Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Unseen Academical

0 bejegyzést írt és 88 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
        Június hetedikén a Frankfurter Allgemeine Zeitung publikált egy videót, amelyen Orbán Viktor felajánlotta Borsod-Abaúj-Zemplén megyét és a teljes magyar vízkészletet Marija Sesztakovának, Grigorij Sesztakov orosz milliárdos lányának, ha az megvásárolja neki az index.hu-t. A mintegy hat órás…..
Unseen Academical 2019.05.19 13:10:05
@Hölderlin ist ihnen unbekannt?: Még tudsz nevetni? Mi a titka?
   Magyarország a nemzetközi rangsorok szerint ma még jelentősen elmarad az innovációs teljesítményben a vezető európai országoktól. Az akadémiai kutatóintézetek elmúlt években beadott szabadalmainak száma elenyésző, miközben évente 17 milliárd forintos támogatást kapnak az államtól. A bővülő…..
Unseen Academical 2019.02.19 22:01:47
@ámbátor: Én is ettől tartok.
Unseen Academical 2019.02.19 22:03:17
@jotunder: Már miért szólt volna? Nem Parragh az egyik (értelmiségellenes) szócsövük?
Unseen Academical 2019.02.19 22:08:30
@Attilajukkaja: Náray-Szabó már 2000-ben (minisztériumi főosztályvezetőként) utólag megváltoztatott egy kutatóiösztöndíj-pályázati kiírást, hogy az arra érdemesek nyerjék el. Eredetileg a külföldön fokozatot szerzett és utána hazatelepült pályakezdő, de legalábbis fiatal kutatóknak írták ki, de a beadási határidő után egy hónappal törölték belőle a külföldön PhD-zott kitételt, mert a tíz nyertesből, úgy emlékszem, hatan nem feleltek meg ennek a kritériumnak. Ennyit a tiszteletreméltóságról.
   "Bár többen kétlik, hogy szükséges önálló matematikai intézet"  A címben szereplő mondat Palkovics Lászlótól származik. Ott van a híres 52 perces telefonbeszélgetés leiratában. Az MTA matematikai intézete a CEU és a KOKI mellett a legsikeresebb ERC pályázó volt. Kilenc ERC grant-et nyert el. …..
Unseen Academical 2019.02.12 21:45:11
@ámbátor: Ha még sokat ügyködnek, sehol sem lesz, mert mindent szétvernek, ami értéket állít elő.
    "A Magyar Tudományos Tanács programmja mindenekelôtt tervszerûséget belevinni a tudományos kutatásba. Ezt az egyes intézmények munkatervének összehangolásával éri el. Ezenkívül biztosítja azt, hogy az egyes elméleti kutatásokat azonnal a gyakorlatra alkalmazzák. Például az összes tudományok…..
Unseen Academical 2019.01.19 11:31:09
@joska141: Az semmi! Réthelyi miniszter úr anno a Magyar Írószövetségben arra szólította föl az írókat,, hogy olyat írjanak, amitől szaporodik a magyar! (Nagy derültséget keltve.)
Unseen Academical 2019.01.19 11:43:03
@Bolygó Hollandi: 1846-ban még két m volt (Jósikánál), 1973-ban már csak egy (Helyesírási tanácsadó szótár). 1958-ban hozták létre a programoz igét, ott már egy m (de lehet, hogy csak visszavetíti a mostani helyesírást a Tinta-féle Etimológiai Szótár, mert nekem a ködök homályába vesző gyerekkoromból az rémlik, programmozt tanultam az iskolában.)
       Megalakult az Illiberális Demokrácia Kutatóintézet, derül ki a Magyar Közlöny legutóbbi számából. A Prof. Dr. Rogán Cecília által vezetett intézet célja az, hogy az alapkutatási fázisból az innovációba emelkedve, az elméleti keretekből a gyakorlat mezejére lépve vizsgálja meg, hogy hány…..
Unseen Academical 2019.01.04 16:55:32
@9mmPara: Szerintem az MTA kutatóintézetének nem a mindenkori politikai "elit" aktuális elmebajainak kiszolgálása a dolga, ezért helyét nem is veszi át a gründolmány. Épületét és büdzséjét esetleg, sőt ez egész valószínű.
         A Nature közölt egy írást a magyar tudomány elleni kormányzati támadásokról. Kondorosi Éva, az ERC alelnöke, Balzan-díjas biológus és Somogyi Péter agykutató beszél arról, hogy milyen helyzetbe került a magyar tudományos élet. A cikk utolsó bekezdésében beszámolnak arról, hogy egy…..
Unseen Academical 2018.12.20 21:07:08
@fruktoz: nyugodtan vess a mókusok elé, először én is azt hittem, hogy ezek vagy egyáltalán nem fognak lopni (mert rendes konzervatív nem lop), vagy lényegesen kevesebbet. És milyen szépeket ígértek: környezet- és örökségvédelmet, oktatási reformot, a tanárok megbecsülését (persze, a felsőoktatásban oktatók nem tanárok, pontosabban hivatalosan nem pedagógusok, pedig dehogynem), a kultúra felvirágoztatását... és aztán módszeresen szétvertek, leromboltak mindent, amihez csak hozzányúltak s közben kilopták a szemünket is. Hacsak eszembe jut a kötelező közbeszerzés, az egekbe ugrik a vérnyomásom, és az még nem is a legnagyobb disznóság.
Unseen Academical 2018.12.20 21:24:30
@Grrr: :) Ebben az esetben szívesebben lettem volna Kasszandra.
Unseen Academical 2018.12.20 21:43:11
@Ra13: Én csak 2000-ben jöttem haza, a kilencvenes évekre nem volt rálátásom. 2010-ig viszonylagos békében tengődött egy egyetemi oktató.
   Mi sem adja vissza hűebben a cselgáncs Magyar Kupa női 63 kg-os súlycsoportjában történtek heves voltát, mint az a tény, hogy az ezüst- és bronzérmes az eredményhirdetésnél nem a dobogón, hanem már a kórházban volt. Történt, hogy Honvéd Tüzér utcai csarnokában szombaton rendezett versenyen a…..
   Köszönet kommentelőnknek, aki rákérdezett...  1. Műbalhé a tudósok körül - című írásában esett neki a Magyar Tudományos Akadémiának a University of Kaposvar egyetemi tanára Prof. Dr. Alvincz József.  2. A homoszexualitás tanulmányozásával és "kamuszakok" indításával vádolta meg a CEU-t a…..
Unseen Academical 2018.09.04 16:40:08
@harmadikszem: Most javasolta egyik kollégám, hogy vigyem fel az MTMT-be az összes konferenciaelőadásomat, merthogy ő ezt tette. Nem vittem, de attól tartok tényleg bármit föl lehet tölteni. Azt is, ami releváns, azt is, ami kevéssé, sőt.
Unseen Academical 2018.09.17 12:11:31
@harmadikszem: Holtig tanul a jó pap, a tévészereplés mint publikáció (is) újdonság számomra. Amikor hazajöttem Magyarországra, azt hittem, a vidéki lapba írt fél flekk a cserebogarak halhatatlanságáról tudományos publikációként való feltüntetése csak elvétve, egyes főiskolákon fordul elő.
Elég érdekes elképzelése lehet egyeseknek arról, mi a tudomány és mire való (ahogy ezt azóta az alap- és egyéb kutatásokról szóló polémiákból kiolvashattuk).
Unseen Academical 2018.09.17 21:28:38
@harmadikszem: Jogos. Jót vigyorogtam. Habár azt is belátom, hogy sokan azért nem kutatnak (és publikálnak), mert egész egyszerűen nincs rá módjuk, meg kell keresniük a betevőt (persze, nem a professzoroknak). Ez persze nem mentség az általad oly szórakoztatóan kárhoztatott jelenségre.
        Kommentelőnk hívta fel a figyelmem arra, hogy a SEK Budapest International School "mission statement"-jében a következő mondat szerepel:     " The school educates its students on concepts of liberty and equality in a liberal environment."      Ez az az intézmény, ahová Orbán kedvenc…..
    "De azért valahogy mindig is zavaró volt, ha egy ország, egy nemzet nem saját magából (az országban őshonos népekből) állítja össze válogatottja legjavát. (Szilvay Gergely)"             Kylian Mbappé édesanyja algériai származású, apja kameruni. Algériát 1830-ban gyarmatosították a…..
   A parlament.hu oldalon látható az Alaptörvény hetedik módosításának tervezete. Ebben található az alábbi módosítási javaslat.    Az Alaptörvény R) cikke a következő (4) bekezdéssel egészül ki:„(4) Magyarország alkotmányos önazonosságának védelme és a struccokkal folytatandó - akár intimnek is…..
Unseen Academical 2018.06.14 11:38:58
       Stefka István még az első Orbán-kormány idején közölt portrét a Magyar Nemzetben Dobó Andor matematikusról.      "Dobó Andor alkalmazott matematikus 1979-ben jelezte a Jupiter egyik, addig ismeretlen holdjának létezését, amit 1980-ban igazolt a Voyager űrszonda. A csillagászati probléma…..
Unseen Academical 2018.06.13 22:58:40
@MessireWoland: Tudtommal az az oka, hogy már lezárult életről lehet csak jól beszélni, ami még tart, abból akármi is lehet.
Unseen Academical 2018.06.13 23:00:09
@jotunder: én épp ma hallottam, hogy a karunk költségvetése 2013 óta pontosan ugyanannyi.
Unseen Academical 2018.06.14 08:33:49
@MessireWoland: Akkor rosszul fogalmaztam. A jól-jót/igazul-igazat ebben az esetben azt jelenti, hogy csak lezárult életet lehet megfelelően (igazán) értékelni, csak arról lehetséges igazat mondani, nem azt, hogy pozitív dolgokat kell róla sorolni akkor is, ha egyébként gazember volt.
       Béndek kolléga találta ezt a csodát, ez itt csak reklám a posztjának.      A kormánylapban jelent meg ez a szöveg, igen, a magyar kormány lapjában a huszonegyedik században, az Európai Unióban. A címe: Botrányos előadás az Erkel Színházban. A Völkischer Beobachter "közírója" bizonyos N.…..
Unseen Academical 2018.06.07 10:59:21
@Érvsebész: Ki a fordító?
Unseen Academical 2018.06.07 18:23:38
@Érvsebész: Lemaradt a smiley. Akkor viccesnek tűnt, így délután már kevésbé.
       Elolvastam azt a könyvet, amiről többen is azt írták, hogy Orbán Viktor egyik kedvence (Yuval Noah Harari: Sapiens) . Érdekes olvasmány, de én annyira nem értek ehhez az egészhez, hogy ennél többet nem is nagyon írok róla. Ami nagyon vicces az az, amit Yuval Noah Harari most írt, és amiből a…..
Unseen Academical 2018.05.28 14:03:09
@Jean Claude: Elbeszélünk egymás mellett. A tudományos művek nem a nagyközönség számára készülnek (és igen ritkán olvasmányosak, már csak az apparátus miatt sem azok). Amire én reagálni akartam, az pont a tudományt leegyszerűsítve népszerűsítő-ismertető művek óriási hatása a laikusok körében (lásd minden relatív) s ily módon közvetve a későbbi tudománypolitikára és -támogatásra is. Ezért is fontos, hogy a tudományból mit kap a nagyközönség és hogyan. (Én személy szerint kevés dologban vagyok biztos, de amikor ismeretterjesztő előadást tartok, nem fogom az összes kételyem megosztani a hallgatósággal, ők ugyanis nem ezért jönnek. Egész biztos megemlítem a kétségeket, különösen, ha relevánsak, de amúgy a meghirdetett témát fogom ismertetni, slussz.) Amúgy meg nincs is civilizációtörténeti Nobel. :)
Unseen Academical 2018.05.28 16:52:26
@Jean Claude: Oké, akkor milyen díjról van szó ? "Az elmúlt húsz év közgazdasági Nobel-díjasai közül sokan írnak olvasmányos könyvet. Ilyen díjat kapott már matematikus és pszichológus is." Ezt én úgy értelmeztem, hogy közgazdasági Nobelt kapott matematikus és pszichológus is, civilizációtörténész meg, nem s mivel ennek nincs sok értelme, gondoltam, jöhet a smiley.
Az elbeszélést egymás mellett arra alapoztam, hogy a tudományos ismeretterjesztő művek nem tudományosak, módszerről gyakorta szó sem esik, csak a (leegyszerűsített) eredményt tálalják a nagyközönség elé, emészthető falatkák formájában. Majd ez a nagyközönség a tudományos ismeretterjesztő mű olvastán úgy gondolja, naprakész tudással rendelkezik azon a területen. Ebbe a laikus nagyközönségbe beleértendő a politikus is. Amennyiben ezen tudományos lektűrök alapján hoznak politikai döntéseket, akkor szerintem nem az a lényeg, hogy az olvasott mű olvasmányos volt-e, tudományos volt-e, világképet formált-e, hanem az, hogy mit mazsoláztak ki belőle, akár teljesen félreértve a lényegét (amit egyébként már a fordító is félreérthetett, s hibásan tálalhatott), s miféle hatással lesz mondjuk a következő nemzedék gondolkodására, csak civilizációtörténészek számára kibogozható és érdekes áttétellel.
Unseen Academical 2018.06.07 10:26:52
@Jean Claude: Bocsánat, vizsgaidőszak van és elkapott a gépszíj, de nem állom meg, hogy ne meséljem el nemrégi tapasztalatom az olvasmányos egyben tudományos írásról: egy magyar szakfolyóirat egyik bírálója teljesen kiakadt a stílusomon, mondván, tudományos íráshoz nem illik sem a közérthetőség, sem az irónia, míg a másik agyba-főbe dicsérte, hogy végre egy olvasmányos tanulmány. A szerkesztő, akitől megérdeklődtem, hogy akkor most száraz, kimért hang kell-e, vagy maradhat a sajátom, azt javasolta, maradjon, de tompítsam... Zárójel: nem volt benne semmi extra, csak aktív igéket használtam az álpasszív szerkezetek helyett, le mertem írni, hogy ez az én álláspontom, és igen, mea culpa, itt-ott elszórtam benne egy-egy köznyelvi fordulatot. Lehet, hogy latinul kellett volna.
Index.hu cikk az ALDI bolti eladók jövedelméről. "Ez az összeg a cégnél töltött idővel arányosan nő, így a tíz évet meghaladóan az üzletben dolgozók havi bruttó járandósága eléri a 372 519 forint kiegészítve a cafeteria elemekkel. A Budapesten belüli és környéki üzleteink dolgozóinak BKV-bérletet…..
Unseen Academical 2018.02.27 18:05:23
harmadikszem: Nagyon együtt érzek.
Az óraterhelés elvileg 60% oktatás, 30% kutatás, 10% tudományos közélet és egyéb. Papíron. A gyakorlatban mindig a kutatás rovására megy. Én nagyon vigyázok arra, hogy a tanársegédek és az adjunktusok ne kapjanak többet heti 12 óránál (még emlékszem, milyen volt a heti 18 tanársegédként), de akkor is pénzt kell keressenek mellékállásban, mert a fizetésük nevetségesen kevés. És persze, a posztdoktori több, de az sem sok, és ez a hülyeség, hogy nem kaphatja a fizetése mellett, észbontó.
A tanárok és docensek között nyilván akad olyan, aki a kapcsolatainak köszönheti az állását, de a heti 10 (tanár) és 12 (docens) óra mellett eszméletlen mennyiségű adminisztráció is hárul ránk, plusz a doktori iskolában leadott órák nem mindenhol számítanak be az óraterhelésbe, így nekem szinte minden félévben heti 16 órám van a valóságban (és ez szintén a kutatás rovására megy).
Szóval kevés s pénz, rossz a rendszer, senkinek sem jó, aki komolyan veszi akár a tanítást, akár a kutatást, akár a tudományos utánpótlást, és aki mindhármat, annak se éjjele, se nappala, se pénze, se sok publikációja.
Agyrém, hogy csak docensi beosztástól fölfele szűnnek meg az anyagi gondjai egy egyetemi oktatónak (ha és amennyiben nem egyedülálló és/vagy nagycsaládos). És ez csak azt jelenti, a hónap végén is lesz mit ennie, ki tudja fizetni a számlákat, és cipőt is vehet, ha kell, nem dőzsölést.
        Az edinburgh-i Brewdog-kocsmában lehet csapolt Make Earth Great Again-t meg nitrogénes csapolású Jet Black Heart Milk Stout-ot inni. A Make Earth Great Again afféle ideológiai sör, mint a Hello, I am Vladimir Putin. Enyhén Trump-ellenes felhangjai vannak, már amennyire egy sörnek lehetnek…..
        Sárosdi Lilla színésznő a Facebook-on vallott arról, hogy mit művelt vele egy "nagyrendező". Az illető színházi próba után egy fehér BMW-ben mutogatta neki a péniszét. Nem sokkal az autó elindulása után a Margit-híd pesti hídfőjénél voltak, melynek vonzáskörzetében, mondjuk úgy, korlátozott…..
   Több lap is foglalkozott az ún. ARWU listával.  Ez a lista a világ felsőoktatási intézményeit rangsorolja és idén nem volt magyar egyetem az első ötszázban. Az alábbi táblázat az ARWU metodológiáját mutatja.  Látható, hogy itt  leginkább a csúcsteljesítményeket mérik.…..
Nincs ekezetem, de nem fogok estig varni a poszttal. Het magyart hivtak meg a 2018-as Rio de Janeiro-i Nemzetkozi Matematikai Kongresszusra eloadonak. Tardos Gabor, Szegedy Balazs, Nemethi Andras es Toth Balint az MTA Renyi Alfred Matematikai Kutatointezetben dolgozik (Toth Balint ezen kivul…..
Unseen Academical 2017.06.18 22:15:27
       A Középiskolai Matematikai Lapok (KÖMAL) költségvetéséből 15 millió forint hiányzik ebben az évben az elmaradt pályázati lehetőség miatt.        A KÖMAL 1893 óta rendez éves pontversenyt középiskolások számára, amelyen Kármán Tódor, Harsányi János, Erdős Pál, Fejér Lipót és Riesz Frigyes is…..
Unseen Academical 2017.06.16 14:47:36
         Palkovics László államtitkár szerint 2030-ra Közép-Európa egyik legfejlettebb felsőoktatása jöhet létre Magyarországon.         Az ELTE 2014-es költségvetése körülbelül 86 millió euró volt, ami csak valamivel több mint C.Ronaldo éves jövedelme. Ezzel…..
Unseen Academical 2017.05.09 22:08:25
@nemecsekerno_007: Aha, van olyan egyetem, ahol a rektor már felszólította a bölcsészeket, hogy menjenek ki vállalatokhoz nyelvet oktatni. Persze, üzleti alapon: a megkeresett pénz az egyetemé lesz. Részint ki az a hülye, aki ebbe belemegy, részint meg ez lesz majd a tudományos tevékenység? A tudomány művelésére lasszóval kell fogni a tehetséges ifjakat, mert éhen halnak abból, amit az egyetemen keresnek, plusz igen gyorsan ráébrednek arra, hogy a magyar rendszer nem jutalmazza sem az oktatói, sem a kutatói kiválóságot, sőt, ezért a ledarált órák után elrohannak pénzt keresni (oké, van bőven másféle kompenzáció a tudományos munkában, meg az ember amúgy sem azért csinálja, hanem mert kíváncsi, tudni akar). Nem nagyon hiszem, hogy az első pont bejöhetne. A második, a kontraszelekció meg már régóta dívik.
Unseen Academical 2017.05.10 19:38:46
@nemecsekerno_007: Harminc éve oktatok, ennek nagy részét Magyarországon, én sem látom esélyét az alapvető változásoknak. Ráadásul tényleg darázsfészekbe nyúlna, aki meg akarná reformálni a rendszert. A többség egyes anomáliák miatt hőbörög, de az egészet, rendszerben gondolkozva kevesen látják át. Augiász istállója, na. (Azért persze én alapvetően optimista vagyok, másként nem csinálnám, csak így estére leharcoltan nehezebb a dolgok szebbik oldalát tekintenem. Meg a szeptemberi óraszámcsökkentés is sokat lohasztotta derűmet.)
  A Trump-tanácsadó   Gorka Sebestyén disszertációjából  (témavezető Lánczi András)    163.oldal     "For Kiras, the September 11-th attacks were just as much politically driven as the slaughter of almost a million Hutu by the Tutsis in Rwanda in 1994. "          A ruandai tömeggyilkosságot…..
Unseen Academical 2017.05.09 21:51:05
@Lajszlo: "Szerintem a tudományos ranglétra: PhD-habil-nagydoktor-akadémikus-atyaisten-... " Na, ez nagy tévedés. Ebből az egyetlen tudományos fokozat a PhD. A habilitáció azt hivatott igazolni, hogy a jelölt tud előadni anyanyelvén plusz egy idegen nyelven (ami, tekintve, hogy zömmel negyven felett szokás megcsinálni, kissé röhejes), a nagydoktori és az akadémikusi címek egy zártkörű tudományos klub tagságát jelentik, amelyet nem feltétlen tudományos tevékenységre adnak, hanem, khm, pofára (a mi kutyánk kölyke stb.). Elnézést a közönséges megfogalmazásért.
         Három EU-grant-et kapott Magyarország az ún. Advanced Researcher kategóriában az idén. Pyber László MTA Rényi, Acsády László MTA KOKI és Csibra Gergely CEU.       G.Fodor Gábor úgy fejezte be politikafilozófusi pályafutását, hogy egyetlen értékelhető sort nem tudott leírni. Innen-onnan…..
Unseen Academical 2017.04.21 22:18:02
@kisa: Van rá módszer, én már rég nem kapok. Van egy központi hivatal, ahol le lehet mondani az ilyesmit. Sajnos, a költözésnél elkeveredett az a levél, amiben biztosítottak, hogy mostantól békésen, kormányzati zaklatás nélkül élhetek, de ha megtalálom, megírom a pontos tudnivalókat. Muszáj megkeresnem, mert immár az uram is megirigyelte konzultációmentes állapotom.