Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Raptor Traktor

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Banánnépköztársaság 2007.08.01 05:45:00
Jé, a Civilization óta nem is volt itt játékosság. Pedig tanulságos az, ha nekiül az ember. A nagyszerű Victoriát kiismerni (masterelni) talán sohasem lesz már időm, de van egy másik kedvencem, amit szerintem legalább középiskolában, egy-két állampolgáriismeretek-órán oktatni…..
Raptor Traktor 2007.08.02 22:01:22
Azza baaj, hogy az ész és a tárgyi tudás sokszor kevés. Sok egyébként kiváló eszű és relatíve tájékozott ember van aki amikor a politikára kerül a szó teljesen elszáll. Pl. ő is olvassa az Indexet meg én is, szóval legalább részben azonos anyagból dolgozunk, és mégis meg van győződve róla, hogy Magyarországon diktatúra van, meg cenzúra, meg hogy rendőrállam gyengébb nálam, meg aztán hogy Hitler nem is csinálta olyan rosszul.
Egy játékban –akármilyen jól kidolgozott legyen is – könnyű felismerni az összefüggéseket, de a való világban mindig elő lehet rántani egy szakértőt, aki elmagyarázza, hogy legegyszerűbben a TB járulék csökkentésével lehet javítani a deficiten. Aztán persze beül a stúdióba a másik mókus, és elmagyarázza, hogy pont fordítva kellene csinálni. Igazából esélyed sincs átlátni az egészet. Szóval a végén mindenki zsigerből szavaz, legfeljebb egyesek mélyebbre látnak az összefüggésekben és ezért jóval tovább tudnak összefüggően beszélni mielőtt valaki képes lesz rámutatni, hogy valami hiba vagy hiányosság van az érvelésükben.
Olyan ez, mint amikor valaki leteszi a voksát arra, hogy ő most ateista vagy hívő, a különbség csupán annyi, hogy amíg Isten létezését elméletileg sem lehet eldönteni, a gazdasági és politika kérdésekben elméletileg lehetne jó döntést hozni, de gyakorlatilag lehetetlen, mert nincs olyan élő ember aki átlátná az összes összefüggést. Egy átlagos ember meg teljesen esélytelen arra, hogy akár csak egy kicsit is a felszín alá lásson, mert napi 8 órát dolgozni kell, meg a nődnek szülinapja van, meg szervizbe kell vinni a kocsit, stb. egyszerűen nincs rá idő, még ha a szándék meg is lenne.

BTW a Tropico-t nem ismerem, de a Paradox gémek tényleg nagyon tanulságosak, én ezekből illetve ezek hatására, nagyságrendekkel többet tanultam a történelemről, mint amennyit a formális tanulmányaim során képesek voltak belecsepegtetni a fejembe.