Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Amaja

36 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
ratatuj yin yang sült .... 2013.03.03 20:24:41
ez nagyon egészségesen hangzik, pedig egyáltalán nem az :-) csak itt annak látszik: -)) egyébként teljesen retro, gyerekkoromban sütöttük így a húst, nem konfitáltuk, hanem egyszerűen vettünk egy darab combot, megtűzdeltük néhány gerezd fokhagymával, beletettük egy lábasba,…..
ratatuj kismedve - nagymedve 2012.05.03 20:21:00
 .. semmi csillagászati vagy tudományos. egyszerűen ez jutott eszembe amikor letettem az asztalra a két tálat - a kicsit és a nagyot - amiben medvehagymás ezmegaz volt. pontosabban: a kicsiben medvehagyma pesto - ez már a második idén, de a múlt heti még nem került fel...a…..
már évek óta készül, persze vannak részletek amit mindig elfelejtek. pl, hogy melyik lábasban, csuporban, milyen edényben sütöm.ezért  idén elég macerás volt kivenni, de az eredmény - szerintem - jó lett -mindenesetre még mindig szépen mutat a húsvéti…..
ajándékba kaptunk egy főzést, ahol a francia szakács bónuszként megmutatta, hogy kell karamelkrémet  - creme caramelle.. ollala :-) - készíteni.   amikor a gyerekek kicsik voltak gyakran főztem nekik karamellt, ezért úgy gondoltam nem egy bonyolult dolog ... tévedtem,…..
ratatuj hajdina 2012.02.04 19:47:00
szuper egészséges, maxi furu - vagyis nem túl fotogén a furu a házi szótárban az olyan ételeket jelenti, amit csak lapátolni kell és nyelni, nem túl esztétikus, de nagyon finom. a hajdinával egyébként csak pár éve ismerkedtem meg, és végül is azóta jóban vagyunk, bár főzés…..
Tizenhárman voltunk, de nem  a péntek 13 miatt. Összegyűltek a családi születés - és névnapok.   a menü amiről mind-mind nem fotóztam: marhahúsleves gazdagon baconbe tekert asztalszilvával töltött pulykamell malacsült pékné módra zöldség curry - maxi vega párolt…..
kicsit elhúzódott a nyári szünet. na jó igazából nem is az, de elmaradtak a postok... vannak félkész bejegyezések és vannak fotók, de nem akartak összeállni... de most majd jönnek szép sorjában. a hétvégén  viszont tököltem.....amit nem lehetett fotó nélkül hagyni.…..
ratatuj ha esik, ha fúj ..... 2011.08.11 06:54:00
.... akkor gomba, méghozzá vargánya és róka illetve csiperke.a menü miatt  még a tételhúzásig sem jutottam volna el a suliban, de  így alakult.nyáron a főzés elég random nálam.   nagyon melegben nem pálya, ha a gyerekek szétszélednek, akkor meg szünet :-))most…..
... nem szó szerint már írtam,  hogy bármennyire is szeretem a kánikulát azért a főzéshez olyankor nem fűlik a fogam, most viszont tobzódom, ennek több oka is van: nincs meleg. a horányi piacon nem tudtuk eldönteni,  hogy sárga vagy zöld legyen, mármint a bab amit…..
persze a kettőnek nem sok köze volt egymáshoz, illetve csak annyi, hogy hétvégén bográcsoztunk. pörit, mert sokan voltunk és az finom, de, készült egy  húsmentes "B" menü is. én a kukta voltam mindkét esetben, de annyira finom lett, hogy kár lenne szó nélkül…..
Amaja 2011.07.25 21:18:32
@nemvagyokmesterszakacs: nagyon szuper a blogod különösen a "fotód" tetszik. örülök, h megtaláltál.
ez a paradicsomprojekt most kicsit olyan mint egy szappanopera. minden napra jut belőle egy fejezet és mivel a paradicsom az alap, eget rengető változások nincsenek, és  ez még csak az első évad. :-)) persze lennének lehetőségek, de a hőkezeléssel járó tartósítástól elveszi…..
nagyon szeretem mind a kettőt, külön-külön is, ezért a legjobb ha mind a ketten együtt vannak.   a padlizsánokat kockára vágom és olajban kisütöm. ez kicsit macerás, de az eredmény megéri. papírtörlőre szedem, mert elég sok olajat képes meginni amíg…..
igazán ehhez a bejegyzéshez nagyon sok hozzáfűznivaló nincs. mert a paradicsom mozzarellával nem a spanyol viasz. ami viszont szót érdemel arról már olvashattatok az előző blogban - miszerint beérett a paradicsom és szaladtunk leszedni.  lehet  sokaknak  nem olyan…..
leszüreteltük!!! az első paradicsomokat, legalább 1.5 kg lett :-)) tavasszal a piacon a helyi nénitől vettünk néhány paradicsompalántát, fürtöset, és óriást.  én még sohasem próbálkoztam ilyesmivel. elültettük a palántákat és minden hétvégén kíváncsian mentünk a…..
Amaja 2011.07.15 10:33:17
@anazar: a temésre, vagy a hűvös mézeskalácsházra? :-)
ratatuj camping tintahalas pasta 2011.07.07 19:07:00
mondhatnám, hogy nosztalgiázok, de sokkal inkább igaz, hogy végre nyár van, meleg, süt a nap és nem is ígérnek esőt hétvégére.  ... ettől én  már nagyon-nagyon mennék nyaralni.  mivel az még nagyon messze van, …..
ratatuj magyar konyha 2011.07.03 14:20:00
nyáron amikor egyszerre többfélét főzök, van egy olyan trió, ami gyakran egyszerre készül és ilyenkor mindig eszembe jut, hogy a magyar konyha milyen gyakran indul ugyanarról az alapról. hagymát párolok, esetleg előtte még egy kis szalonnát alá, erre jön a pirospaprika és ebből…..
ratatuj clafoutis 2011.06.21 08:00:00
tavasszal sikerült eljutnom a Rosinante  főzős hétvégéjére.     :-)))))francia menü volt soron a Sarki fűszeres és Mirelle irányításával. nagyon-nagyon élveztem, szuper volt és ott tanultam  a clafoutis-t.igazi nyári sütemény. bogyós…..
ratatuj a névadó 2011.06.19 20:55:00
elhatároztam, hogy akkor legyen fészbuk is. ... és persze mi legyen az első, hát a címadó.     ezért, és mivel kezdődik a szezon, gyártottam gyorsan egy ratatujt. illetve, már gyártottam korábban is, de kész állapotában nem túl fotogén a lelkem :-), ezért most már…..
ratatuj Sárika spenótja 2011.06.19 20:30:00
nyáron nem tudok, mármint feltölteni a blogra, valahogy nem jön össze. már péntek este szaladunk a mézeskalács házikóba, ahol  a civilizáció csak a szükséges, minimális szinten van jelen. nincs tv, internet, és a rádió is csak úgy férkőzhetett be, hogy egyben az óra…..
Miért utolsó? Hát azért mert eddig a tetejét mindig megszórtam durvára tört dióval, de most 21 év után kiderült, hogy a gyermek allergiás. Persze nemcsak a dióra, hanem mogyoróra, mandulára, ráadásul krumplira sárgarépára, zellerre és még sok-sok mindenre. Új világ köszönt…..
ratatuj a jól végzett munkaebéd 2011.05.03 06:50:00
szombaton kertezés volt a program a mézeskalács házikónál. először a fűnyírásos, motoros kaszás nem szeretem, utána a   virágültetéses :-).  hihetetlen, hogy a borostyán és a vadszőlő mire képes!!! már lassan három éve küzdök velük... a jól végzett munka…..
ahogy beköszöntött a jó idő és a medvehagyma szezon, elkezdtem recepteket böngészni... találtam is jó párat, de egy egyszerűvel kezdtem, hogy az újításra érzékenyebbek se meneküljenek el. végül is egy egyszerű saláta mellett döntöttem.     amit tettem bele: főtt…..
ratatuj mojito palacsinta 2011.04.15 07:00:00
ez megint egy olyan palacsinta amit nem én sütöttem. csak az  elnevezés az enyém, de mint  már korábban  írtam palacsintát nem tudok sütni.    a desszert a  már említett születésnapi ebéd végére kerekedett és azért lett a neve mojito, mert a…..
... és ezen kívül gyakorlatilag üres volt a hűtő, de kellett valami gyors vacsorát készíteni, mielőtt az éhezők hazajönnek.   maradt a jól bevált penne. jó-jó, de mi legyen még hozzá? először medvehagymás tejszínes kenőcsre - szószra -  gondoltam, de persze…..
ratatuj szülinapi ebéd 2011.04.14 16:00:00
ez az írás is elkészült több mint két hete, de elég  sűrű volt a program mostanában. végre ki lehetett menni a mézeskalácsházba, persze ezzel járt mindenféle tavaszi kerti munka... és sajnos ennek a következménye is. összeszedtem egy szemsérülést és emiatt még a gépem…..