Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gwenllian

13 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amióta világ a világ, azóta létezik Pesterzsébeten egy (néha több) villamosok számára épült hurok. Ahogy a település változott, fejlődött, úgy alakult vele együtt a villamosközlekedés is. Hol bővült, hol szűkült a kínálat, néha-néha meg újratervezték az itt közlekedő hálózatot. Most kísérletet…..
Gwenllian 2021.10.18 14:54:59
@meinetwegen0: Tökéletesen egyetértek ezzel: többre mennének a lakóterületek több busz viszonylattal, mint egy nem kihasznált villamos hurokkal (aminek a menetideje így sem versenyképes a szgk.-vel). Még annyit tennék hozzá, hogy a meglévő út- és járdahálózat kerékpárral és rollerrel járható minőségűre való felújításával és a közlekedési csomópontokban kerékpártárolók alkalmazásával lehetne támogatni a Bike+Ride modellt és akkor eldugott lakóutcákból (ahova nem is akarunk bevezetni tömegközlekedést) is könnyebben és gyorsabban megközelíthetőek lennének a fő közlekedési csomópontok. Persze, ehhez a pesterzsébeti utcákat és járdákat fel kellene újítani, mert a burkolatok minősége minősége sok helyen kritikán aluli. Mondjuk ez sok helyen a csatornázási problémákkal kezdődik (nincs megoldva az utak vízelvezetése, így ha fel is újítják, néhány év és újra szétfagy az egész). De persze, Erzsébet egy szegény kerület, örülnek, ha jut pénz egy utcában a kopóréteg cseréjére, az, hogy a vízelvezetési gondokat is kezeljék, szinte álom... Így viszont úgyis megint szétfagy újra az új kopóréteg néhány év után...
Hatil krónikák 5. (/2) 2010.07.25 19:03:43
Ahogy a palota folyosóján Aladdin herceg lakosztálya felé sietett, az aggodalomtól öklömnyivé szorult össze a gyomra. A lakosztály ajtaja előtt vagy tucatnyi testőr és gárdista csoportosult, a herceg testőrkapitánya pedig emelt hangon, nagy hévvel kiáltott az egyik érkező…..
Hatil krónikák 5. (/1) 2010.07.21 22:04:00
Ahmed nyugtalan léptekkel tartott a bazárból vissza városbeli házába. Három hét telt el azóta, hogy útjára indította harminc emberét Mahirral és annak testőreivel együtt Farah hercegnő keresésére. Az első két hétben még rendszeresen kapott hírt felőlük. Pontosan tudta,…..
Hatil krónikák 4. (/4) 2010.07.20 10:05:39
- Szóval Farah hercegnő a nyugati kapun át távozott. Hogy pontosan merre járhat most, egyelőre nem tudjuk, ahhoz utána kellene indítanom egy kisebb csapatot – jelentette Ahmed az újdonsült uralkodónak. Kopogtak az ajtón. A belépő szolgáló Mahir herceget jelentette be. Ahmed…..
Hatil krónikák 4. (/3) 2010.07.13 20:22:49
Amikor Aladdin belépett Mahir lakosztályába, az figyelemre se méltatta. Aladdin kissé zavarba jött. Nem várta el a bátyjától, hogy alázatosan fejet hajtson előtte… de azt talán igen, hogy szóval üdvözölje. Miután négyszemközt maradtak, Aladdin nesztelenül ült le…..
Hatil krónikák 4. (/2) 2010.07.11 11:57:39
Aladdin a lakosztályába érve elküldte testőreit, hogy négyszemközt beszélhessen Enimmel. Félszegen szegezte neki a kérdést a titkárnak: - A teremben azt mondta, hogy a végrendelet fennmaradó része személyes üzenet a családtagok részére. Számomra is hagyott ilyet atyám? -…..
Hatil krónikák 4. (/1) 2010.07.08 20:23:47
A temetésre már délelőtt összegyűltek az előkelők, a városbeliek és a vendégek. A Hafiz-család tagjai részére fenntartott emíri sírkert a palota szomszédságában volt. A temetés az arab szokások szerint egyszerűen zajlott. Az emír és felesége lemosdatott testét fehér…..
Hatil krónikák 3. (/3) 2010.07.04 21:29:28
Mahir, az idősebb fiú, másnap reggel érkezett vissza Rahád kikötőjébe, onnan pedig egy órán belül a palotába. Amikor Ahmed szemtől szembe találkozott vele, magában kénytelen volt igazat adni Enimnek a két fiúval kapcsolatban. Mahir csakugyan duzzadt az életenergiától: izmos…..
Hatil krónikák 3. (/2) 2010.07.02 21:11:00
...És mintha csak a próféta szólt volna belőle, a következő percben feltűnt a folyosón a kaftánba öltözött titkár két szolgáló kíséretében. Egyértelmű volt, hogy a hírnök őt is az ágyából ugrasztotta ki… A röpke bemutatkozás után feltárult a fogadószoba…..
Hatil krónikák 3. (/1) 2010.07.01 18:00:00
Hajnali ötkor valaki engedély nélkül törte rá Ahmed vezírre a lakosztálya ajtaját. A legmélyebb álmából felébresztett vezír magában válogatott kínzásokat ötölt ki a galád számára, míg végül felfogta annak szavait: - Vezírem! Megérkeztünk! Megtaláltam Aladdin herceget…..
Hatil krónikák 2. (/2) 2010.06.30 17:15:00
...- Az elmúlt fél órában útnak indítottam további húsz lovasomat, hogy keressék meg. A titkár erre meglepetten pillantott fel rá kávéjából: - Úgy gondolod, az én emberem nem találná meg? - Úgy gondolom, hogy miután senki sem tudja, pontosan merre jár, így az egy ember…..
Hatil krónikák 2. (/1) 2010.06.26 19:17:00
A vezír fél óra múlva egy emelettel lejjebb, a folyosón szobrozott. Már tíz perce várt arra, hogy beszélhessen a titkárral. Tisztában volt Enim al-Basira kilétével és jelentőségével. Az emír mindenkori titkáraként nemcsak hogy ő készített elő minden politikai tárgyalást,…..
Hatília fővárosa, Rahád, lustán nyúlt el a nyári napfényben. Az északnyugatról karéjként ölelő hegyek védelmében a város úgy tért déli sziesztájára, akár egy hím oroszlán egy kiadós lakmározást követően. Aludt a Haval folyó kikötője, aludt a bazár és a város…..
Hatil krónikák Üdvözlés 2010.06.18 23:40:28
Kedves Olvasó,Ha az ember olvas, vagy - filmen - megnéz egy történetet, néhányunkban talán felvetődik a kérdés, hogy vajon miként alakultak volna az események, ha...Ha az egyik szereplő másként cselekedett volna, ha a körülmények mások lettek volna... Ha...Így kezdtem…..