Adatok
krulis
0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Az Első Magyar Házisörfőzők Egyesülete idén tartotta meg ötödjére a Házisörfőzők Nemzetközi Versenye – Magyarország címet viselő versenyét; a szokásoktól eltérően nem március 15-én, hanem 12-én. A keretek minden egyébben követték az elmúlt években kialakult rendet, így a BJCP-szabályok szerinti…..
krulis
2016.03.17 23:51:28
A cikk valódi problémákat/kérdéseket feszeget, de egy dologra nem gondolt a szerző. Más-más palack került felbontásra az első körben, a mini-BOS és a BOS alkalmával is. Az otthoni sörfőzésnek megvan az a bája, hogy becsúszhat néhány defektes palack. Például a palackos erjesztés miatt simán előfordulhat, hogy némelyik szénsavabbra sikerül a többinél és a kicsit szűrósabb szénsav levonásokat eredményezhet ízben, megjelenésben, összbenyomásban. Nem mondom, hogy ez történt, de benne van a pakliban...
magyar ízesített világos sör
A Békésszentandrási Sörfőzdében legalább harmadik éve van szokásban a karácsonyisör-főzés - a KK legalábbis 2011 óta követi nyomon a sormintát. Elsőként a megosztó, almás-fahéjas PENTApple jelent meg, amit a rekoralacsony értékeléseket…..
Egy november végi Sörbúváros poszt kommentjében csendben megjegyeztem, hogy milyen nagyot szólna a magyar piacon egy füstös sötét sör. Ugyan a Kaltenecker már 3 éve megkomponálta a maga füstös Märzenét, amit elhozott az első Főzdefesztre, de ez az én Schlenkerlákon nevelkedett…..
krulis
2014.01.10 15:23:51
@Bud Taste: palackom nincs, 3 hordó maradt összesen a tesztfőzetből. Majd februártól lesz folyamatosan.
A bükk és a meggy közti különbség érdekes lesz, az alapsörnél hasonló lehetett a koncepció, ahogy olvasom az összetevőket.
A bükk és a meggy közti különbség érdekes lesz, az alapsörnél hasonló lehetett a koncepció, ahogy olvasom az összetevőket.
krulis
2014.01.10 15:29:55
@Bud Taste: Akkor kicsit édesebb...:)
krulis
2014.01.10 15:36:08
@Bud Taste: Már csak azt nem értem, hogy miért szeretnéd összekóstolni a söröket, amikor világ életedben utáltad a füstöst.:) Csak hogy átvegyem rambo szerepét...:)
Sörbúvár
"Kérjük, fokozottan figyeljenek értékeikre!" - a Sörmegmaradás törvénye
2014.01.07 12:54:50
Ahogy többen leírtuk 3-4 év alatt a "Sörforradalom" eljutott egy olyan szintre, hogy a kisüzemi sörök tényezőkké váltak a magyar piacon és gasztronómiában egyaránt. Kicsit hosszabb lélegzettel, de megpróbáltam összeszedni, mit hozott és mit adhat a jelenlegi helyzet nekünk…..
krulis
2014.01.07 20:45:53
@krulis: Ezen kívül a helyeknek is a drága sör éri meg jobban, persze csak abban az esetben, ha veszi a nép, márpedig jelenleg veszi. Mindegyik sörre ráteszik a fix szorzót, és nem mindegy, hogy egy 1000 Ft/korsó sörön 500 Ft-ot nyernek, vagy egy 600 Ft /korsó sörön 300 Ft-ot.
krulis
2014.01.10 13:31:58
@kcksnrkcksnr: Szerintem igaz is meg nem is amit írtál. A malátát fel lehet szorozni az otthoni kihozatal és a főzde kihozatala alapján. De például amíg a komlóforralás végén otthon 5-10 perc alatt 60 fok alatt van a sörlé, addig kisüzemben ez jóval több idő is igénybe vehet, és a forró lében bizony még oldódik a kesernye, veszik az komlóaroma. Komlót nehéz átszámolni, meg kell nézni a főzde többi sörének a receptjét és abból kell kiindulni.
Ezen kívül minden főzde más és más, ha lefőznéd az otthoni sörödet mondjuk az én otthoni felszerelésemmel és a mi vizünkkel, egészen más sört kapnál. Erre volt jó kísérlet a legutóbbi házisörfőző egyesületi kísérlet, amikor is mindenki ugyanazt a receptet készítette el és bizony nagy volt a szórás. Ki kell tapasztalni minden főzdének a sajátosságait. Igaz ez az otthonira, de a kisüzemire még inkább.
Ezen kívül minden főzde más és más, ha lefőznéd az otthoni sörödet mondjuk az én otthoni felszerelésemmel és a mi vizünkkel, egészen más sört kapnál. Erre volt jó kísérlet a legutóbbi házisörfőző egyesületi kísérlet, amikor is mindenki ugyanazt a receptet készítette el és bizony nagy volt a szórás. Ki kell tapasztalni minden főzdének a sajátosságait. Igaz ez az otthonira, de a kisüzemire még inkább.
krulis
2014.01.10 13:34:20
@krulis: Persze ha agyonkomlózod a sört, az egy agyonkomlózott sör lesz otthon is, kisüzemben is.:)
Miközben az égből valami undorító nyálka hullott, tegnap délután melegben, fedél alatt Csepelen, a Rizmajer Kézműves Sörház kóstolótermében sört kóstolgattunk. Takács Péter és Rizmajer Józsi egy kísérleti füstös portersört főztek együtt. Nem a bajor Schlenkerlás…..
Ennek most tényleg nagyon örülünk. A Randall nevű helyszíni hidegkomlózó apparátusról már évek óta tudunk, de nem tudtam hogy meg lehet venni, és a mai napig nem találtam olyan barkácsistent, aki összerakott volna nekem egyet a nyíltforráskódú tervrajzok alapján…..
krulis
2013.12.23 20:41:18
Sörbúvár
Győztesek III. - A Grand Champion - Róth Zoltán: Távoli Galaxis (Ameriakai IPA)
2013.04.05 10:42:16
Elérkeztünk minisorozatunk utolsó darabjához, ami a verseny Grand Champion-ja lett. Az IPA egyrészt kultikus sörfajta, hiszen a 70-es évek elején beinduló amerikai sörforradalom emblematikus fajtája. Másrészt viszont lehet nagyon megosztó is. Hátba vágós keserűségével,…..
krulis
2013.04.05 14:18:01
Vétek György minap megjelent HVG-beli cikkében kényes kérdést boncolgat: miért nincsen igazán jó mindennapi ivósör Magyarországon? A kézműves sörfőzők rámozdultak a fesztiválokon jól pörgő hangzatos különlegességekre, mert felfogták, hogy nem szabad a nagyüzemmel…..
Tavaly, a Folyékony kenyér közvetítésével megjelentek a magyar házisörfőzők a régió legfontosabb nemzetközi házisör-versenyén, a Kaltenecker Sörfőzde által szervezett Slovak Homebrewing Staron, és nekifutásból hazahoztak egy aranyat. Bajkai Tibor (Rosita) nyerte el a…..
krulis
2012.05.30 08:50:47
@pif: És ha még a jövő évi versenyre is maradna belőle...
Múlt hétvégén rátaláltam életem első igazán jó sörkoktéljára, bár a koktél talán egy kicsit túlzás, mert a sörön kívül szinte csak szóda megy bele, viszont a végeredmény parádés.Senkit ne ijesszen el, hogy ez a koktél egy házisörrel lett kitalálva. Az értelmi szerző…..
krulis
2012.05.24 16:06:05
@lilakutyak: Ezen már én is sokat gondolkodtam. A wyeast és a whitelabs elvileg azt csinálja, hogy más néven árulja a gyári élesztőket:
www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain.cfm
itt pedig a "fordítás:"
kotmf.com/articles/yeastcomp.php
Persze az utóbbi nem tűnik a hiteles források mintapéldányának, de több sörfőzős oldalon is megtalálni az infót és az eddig kipróbált wyeast élesztőknél is egyértelmű, hogy ugyanaz, mint a gyári.
www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain.cfm
itt pedig a "fordítás:"
kotmf.com/articles/yeastcomp.php
Persze az utóbbi nem tűnik a hiteles források mintapéldányának, de több sörfőzős oldalon is megtalálni az infót és az eddig kipróbált wyeast élesztőknél is egyértelmű, hogy ugyanaz, mint a gyári.
krulis
2012.01.28 16:05:41
@armando_otchoa: Kösz a kiigazítást! Abból indultam ki, -ezek szerint tévesen- hogy a nagyüzemi sörök pasztörizálás nélkül hamar megromlanának. Ezek szerint, ha mondjuk egy sopronit vagy arany ászokat pasztörizálás nélkül palackoznának, akkor is elállna mondjuk több mint egy évig?
FK: Hogyan lettél sörpápa? Ez a rendes foglalkozásod? Mivel foglalkozik egy sörpápa?CS: Régóta írok sörről, és a kiadóm úgy érezte, hogy az írásaimban egyfajta főpapi méltósággal nyilatkozom. Ezért az egyik könyvemre ráírtuk, hogy “Bierpapst”, és ez olyan…..
krulis
2011.12.16 09:14:38
@TonyCaviar: Tölgyfa chipsszel lehet próbálkozni, a borászok is használják barrikolás helyett. Be kell áztatni barackpálinkába, utóerjedéskor bele kell tenni a tartályba és máris olyan, mintha pálinkás hordóban erjedt volna a sör. Na jó, azért nem teljesen olyan, de ez alapján el lehet dönteni, hogy van-e fantázia a dologban. Én amúgy a pálinka - sör párosításban nem hiszek, viszont a tokaji aszú ízvilága jól illene valami belga barnához. Bár ezt már kitalálták mások is.
Folyékony Kenyér
"A szívnek valóságos benzinje" - szenzációs lelet a magyar házi sörfőzés múltjából
2011.11.17 10:41:00
Büszkék szoktunk lenni a magyar tudományosságra, de a házi sörfőzést se a szociológusok, se a gasztrotörténészek, sem a sörfőzés krónikásai nem méltatták soha különösebb figyelemre, így ma nagyon kevés emlék vagy tárgyi dokumentum áll a rendelkezésünkre ebben a…..
Legtöbben nem is tudják, merre van Árpádföld Kisszentmihály, pedig kies vidék sok beépítetlen telekkel, melyet kelet felől az M0-s gáláns szalagja keretez. Kiskertek, földutak, és az Asia Center sincs messze. Ez most az egyik helyszín, ahol a magyar kézműves sör jövőjét…..
krulis
2011.11.07 16:00:51
@TonyCaviar: Ügyesnek és gyorsnak!:)
Hogyan kezdjünk hozzá? (folytatás innen) A témában nagyon jó leírások találhatóak a neten, az Amazonon rengeteg a tematikus könyv. Kezdőknek magyarul Wolfgang Vogel: Sör házi készítése című könyvét mindenképpen ajánlatos elolvasni. Sajnos nem találtam forgalomban sehol,…..
Érd Magyarország legnagyobb faluja, több mint hatvan ezren laknak benne, 1978 óta város, de még mindig falu. Egyetlen városi háza sincsen, csak kertes házak, autódiagnosztikák és meredek földutak és iszonyú durva kátyúk. Én is egy családi házat kerestem, meg is találtam,…..
krulis
2010.10.18 15:50:52
@fullánkhegyező: Azért kell otthon főzni, mert ha a késztermékhez hozzáadod a saját söröddel szembeni elfogultságodat, akkor jó sört kapsz végeredményül:)
krulis
2010.10.18 17:47:10
@Ogreface: benéztem, bocs
krulis
2010.10.20 12:55:11
@TonyCaviar: Hamza Bég alapította Érdet.:)
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz