Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bystander

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai poszt azért elgondolkoztató, mert felhívja a figyelmet arra, mennyire félrevezethet minket az, ha egy-két esetből általánosítunk. Ezért arra kérlek titeket, ti se általánosítsatok Luna írása nyomán, ugyanakkor (bár a poszt nagy részével a magam részéről nem értek egyet)…..
bystander 2015.03.02 14:59:07
@egy igazi barom vagy mária:
Miert nem jon ossze a negyszobas lakas a jachttal? Egyreszt valszeg negy halost ertett, masreszt ha nem is- Londonban milliokba (font) kerulnek egy normalisabb helyen a lakasok. Sot rengeteg exkluziv helyen normalis halando nem is vehet lakast/apartmant , egyszeruen meg sem hirdetik, fuggetlen , hogy van-e £50 milliod vagy sem.

Persze mashol lehet £300k- ert kiskastelyt kapni, altalaban a semmi kozepen. Itt is ugy van mint mindenutt - location, location, location.
Ma folytatódik Dóri angliai története (a kezdetekről ebben a posztban olvashattok, szerintem érdemes a mai előtt elolvasni annak, aki anno nem tette, vagy elfelejtette már), melyből megtudjuk, nehéz kenyér az au pairé, lesz benne egy, az angol humort idéző kutyás kaland, és az is…..
bystander 2015.02.11 14:15:26
@aki mást mond az hazudik:
Mondom, en is csinaltam, enkem is volt au-pairem. Nem teljes idos munka. Max 5 ora , konnyu hazimunka. Es egy helyi csalad , kozosseg tagja leszel, a csaladon keresztul. Idod mint a tenger , suliba jarsz, angolt tanulsz, networkozol - legtobb csalad beajanl mas csaladokhoz takaritani, szittelni ha akarsz - vagy engednek hetvegenkent dolgozni helyi barban, pubban, restiben. Ez igy megy. Tudom.

Betegapolas, szobalanykodas, dolgozol napi 8-10 orat, azon sporolsz, hogy helyben etkezel, es laksz , szinte csak lengyelekkel, romanokkal erintkezel - mit mondjak nem egy nagy perspektiva. Nics hova tovabblepni - nincs ido, nyelvtudas, lehetoseg, semmi sem adott .

Hogy a poszthoz is hozzaszoljak- ez nem au-pair munka volt, amit itt leir a posztolo, es nehezitett terep , hogy ferfi-no egyutt akart munkat es lakhatast. Ez korlatozta a lehetosegeiket, fokent hogy akkoriban meg hivatalosan semmilyen mas legalis mod nem volt az itt tartozkodasra es munkara ( diak, vagy au-pair vizum). Elenyeszo azok szama akik a csatlakozas elott munkavallalasit kaptak, erdekes lenne utannanezni.
A mai poszt egy folytatás (vagy ahogyan szerzője, Niki fogalmat: válasz) az első, bemutatkozó írás kapcsán felmerült kérdésekre, egyben az is kiderül belőle, milyen az első pár hónap akkor, ha az ember zöldkártyával érkezik meg az Egyesült Államokba. "Hááááát... Tudom,…..
bystander 2015.01.26 21:06:51
@Aye aye:
2 ora az tenyleg semmi. Vigyetek sok jatekot, enni, inni, konyvet, kifestot, zsirkretat, nezhet filmet ipad-en, legyetek felkeszulve a szorakoztatasara, ennyi tulajdonkeppen .
Mi szuletestol nyomjuk a 2 oras utakat, jol visleik - mert az egyik fedelzeti poggyasz tele van jatekokkal, meg konyvekkel, enni-innivaloval.
Egyre inkább úgy tűnik, nem tud mit kezdeni pár uniós ország a határátkeléssel, hiszen hiába üt meg egyre inkább bevándorlás ellenes hangot a brit kormány, a szigetországba érkezők száma egyre nő, ráadásul több kutatás szerint is az érintett országok gazdaságának,…..
bystander 2014.11.28 17:27:12
@Mirjam2:
Minden szavaddal egyetertek. Messzemenoleg nem a segelyekrol van itt szo. A kiutalt tanacsi lakasokrol, az iskolakrol ahova a rengeteg angolul nem beszelo gyerek jar, es egyebkent sincs mar hely, mert 35 gyerek jut egy osztalyra, a korhazakrol, ahova lengyel novereket vesznek fel mert igy nem kell milliokat kolteni tolmacsokra.
megneznem ki orulne annak, ha nem jutna penz az o korhazi ellatasara, mert tolmacsra kell kolteni???
aki Angliaban el, tessek elbeszelgetni az angolokkal, ellatogatni iskolakba , ovodakba, aki pedig otthonrol osztja az eszt, rengeteg online lehetoseg van utannanezni, hogy egesz pontosan milyen terheket jelent a tarsadalomnak ez a nepvandorlas.
A kutatasokrol meg annyit, hogy a labour party altal felhasznalt azota hirhedte valt kutatas szerint kb 20 000 bevandorlot vartak 2004-05-ben, szoval ennyit a politikusokrol es az altaluk finanszirozott "kutatasokrol".
bystander 2014.11.28 17:27:12
@Jess G:
Pontosan ebbol a megfontolasbol lett a benefit system kialakitva.
csak azota jott par millio aki kifejezetten a penz es kiutalt lakas miatt jott, es veluk veluk nehany feleseg es gyerek. Ez rettenetesen megterheli a szocialis halot, a korhazakat, iskolakat, vedonoi halozatot, rendorseget - a nyelvi , szocializacios es a kulturalis kulonbsegek miatt is.
nem kerdes , hogy hosszutavon mi olcsobb???
Komolyan mondom, nezzen mindenki akit erdekel utanna, mikent teljesitenek peldaul a bevandorlo gyerekek az iskolakban, es milyen kilatasaik vannak a jovore tekintve. Hosszu tavu teher a legtobb a tarsadalomnak - kezdve a nyelvi problemaktol, a beilleszkedesen keresztul - persze mindenhol vannak kivetelek - itt most altalanossagban irom, hogy mi a valos helyzet.
bystander 2014.11.28 19:36:08
@Jess G:
Nem ,nem hulye, csak ha nehezen illeszkedik be, kezdodnek a klikkek, tinedzserkent romlo eredmenyek stb ranyomja a belyeget a jovojere, nem kevesbe az, hogy milyen hatterrel rendelkezik, honnan jott, milyen motivacioi vannak, mit lat a kornyezeteben.
ofsted - teljesen irrlevans, kerdezz meg akarhany tanart. eredmenyeket nezz meg, iskolai rangsorokat. Offsted nagyon nem arra koncentral amire kene. Vannak olyan Outstanding sulik , hogy 3 perc utan kiszaladna barmilyen joerzesu ember onnan, mig Good sulik, ahol minden mukodik.
Nem olyan reg volt hir a sajtoban, angliai, kis falusi iskola csak kozepes eredmenyt kapott, mert nem eleg multikulti ( merthogy 99% feher angol volt), szoval valami ilyesmi szempontok szamitanak ( meg hogy milyen az egyenruha , ha van nyakkendo az plusz, milyen a kommunikacio a suli es szulok kozott, ha hetente van email a tantervrol az jobb, mintha csak a weboldalon lehet megnezni, es egyeb baromsagok- mar bocsanat. ) szoval ofsted - nem igazan relevans.
Noha az iskolakezdéssel kapcsolatos sorozat már véget ért, Digger írása azért fér bőven ide, mert szerintem az iskola és az oktatás örvén egészen másról, gondolkodásmódról, világlátásról, kultúrás különbözőségéről is szól. Ráadásul azt gondolom, hogy sok igazság…..
bystander 2014.09.30 09:15:11
@Cascabel:
"Ez kemeny kijelentes! Lehet ra hivatkozni vagy idezni akkor is, amikor az angol iskolakrol, oktatasrol posztol valaki vagy az elonyeit magyarazza?:))))'
Szerintem ugyis fogsz ra hivatkozni, mert ebben akarsz hinni. Kiragadod a rossz peldat.
A kozepsulikban annyi a trukk, hogy jo helyen kell elni. Ez jelenthet varosreszeket, vagy varosokat. Azt is irtak mar, hogy a vallasi sulik altalaban jok. Vagy a magansulik, ott nem fog a gyerek nem kivanatos elemekkel erintkezni. A mi kornyekunkon 10 merfoldon belul vannak kituno iskolak es olyan is,ahova a labat nem engednem a gyereknek betenni. Oda jar a maradek, a motivalatlan gyerekek tobbsege.
Nem olyan nehez atlani a helyzetet. De egy kornyek es tarsadalmi osztaly iskolai alapjan megitelni az egesz angol oktatasi rendszert - no, ez is egy formaja a butasagnak.
bystander 2014.09.30 11:09:17
@Mirjam2:
Szerintem az angol okt rendszer nem rossz. Aki motivalt es erdeklodo, nagyon jo eredmenyeket erhet el. Meg lehet nezni a neten peldaul az 11+ ( 11 eves korban a szelektiv iskolakba kerulok tesztje), vagy az A level matek kerdeseket, elvarasokat. A 16 eves korban irt GCSE- nel az A vagy A* kerdesek ugyancsak jo kepet festenek arrol mit varnak el egy kituno diaktol.
Amit itt sokan nem ertenek, hogy nem valaszthato szet az iskola a
tarsadalmi retegtol amelyik ott leginkabb kepviselve van. A demografiai osszetetel rendkivul befolyasolja a diakok motivaltsagat es azt hogy mikent viszonyulnak a tanarokhoz, tanulashoz.
En is hallottam mar tanartol aki Londonbol koltozott le ide, hogy feher nokent maximum fenyegeteseket kapott a szuloktol, semmilyen formajat az egyuttmukodesnek ( marmost ilyen kulturalis hatterben, hogy fog a gyerek egy feher noi tanart tisztelni, vagy akar meghallgatni).
bystander 2014.09.30 13:19:39
@Mmj Drtmmj:
Ovodaba oda adod ahova szeretned. Iskola - minden suli weboldalan fenn van az admission criteria ( kategoriak hogy milyen sorrendben veszik fel a jelentkezoket). Az onkormanyzaton keresztul megy a jelentkezes , es ok osztjak be, de a kriteriumok figyelembevetelevel.
Tehat alapiskolakban lehet olyan hogy catchment area ( arrol a kornyekrol jutsz be), lehet olyan hogy tavolsag a sulitol ( ez valtozhat evente , attol fuggoen mennyi a jelentkezo), vallasi hovatartozas ( ez fokent katolikus sulikra jellemzo), jar-e oda idosebb testver es hasonlok.
Kozepsuli - vannak szelektiv iskolak ( elert pontszam ), elony lehet a vallasi hovatartozas, es tavolsag is figyelembe vevodik ha sok a hasonlo kategoriaba eso jelentkezo.
Ha nem jutsz be a kiszemelt suliba, lehet fellebezni , vagy varolistan hagyni a gyereket , ev kozben is szokott uresedes lenni, szinte minden evfolyamban.