Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jeszy01

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Goromba egy idő volt ma. Nem éppen horgászatra való! Hideg, metsző északi szél... Brrrr! Ennek ellenére bevetettem a rezgőspicceseket, és - pontyot szerettem volna fogni. Abban a tudatban, hogy ma még sok meló vár ránk. Elvégre rendelve volt a szőlőültetvényt karbantartó…..
Pelsológia Két esztendő 2014.01.19 20:19:56
Bizony. Éppen két évvel ezelőtt indítottam útjára a Pelsológiát. Ezalatt hajóztunk sima tükrű és hullámos vízen egyaránt, fogtunk ilyen-olyan halakat: szépeket, nagyokat, kicsiket, szép kicsiket, de csúnyát egyet se. Nagy ritkán elkalandoztunk a Balaton partjáról, ám mindig a…..
jeszy01 2014.01.22 21:16:29
Pelsológia Képes évismétlés 2014.01.09 20:27:41
Eltelt egy esztendő a legutóbbi képes évismétlésünk óta. Azóta lefolyt néhány liter víz a Sió zsilipjén, s most mondhatnánk, hogy különös, "ilyen még sosem volt" évet hagytunk a hátunk mögött. Ez persze költői túlzás, de kétségtelen, számos emlékezetes pillanat,…..
Pelsológia Évzáró horgászat 2013.12.31 08:16:25
Horgászattal illő elbúcsúzni egy horgászévadtól. Ez – valljuk be – nem nagy ügy. Ha a víz be lenne fagyva, legfeljebb vágnánk egy léket, belógatnánk oda horgunkat, s míg elkortyolnánk a gőzölgő forralt bort, bizony elmondhatnánk: horgásztunk közben. Na de halat is fogni?…..
Pelsológia Karácsonyi ajándék 2013.12.24 17:26:22
Karácsony reggelén a kikötő félig befagyva fogadott. És csend, és mozdulatlanság – mindenütt. A máskor oly eleven, már-már szemtelen vadkacsák velem szemben gubbasztanak a túloldali móló kövein ücsörögve. Innét nézve mintha panoptikumot látnék, kitömött vadkacsákat.…..
Pelsológia Déli szél 2013.10.23 10:02:44
Utálom a szelet. Különösen, ha délről érkezik. Meleget hoz ugyan, ami október végén kifejezetten jólesik, de a hullámok nyugat felől jönnek, lehetetlenné téve a csónakos horgászatot. Aztán a régi öregek mindig mondták: a déli szél „átfújja” a túloldalra a halat. Ezt…..
jeszy01 2013.10.24 22:00:18
Ahogy tanult öreg horgászbarátom vagy tizenöt éve megmondta: "Szél előtt, szél után és persze szél közben nincs kapás!" Bár ezt tudta viharra, esőre, na meg hajóra is... :)

Aztán, hogy mennyire nem mindegy milyen szél fúj: tegnap a hartai Kali-majorban ücsörögtünk a napsütötte kövezésen és hunyorogva lestük a spicceket, hátha megszán bennünket egy abból a rengeteg márnából, ami egy múltkori írásban itt láthattunk, de nem. Sajnos csak gébek, meg a nőmnek egy menyhal jött. Szóval a szél.. az nagyon fújt. Délről... méteres tarajos hullámokat gerjesztve a Duna folyam hátán.
Egy (feltételezhetően horgászcuccal)alaposan megrakott ladik két bátor emberrel és kövér gázzal próbálta megkísérteni a lehetetlent, átvágni pár ilyen tarajon. Nem sikerült nekik. Előbb csak lelassultak, kapkodva merték ki a bevert vizet, majd egy pillanat alatt felemelkedett a csónak hátulja, felüvöltött a motor, majd mindenestől alámerültek. Az erős sodrás azonnal magával ragadta őket, látszott rajtuk, hogy küzdenek a létért. Egyebet nem tudtam tenni, mint hívtam a paksi vizirendészetet, ahonnan sajnos nem tudtak járőrt küldeni, mert Gemencen paroláztak éppen a kollégáik valami rendezvényen. (Ez azért érdekes, hogy egy rendőrségen ezek szerint csak egy hajó + legénység volt bevethető, vagy fittyet hányva a készenlétre, minden hajó és a legénységeik is távol voltak a felügyelt területtől?! Ráadásul a hajózóútban vergődő hajótöröttekre még három hajó is ráúszott gyors egymásutánban. Felhívtam az ügyeletes tisztet, hogy rádión szóljon oda valamelyik hajó kapitányának, hogy segítsenek a bajbajutottaknak, de ez sem járt sikerrel.
Végül a hírek szerint sikerült a két embernek a túlpartra kievickélni és estére valaki ment is értük...
Szóval, ha már a déli szélről volt szó.

Ja, és persze gratulálok neked is Willy és a segédtisztednek is! :)
Most olyan idő van, amikor nyugodt szívvel ül klaviatúra elé a horgász, és jólesően dörzsölgeti a tenyerét: végre enyhülés, végre hűl a víz! Ha ennek vége van, jöhet az igazi horgászidő! Ám nekem és ismerőseimnek eddig sem volt akadály a hőség, a kánikula, a szaharai…..
Hagyományosan az elmúlt hétvégén került megrendezésre a 40 halász emléknapja Vonyarcvashegyen, ahová cégünk és egyesületünk csapatát is meghívták. Természetesen mindig részt szoktunk venni ezen a baráti, szakmai összejövetelen, ahogy most is. Összepakoltuk a halfőzéshez…..
Pelsológia Retro peca 2013.07.22 16:59:14
  Ebéd utáni pecázáshoz készülődött Zoltánka, amikor megjelent az öreg.  Kezében egy szép szál nádbotot tartott, közepes méretű, könnyű tároló orsóval felszerelve. A kisfiú ezt a botot még nem látta az öregnél. – Na, gyere ide, te gyerek – szólt hozzá a…..
Pelsológia A kertek alatt 2013.06.02 18:27:02
Kora reggel szép volt a víz, ám valamiért nem volt kedvem pecázni. Kisétáltam a mólóra, rövid kis pergető pecámmal és egy popperrel felszerelkezve. A móló derekánál ívott a küsz a külső oldalon; egy-egy kósza balin kaffantott néhanapján közéjük, de nem bírtam becsapni…..
Az elmúlt hét a korábbi hetekhez hasonlóan telt. Én reggeltől-estéig dolgoztam, a pontyok pedig időnként elárasztották a móló nyugati, kis víz felőli részét. Szerdán például, amikor hazaértem öt óra körül, szó szerint öt-hét kiló közötti pontyok sétálgattak a…..
Az elmúlt év tavasszal, április 28.-án kora reggel járőröző rendőrök egy horgászt igyekeztek megállítani a Siófok-Balatonaliga közötti útszakaszon. A horgász menekülőre fogta, miközben a kocsiból kidobálta a vele együtt utazó 49 darab süllőt. A süllő tilalma aznap…..
Tudom, bárgyú szóvicc a cím, talán nem is illik az alábbiakhoz, hiszen nem humoros történet következik. Egyébként is, a L’art pour l’art Társulat ezt már legalább akkor elsütötte, amikor a második balatoni komp ötlete még csak éppen felvetődhetett valahol anno, két hideg…..
Gondolom, nem árt egy kis visszatekintés: mi történt az elmúlt évben szűkebb hazám tájékán? Sajnos nagy fogásokról, rekordokról nem tudok megemlékezni, ahogy ezzel a rendszeres olvasó tisztában is lehet. Egy esztendő azonban hosszú idő, ami alatt átél és megtapasztal az ember…..
Korábban azt állítottam, halászlét bizony mindenki tud főzni, legfeljebb még nem gyakorolta. Ha viszont próbálta, meg van győződve arról, hogy ő főzi a világon a legjobbat. És ez így van rendjén! A dunai jellegű halászlé mákhéjban bemutatásra került az előző posztban,…..
Kétségtelen,vártam némi módosítást az idei esztendő tapasztalatai alapján, azt is bevallom, ennél azért többre számítottam. Még sincs hiányérzetem, mert ha enyhítést nem is, szigorítást azért kaptunk. Előre bocsátom, semmi problémám az okszerű szigorítással, sőt, azokat…..
Rendhagyó, vadászós poszt következik. Hal nem lesz benne, horgászat sem, és a Balaton is legfeljebb a közelségével kapcsolódik a tegnap este történéseihez.  Immár húsz éve van fegyvertartási engedélyem. Az utóbbi öt-hat évben már alig volt időm és energiám a…..
Pelsológia Pontyok a porondon 2012.03.16 20:51:00
Végre-valahára szélmentes, napsütéses tavaszi nap köszöntött ránk. Elérkezett hát az idő, hogy új szerzeményeimet, amikkel egy korábbi poszt bevezetőjében már „dicsekedtem”, megismertessem a Balatonnal. Kufa barátom ráadásul rábeszélt, hogy szegődjek mellé…..
  Ha véletlenül valami oknál fogva nem sejtem, hogy itt a tavasz, egy valamiből csalhatatlanul megtudhatom: Pergettyűs Tomi megérkezett a szigetre. Jobb helyeken a gólya szokott elsőként érkezni, vagy a fecskék, de itt a szigeten öreg barátom megelőz mindenféle…..
jeszy01 2012.03.12 21:23:26
@Fishraptor: Vihar nélkül nem megy sajnos!
8.a Blog indul... 2011.09.05 14:40:00
 Péczka Jutka felhívott, hogy megint évfordulóhoz értünk. Kerek, talán 30 év?Attól függetlenül, hogy ilyen öregek vagyunk, talán lépést kéne tartani a kor vívmányaival. Valaki okos (már nem emlékszem ki is volt, de biztos egy feltaláló, tudós a számítástechnikai…..