Regisztráció Blogot indítok
Adatok
krulis

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sörbúvár Sörverseny 2016 2016.03.17 10:16:39
Az Első Magyar Házisörfőzők Egyesülete idén tartotta meg ötödjére a Házisörfőzők Nemzetközi Versenye – Magyarország címet viselő versenyét; a szokásoktól eltérően nem március 15-én, hanem 12-én. A keretek minden egyébben követték az elmúlt években kialakult rendet, így a BJCP-szabályok szerinti…..
magyar ízesített világos sör A Békésszentandrási Sörfőzdében legalább harmadik éve van szokásban a karácsonyisör-főzés - a KK legalábbis 2011 óta követi nyomon a sormintát. Elsőként a megosztó, almás-fahéjas PENTApple jelent meg, amit a rekoralacsony értékeléseket…..
Egy november végi Sörbúváros poszt kommentjében csendben megjegyeztem, hogy milyen nagyot szólna a magyar piacon egy füstös sötét sör. Ugyan a Kaltenecker már 3 éve megkomponálta a maga füstös Märzenét, amit elhozott az első Főzdefesztre, de ez az én Schlenkerlákon nevelkedett…..
krulis 2014.01.10 15:23:51
@Bud Taste: palackom nincs, 3 hordó maradt összesen a tesztfőzetből. Majd februártól lesz folyamatosan.

A bükk és a meggy közti különbség érdekes lesz, az alapsörnél hasonló lehetett a koncepció, ahogy olvasom az összetevőket.
krulis 2014.01.10 15:29:55
@Bud Taste: Akkor kicsit édesebb...:)
krulis 2014.01.10 15:36:08
@Bud Taste: Már csak azt nem értem, hogy miért szeretnéd összekóstolni a söröket, amikor világ életedben utáltad a füstöst.:) Csak hogy átvegyem rambo szerepét...:)
Ahogy többen leírtuk 3-4 év alatt a "Sörforradalom" eljutott egy olyan szintre, hogy a kisüzemi sörök tényezőkké váltak a magyar piacon és gasztronómiában egyaránt. Kicsit hosszabb lélegzettel, de megpróbáltam összeszedni, mit hozott és mit adhat a jelenlegi helyzet nekünk…..
krulis 2014.01.07 20:45:53
@krulis: Ezen kívül a helyeknek is a drága sör éri meg jobban, persze csak abban az esetben, ha veszi a nép, márpedig jelenleg veszi. Mindegyik sörre ráteszik a fix szorzót, és nem mindegy, hogy egy 1000 Ft/korsó sörön 500 Ft-ot nyernek, vagy egy 600 Ft /korsó sörön 300 Ft-ot.
krulis 2014.01.10 13:31:58
@kcksnrkcksnr: Szerintem igaz is meg nem is amit írtál. A malátát fel lehet szorozni az otthoni kihozatal és a főzde kihozatala alapján. De például amíg a komlóforralás végén otthon 5-10 perc alatt 60 fok alatt van a sörlé, addig kisüzemben ez jóval több idő is igénybe vehet, és a forró lében bizony még oldódik a kesernye, veszik az komlóaroma. Komlót nehéz átszámolni, meg kell nézni a főzde többi sörének a receptjét és abból kell kiindulni.

Ezen kívül minden főzde más és más, ha lefőznéd az otthoni sörödet mondjuk az én otthoni felszerelésemmel és a mi vizünkkel, egészen más sört kapnál. Erre volt jó kísérlet a legutóbbi házisörfőző egyesületi kísérlet, amikor is mindenki ugyanazt a receptet készítette el és bizony nagy volt a szórás. Ki kell tapasztalni minden főzdének a sajátosságait. Igaz ez az otthonira, de a kisüzemire még inkább.
krulis 2014.01.10 13:34:20
@krulis: Persze ha agyonkomlózod a sört, az egy agyonkomlózott sör lesz otthon is, kisüzemben is.:)
Miközben az égből valami undorító nyálka hullott, tegnap délután melegben, fedél alatt Csepelen, a Rizmajer Kézműves Sörház kóstolótermében sört kóstolgattunk. Takács Péter és Rizmajer Józsi egy kísérleti füstös portersört főztek együtt. Nem a bajor Schlenkerlás…..
Ennek most tényleg nagyon örülünk. A Randall nevű helyszíni hidegkomlózó apparátusról már évek óta tudunk, de nem tudtam hogy meg lehet venni, és a mai napig nem találtam olyan barkácsistent, aki összerakott volna nekem egyet a nyíltforráskódú tervrajzok alapján…..
krulis 2013.12.23 20:41:18
Vétek György minap megjelent HVG-beli cikkében kényes kérdést boncolgat: miért nincsen igazán jó mindennapi ivósör Magyarországon? A kézműves sörfőzők rámozdultak a fesztiválokon jól pörgő hangzatos különlegességekre, mert felfogták, hogy nem szabad a nagyüzemmel…..
Tavaly, a Folyékony kenyér közvetítésével megjelentek a magyar házisörfőzők a régió legfontosabb nemzetközi házisör-versenyén, a Kaltenecker Sörfőzde által szervezett Slovak Homebrewing Staron, és nekifutásból hazahoztak egy aranyat. Bajkai Tibor (Rosita) nyerte el a…..
Folyékony Kenyér Rosita-koktél 2012.05.21 16:28:59
Múlt hétvégén rátaláltam életem első igazán jó sörkoktéljára, bár a koktél talán egy kicsit túlzás, mert a sörön kívül szinte csak szóda megy bele, viszont a végeredmény parádés.Senkit ne ijesszen el, hogy ez a koktél egy házisörrel lett kitalálva. Az értelmi szerző…..
krulis 2012.05.24 16:06:05
@lilakutyak: Ezen már én is sokat gondolkodtam. A wyeast és a whitelabs elvileg azt csinálja, hogy más néven árulja a gyári élesztőket:
www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain.cfm

itt pedig a "fordítás:"
kotmf.com/articles/yeastcomp.php

Persze az utóbbi nem tűnik a hiteles források mintapéldányának, de több sörfőzős oldalon is megtalálni az infót és az eddig kipróbált wyeast élesztőknél is egyértelmű, hogy ugyanaz, mint a gyári.
FK: Hogyan lettél sörpápa? Ez a rendes foglalkozásod? Mivel foglalkozik egy sörpápa?CS: Régóta írok sörről, és a kiadóm úgy érezte, hogy az írásaimban egyfajta főpapi méltósággal nyilatkozom. Ezért az egyik könyvemre ráírtuk, hogy “Bierpapst”, és ez olyan…..
krulis 2011.12.16 09:14:38
@TonyCaviar: Tölgyfa chipsszel lehet próbálkozni, a borászok is használják barrikolás helyett. Be kell áztatni barackpálinkába, utóerjedéskor bele kell tenni a tartályba és máris olyan, mintha pálinkás hordóban erjedt volna a sör. Na jó, azért nem teljesen olyan, de ez alapján el lehet dönteni, hogy van-e fantázia a dologban. Én amúgy a pálinka - sör párosításban nem hiszek, viszont a tokaji aszú ízvilága jól illene valami belga barnához. Bár ezt már kitalálták mások is.
Büszkék szoktunk lenni a magyar tudományosságra, de a házi sörfőzést se a szociológusok, se a gasztrotörténészek, sem a sörfőzés krónikásai nem méltatták soha különösebb figyelemre, így ma nagyon kevés emlék vagy tárgyi dokumentum áll a rendelkezésünkre ebben a…..
Legtöbben nem is tudják, merre van Árpádföld Kisszentmihály, pedig kies vidék sok beépítetlen telekkel, melyet kelet felől az M0-s gáláns szalagja keretez. Kiskertek, földutak, és az Asia Center sincs messze.  Ez most az egyik helyszín, ahol a magyar kézműves sör jövőjét…..
krulis 2011.11.07 16:00:51
@TonyCaviar: Ügyesnek és gyorsnak!:)
Érd Magyarország legnagyobb faluja, több mint hatvan ezren laknak benne, 1978 óta város, de még mindig falu. Egyetlen városi háza sincsen, csak kertes házak, autódiagnosztikák és meredek földutak és iszonyú durva kátyúk. Én is egy családi házat kerestem, meg is találtam,…..
krulis 2010.10.18 15:50:52
@fullánkhegyező: Azért kell otthon főzni, mert ha a késztermékhez hozzáadod a saját söröddel szembeni elfogultságodat, akkor jó sört kapsz végeredményül:)
krulis 2010.10.18 17:47:10
@Ogreface: benéztem, bocs
krulis 2010.10.20 12:55:11
@TonyCaviar: Hamza Bég alapította Érdet.:)