Regisztráció Blogot indítok
Adatok
madaraszzsofi

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kudlik Károly (1893-1979) Az itt következő fotókat és a családi hagyományban fennmaradt anekdotát Arnold Ernő olvasónk bocsátotta rendelkezésünkre. Arnold Ernő évek óta kutatja családja történetét, amelynek során számos adatot, fotót és dokumentumot gyűjtött össze.…..
Az egészségügyi kutyaként alkalmazott ebek egyik legfontosabb feladata a sebesültek felkutatása volt. Az emberi szem által nem látható rejtett helyeken (erdőben, magas vetésben, földmélyedésben, összeomlott házak romjai alatt) fekvő sebesülteket megkeresték, és az egészségügyi…..
Egy korábbi bejegyzésben már esett szó a Nagy Háború olasz frontjának hírhedt harceszközéről, a lassú zuhanó mozgásuk és az azt kísérő hanghatás miatt a találékony bakanyelv által csak macskáknak nevezett olasz aknavető lövedékekről. Az alábbiakban egy rövid…..
madaraszzsofi 2010.11.15 15:25:27
@PollmannFerenc: Én is érdeklődéssel várom a bestiárium további fejezeteit.
Egy olasz dal a háborúból 1916. augusztus 4-e és 16-a között az olasz 3. hadsereg támadást indított az Isonzó-fronton. A cél a görzi osztrák-magyar hídfő elfoglalása volt, amit a kétszeres túlerőben lévő olasz seregnek hatalmas áldozatok árán sikerült is elérnie. Ez volt a…..
madaraszzsofi 2010.10.12 16:34:57
@Hatvanas: A katonadalok nem 1919 után keletkeztek, hanem a háború menetében, úgyhogy szerintem az 1919 utáni helyzet nem kifejezetten releváns eben a tekintetben, bármilyen is lett légyen akkor a hatalom.

Indulat volt bőven a katonanótákban, pl.:

Széles az Isonzó vize keskeny a híd rajta,
Ne menj arra magyar honvéd mert leesel róla,
Nem baj babám hadd essek az Isonzó vizébe,
Úgyse lesz a háborúnak soha-soha vége.

Nyilván bizonyos szavaknak erőteljesebb a hangzása, és jobban feltűnik egy olyan környezetben mint a dalszöveg, ha kifejezetten a mészárlás van ecsetelve érzékletesen.
Szeptember 18. és 24. között a következő I. világháborúval kapcsolatos tévéműsorokat vetítik. Ha tudomásotokra jut egyéb idevágó műsor, kérlek, jelezzétek kommentben. Sőt, nem bánnánk, ha visszajelzést adnátok az itt felsorolt filmekről, dokumentumfilmekről, stb. is.…..
madaraszzsofi 2010.09.20 13:35:31
@Brájen: Szerintem se reprezentált túl ez a téma a filmművészetben. Van egy 2002-es film Ararát címmel www.imdb.com/title/tt0273435/ . Azt hiszem mozikban is vetítették. A rendező, Atom Egoyan, maga is örmény származású.
Ferenc Ferdinánd trónörökös és felesége halála, majd a végzetes bécsi döntés a hadüzenetről számos érdekesnek ígérkező alternatív tényt kínál vizsgálódásra. Előbb azonban arról, ami ténylegesen történt Szarajevóban. 1914. június 28-ának és az azt követő napoknak…..
Kegyeleti utazás Volhíniába – Előkészületek 2010. augusztus 26-29. között kegyeleti utazást szerveztünk Ukrajnába, az egykori Volhínia területére azzal a céllal, hogy Drávetzky Sándor hadapród őrmester 1916. augusztusi hősi halálának helyszínét felkeressük. A HM…..
Kegyeleti utazás Volhíniába – Terepbejárás és megemlékezés Az előzetesen begyűjtött és feldolgozott térképanyag szerint két javított talajúton tudtuk volna megközelíteni az egykori harcok helyszínét. A navigációt kézi GPS-szel végeztük, amelyre előzetesen…..
A Nagy Háború 1 hónap! 2010.09.01 09:01:00
Egy hónaposak lettünk! Úgy elment, hogy le is maradtunk róla néhány nappal. :-) Kipróbáltuk, milyen a műfaj, tudunk-e írni, tudjuk-e használni az adminisztrációs felületet, működik-e a gépház, stb. Általában: tudjuk-e ezt csinálni (úgy tűnik, tudjuk). Volt közben öröm,…..
Egy pusztító harceszközről A középkorban a fekete macska látványa, de még az említése is félelmet ébresztett. Szerencsétlen négylábúak olykor máglyán végezték, IX. Gergely pápa 1233-ban kelt bullájában azt a személyt is máglyára küldte, aki fedelet adott az ilyen…..
madaraszzsofi 2010.08.25 16:08:49
A Vox in Rama bullát 1233-ban adta ki IX. Gergely pápa. A bulla alapvetően a különféle fellángoló eretnek mozgalmak visszaszorítását célozta. Jelentős volt ekkoriban a katar és a valdens eretnekség, de számos kisebb helyi szekta által terjesztett eretnek tanok is követőkre találtak.

A bulla felsorolja mindazokat az istentelenségeket, amelyeket az ördögimádás és kárhozatban tévelygések során az eretnekek elkövetnek, így került többek között pellengérre a fekete macska is, mint az ördögi szertartások egyik szereplője.

A tényeket tekintve IX. Gergely nagyrészt Marburgi Konrádra támaszkodott. Marburgi Konrád magyarországi Szent Erzsébet gyóntatója volt, majd pedig az inkvizícióhoz csatlakozva 1231-ben Németország első inkvizítoraként félelmetes hírnévre tett szert. Konrád fanatikus eretneküldözését nem korlátlanul támogatta a legfelsőbb egyházi vezetés, az 1233-as mainzi zsinaton meg is rótták tevékenységéért. Konrád dühében újabb túlkapásokkal válaszolt: köztiszteletben álló előkelőségeket vádolt meg a sátánnal való cimborálással.

Marburgi Konrád inkvizítori tevékenysége nem tartott túl sokáig. Amikor 1233-ban Mainzból Marburgba indult nem fogadta el a felajánlott fegyveres kíséretet. Útközben rátámadtak és kísérőivel együtt megölték. Valószínűleg azok a nemesek lehettek, akik ellen nem hagyott fel a vádaskodással.

De persze mindez a fekete macskákat nem rehabilitálta: még sokáig tekintettek úgy rájuk, mint bűnös állatokra.

A macskákon és eretnekeken túllépve a blog szerintem is nagyon érdekes és igényes, csak így tovább!