tegnap este az Urániában. A Tarr Béla ötlete és produceri tevékenysége által összefogott szkeccsfilmet 11 rendező jegyzi. Jeles András, Kocsis Ágnes, Török Ferenc, Szabó Simon, Mészáros Márta,…..
A mai napon kezdetét vette a 43. Magyar Filmszemle. Az Uránia Filmszínházban a külön ez alkalomra, Tarr Béla nevének fémjelzésével szerveződött elnökség sajtótájékoztatót tartott a délelőtt folyamán, előrevetítve az idei Szemle szellemiségét és felfogását a magyar…..
A Filmtett – Erdélyi Filmes Portál szerkesztősége ma délután fél 2-kor Robert McKee Story című könyvét mutatja be az Uránia Filmszínház kávézójában. Az 1997-ben megjelent, magyar nyelvre frissen lefordított forgatókönyvírói szakkönyvet Ruttkay Zsófia …..
Ugyan a Filmvilág magazin print-verziójának jövője már egy ideje kétséges, mégis megjelent a februári szám: Sherlock Holmesok, spionok, gyerekmesék felnőtteknek!"A mai gyerekeket mázsás súllyal nyomja a felnőttvilág kiismerhetetlen zűrzavara.  A filmes meseterápia kiút…..
Reisz Gábor a tavaly végzett, új Simó-osztályként emlegetett rendező-évfolyam egyik kiemelkedő tehetsége: Külalak című filmjét ma a MÚOSZ Film- és Tévékritikus szakosztálya Till Attila Csicska című művével megosztva a legjobb kisfilmnek járó díjjal ismerte el. Reisz…..
Az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban megrendezésre kerülő Magyar Filmszemle idén 43. alkalommal prezentálja az előző év filmtermését. Február 2. és 5. között az alábbi filmek közül szemezgethetünk: Nagyjátékfilmek: Deák Krisztina: Aglaja Fancsikai…..